Mødedato: 12.12.2000, kl. 15:00

Redegørelse om demografimodel.

Redegørelse om demografimodel.

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 12. december 2000


J.nr. ØU 365/2000

10. Redegørelse om demografimodel.

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget tager redegørelsen om demografisk betingede udgifter til efterretning.

 

Økonomiudvalgets beslutning: På baggrund af udvalgets drøftelser blev redegørelsen taget til efterretning.

Lars Hutters (L) kunne ikke tage redegørelsen til efterretning og ønskede følgende tilført protokollen:

"SOL kan ikke tage redegørelsen til efterretning, idet tidligere erfaringer med demografimodellen ikke har været i overensstemmelse med virkeligheden og har medført underbudgettering, især på ældreområdet, til stor skade for den københavnske befolkning med:

  • mangel på plejehjem
  • plejehjemspatienter på H:S' hospitaler
  • forringelse af hjemmehjælp."

 

RESUME

Den 14. december 1999 behandlede Økonomiudvalget demografimodellen for år 2001. Økonomiforvaltningen har i samarbejde med de berørte fagforvaltninger, udarbejdet nærværende indstilling om demografi i budget 2002.

Udgangspunktet for demografimodellen er, at befolkningssammensætningen i Københavns Kommune løbende ændres. Siden slutningen af firserne har der været en betydelig vækst i antallet af børn i daginstitutionerne. Denne vækst afspejler sig nu i en markant stigning i antallet af børn i den undervisningspligtige alder. Samtidig har der gennem en årrække været et fald i antallet af borgere over 67 år. Dette fald forventes at fortsætte helt frem til år 2009.

Udviklingen betyder, at skal serviceniveauet over for borgerne fastholdes, fordrer befolkningsudviklingen, alt andet lige, en omfordeling af ressourcerne mellem de enkelte serviceområder.

Dette er baggrunden for den demografimodel, som Økonomiforvaltningen anvender. Modellen beregner behovet for flytning af ressourcer i takt med den ændrede befolkningssammensætning (en demografimodel).

Modellens udgangspunkt er den forventede ændring i befolkningen fordelt på aldersgrupper samt de gennemsnitlige enhedsomkostninger, der indgår i budgettet for år 2001. Det betyder samtidig, at modellen ikke tager højde for eventuelle ønsker om løft i serviceniveauet eller andre udgifter, der ikke er indregnet i budget 2001.

Fordelen ved at anvende en demografimodel er, at de enkelte forvaltninger får reguleret udgiftsrammerne for de mer- eller mindreudgifter, som forvaltningen har som konsekvens af den ændrede befolkningssammensætning. Samtidig giver en udmelding allerede i indkaldelsescirkulæret udvalget en længere planhorisont.

I forhold til demografimodellen for 2001 er der foretaget enkelte ændringer efter ønske fra forvaltningerne:

  • På ældreinstitutionsområdet har Social- og Sundhedsforvaltningen ønsket en ændring af opgørelsen af dækningsgraden således, at der tages hensyn til at der sker et køb og salg af pladser mellem Københavns Kommune og andre kommuner. Det er således kun københavnere, der indgår i demografimodellen.
  • På hjemmehjælpsområdet har Social- og Sundhedsforvaltningen ønsket at fordele det udmålte timeforbrug på etårsintervaller. Det betyder at dækningsgrader og timeforbrug opgøres på etårsintervaller.
  • På daginstitutionsområdet har familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ønsket at antallet af børn mellem 11-12 måneder medregnes i demografimodellen, da pasningsgarantien er ændret.

Derudover er der ikke foretaget ændringer i forhold til demografimodellen for 2001. Bilag 1 til vedlagte indstilling indeholder en oversigt over de forslag, der er kommet fra fagforvaltningerne.

Tidsplan
De ændringer i forvaltningernes rammer, som befolkningsudviklingen giver anledning til, vil blive udmeldt i indkaldelsescirkulæret til budgettet for år 2002.

I begyndelsen af april år 2001 udmeldes korrigerede rammer, når der er udarbejdet en befolkningsprognose, der indeholder det faktiske befolkningstal pr. 1. januar år 2001.

 

 

Til top