Tillæg til lokalplan 501 August Schade Kvarter med kommuneplantillæg, Amager Vest
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at godkende tillæg til lokalplan August Schade Kvarter (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger, dog således, at Teknik- og Miljøforvaltningen i forbindelse med den offentlige høring går i dialog med bygherre med henblik på, at den højest mulige andel af træerne i lokalplanen skal være hjemmehørende og/eller frugtbærende.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at godkende det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring sammen med lokalplanforslaget i otte uger.
Problemstilling
En bygherre ønsker at opføre almene ungdomsboliger og mindre co-living boliger på 40-55 m2, der henvender sig til unge i arbejde, i byudviklingsområdet Ørestad Nord. Projektet vil øge boligandelen og det forudsætter ny lokalplan, da gældende lokalplan ikke muliggør yderligere boligbyggeri. Projektet forudsætter et kommuneplantillæg, hvor rammeområdet ændres fra et område til serviceerhverv til et område til boliger og serviceerhverv, for ligeledes at muliggøre den højere andel boliger i området. En startredegørelse blev vedtaget på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 19. december 2022 med anbefalinger om at skabe et sammenhængende byrumsforløb og grønne udearealer, at de almene boliger placeres med god adgang til udendørs opholdsarealer, at facaden disponeres, så der kommer lys ind i korridorgangen, at facader får altaner, karnapper og fremspring, og der kommer nem adgang til cykelparkering i kælder for både de private og de almene boliger. I forbindelse med startredegørelsen blev der vedtaget et ændringsforslag om at fastsætte en lav parkeringsnorm på 1 plads pr. 950 m2 etageareal til boliger og kommuneplanens normer for øvrige anvendelser. Derudover blev der vedtaget et ændringsforslag om at undersøge muligheder for at etablere halvt overdækket cykelparkering integreret i udformningen af kvarterspladsen.
Løsning
Planforslagene ligger i et område, der i dag er præget af overvejende erhvervsbyggeri. August Schade Kvarter ligger mellem Sundholmskvarteret og Amager Fælled. Lokalplanområdet er en del af Ørestad Nord og udgør den sydlige del af byudviklingsområdet i forlængelse af DR Byen. Mod syd støder området op til etageboligbebyggelse i 8 etager, og øst for Amagerfælledvej er området præget af etageboliger i 5-8 etager. Lokalplanområdet i den gældende lokalplan består af 6 byggefelter, hvoraf de 5 er bebygget. Det 6. og aktuelle byggefelt grænser op til Amagerfælledvej mod øst. Ejendommen ligger i forlængelse af boligbebyggelserne i lokalplanområdets nordlige del, og mod sydvest møder ejendommen den nye journalisthøjskole, som er under opførsel.
Byggeriet ønskes opført på Amagerfælledvej 182, som er den sidste ubebyggede grund i August Schade Kvarter. Byggeriet kan opføres i 34 m med boliger, almene boliger og detailhandel i stueetagen, på i alt maksimalt 15.000 m2. Det er samme højde og etageareal som det erhvervsbyggeri, der er muliggjort i den gældende lokalplan. Bygningsdybden er 18 m, da boligerne indrettes til små ensidigt belyste boliger med en central korridorgang. I korridorgangen vil der komme lys ind og være udsyn fra den nordlige gavl, ca. 3-4 punkter langs facaden og evt. fra trappeopgange. Bygningen udformes med et knæk for at nedbryde volumenet og så der dannes en ny kvartersplads. Der planlægges for fællesarealer i stueetagen og på 1. salen ud mod det hævede opholdsareal, der skal sikre åbne facader og byliv i området. Der stilles krav om almene boliger som er placeret med direkte udgang til det hævede opholdsareal, og projektet vil medføre grønt i form af nye træer og beplantning. Bygningens facadefarver tager udgangspunkt i de omkringliggende bygningers rødlige farver.
Byliv
Der er fastlagt seks byrum, hvoraf fire er de primære opholdsarealer; kvarterspladsen som er et solrigt byrum, der forbinder sig til det øvrige område, ankomstpladsen med træer og adgang til boliger og butik, det hævede opholdsareal med direkte udgang fra fællesarealerne på 1. salen samt tagterrassen på 9. etage med udsigt over byen. Byrummene er forskellige i forhold til placering, anvendelse og brug og der skabes dermed både mulighed for at finde ro, fordybelse og mulighed for anden aktivitet.
