Opfølgning på systemunderstøttelse til anonymisering af jobansøgninger i Københavns Kommune
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at status på markedsudviklingen, jf. bilag 3, i forhold til at understøtte ligebehandling af ansøgere i Københavns Kommune, tages til efterretning.
Problemstilling
Økonomiudvalget (ØU) godkendte den 29. marts 2022 sagen ”Opfølgning på medlemsforslag om anonymisering af jobansøgninger og det videre arbejde med fremme af ligebehandling af ansøgere i Københavns Kommune”. I den forbindelse afgav Økonomiudvalget en protokolbemærkning om, at ”ØU ønsker, at ØKF inden udgangen af 2022 vender tilbage med en status på markedsudviklingen i forhold til systemtekniske løsninger samt følger op på, om der er igangsat andre nye initiativer på markedet, som kan understøtte ligebehandling af ansøgere.”, jf. bilag 1. I forbindelse med Økonomiudvalgets behandling af sagen ”Opfølgning på systemunderstøttelse til anonymisering af jobansøgninger i Københavns Kommune” den 25. januar 2023 ønskede Økonomiudvalget, at Økonomiforvaltningen (ØKF) fortsat følger markedsudviklingen og orienterer Økonomiudvalget om status ultimo 2023, jf. bilag 2.
Løsning
Status på markedsudviklingen
Økonomiforvaltningen har i oktober 2023 gennemført en opdatering af den markedsafdækning, der lå til grund for seneste status til Økonomiudvalget den 25. januar 2023, jf. bilag 3. I afdækningen indgår således de seks udbydere fra seneste afdækning samt yderligere to nye udbydere, DivERS og Signatur.
Den opdaterede markedsafdækning viser, at der fortsat er to grundlæggende tilgange til en systemmæssig understøttelse af anonymisering:
- Test-baseret anonymisering sker ved en præscreening af kandidater gennem lukkede spørgsmål, tests mv. som indledende sorteringsredskab.
- Dokument-baseret anonymisering sker ved, at ansøgerne uploader dokumenter (ansøgning, cv mv.), som gennemgås af AI teknologi og dermed slører relevant data, billeder mv.
Det er Økonomiforvaltningens vurdering, at der siden seneste afdækning ikke er sket en afgørende ny udvikling på området, idet de kontaktede udbydere dog fortsat har videreudviklet deres systemer.
Økonomiforvaltningen har også været i dialog med Københavns Kommunes nuværende leverandør Talentech, som er i gang med at udvikle et testbaseret anonymiseringsmodul i Talent Recruiter, hvor ansøger i stedet for at uploade egne dokumenter som cv og ansøgning skal besvare en række spørgsmål eller løse en opgave, test eller case. Dette vil kræve en mere omfattende understøttelse af ansættende leder og ansættelsesudvalg. Udviklingen af modulet er i en foreløbig testfase, og Økonomiforvaltningen følger udviklingen tæt.
Erfaringer fra andre danske arbejdspladser
Anonymisering af jobansøgninger er fortsat ikke udbredt på danske arbejdspladser, hverken offentlige eller private. De arbejdspladser, der har fokus på at sikre ligebehandling i rekruttering, arbejder ligesom Københavns Kommune i højere grad med at sætte fokus på inkluderende og neutralt sprogbrug i jobannoncerne samt uddannelse af ledere og ansættelsesudvalg i forhold til egne bias. Københavns Kommune har primo 2023 udviklet og implementeret to typer oplysnings- og uddannelsesmateriale til ansættende ledere og ansættelsesudvalg. Materialet medvirker til at øge bevidstheden om implicitte bias og deres beslutningspåvirkning, for herigennem at styrke organisationens evne til at håndtere og imødegå samme.
I markedsafdækningen identificeres tre danske arbejdspladser, som har erfaring med delvist systembaseret anonymisering af jobansøgninger.
Aarhus Kommune er fortsat i gang med et forsøg med delvist systembaseret anonymisering af jobansøgninger. Aarhus Kommune besluttede i 2022 at igangsætte et forsøg, hvor der skal sikres fuld anonymisering af jobansøgere på parametrene køn, alder og etnicitet. Det er et mindre forsøg, som gennemføres på 20-30 stillingsopslag i to udvalgte afdelinger i kommunen. Forsøget er ikke systemmæssigt understøttet af fuld automatisering og indebærer således, at ansøgerne vejledes i selve opslaget til ikke at oplyse om navn, alder, køn eller etnicitet. Derudover anvises ansøgerne til at besvare en række spørgsmål om uddannelsesbaggrund, motivation, relevant erhvervserfaring mv. i stedet for at uploade en ansøgning. Ansøgernes besvarelser gennemgås og anonymiseres manuelt, før de fremsendes til ansættelsesudvalget. Forsøget løber i en toårig periode, og Aarhus forventer at evaluere forsøget i slutningen af 2024. Herefter vil Økonomiforvaltningen følge op på forsøget.
Desuden har Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Liva Healthcare gennemført forsøg, hvor de parallelt med den traditionelle rekrutteringsproces har afprøvet en tidlig udgave af rekrutteringssystemet DivERS, hvor ansøgere skulle besvare en række kompetencespørgsmål i stedet for at indsende dokumenter. Begge arbejdspladser oplevede, at systemet leverede relevante og kvalificerede kandidater.
Herudover identificerer markedsafdækningen syv danske arbejdspladser, som har – eller netop nu gør sig – erfaringer med manuel anonymisering af jobansøgninger, herunder Vejle Kommune, Aalborg Universitet, Institut for menneskerettigheder, KVINFO, Lige Adgang, DareGender og Carlsberg.
Økonomi
Der er ingen økonomiske konsekvenser forbundet med opfølgningen på markedsudviklingen.
Videre proces
Økonomiforvaltningen følger fortsat markedsudviklingen for systemunderstøttelse og anvendelse af anonymisering på arbejdspladser. Forsøget i Aarhus Kommune forventes evalueret i slutningen af 2024, og Økonomiforvaltningen vil på den baggrund orientere Økonomiudvalget om status igen i 2025, når evalueringen er offentlig tilgængelig.
Søren Hartmann Hede / Nicolai Kragh Petersen
Beslutning
Dagsordenspunkt 3: Opfølgning på systemunderstøttelse til anonymisering af jobansøgninger i Københavns Kommune (2023-0347552)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. december 2023
Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.
Et samlet Økonomiudvalg afgav følgende protokolbemærkning:
"I forbindelse med næste status til udvalget skal Økonomiforvaltningen også give et overblik over mulige alternativer til systemtekniske løsninger, f.eks. redskaber til beslutningsstøtte i udvælgelsesprocessen, der kan imødegå bias i et ansættelsesudvalg. Det ønskes også oplyst, om de alternative forslag kræver finansiering at implementere."