Mødedato: 12.11.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Udlodning af selskabsgjorte solcelleanlæg til Københavns Kommune

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen har tidligere besluttet at stifte det kommunalt ejede selskab Københavns Kommunes Solcelleselskab ApS og overføre 3 solcelleanlæg til selskabet, da disse anlæg ikke måtte drives i kommunalt regi. Produktionen af el i selskabet genererer ikke overskud, og kommunen har derfor indskudt i alt 1,2 mio. kr. i selskabet for at sikre driften af anlæggene i 10 år.

Københavns Kommune har efterfølgende fået dispensation fra kravet om udskillelse af solcelleanlæg til et selskab for to af disse anlæg. Anlæggene ønskes tilbageført til kommunen, da dette vil være økonomisk fordelagtigt for både kommunen og selskabet. 

Beslutningen skal træffes via en papirgeneralforsamling. Ved en papirgeneralforsamling forstås en generalforsamling, hvor aktionærerne ikke møder personligt frem, men på forhånd har besluttet, hvordan der skal stemmes.

I indstillingens 1. at-punkt agerer Borgerrepræsentationen som generalforsamling i selskabet Københavns Kommunes Solcelleselskab ApS, der skal godkende, at solcelleanlæggene afgives.

I indstillingens 2. at-punkt er Borgerrepræsentationen (som vanligt) den øverste myndighed i Københavns Kommune, der skal godkende, at solcelleanlæggene modtages. Det kræves derfor, at begge at-punkter godkendes for at solcelleanlæggene kan udloddes til Københavns Kommune.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen som generalforsamling anbefaler,

  1. at det godkendes, at der gennemføres ekstraordinær papirgeneralforsamling i Københavns Kommunes Solcelleselskab ApS om udlodning af solcelleanlæggene på Sundby Idrætspark samt Bellahøj Svømmestation til Københavns Kommune pr. 1. januar 2020, da anlæggene har opnået dispensation fra kravet om selskabsudskillelse, jf. bilag 1,

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2. at Københavns Kommune overtager solcelleanlæggene på Sundby Idrætspark samt Bellahøj         Svømmestadion fra selskabet Københavns Kommunes Solcelleselskab ApS pr. 1. januar
        2020, da anlæggene har opnået dispensation fra kravet om selskabsudskillelse.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den 28. april 2016 (Se bilag 2) at stifte det kommunalt ejede selskab Københavns Kommunes Solcelleselskab ApS og overføre tre solcelleanlæg til selskabet, da disse anlæg ikke havde opnået dispensation fra kravet i elforsyningsloven om selskabsudskillelse. Efterfølgende blev reglerne for afregning af strøm ændret, så afregningsprisen faldt betragteligt og selvskabet kunne ikke fortsætte driften uden tilførsel af kapital fra kommunen. Borgerrepræsentationen besluttede derfor på mødet den 2. februar 2017 (se bilag 3) at fortsætte driften af selskabet og indskyde yderligere kapital så kommunen i alt har indskudt 1,2 mio. kr. i selskabet som sikrede driften af anlæggene i 10 år.

I efteråret 2018 meddelte Energistyrelsen, at anlæggene på Sundby Idrætspark samt Bellahøj Svømmestadion alligevel havde fået dispensation fra kravet om selskabsudskillelse med den begrundelse, at der var mulighed for at tildele yderligere dispensationer, da andre kommuner ikke har udnyttet deres dispensationer.

Løsning

Det er økonomisk mest fordelagtigt for kommunen at drive anlæggene i kommunalt regi, da kommunen dermed selv kan anvende den producerede strøm og ikke er tvunget til at sælge den til elnettet til den meget lavere spotpris. På denne baggrund ønskes anlæggene overdraget til kommunen pr. 1. januar 2020.

Københavns Kommunes Solcelleselskab ApS vil herefter alene eje og drive anlægget opsat på Dyvekeskolen. Dette anlæg står længerne nede på Energistyrelsens venteliste til dispensationer end de to andre anlæg. Det er muligt, at dette anlæg på et senere tidspunkt vil kunne opnå dispensation, hvis der igen er andre kommuner som ikke udnytter deres dispensationer. 

Selskabets revisor har udarbejdet en værdiansættelse af de to anlæg, som begge repræsenterer en forventelig negativ værdi og en maksimal værdi på 0 kr.

De faste udgifter i selskabet forventes at falde marginalt som følge af udlodningen, mens de variable udgifter på de to anlæg vil bortfalde fuldstændig. Dette medfører, at selskabets levetid for de indskudte midler stiger med 1-2 år udover de oprindeligt planlagte 10 år. Selskabet har således kapital til at fortsætte driften ind til 2027-2028.

Borgerrepræsentationen har delegeret generalforsamlingskompetencen i Københavns Kommunes Solcelleselskab ApS til Økonomiudvalget i almindelige sager, jf. Borgerrepræsentationens beslutning af 28. april 2016, dagsordenpunkt 12. Det er imidlertid ikke Økonomiforvaltningens vurdering, at udlodning af to ud af selskabets tre anlæg er en almindelig sag, hvorfor Borgerrepræsentationen i den konkrete sag skal agere generalforsamling.

Ved en papirgeneralforsamling forstås en generalforsamling, hvor aktionærerne ikke møder personligt frem, men på forhånd har besluttet, hvordan der skal stemmes.

Hvis Borgerrepræsentationen kan tiltræde indstillingen, vil generalforsamlingen blive protokolleret, som det fremgår af vedlagte udkast til protokollat, jf. bilag 1.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Videre proces

Hvis Borgerrepræsentationen godkender indstillingen, vil Økonomiforvaltningen gennemføre overdragelsen af anlæggene pr. 1. januar 2020.

 

Søren Tegen Pedersen               /Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 6. Udlodning af selskabsgjorte solcelleanlæg til Københavns Kommune (2019-0285397)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. november 2019

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Et samlet Økonomiudvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne ønsker, at anlægget på Dyvekeskolen fortsat prioriteres, så det senere kan opnå Energistyrelsens dispensation fra kravet om selskabsudskillelse, hvis andre kommuner ikke udnytter deres dispensation, eller hvis staten igen åbner op herfor.”

Til top