Bynatur
I lokalplanen fastlægges, at der skal plantes 16 nye træer, der ikke må fældes. Træerne er placeret i byrummene og langs Amagerfælledvej. Derudover fastlægges, at der skal plantes 80 buske. Da en del af byrummene er på konstruktion, i form af tagterasser og Kvarterspladsen, hvor der er kælder under en del af byrummet, er det velegnet til buske i minimum to meters højde. Buske er derudover velegnede til at give læ og opdele rummene i mindre zoner.
Bæredygtighed
Der er i lokalplanprocessen gjort brug af bæredygtighedsværktøjet som dialogværktøj. Bæredygtighedsværktøjet består af 26 konkrete initiativer om bæredygtighed udledt fra Københavns Kommunes planer og strategier, der relaterer sig til lokalplanarbejdet. Bilag 5 indeholder et skema med alle 26 initiativer, hvoraf de fire anvendte initiativer er krydset af, suppleret med en beskrivelse af, hvordan initiativerne er indarbejdet i projektet. Det er blandt andet indarbejdet i lokalplanforslaget, at der muliggøres andre typer boliger, at attraktive udearealer understøttes ved, at byggefelter, byrum og anvendelser placeres, så støjkrav kan overholdes. Der er muliggjort etablering af solenergianlæg på taget. Lokalplanforslaget sikrer beplantning, og bygherre ønsker en artsrig beplantning for at understøtte biodiversitet. Bygherre forventer at certificere byggeriet til minimum DGNB Guld.
Kunst i lokalplaner
Bygherre oplyser til forvaltningen, at der kan arbejdes med kunst indenfor lokalplanområdet, og det vil således b.la. være muligt at placere et kunstværk i byrummet kvarterspladsen, fx i form af belysning, ligesom projektforslagets gavl mod syd kunne egne sig til formålet, men der kan ikke stillet krav herom i lokalplanen.
Almene boliger
Der er over 30 % almene boliger i skoledistriktet. Der stilles krav om almene boliger, da det vurderes, at lokalplanen kan understøtte den blandede by ved at tilføre området andre almene boliger end de eksisterende almene boligtyper. De almene boliger bliver opført som ungdomsboliger i samme bygning som de private co-living boliger. Forvaltningens vurdering er uddybet i bilag 4.
Parkering
Lokalplanområdet er i kommuneplanen udpeget som et byudviklingsområde, hvor der er mulighed for at fastsætte parkeringsnormen efter et konkret skøn. I forbindelse med behandlingen af startredegørelsen på Teknik- og Miljøudvalgsmødet den 19. december 2022 blev det besluttet at fastsætte en lav parkeringsnorm på 1 parkeringsplads pr. 950 m2 for boliger og kommuneplanens normer for øvrige anvendelser. Det svarer til, at der skal etableres 23 parkeringspladser. Pladserne skal placeres i konstruktion i kælder, dog kan 5 pladser placeres på terræn til b.la. handicapparkering.
I forhold til krav om parkering til cykler stiller kommuneplanen krav om fire p-pladser pr. 100 m2 etageareal for boliger og butikker. Det svarer til ca. 600 cykelparkeringspladser. Der er i lokalplanen udlagt zoner til placering af ca. 200 cykelparkeringspladser på terræn, hvor de resterende cykler skal være i kælderplan. Der er sikret nem adgang til kælderen for cykler fra gavlen i både nord og syd, så det er attraktivt og let at anvende cykelparkering i kælder. Forvaltningen har undersøgt muligheden for overdækket cykelparkering på kvarterspladsen og vurderer ikke, at det er muligt, hvis der samtidig skal være åbne og grønne byrum med beplantning og træer. Generelt er der ikke muliggjort mindre bygninger i byrummene. Derudover er der sikret nem nedgang til cykelkælderen tæt på kvarterspladsen.
Kommuneplan
Kommuneplantillægget ændrer rammeområdet fra et område for serviceerhverv til et rammeområde for boliger og serviceerhverv, som muliggør op til 75 % boliger i området. Særlige bemærkninger om den samlede byggemulighed i området og maksimal bygningshøjde videreføres.
