Mødedato: 12.11.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Valg af model for Københavns Kommunes tryghedsundersøgelse

Se alle bilag

I Budget 2020 blev der afsat 0,5 mio. kr. årligt til videreførelse af tryghedsundersøgelsen i perioden 2020-2023. Af budgetnotatet fremgik to mulige modeller, der kan gennemføres for en bevilling på i alt 2 mio. kr., men der blev ikke taget eksplicit stilling til, hvilken model der ønskes.

De to muligheder er: 1) en model, hvor undersøgelsen videreføres i nuværende form, eller 2) en model, hvor undersøgelsen udgives med dybdegående analyse hvert andet år og i en light-version i de øvrige år.

Økonomiudvalget anmodes om at godkende, at model 2, jf. ovenfor, udbydes.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at det godkendes, at model 2 for tryghedsundersøgelsen udbydes, jf. løsningsafsnit.

Problemstilling

På Budget 2020 blev der afsat 2 mio. kr. til videreførelse af tryghedsundersøgelsen i perioden 2020-2023. Af budgetnotatet fremgik to mulige modeller, der kan gennemføres for en bevilling på i alt 2 mio. kr., men der blev ikke taget eksplicit stilling til hvilken model, der ønskes. Budgetnotatet er vedlagt som bilag 1.

Dataindsamlingen til tryghedsundersøgelsen gennemføres af et analysebureau, der skal findes via et udbud.

Baggrund

Tryghedsundersøgelsen viser udviklingen i københavnernes oplevede tryghed og borgervendt kriminalitet. Den oplevede tryghed afdækkes i en spørgeskemaundersøgelse, hvor et repræsentativt udsnit af københavnerne svarer på en række spørgsmål. Den del af tryghedsundersøgelsen, der omhandler udviklingen i den borgervendte kriminalitet, er baseret på data fra Rigspolitiet.

Tryghedsundersøgelsens resultater anvendes af flere parter. Sikker By anvender resultaterne til at målrette tryghedsskabende indsatser, følge tryghedspartnerskabernes årlige målopfyldelse, vurdere, hvor der bør udføres tryghedsløft og som datagrundlag for at følge mål om udviklingen i tryghed og kriminalitet i Sikker By-strategien (2018-2021). Samtidig indgår undersøgelsens resultater som datagrundlag for arbejdet i kontor for Udsatte Boligområder i Økonomiforvaltningen.

Derudover anvender en række lokale aktører tryghedsundersøgelsen til at følge udviklingen i deres lokalområde eller bydel. F.eks. bruges undersøgelsens resultater i nogle af de boligsociale helhedsplaner for Københavns udsatte almene boligområder som baseline for helhedsplanernes strategiske mål. Seks boligsociale helhedsplaner for perioden 2018-2021 refererer til undersøgelsens resultater for 2017. Derudover anvender Københavns Politi tryghedsundersøgelsens resultater i deres operationsbefaling.

Løsning

Der er to muligheder for videreførelse af tryghedsundersøgelsen inden for en samlet bevilling på 2 mio. kr. i 2020-2023:

  • Model 1: Undersøgelsen videreføres i nuværende form.
  • Model 2: Undersøgelsen udgives med dybdegående analyse hvert andet år og i en light-version i de øvrige år.

Model 1: Undersøgelsen videreføres i nuværende form
Tryghedsundersøgelsen videreføres i sin nuværende form, hvor der afrapporteres på 15 spørgsmål fra spørgeskemaundersøgelsen om oplevet utryghed og om udviklingen i den borgernære kriminalitet. Desuden medtages data om kriminalitet fra politiets anmeldelsesregister. 

Tryghedsundersøgelse tegner således forsat en samlet profil af trygheden i hele København, enkeltvist i de 13 bydele og i partnerskabsområderne (Tingbjerg-Husum, Urbanplanen og Folehaven).

