Mødedato: 12.11.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Forsøgsordning med nedlæggelse af boliger til fordel for almen lægepraksis

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Der skal tages stilling til en forsøgsordning, hvor almene læger i lægedækningstruede områder kan nedlægge helårsboliger uden etablering af erstatningsboliger, når de etablerer sig i en praksis.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,  

  1. at den politisk vedtagne bestemmelse om en arealgrænse på 150/180 m2 for sammenlægninger af lejligheder ændres, så det for lejligheder, der i forsøgsperioden skal anvendes til almen lægepraksis, er en maks. størrelse på 400 m2.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form. Derudover forudsættes det, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen henvendte sig i 2018 til Teknik- og Miljøforvaltningen om en strategi for afhjælpning af lægemangel i København. På baggrund heraf stillede Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten den 18. marts 2019 medlemsforslag i Teknik- og Miljøudvalget om mulighed for sammenlægning af boliger til etablering af lægepraksis. Nedlægning af en bolig kræver samtykke efter boligreguleringsloven, der har været gældende i Københavns Kommune siden lovens indførelse i 1939. Lovens formål er at sikre, at boligmassen bevares og udnyttes til boliger. Sammenlægning af boliger til bl.a. lægepraksis kræver derfor forvaltningens samtykke. Før 1998 var praksis, at læger kunne nedlægge boliger uden krav om erstatningsbolig. Daværende Bygge- og Teknikudvalg besluttede den 12. august 1998 at ændre dette, og siden er der stillet krav om erstatningsbolig.

Løsning

En del af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens nye strategi for at afhjælpe lægemangel er bl.a. at gøre det lettere at etablere flerlægepraksis i boliger i områder, hvor der er dokumenteret lægemangel.

Efter den nuværende administration af boligreguleringsloven er det et krav, at der etableres erstatningsbolig, hvis boliger nedlægges. Indtil 1998 blev der ikke stillet krav om erstatningsbolig, hvis læger etablerede praksis i en bolig på maksimalt 100 m2 og 150 m2, hvis flere læger gik sammen. Samtykket til bolignedlæggelsen var personlig med krav om, at beboelsen skulle genindrettes ved praksisophør. Lægepraksisser kan overdrages på enslydende vilkår, og derfor er det muligt at videresælge disse praksisser uden krav om erstatningsbolig.

Bygge- og Teknikudvalget besluttede den 12. august 1998 at ændre denne praksis. Dels blev behovet for etablering af lægepraksis i boliger ikke længere vurderet at være til stede, dels blev ordningen benyttet, så det mere var reglen end undtagelsen, at læger valgte at etablere sig i boliger.

I dag er der et ønske om flerlægepraksisser, og det er vanskeligt at afhænde nuværende mindre praksisser uden sammenlægning af yderligere helårsboliger – hvilket efter nutidig administrative praksis kræver etablering af erstatningsboliger. Lægerne oplever kravet om erstatningsboliger som en hindring for at etablere sig i boliger.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen oplyser, at den ideelle størrelse for en flerlægepraksis er 400-500 m2 svarende til min. 100 m2 pr. læge. Ud over nedlæggelse af flere mindre boliger betyder det, at grænsen for lejlighedssammenlægning på 150 m2 med mulighed for dispensation op til 180 m2 overskrides. Borgerrepræsentationen vedtog disse lejlighedsstørrelser den 13. juni 2001, og vil derfor skulle beslutte, at grænserne ændres til fordel for lægepraksisser.

Forslag til forsøgsordning
Teknik- og Miljøforvaltningen lægger op til følgende kriterier i en forsøgsordning:

  • Lægerne skal i forbindelse med ansøgning om samtykke til nedlæggelse af helårsbolig efter boligreguleringsloven dokumentere, at området er lægedækningstruet ifølge praksisplanen.
  • Samtykket knyttes til praksis og på betingelse af genindretning af beboelsesarealet ved praksisophør, med mindre det kan dokumenteres, at området stadig er lægedækningstruet ifølge praksisplanen. Ved praksis forstås speciallæger i almen medicin eller alment lægeselskab, der har ydernr. eller opnår ydernr. - herunder 0 -ydernr. - for Region Hovedstaden.
  • Ordningen indstilles at vare, så længe der er et dokumenteret behov ifølge praksisplanen.
  • Kriterier om tilladt boligstørrelse skal afklares og kræver en politisk beslutning i Borgerrepræsentationen.

