Mødedato: 13.01.2004, kl. 15:00

Parkpolitik - endelig vedtagelse og forankring (Bygge- og Teknikudvalget)

Parkpolitik - endelig vedtagelse og forankring (Bygge- og Teknikudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 13. januar 2004

 

 


J.nr. ØU 7/2004

 

7. Parkpolitik - endelig vedtagelse og forankring (Bygge- og Teknikudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

            at      Det Grønne København – Parkpolitik 2003 tiltrædes som grundlag for forvaltningens videre arbejde

            at      forvaltningen udarbejder en Parkhandlingsplan, der omfatter:

·        Et forslag til prioriteret rækkefølge for udarbejdelse af pleje- og udviklingsplaner for fredede parker i Kommunen

·        Et forslag til prioriteret rækkefølge for opgradering af boldbaner i byens parker med tilhørende økonomiske overslag

·        En plan for udarbejdelsen af et Grøn Bydelsatlas, som beskriver eksisterende og potentiale grønne elementer i de enkelte bydele.

·        Et koncept for et Parkpolitisk regnskab, som hvert andet år giver en status for udviklingen af det grønne i København.

·        En strategi for biologisk mangfoldighed i Københavns Kommune

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 3. december 2003

Anbefalet.

  ;

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Nærværende sektorplan "Det Grønne København – Parkpolitik 2003" redegør for interesser og målsætninger, der vedrører Københavns parker og fritidsområder samt i en vis udstrækning andre grønne arealer i byen. Parkpolitikkens målsætninger afspejler vægtningen af disse interesser, idet den som sektorplan respekterer, at bindende mål er fastlagt i Kommuneplan 2001. Parkpolitikken vil indgå på linie med andre sektorplaner i interesseafvejningen og prioriteringen i den kommende Kommuneplanstrategi. Økonomiudvalget kan således anbefale, at sagen fremmes.

For så vidt angår Parkpolitikkens økonomiske konsekvenser fremgår det af indstillingen fra Bygge- og Teknikudvalget, at den ikke udløser investeringer. Økonomiudvalget forudsætter, at dette også gælder for udarbejdelsen af en Parkhandlingsplan, idet beslutningen om at udarbejde denne handlingsplan er en del af indstillingen."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. januar 2004

Anbefalet.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget besluttede på sit møde d. 26. marts 2003 at udsende Det grønne København – forslag til Parkpolitik i høring. Høringsperioden blev afsluttet d. 1. september 2003, hvor der var indkommet 27 høringssvar fra enkeltpersoner, organisationer, foreninger og forvaltninger. De enkelte høringssvar resumeres i denne indstillings sagsbeskrivelse sammen med forvaltningens forslag til konsekvens for den endelige Parkpolitik.

De væsentligste ændringsforslag på baggrund af høringen er i afsnittet Hverdagens grønne rum. I indsatsområdet "Arealer i en rimelig afstand" er målet om at alle bydele kan tilbyde det der modsvarer det kommunale gennemsnit på ca. 25m2 fritidsareal pr. indbygger erstattet og omskrevet til en mere kvalitativ formulering om at alle i en rimelig afstand fra deres bolig skal kunne tilbydes attraktive friarealer. Desuden foreslås tilføjet to nye målsætninger, som understøtter det øvrige indhold:

- Åbne og fleksible grønne rum

- Landskab og havekunst.

Høringssvarene i øvrigt giver ikke anledning til store ændringer, men der foreslås en række præciseringer og redaktionelle ændringer, som er beskrevet under sagsfremstillingen og i forvaltningens kommentar til de enkelte høringssvar.

Bygge- og Teknikforvaltningen anbefaler, at Det Grønne København – Parkpolitik 2003 tiltrædes som grundlag for Bygge- og Teknikforvaltningen videre arbejde med byens kommunale parker, legepladser og gadetræer.

En generel kommentar i forbindelse med høringen har været, at Parkpolitikken skal forankres og indsatsområderne og målsætningerne skal være handlingsrettet. Derfor foreslår forvaltningen, at der på grundlag af Parkpolitikken skal udarbejdes en Parkhandlingsplan. Handlingsplanen skal opstille konkrete mål og tidsplaner for en række prioriterede tiltag. Det anbefales, at handlingsplanen omfatter to emner, som har fået stor opmærksomhed den seneste tid, nemlig boldbaner i parkerne samt pleje- og udviklingsplaner.

Herudover anbefaler forvaltningen, at der udarbejdes et grønt bydelsatlas, som omfatter en registrering af alle kommunens grønne områder, gadetræer mv. bydel for bydel. I atlaset vises bl.a. de arealer, som potentielt kunne blive til nye grønne område, vejstrækninger, som kunne beplantes osv. Dette ses som et nødvendigt grundlag for forvaltningens arbejde med lokalplaner og et led i dens bidrag til kommuneplanen. I forlængelse af dette vil forvaltningen revurdere de eksisterende retningslinier for registrering af bevaringsværdige træer i forbindelse med lokalplaner og byggesager. Bygge- og Teknikudvalget vil på grundlag af dette arbejde få forelagt forslag til nye retningslinier.

I forlængelse af planlovens krav til en Agenda 21-plan foreslår forvaltningen, at der udarbejdes en strategi for styrkelse af biologisk mangfoldighed i kommunen, således at man i de grønne og blå områder fastholder et fokus på muligheden for at opleve en frodig og varieret natur på byens præmisser. Strategien foreslås udarbejdet i samarbejde med Miljø- og Forsyningsforvaltningen, som har ansvaret for de ferske og marine vande.

Forvaltningen foreslår endelig, at Parkhandlingsplanen indebærer udarbejdelsen af et Parkpolitisk regnskab i lighed med cykelregnskabet. Dette regnskab tænkes udarbejdet hvert andet år og vil kunne give en status for de enkelte indsatsområder og målsætninger i Parkpolitikken.


 


Til top