Model 2: Undersøgelsen udgives med dybdegående analyse hvert andet år og i en light version de øvrige år

I 2020 og 2022 gennemføres tryghedsundersøgelsen som vanligt med 15 spørgsmål i spørgeskemaundersøgelsen. Desuden medtages data om kriminalitet fra politiets anmeldelsesregister. Herudover tilføjes disse år en dybdegående analyse, der har til formål at bidrage med viden om, hvilke årsager der er til utryghed i København. Hensigten med den dybdegående analyse er fx at kunne zoome ind på specifikt udvalgte geografiske områder og i aktuelle problematikker, der ud fra resultaterne i spørgeskemaundersøgelsen viser sig særligt interessante. Desuden vil de dybdegående analyser også være baseret på veldokumenterede hypoteser om årsager til utryghed.

I 2021 og 2023 reduceres antallet af spørgsmål i spørgeskemaundersøgelsen. De to centrale spørgsmål om utryghed i dagtimerne og aften- og nattetimerne vil fortsat være blandt undersøgelsens spørgsmål. Derimod vil spørgsmål om københavnernes bekymring for kriminalitet, faktisk udsathed ift. kriminalitet, oplevelse af utrygge steder og tillid til myndighederne blive udeladt i denne model. Tryghedsundersøgelsens hovedresultater om utryghed i dagtimerne og aften- og nattetimerne vil således forsat kunne sammenlignes bagud i tid med de data, der er indsamlet i de tidligere tryghedsundersøgelser siden 2009, så udviklingerne fortsat kan følges fra perioden 2009 og frem.

Tryghedsundersøgelse vil således også på denne måde tegne en samlet profil af trygheden i hele København, enkeltvist i de 13 bydele og i partnerskabsområderne (Tingbjerg-Husum, Urbanplanen og Folehaven). Omfanget og detaljeringsgraden af undersøgelsen vil dog variere fra år til år.

Udbudsproces

Dataindsamlingen til tryghedsundersøgelsen gennemføres af et analysebureau, der skal findes via et udbud. Rammeaftalen for den nuværende udbudsordning udløber i april 2020, og leveringsaftalen kan kun løbe 24 måneder herefter. Derfor kan det første udbud kun omfatte de første tre år. I april 2022 udbydes det sidste af de i alt fire bevilligede år.

Økonomiforvaltningens anbefaling

Det er Økonomiforvaltningens anbefaling, at model 2 vælges. Sikker By oplever løbende, at årsagerne til utryghed efterspørges fra borgere, politikere, samarbejdsparter og medier – ikke blot udviklingen i utryghed. Resultaterne fra spørgeskemaundersøgelserne giver ikke i sig selv svar på, hvad der er årsagerne til fx en stigning eller et fald i utrygheden.

Derfor anbefales model 2, hvor en dybdegående analyse af resultaterne hvert andet år vil bidrage til en bedre forståelse af årsagerne til utryghed i København. Ved at vælge model 2 sikres det samtidig, at udviklingen i tryghedsundersøgelsens hovedresultater om utryghed i dagtimerne og aften- og nattetimerne kan afrapporteres hvert år, idet der årligt vil blive spurgt ind til københavnernes oplevelse af tryghed.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser. I Budget 2020 er der afsat 0,5 mio. kr. årligt i 2020-2023 til tryghedsundersøgelsen. Af udbudsmaterialet vil det fremgå, at det er et krav, at den valgte model kan fås for max 0,5 mio. kr. om året.

Videre proces

Efter Økonomiudvalgets godkendelse igangsættes udbuddet af den valgte model for tryghedsundersøgelsen. Afhængig af, hvilket analysebureau, der vinder udbuddet, forventes dataindsamling påbegyndt primo 2020. Offentliggørelsen af tryghedsundersøgelsen for 2020 forventes at ske i juni eller august 2020. I 2021 og 2022 vil offentliggørelsen ske i juni. ØU vil i 2022 blive orienteret om udbuddet af det sidste af de fire bevilligede år og den dertilhørende proces for udgivelsen af tryghedsundersøgelsen 2023. 

 

Søren Tegen Pedersen                            /Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 8. Valg af model for Københavns Kommunes tryghedsundersøgelse (2019-0180986)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. november 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning

Til top