Mødedato: 12.09.2023, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Endelig vedtagelse af lokalplan Baggesensgade, Nørrebro

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Formålet med lokalplanen er at opføre et alment beboerhus og en mindre ejendomsadministrationsbygning til boligafdelingen Blågården på Indre Nørrebro. Beboerhuset skal bl.a. have beboercafé og -administration og indrettes med en stor sal til fælles aktiviteter. Projektets størrelse er tilpasset områdets egenart og opføres med facader, der afspejler den park langs Stengade, som bygningerne opføres i forlængelse af. Lokalplanen fastlægger en række træer som bevaringsværdige, to parkeringspladser til biler og en større andel cykelparkering.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende lokalplan Baggesensgade (bilag 2).

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form. Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

En grundejer ønsker at opføre et beboerhus til den almene boligafdeling Blågården på hjørnet af Baggesensgade og Stengade på Nørrebro. Projektet består af en bygning i tre etager, der skal indeholde nye beboerfaciliteter og ejendomsadministration. Udover hovedbygningen i tre etager indeholder projektet også en mindre bygning i én etage, der primært skal benyttes til administrationskontor med beboerkontakt. Området er i gældende lokalplan 6 Tomterne (BR 15. februar 1979) udlagt til at skulle indrettes med en parklignende karakter, hvorfor placering af byggeri forudsætter en ny lokalplan. Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet et forslag til lokalplan. Lokalplanforslaget har været i høring fra den 30. marts 2023 til den 26. maj 2023. Forvaltningen har modtaget 18 henvendelser. Høringen har ikke givet anledning til ændringsforslag fra forvaltningen.

Teknik- og Miljøudvalget delegerede den 24. februar 2020 kompetencen til at sende forslag til enkle lokalplaner (kategori 1) og ukomplekse lokalplaner (kategori 2) i offentlig høring til Teknik- og Miljøforvaltningen. Forslag til lokalplan Baggesensgade har derfor ikke tidligere været politisk behandlet.

Løsning

Området ligger på Indre Nørrebro på hjørnet af Baggesensgade og Stengade. Sydøst for området ligger hoveddelen af den almene boligafdeling Blågården, som omkranser Blågårds Plads. Området er forbundet til Blågårds Plads via en sti for cykler og gående gennem boligafdelingen. På modsatte side af Stengade ligger spillestedet Stengade og længere mod sydvest Folkets Park. Langs Stengade er anlagt et grønt parkstrøg, der består af Stengadeparken, beboerhaver og et boldbur omkranset af i alt 13 store træer og en kraftig bøgehæk. Derudover er der inden for lokalplanområdet seks træer på parkeringsareal langs Baggesensgade. Overfor lokalplanområdet langs Baggesensgade ligger en parkeringsplads. Denne parkeringsplads samt lokalplanforslagets område er planlagt til brug i forbindelse med anlæggelse af en metrostation i tilfælde af, at der skal foretages en udbygning af metrolinje til den kommende Lynetteholm. Lokalplanområdet skal i dette tilfælde benyttes til byggeplads for metrostationen. 

Forslag til lokalplanen muliggør opførsel af et alment beboerhus og ejendomsadministration i én til tre etager og med en bygningshøjde på højst 15 meter, hvilket er ca. tre meter lavere end højden på eksisterende bygninger i den nærliggende boligafdeling Blågården. Bygningerne vil indeholde beboercafé og beboeradministration i stueetagen, kontorerhverv i form af ejendomsadministration på 1. sal og på øverste etage indrettes en sal på ca. 120 m2 til beboeraktiviteter som fx fællesmøder, fester, fællesmiddage, boldspil m.m. På pladsen mellem hovedbygningen og den lavere sidebygning indrettes et udendørs opholdsrum med bænke og adgang til bygningernes stueetager. Dette opholdsrum binder beboerhuset sammen med beboerhaverne langs Stengade, der ligger uden for lokalplanområdets afgrænsning. Træerne på hjørnet af Stengade og Baggesensgade er udpegede som bevaringsværdige i lokalplanforslaget. Cykel-, bilparkering samt affaldshåndtering placeres på det eksisterende parkeringsareal øst for bygningen.

