Agenda 21 strategi og plan for Københavns Kommune (Økonomiudvalget, Bygge- og Teknikudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget)
Agenda 21 strategi og plan for Københavns Kommune (Økonomiudvalget, Bygge- og Teknikudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget)
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 12. november 2002
J.nr. ØU 271/2002
15. Agenda 21 strategi og plan for Københavns Kommune (Økonomiudvalget, Bygge- og Teknikudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget)
INDSTILLING OG BESLUTNING
[s1]Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget, Bygge- og Teknikudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der udarbejdes en Agenda 21 strategi og plan for Københavns Kommune i henhold til Planlovens § 33a og Dogme 2000, og
at strategi og plan udarbejdes i overensstemmelse med den i denne indstilling beskrevne proces, samt
at der i alt over perioden 2002-2004 anvendes 1,5 mio. kr. til opgaven. Udgifterne deles ligeligt mellem Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen.
Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 28. oktober 2002
Tiltrådt.
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 30. oktober 2002
Anbefalet.
Økonomiudvalgets beslutning: [s2]Anbefalet.
[s3]Behandling: Til Borgerrepræsentationen.
RESUME
[s4]I foråret 2000 vedtog Folketinget en ændring af Planloven (ny § 33a), der indebærer, at amter og kommuner en gang hvert 4. år skal udarbejde en redegørelse, der beskriver strategien for deres lokale Agenda 21-arbejde (lovbekendtgørelse nr. 518 af 11. juni 2000). Derudover besluttede Københavns Kommune den 13. juni 2001 at gå ind i det kommunale miljøsamarbejde Dogme 2000. Dogme 2002 indeholder tre dogmer, hvoraf et af dem er, at der skal udarbejdes en plan for forbedring af miljøet, også kaldet en Agenda 21 plan.
Arbejdet med Agenda 21 strategien i Københavns Kommune er
delt i to; dels en status, dels en strategi og plan. Miljøkontrollen
har, i samarbejde med de øvrige forvaltninger, udarbejdet et statusnotat. Statusnotatet
danner udgangspunkt for det videre arbejde med Agenda 21 strategi og plan. Notatet er vedlagt denne indstilling som bilag.
Formålet med en Agenda 21 strategi og plan er at formulere en vision for bæredygtig udvikling i København, og at visionen forankres i strategier, prioriteringer og konkrete handlinger i kommunen samt hos borgere og erhvervsliv.
Med en Agenda 21 strategi og plan opfylder kommunen kravene i Planlovens § 33a og i Dogme 2000.
Agenda 21 strategi og plan indeholder både nye mål og indsatser, såvel som mål og indsatser, der allerede er politisk vedtaget i anden sammenhæng. Det betyder, at kommunens dialog med borgerne om de nye mål og indsatser vil supplere de eksisterende og forudgående dialoger, der har været f.eks. om Trafik- og Miljøplanen. Det foreslås at borgerdialogen i forbindelse med Agenda 21 strategi og plan udgøres af en indledende research omkring borgernes holdninger, løbende debat med ekstern følgegruppe, offentlig debat om visioner, strategier samt forslag til konkrete tiltag, samt en afsluttende høring.
Der nedsættes en styregruppe og en projektgruppe med deltagelse af repræsentanter fra Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen. Alle forvaltninger vil dog blive inddraget i forbindelse med udarbejdelsen af strategien og planen.
Agenda 21 strategi og plan skal være politisk tiltrådt inden udgangen af 2003. Det foreslås, at processen deles i en visions- og strategidel og en plandel. Dette giver mulighed for drøftelse af de politiske visioner og strategier midtvejs i processen.
De samlede udgifter i forbindelse med udarbejdelsen af en Agenda 21 strategi og plan anslås at udgøre 1,5 mio. kr. fordelt over perioden 2002, 2003, 2004. Det foreslås, at udgifterne fordeles ligeligt mellem Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen, og afholdes over de tre forvaltningers drift.