Forvaltningens vurdering

Forsøgsordningen vil gælde, så længe der er dokumenteret lægemangel i området. I den periode vil forvaltningen give tilladelse til at nedlægge boliger til fordel for almen lægepraksis uden at stille krav om erstatningsbolig. Tilladelser efter boligreguleringsloven kan ikke tidsbegrænses, så de tilladelser, som gives i forsøgsperioden, vil være permanente og boligarealet indrettes først, når praksis ophører, jf. 2. bullet ovenfor.

I forhold til medlemsforslaget vurderer Teknik- og Miljøforvaltningen, at det er vanskeligt at administrere den skitserede praksisændring i en begrænset periode, da lægerne må formodes at ville nedsætte sig i flerlægepraksis i boliger med et længerevarende sigte.

En byggetilladelse til indretning af lægepraksis vil indebære, at byggelovgivningens krav om tilgængelighed skal opfyldes.

Lokalplaner
I områder, der er omfattet af lokalplan, er det alene muligt at etablere lægepraksis, når området er udlagt til serviceerhverv. Er anvendelsen fastlagt til publikumsorienterede serviceerhverv, må lokalerne ikke anvendes til liberale erhverv, herunder lægepraksis. Planloven tillader ikke, at kommunen meddeler permanente dispensationer i strid med lokalplanens anvendelsesbestemmelser. Det vil derfor kræve ny lokalplan eller lokalplantillæg at ændre anvendelsen. Dette er fx sket med tillæg 1 til lokalplan 17 Toftegårds Plads (Krumtappen 4, 2500 Valby) og lokalplan Godthåbsvej 239 (Godthåbsvej 239, 2720 Vanløse). Servicemålet for planprocessen i denne type sager er 41 uger, men sagerne kan ofte behandles hurtigere.

Teknik- og Miljøforvaltningen er opmærksom på, at der skal være mulighed for lægepraksis i nye lokalplaner, og det indgår i dialogen med bygherre i forbindelse med nye plangrundlag. Det er de private ejere, der bestemmer, om et nyt byggeri skal anvendes til lægepraksis, og kommunen kan således ikke stille krav om etablering af lægepraksis med nye lokalplaner.

Erhvervslokaler
Som nævnt har praktiserende læger mulighed for at etablere sig i eksisterende erhvervslokaler. Disse vil ofte have en størrelse og en beliggenhed i forhold til tilgængelighed, der egner sig bedre til flerlægepraksis end eksisterende beboelseslejligheder og spørgsmålet om erstatningsbeboelser undgås. Teknik- og Miljøforvaltningen er ikke bekendt med, i hvilken udstrækning disse muligheder afsøges af læger, der ønsker at etablere sig i København. Erhvervslokaller kan være momsregistrerede, hvis ejeren af ejendommen frivilligt har foretaget registrering. Hvis lægernes udfordring i denne sammenhæng er manglende mulighed for momsrefusion af huslejen i erhvervslejemål, er det et skattepolitisk spørgsmål.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, vil Teknik- og Miljøforvaltningen sætte den ændrede administrative praksis i kraft.

Søren Wille                         /Rikke Sønderris

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forvaltningen i en forsøgsperiode meddeler samtykke efter boligreguleringsloven, så alment praktiserende læger, når de kan dokumentere lægemangel i området, må nedlægge eksisterende helårsboliger uden samtidig at etablere erstatningsbeboelse.
  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslag fra Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten om at fremme mulighederne for at etablere lægepraksis i Københavns Kommune godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 18. marts 2019.
     
    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller overfor Teknik- og Miljøudvalget,
     
  3. at det tages til efterretning, at forvaltningen fortsat, de steder hvor det er relevant, muliggør lægepraksis i nye lokalplaner. 
     
    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  4. at den politisk vedtagne bestemmelse om en arealgrænse på 150/180 m2 for sammenlægninger af lejligheder ændres, så det for lejligheder, der i forsøgsperioden skal anvendes til almen lægepraksis, er en maks. størrelse på 400 m2.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 7. oktober 2019

 

Indstillingens 1. og 2.at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingens 3. at-punkt blev taget til efterretning.

 

Indstillingens 4. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Dagsordenspunkt 25. Forsøgsordning med nedlæggelse af boliger til fordel for almen lægepraksis (2019-0143309)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. november 2019

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top