Mødedato: 12.09.2006, kl. 15:15

Håndtering af et yderligere fald i integrationsindtægterne i budget 2007

Se alle bilag

Håndtering af et yderligere fald i integrationsindtægterne i budget 2007

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 12. september 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 331/2006

 

 

8.                   Håndtering af et yderligere fald i integrationsindtægterne i budget 2007

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller overfor Økonomiudvalget, 

 

at redegørelsen tages til efterretning.

 

RESUME

I forbindelse med Økonomiudvalgets behandling af Redegørelse for udvalgenes indberettede budgetbidrag til budgetforslag 2007 (ØU 224/06) den 13. juni 2006, vedtog Økonomiudvalget følgende ændringsforslag:

 

"at Økonomiudvalget bemyndiger Økonomiforvaltningen til at udarbejde forslag til håndtering af den reduktion der er sket i Københavns Kommunes integrationsindtægter i forhold til det forudsatte i Indkaldelsescirkulæret. Indstillingen forelægges Økonomiudvalget i august 2006."

 

Nærværende indstilling foreslår, at et yderligere fald i de forventede integrationsindtægter i 2007 i forbindelse med vedtagelsen af budget 2007, indarbejdes i Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets og Socialudvalgets rammer, i overensstemmelse med Økonomiudvalgets beslutning i forbindelse med godkendelsen af indkaldelsescirkulæret for 2007.

 

Baggrund

 

I de seneste år har der været et fald i kommunens integrationsindtægter, som følge af ændringer i integrationsloven og i statens regler til refusion. Lovændringerne medførte bl.a., at der for 2006 forventedes et fald i indtægterne på 72,9 mill. kr. fra 142,7 til 69,8 mill. kr. set i forhold til 2005. En permanent finansieringen af nedgangen på 72,9 mill. kr. er håndteret i forbindelse med hhv. vedtaget budget 2006 (BR 541/05) og indkaldelsescirkulæret for budget 2007 (ØU 26/2006).

 

Med hensyn til den fremadrettede budgettering af integrationsindtægterne, besluttede ØU i forbindelse med behandlingen af indkaldelsescirkulæret (ØU 26/2006), at integrationsindtægterne i 2007 skal fordeles mellem Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget med hhv. 72 pct. og 28 pct. Integrationsindtægterne forventedes på daværende tidspunkt at udgøre mellem 55-60 mill. kr. i 2007. Imidlertid foreligger der en usikkerhed med hensyn til at kunne forudsige integrationsindtægterne for året efter. Forventningen til indtægternes størrelse kan justeres løbende helt frem til udgangen af det pågældende budgetår. Håndteringen af et eventuelt fald i integrationsindtægterne er med Økonomiudvalgets vedtagelse af indkaldelsescirkulæret delt op i to del-perioder:

 

1.      primo 2006 – oktober 2006 (vedtagelse af budget 2007): I denne periode skal de udvalg som har budgetteret med en andel af integrationsindtægterne i budgetforslaget tilpasse deres budget, således at fordelingen af integrationsindtægterne i vedtaget budget er i overensstemmelse med Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets seneste forventning af indtægterne i forbindelse med budgetvedtagelsen.

2.      Efter vedtagelsen af budget 2007 – regnskab 2007: I denne periode er det Beskæftigelses- og Integrationsudvalget som skal finansiere en eventuel reduktion i integrationsindtægterne. Eventuelle merindtægter overføres til næste års integrationsmidler.

 

Konkret håndtering af et fald i integrationsindtægterne i 2007

 

I IC07 udgjorde de forventede integrationsindtægter ca. 55-60 mill. kr. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i marts måned udmeldt en forventning om at integrationsindtægterne i 2007 forventedes at udgøre 59,1 mill. kr. Heraf udgør Socialudvalgets andel 42,5 mill. kr. Siden da har Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens nedjusteret forventningen til 53,1 mill. kr., hvoraf Socialudvalgets andel udgør 72 pct. eller 38,3 mill. kr.

 

Den seneste forventning om integrationsindtægterne betyder, at Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tilpasse deres budget, således at Socialudvalget tildeles 38,3 mill. kr. af indtægterne og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tildeles 14,8 mill. kr. Faldet indarbejdes i Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ramme før vedtagelsen af budget 2007.

