Endelig vedtagelse af lokalplan "Voldparkens Skole"
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan ”Voldparken skole”. Lokalplanen skal muliggøre opførelse af en idrætshal på grunden, der i dag rummer et legeområde, som skal flyttes.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at lokalplan ”Voldparken skole”, bilag 1, vedtages endeligt med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning, vedrørende primært flytning af overdækket cykelparkering og udvidelse af hovedankomsttrappen.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
I Budget 2014 (BR 3. oktober 2013) besluttede parterne (A, B, F, O og Ø) at afsætte 53,3 mio. kr. til ”en ny idrætshal ved EnergiCenter Voldparken som både kan bruges til idræt for foreninger og til idræt i dagtimerne af de fem omkringliggende skoler: Korsager Skole, Husum Skole, Brønshøj Skole, Katrinedal Skole og Bellahøj Skole.” I overførselssagen 2013-2014 (A, B, F, O og Ø) er der tilført 3,5 mio. kr. til yderligere tilskuerkapacitet.
Forslag til lokalplan ”Voldparken skole” blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 21. august 2014 med henblik på offentliggørelse. Forslaget vedlægges som bilag 1.
Lokalplanforslaget har været i høring fra 8. september 2014 til 10. november 2014, og der er modtaget syv henvendelser. Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med kommuneplan 2011. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelige vedtagelse af lokalplanen.
Løsning
Lokalplanforslaget skal muliggøre opførelse af en ny idrætshal samt give mulighed for opførelse af byggeri til fx et naturcenter på arealet vest for den nedlagte skoles hovedbygning samt legeareal for udflytterbørnehaver. De grønne ubebyggede arealer fastholdes til rekreative formål med offentlig adgang, områdets værdifulde træer fastlægges som bevaringsværdige, og bevaringsværdige bygninger sikres. Der henvises i øvrigt til bilag 4 faktaark.
Projektet er en del af det udsatte boligområde Tingbjerg og vil bidrage til at forbedre udbuddet af fritidsaktiviteter i området. Lokalplanforslaget er udarbejdet på baggrund af et skitseprojekt og indeholder en idrætshal på godt 2.300 m2 etageareal, som er placeret på et grønt areal syd for skolebygningen. Der har været en omfattende borgerinddragelse i forbindelse med udarbejdelse af projektet. Området nord for skolen mod Vestvolden er underlagt restriktioner på grund af en fortidsmindebeskyttelseslinje, og mulighederne for aktiviteter er derfor begrænsede.
Høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden:
De modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 2. I bilag 3 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.
Bemærkninger fra Brønshøj-Husum Lokaludvalg – bilag 2, henvendelse nr. 6.
Brønshøj-Husum Lokaludvalg er tilfreds med, at lokalplanforslaget indeholder de forslag, som lokaludvalget fremførte i forbindelse med den interne høring.
Udvalget mener, at der ved det nye Muldvarpeland skal stilles krav om et naturhegn frem for det foreslåede åbne trådhegn.
Cykler
Lokaludvalget efterspørger en præcisering af, hvordan den nye Husumforbindelse skal passes ind i området, og foreslår at den rykkes ud til matrikelgrænsen mod vest, for derved at undgå at cykelstien føres ind over parkeringspladsen. Udvalget mener ikke, det er muligt at komme fra cykel-gangstisystemet i Utterslev Mose til indgangen ved den nye hal. Udvalget finder, at den foreslåede placering af cykelparkering vil få en barriereeffekt i forhold til hovedbygningen i EnergiCenter Voldparken.
Afledning af regnvand og tilgængelighed
Lokaludvalget anfører, at der i forbindelse med etableringen af Husumforbindelsen er planer om at etablere en rende, der kan opsamle vej- og tagvand og lede det mod henholdsvis Harrestrup Å og Utterslev Mose. Det vil i den forbindelse være oplagt at koble tagvand fra hallen til denne kanal.
Udvalget mener, at muligheden for begrønning bør fremgå af lokalplanens bestemmelser.
Lokaludvalget savner en mere detaljeret beskrivelse af adgangsforholdene for handicappede på udenoms-arealer og mellem de bestående bygninger og den nye idrætshal.
Forvaltningens bemærkninger:
Kulturstyrelsen stiller krav om, at evt. hegning inden for beskyttelseslinjen skal være så lav som muligt og ikke begrønnes, så det sikres, at hegningen ikke hindrer indsyn til volden. Forvaltningen fastholder derfor det åbne trådhegn.