Parkering

På baggrund af en konkret trafikfaglig vurdering foreslår forvaltningen, at parkeringsdækningen i denne lokalplan fastsættes til to parkeringspladser til biler og 32 parkeringspladser til cykler. Cykel- og bilparkering placeres på eksisterende parkeringsareal øst for bygningen. Vurderingen beror på, at der ikke kommer flere beboere til området som konsekvens af beboerhuset og da det forventes, at beboere og brugere af huset parkerer på eksisterende parkering til boligerne. Derudover forventes det, at størstedelen af beboerhusets brugere vil ankomme til fods eller på cykel.

Træer

Inden for lokalplanforslagets afgrænsning er registreret 19 eksisterende træer, hvoraf 13 træer er placeret langs det eksisterende boldbur på hjørnet af Stengade og Baggesensgade og de øvrige seks på parkeringsarealet langs Baggesensgade. Alle træer lever op til kriterierne for at kunne gøres bevaringsværdige. Kun de 13 træer på hjørnet af Stengade og Baggesensgade er udpeget som bevaringsværdige i lokalplanforslaget. De seks træer på parkeringsarealet langs Baggesensgade udpeges ikke som bevaringsværdige, da det ikke kan sikres, at træerne kan bevares ifm. grave- og belægningsarbejde i træernes drypzoner ved etablering af yderligere parkering og affaldsskur på arealet.

Derudover er der på det offentlige vejareal på hjørnet af Stengade og Baggesensgade placeret et enkelt træ uden for lokalplanområdets afgrænsning, som ikke udpeges som bevaringsværdigt i lokalplanforslaget.

Høring

Forvaltningen har modtaget 18 henvendelser i høringsperioden (bilag 5). I bilag 6 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.

Nørrebro Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 5, henvendelse nr. 13):

Nørrebro Lokaludvalg er glade for, at Blågården endelig får deres beboerhus, og lokaludvalget bakker op om byggeriet. Dog har flere brugere på Facebook kommenteret på bygningens udseende, som bliver opfattet som værende meget mørk, og der kommenteres på, at det er ærgerligt, at den midlertidige boldbane, der er på grunden nu, forsvinder.

Forvaltningens bemærkninger

Lokalplanforslaget muliggør brug af farverne mørkegrøn, mørkeblå, mørkerød, brune farver eller træ i dets naturlige farve på bygningens facader. Forvaltningen har lagt vægt på, at farverne er afdæmpede (mørke) og passer ind i Stengadeparkens karakter og beplantning.
Spørgsmål angående fodboldbanen er sammenfaldende med borgernes henvendelser i den offentlige høring, og der er svaret samlet nedenfor.

Københavns Museum har følgende hovedsynspunkter (bilag 5, henvendelse nr. 11)

Byggeriet, som er visualiseret på side 7-8 i lokalplanforslaget, virker meget dominerende og kompakt i forhold til den omkringliggende bebyggelse. Byggeriet bør i højere grad tilpasses området i skala og volumen. Især med tanke på at Nørrebro har været og er kendt for sin høje bebyggelsesprocent og få rekreative områder.

Forvaltningens bemærkninger

Beboerhuset forholder sig i skala til den eksisterende bebyggelse i form af den almene afdeling Blågården, der har en samlet bygningshøjde på ca. 18 m og måler ca. 12,5 m, hvor facade møder tag. Beboerhuset må opføres med en bygningshøjde på højst 15 m og højst 12,5 m, hvor facade møder tag. Bygningens placering er rykket så langt som muligt mod Baggesensgade, og bygningen er mod beboerhaverne langs Stengade opført i én etage for at sikre luft og lys til eksisterende boliger i boligafdelingen Blågården.

Metroselskabet har følgende hovedsynspunkter (bilag 5, henvendelse nr. 5)

Der er et overlap mellem den foreslåede lokalplan og placeringen af den potentielle metrostation på M5, Stengade. Stationen indgår som en mulig videreførelse af M5 som en ringforbindelse.