 

Såfremt integrationsindtægterne falder yderligere efter vedtagelsen af budget 2007, skal Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tilpasse udgifterne, således at der sikres balance i budgettet. Ovenstående håndtering er i overensstemmelse med Økonomiudvalgets beslutning i forbindelse med IC07.

 

SAGSBESKRIVELSE

I de seneste år har der været et fald i kommunens integrationsindtægter, som følge af ændringer i integrationsloven og i statens regler til refusion. Lovændringerne medførte bl.a., at der for 2006 forventedes et fald i indtægterne på 72,9 mill. kr. til 69,8 mill. kr. set i forhold til 2005. En permanent finansieringen af nedgangen på 72,9 mill. kr. er håndteret i forbindelse med hhv. vedtaget budget 2006 (BR 541/05) og indkaldelsescirkulæret for budget 2007 (ØU 26/2006).

 

Helt konkret blev mankoen i 2006 på 72,9 mill. kr. finansieret ved en varig besparelse i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget budget på 41 mill. kr. og ved en engangsbesparelse på 32 mill. kr. Således blev en permanent løsning på mankoen på 32 mill. kr. skubbet til budget 2007. I forbindelse med indkaldelsescirkulæret vedtog Økonomiudvalget, at mankoen på 32 mill. kr. blev finansieret ved at 16 mill. kr. blev fordelt mellem Socialudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget, mens de resterende 16 mill. kr. blev finansieret fælles af alle 7 udvalg. 

 

Fremadrettet problemstilling

 

Udviklingen i integrationsindtægterne er også fremadrettet forbundet med usikkerhed, om end der ikke forventes tilsvarende dramatiske fald som i de seneste år.

 

Nærværende indstilling beskriver den fremadrettede problemstilling, som kan gøre sig gældende hvert år i perioden fra udarbejdelsen af udvalgenes budgetforslag frem til budgetvedtagelsen, som følge af en usikkerhed om integrationsindtægternes størrelse i det efterfølgende år.

 

Økonomiudvalget besluttede i forbindelse med behandlingen af indkaldelsescirkulæret den 7. februar 2006 (ØU 26/2006), at integrationsindtægterne i 2007 fordeles mellem Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets og Socialudvalget med hhv. 28 pct. og 72 pct. Imidlertid er det ikke muligt på samme tidspunkt at fastlægge en nøjagtig størrelse af integrationsindtægterne. Baggrunden herfor er, at indtægterne fremover vil afhænge af kommunens resultater med hensyn til at få integrationsindvandrere igennem danskuddannelsesforløbet, i beskæftigelse, mv. samt af antallet af integrationsudlændinge. Således vil de endelige integrationsindtægter i 2007 først være kendt med udgangen af 2007. Det betyder, at budgetteringen af integrationsindtægterne i budgetbidraget er forbundet med en vis usikkerhed frem til udgangen af det pågældende budgetår.

 

Håndteringen af denne usikkerhed er med Økonomiudvalgets vedtagelse af indkaldelsescirkulæret delt op i to del-perioder:

 

1.      primo 2006 – oktober 2006 (vedtagelse af budget 2007): I denne periode skal de udvalg som har budgetteret med en andel af integrationsindtægterne i budgetforslaget tilpasse deres budget, således at fordelingen af integrationsindtægterne i vedtaget budget er i overensstemmelse med Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets seneste forventning af indtægterne i forbindelse med budgetvedtagelsen.

2.      Efter vedtagelsen af budget 2007 – regnskab 2007: I denne periode er det Beskæftigelses- og Integrationsudvalget som skal finansiere en eventuel reduktion i integrationsindtægterne. Eventuelle merindtægter overføres til næste års integrationsmidler.

 

Tilsvarende delperioder gælder for 2008 og frem. Nedenfor uddybes de to del-perioder.

 

Ad 1. Håndtering af usikkerhed fra januar frem til budgetvedtagelsen

 

I forbindelse med Økonomiudvalgets behandling af Indkaldelsescirkulæret for budget 2007 blev der besluttet, at

 

I 2007 forbeholdes 72 % af integrationsindtægterne Socialudvalget og 28 % forbeholdes Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, svarende til udvalgenes relative andel af udgiftsbudgettet til integrationsindsatsen i 2006. 

