Redegørelse om indførelse af økologiske fødevarer i køkkener og kantiner.
Redegørelse om indførelse af økologiske fødevarer i køkkener og kantiner.
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 12. december 2000
J.nr. ØU 361/2000
11. Redegørelse om indførelse af økologiske fødevarer i køkkener og kantiner.
INDSTILLING OG BESLUTNING
Økonomiforvaltningen indstiller,
- Økonomiudvalget tager udvalgenes redegørelser til efterretning med opfordring til, at udvalgene understøtter initiativer for at fremme en overgang til økologiske fødevarer i kommunens køkkener og kantiner, herunder opfordrer forvaltningerne til at deltage i "Netværk for økologiske fødevarer", som koordineres af Miljø- og Forsyningsforvaltningen,
- Miljø- og Forsyningsforvaltningen efter inddragelse af de øvrige forvaltninger overfor Miljø- og Forsyningsudvalget og Økonomiudvalget redegør for arbejdet i "Netværk for økologiske fødevarer" ultimo 2001.
Økonomiudvalgets beslutning: Taget til efterretning.
Behandling: Forelægges Økonomiudvalget igen ultimo år 2001.
RESUME
Økonomiudvalget tog den 7. december 1999 redegørelse om indførelse af økologiske fødevarer i køkkener og kantiner (ØU 325/1999) til efterretning og besluttede, at der skal forelægges en fornyet redegørelse for Økonomiudvalget senest i december 2000. Økonomiudvalget opfordrede samtidig Miljø- og Forsyningsforvaltningen til at iværksætte etableringen af et netværk på tværs af forvaltningerne samt varetage koordineringen af netværkets arbejde.
Nærværende indstilling er en sammenfatning af de indkomne redegørelser om indførelse af økologiske fødevarer i køkkener og kantiner under udvalgene.
Miljø- og forsyningsudvalget har på udvalgsniveau fastsat konkrete mål for overgangen til økologiske fødevarer, mens de øvrige udvalg har udlagt beslutningen herom til de enkelte institutioner mv.
Kultur- og Fritidsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget har oplyst, at de i budgettet har bevilliget midler til uddannelse og konsulentbistand m.v.
Under udvalgene er der igangsat flere forsøg med og initiativer til omlægning til økologisk kost, dannelse af lokale netværk og uddannelse af kantinepersonalet. Erfaringerne med omlægningen varierer betydeligt. Nogle køkkener/kantiner anfører, at budgettet eller kundegrundlaget begrænser muligheden for at indføre økologiske fødevarer. Andre køkkener og kantiner, der har omlagt til (delvis) økologisk kost, påpeger ikke at det har medført en ekstra bevilling.
Vurderingen er, at et stigende antal brugere og medarbejdere tilbydes økologiske fødevarer, og at der er stor variation i graden af omlægning fra institution til institution og på de forskellige serviceområder.
Borgerrepræsentationen har med budget 2001 og frem afsat en pulje på 5 mill. kr. til blandt andet indførelse af økologiske fødevarer. Kommunen vil også have fokus på økologiske fødevarer i forbindelse med det miljøsamarbejde som er igangsat med Albertslund og Ballerup kommuner (Dogme 2000).