Forvaltningens bemærkninger

Da der fortsat er usikkerhed om realisering af metrostation på arealet og tidshorisonten for dette, planlægges der for et beboerhus på arealet. I forvaltningens dialog med bygherre har der været fokus på, at bygningen skal opføres, så den kan skilles ad og genopføres, hvis dette bliver aktuelt. Dog kan der ikke i forbindelse med en lokalplan stilles krav om bygningens konstruktion. Lokalplanområdets areal skal ifm. etablering af metrostation primært benyttes til byggeplads i byggeperioden, hvorefter det forventes, at beboerhuset kan genetableres.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser (bilag 5, henvendelse nr. 1, 2, 4, 6-10 og 12-17)

  1. 12 henvendelser udtrykker modstand mod nedlæggelse af fodboldbanen. Modstanden begrundes med, at fodboldbanen i dag udgør både et attraktivt samlingssted for især kvarterets børn og unge og generelt er en meget benyttet facilitet. Nedlæggelse af fodboldbanen vil både fjerne dette samlingssted og begrænse muligheder for at dyrke sport yderligere i området. Det ville være positivt, hvis fodboldbanen kunne placeres på taget af det nye byggeri.
  2. I otte henvendelser er der ønske om, at der bør skabes flere grønne åndehuller og ikke færre på Nørrebro. Det sammenhængende grønne parkforløb langs Stengade er et karaktertræk, der bør bevares fremfor bebygges. En andelsforening i området med 99 underskrivere er imod opførsel af beboerhuset på fodboldbanen og det grønne parkstrøg.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Fodboldbanen har fra anlæggelsen været planlagt som en midlertidig funktion, indtil et beboerhus kunne opføres. Beboerhuset udføres med et skrånende tagmotiv, der sammen med en inddeling af facaderne refererer til et pavillonmotiv, hvilket passer til bygningens placering som del af et grønt parkforløb. Den centrale del af taget er hævet, så der skabes lysindfald i salen på øverste etage. Placering af boldbane på bygningens tag vil kræve, at bygningen opføres med fladt tag, hvilket fjerner en væsentlig del af bygningens arkitektoniske udtryk og kvalitet på øverste etage. Der kan med en lokalplan ikke sikres offentlig adgang til en boldbane på bygningens tag.
  2. Området omkring Stengade er kendetegnet ved tilbagetrukne bebyggelser, der giver plads til mindre pladsdannelser og grønne rum. Parkforløbet langs Stengade, Folkets Park og pladsen ved Spillestedet Stengade er et eksempel på en sådan sammenhængende struktur, der består af mindre delelementer. Forvaltningen vurderer, at placeringen af beboerhuset på hjørnet af Baggesensgade og Stengade understøtter områdets sammensatte grønne struktur, og peger på, at træer og beboerhaver opretholdes som grønne kendetegn langs Stengade.

Politisk handlerum

  • Det kan besluttes at ændre fx den maksimale bygningshøjde og det maksimale bruttoetage-areal, bygningens omfang og placering, bestemmelser om facadeudtryk og udformning af tagterrassen, herunder beplantning.
  • Fremfor en konkret vurdering kan det vælges at benytte parkeringsnormen for bolig og erhverv i tætbyen jf. Kommuneplan 2019, hvilket vil medføre flere parkeringspladser.
  • Antallet af bevaringsværdige træer kan ændres, dog gøres der opmærksom på, at udpegning af træerne på parkeringsareal langs Baggesensgade som bevaringsværdige vil forhindre indretning af arealet med to yderligere bilparkeringspladser og cykelparkering til beboerhuset.
  • Hvis en boldbane ønskes placeret på taget af den kommende bygning, skal sagen sendes tilbage til forvaltningen, hvorefter der i dialog med bygherre skal udarbejdes nyt materiale og tilpasninger til lokalplanforslaget. Bygningens arkitektur og tagudformning skal ændres markant for at muliggøre en boldbane på tag. Ændringer af et sådant omfang vil kræve en ny offentlig høring og politisk behandling. Det er ikke muligt at placere en boldbane andet sted inden for lokalplanområdets afgrænsning. Offentlig adgang til boldbanen kan ikke sikres med lokalplanen.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

 Søren Wille
                                                           / Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan Baggesensgade (bilag 2).

 

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 21. august 2023

Sagen blev udsat.

 

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 28. august 2023

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1. at-punkt:

 

”at sagen sendes tilbage til Teknik- og Miljøudvalget for at undersøge mulighed for at genetablere boldbane, der nedlægges i forbindelse med byggeriet genetableres inden for lokalplanområdets afgrænsning, evt. på taget af den nye bygning.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 2 stemme mod 8. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: C

Imod stemte: A, B, F, V, Ø og Å

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Dagsordenspunkt 12: Endelig vedtagelse af lokalplan Baggesensgade, Nørrebro (2023-0228703)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. september 2023

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 12 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, V og I.

Imod stemte: C.

Til top