 

Af indkaldelsescirkulæret fremgik det, at de samlede integrationsindtægter til fordeling mellem udvalgene på dette tidspunkt forventedes at udgøre ca. 55-60 mill. kr. i 2007.

 

I et brev til Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen pr. den 27. marts, udmeldte Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, at integrationsindtægterne i 2007 forventedes at udgøre 59,1 mill. kr. (2007-pl), svarende til det forventede niveau i forbindelse med Økonomiudvalgets godkendelse af indkaldelsescirkulæret for 2007. Det betyder, at Socialudvalget i marts måned kunne forvente at få tilført 42,5 mill. kr. af integrationsindtægtsmidlerne i 2007. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen anbefalede i den forbindelse, at den fremsendte orientering blev indarbejdet i Socialudvalgets budgetbidrag.

 

Såfremt Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen nedskriver sin forventning til integrationsindtægterne frem til vedtagelsen af budget 2007, skal Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets og Socialudvalgets budgetterede integrationsindtægter nedjusteres tilsvarende, og i overensstemmelse med udvalgenes politisk besluttede fordeling af indtægterne mellem de to udvalg på hhv. 72 pct. og 28 pct.

 

F.eks., hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i forbindelse med budgetvedtagelsen udmelder, at der i alt kun forventes at kunne hjemtages 53,1 mill. kr. i stedet for 59,1 mill. kr., vil Socialudvalgets andel af integrationsindtægterne i vedtaget budget reduceres fra 42,5 mill. kr. til 38,3 mill. kr., svarende til 72 pct. af 53,1 mill. kr.

 

Ad 2. Håndtering af usikkerhed efter vedtagelsen af budgettet

 

I forbindelse med Økonomiudvalgets behandling af indkaldelsescirkulæret for budget 2007 blev der besluttet, at en eventuel manko, som følge af et uventet fald i integrationsindtægterne efter budgetvedtagelsen, skal afholdes indenfor Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets rammer.

 

Det betyder, at såfremt der hjemtages færre indtægter, end der budgetteres med i vedtaget budget, vil det være Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, som skal finansiere nedgangen i indtægterne. Socialudvalget vil således være uberørte af en eventuel nedgang i integrationsindtægterne efter budgetvedtagelsen.

 

Såfremt der kommer flere integrationsindtægter end forudsat i vedtaget budget skal disse overføres til næste års integrationsmidler.

 

Der skal hertil bemærkes, at der i forbindelse med budgetvedtagelsen skal ske en teknisk korrektion af budgetforslaget, således at alle integrationsindtægter i 2007 hjemtages af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (funktion 5.60). Socialudvalgets andel af indtægterne på 72 pct. tildeles via en tillægsbevilling fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til Socialudvalget.

 

Økonomiforvaltningens anbefalinger

 

I forbindelse med Økonomiudvalgets behandling af Redegørelse for udvalgenes indberettede budgetbidrag til budgetforslag 2007 (ØU 224/06) den 13. juni 2006, blev det besluttet, at Økonomiudvalget

 

"bemyndiger Økonomiforvaltningen til at udarbejde forslag til håndtering af den reduktion der er sket i Københavns Kommunes integrationsindtægter i forhold til det forudsatte i Indkaldelsescirkulæret. Indstillingen forelægges Økonomiudvalget i august 2006."

 

Økonomiforvaltningen anbefaler, at et yderligere fald i de forventede integrationsindtægter i budget 2007 håndteres i overensstemmelse med Økonomiudvalgets beslutning i forbindelse med godkendelsen af indkaldelsescirkulæret for 2007.

 

Helt konkret betyder det, at Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tilpasse deres budget, således at Socialudvalget tildeles 38,3 mill. kr. af indtægterne og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tildeles 14,8 mill. kr. Faldet indarbejdes i Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ramme før vedtagelsen af budget 2007. Såfremt integrationsindtægterne falder yderligere efter vedtagelsen af budget 2007, er det Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ansvar at sikre balance i budgettet.

 

ØKONOMI

-

 

MILJØVURDERING

-

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

 

Indstillingen har været i høring i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen.

 

BILAG

 

1. Socialforvaltningens høringssvar

 

 

 

Claus Juhl

 

/ Bjarne Winge

 

Til top