Cykelforbindelsen er ikke færdigplanlagt, og den angivne linje i lokalplanforslaget er udtryk for den forventede forbindelse. Lokalplanen hindrer ikke, at man ændrer linjeføringen, og det vil indgå som en del af et projekt for byggefelt B. Eksisterende cykelparkering nedlægges på grund af bilparkering, og derfor anlægges 180 nye cykelparkeringspladser, hvoraf 90 er overdækket.
Forvaltningen vil undersøge mulighederne for at etablere en mere direkte forbindelse mellem stierne i Utterslev Mose og fodgængerovergangen på Åkandevej.
Af miljøhensyn vil det ikke være muligt at lede regnvand direkte til vandløb, fordi tagfladens belægning på den nye hal er sammensat af produkter, hvorfra urenset regnvand ikke må ledes til vandløb og mosen. Den valgte tagbelægning er valgt af hensyn til tilpasningen til den eksisterende skole. Der planlægges i stedet for etablering af et forsinkelsesbassin, som skal sikre lokal afledning af regnvand. Lokalplanen udelukker ikke begrønning, men af hensyn til det arkitektoniske udtryk er det valgt ikke at stille krav om det.
Tilgængelighed for alle sikres i forbindelse med byggesagen.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- Fokus på trafikken og sikker færdsel i forbindelse med skole, idræt og børneinstitutioner, herunder en bekymring for en øget trafikmængde, for dårlige adgangsforhold og en uhensigtsmæssig placering af cykelparkering.
- Friluftsaktiviteter på udearealer, især det nye Muldvarpeland, herunder ønske om et større areal, øget frihed til indretning, flere faciliteter og ændring i placering af hegn for at få et større areal.
- Belysning af stier mv. af hensyn til sikker færdsel og øget tryghed.
Forvaltningens bemærkninger:
Det er forvaltningens vurdering, at projektet kan opfylde kravene til en sikker trafikafvikling, og en kommende Husumforbindelse vil være med til at give området et markant løft.
Parkeringskravet er 1 parkeringsplads pr. 100 m² etageareal, hvilket svarer til ca. 20 pladser, og er i overensstemmelse med kommuneplanens parkeringsnorm. Det er forvaltningens vurdering, at antallet vil dække behovet i dagligdagen. Når der er store arrangementer, vil der være behov for at benytte parkeringsmuligheder i lokalområdet. Cykelparkering opfylder de generelle krav om placering og antal.
Forvaltningen har været i dialog med Kulturstyrelsen omkring mulighederne for aktiviteter inden for fortidsmindebeskyttelseslinjen. Området indrettes med bevoksning og klatretræstammer, kælkebakke og bålhytte og på en måde, hvor sigtelinjer for indsyn til volden sikres. Den præcise afgrænsning af Muldvarpeland fastlægges senere i forløbet og vil indgå i det videre arbejde.
Belysningen opfylder kravene hertil og i forbindelse med fornyelsen af hele kommunens gadebelysning, vil belysningen på stisystemet og vejene omkring EnergiCenter Voldparken også blive opgraderet.
Bygherre (KEjd) foreslår, på baggrund af brugernes ønsker, at der muliggøres en ændret ankomstplads mod Åkandevej med en bredere trappe for at understrege og synliggøre ankomsten til den nye hal.
Forslag til ændringer
Følgende ændringer foreslås imødekommet: En mere markant hovedadgang fra Åkandevej og en ændring af placeringen af den overdækkede cykelparkering samt et område mellem friluftsarealet Muldvarpeland og idrætsarealet, som afventer nærmere placering af hegn.
Ændringsforslagene kan imødekommes ved en konsekvensretning af tegningsmaterialet, da ændringerne er muliggjort i bestemmelserne.
På baggrund af Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse af 6. juni 2014 i sagen vedrørende lokalplanen for Enghave Brygge tilføjes følgende i nærværende lokalplans § 8, stk. 1, d): ”Det er en betingelse for ibrugtagning af ny bebyggelse, at det er dokumenteret, at Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for støj er overholdt.”
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.
Videre proces
Pernille Andersen /Torben Gleesborg
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at lokalplan ”Voldparken skole”, bilag 1, vedtages endeligt med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning, vedrørende primært flytning af overdækket cykelparkering og udvidelse af hovedankomsttrappen.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 15. december 2014
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Dagsordenspunkt 35: Endelig vedtagelse af lokalplan "Voldparkens Skole"
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. januar 2015
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.