Borgerinddragelse
Der er foretaget indledende høring i forbindelse med udarbejdelse af startredegørelsen, herunder af Amager Vest Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring (bilag 6). Amager Vest Lokaludvalg er b.la. optagede af, at nybyggeri langs Amagerfælledvej er meget lidt grønt og ønsker brede, grønne kantzoner, fremfor friarealer på tage. Med tillægget til lokalplanen ændres byggefeltet fra at udfylde det meste af matriklen, til at give plads til nye byrum, hvor der er fastlagt beplantning og træer. Der er derudover udlagt en grøn rabat med træer langs Amagerfælledvej. Lokaludvalget ønsker ikke cykelparkering i kælder, men at det skal placeres på terræn. For at få plads til beplantning, kantzoner og ophold i byrummene vil en større del af cykelparkeringen blive placeret i kælder. Der er sikret nem adgang til kælderen for cykler.
Miljøvurdering
Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.
Politisk handlerum
Det kan besluttes, at:
- Ændre den ydre udformning af bygningerne og indretningen af udearealer.
- Der skal være halvt overdækket cykelparkering integreret i kvarterspladsen. Det vil ændre disponeringen af byrummene, give mindre grønt og ændre på friarealer. Ændringen vil kræve, at sagen skal tilbage til forvaltningen.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt planforslagene, sender forvaltningerne planforslagene i høring i otte uger. På baggrund af resultatet af høringen vil forvaltningerne udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Indstillingen forventes forelagt Borgerrepræsentationen primo 2024.
Søren Hartmann Hede Søren Wille
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende tillæg til lokalplan August Schade Kvarter (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring sammen med lokalplanforslaget i otte uger.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 28. august 2023
Venstre stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som erstatning 1. at-punkt:
”at sagen sendes tilbage til forvaltningen med henblik på at parkeringsnormen i lokalplantillægget fastsættes efter kommuneplanens generelle normer i byudviklingsområder på én parkeringsplads pr. 250 m2 etageareal for boliger, 214 m2 for erhverv, 143 m2 for butik og 857 m2 for kollegie- og ungdomsboliger, hvilket svarer til, at der skal etableres ca. 54 bilparkeringspladser.”
Ændringsforslaget (ÆF1) blev forkastet med 3 stemmer mod 7. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C og V
Imod stemte: A, B, F, Ø og Å
Enhedslisten og Socialdemokratiet stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således, at der stilles krav om hjemmehørende træarter jf. liste over 32 hjemmehørende arter af træer og enkelte buske i ’Notat om mulighed for at stille krav om specifikke arter af træer’.”
Ændringsforslaget (ÆF2) bortfaldt med 5 stemmer mod 5. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, Ø og Å
Imod stemte: B, C, F og V
Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Venstre stillede følgende ændringsforslag (ÆF3) som tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således, at Teknik- og Miljøforvaltningen i forbindelse med den offentlige høring går i dialog med bygherre med henblik på, at den højest mulige andel af træerne i lokalplanen skal være hjemmehørende og/eller frugtbærende”.
Ændringsforslaget (ÆF3) blev vedtaget uden afstemning.
Den således ændrede indstillings 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 7 stemmer mod 2. 1 undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, Ø og Å
Imod stemte: C
Undlod at stemme: V
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti ønsker, at parkeringsnormen ændres til 1 parkeringsplads pr. 100 m2 familiebolig, således at parkering kan holdes på egen grund.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Der er i området allerede 30% almene boliger, derfor finder Det Konservative Folkeparti ikke, at der skal bygges yderligere alment i området, da vi ønsker en blandet by, hvilket betyder, at vi ikke kan støtte forslaget.”
Beslutning
Dagsordenspunkt 7: Tillæg til lokalplan 501 August Schade Kvarter med kommuneplantillæg, Amager Vest (2022-0335887)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. september 2023
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 12 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B, F, V og I.
Imod stemte: C.
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 28. august 2023:
”Det Konservative Folkeparti ønsker, at parkeringsnormen ændres til 1 parkeringsplads pr. 100 m2 familiebolig, således at parkering kan holdes på egen grund.”
”Der er i området allerede 30% almene boliger, derfor finder Det Konservative Folkeparti ikke, at der skal bygges yderligere alment i området, da vi ønsker en blandet by, hvilket betyder, at vi ikke kan støtte forslaget.”