Mødedato: 12.09.2006, kl. 15:15

Anlægsbevilling til sidste del af udbygningen på Kildevældsskolen (Børne- og Ungdomsudvalget)

Se alle bilag

Anlægsbevilling til sidste del af udbygningen på Kildevældsskolen (Børne- og Ungdomsudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 12. september 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 328/2006

 

 

15.                Anlægsb evilling til sidste del af udbygningen på Kildevældsskolen (Børne- og Ungdomsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget godkender,

 

at      den samlede godkendte anlægsramme til udbygningen af Kildevældsskolen  på 79,9 mio. kr.  hæves med 7,4 mio. kr. til 87,3 mio. kr.

 

Under forudsætning heraf indstiller Børne- og Ungdomsforvaltningen til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at      der gives anlægsbevilling på 26,348 mio. kr. til gennemførelse af etape 4 samt til afsluttede byggearbejder ved etape 3. Der anvises dækning for udgiften i 2006 på i alt 12,986 mio. kr. på Børne- og Ungdomsudvalgets budget for 2006, konto 3.01.3., rådighedsbeløb for folkeskoler og der anvises dækning for udgiften i 2007 på 13,362 mio. kr. inden for udvalgets samlede anlægsramme i 2007. Af den samlede bevilling på 26,348 mio. kr. overføres 13,187 mio. kr. til Københavns Ejendomme 

 

at      forslaget efter procedure for inddragelse af Kultur- og Fritidsudvalget i anlægsbevillinger pr. 1. januar 2006 sendes til udtalelse i Kultur- og Fritidsudvalget inden behandlingen i Økonomudvalget og Borgerrepræsentationen

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 7. juni 2006

Indstillingen blev godkendt, idet udvalget udbad sig en oversigt over samtlige merudgifter og årsagerne hertil på hele Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsbudget.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Kultur- og Fritidsforvaltningen skal på vegne af Kultur- og Fritidsudvalget meddele, at Kultur- og Fritidsforvaltningen ingen bemærkninger har til, at sagen gennemføres i den foreliggende form. Der henvises til forvaltningens administrative høringssvar af 17. maj 2006 (sagens bilag 1)."

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det dog forudsættes, at eventuelle merudgifter holdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme."

                     

"Det skal dog tilføjes, at finansieringen af merudgifter indenfor udbygningsplanen betyder, at andre projekter i udbygningsplanen udskydes eller udgår."

 

RESUME

Den 5. december 2001 (U102/01) godkendte det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalg helhedsplanen for Kildevældsskolen. Med planen udvides skolen fra 2 til 4 spor, og der etableres et 10. klassemiljø med 5 klasser samt 3 KKFO-grupper.

 

Byggeriet er delt i 4 etaper og etape 1, 2 og 3 er gennemført. Tilbage resterer restarbejder i forbindelse med etape 3 og hele etape 4.

 

Der er nu udarbejdet et projektforslag for Kildevældsskolens afsluttende udbygning inklusive etape 4.  Der søges om en anlægsbevilling til etape 4 og til afsluttende arbejder ved etape 3 på i alt 26,348 mio. kr. (indeks 107,3).

 

Projektet har skiftet rådgiver i forbindelse med Rådgivende Ingeniører & Arkitekter´s (RIA) lukning, og det kan konstateres, at en række væsentlige merudgifter blandt andet etablering af parkeringsplads, ekstrafundering og udgifter til forurening, ikke er medtaget i de økonomiopgørelser, som forvaltningen har fra den tidligere rådgiver.  

 

Med henblik på at reducere merudgifterne, er der foretaget besparelser på 1,5 mio. kr. i projektets 4. etape. Forvaltningen skønner ikke, at det er muligt at foretage yderligere besparelser uden, at grundlaget og formålet med etapen ændres.

 

Der søges derfor om en udvidelse af det samlede budget for skolens udbygning fra 79,9 mio. kr. til 87,3 mio. kr. i alt 7,4 mio. kr.

 

Etape 4 inkl. restarbejder fra tidligere etaper udføres  i 2006-2007. Byggeriet påbegyndes i januar 2007 og afsluttes med udgangen af 2007. Den samlede udbygning i henhold til helhedsplanen var oprindeligt skønnet afsluttet i 2006, men er forsinket på grund af rådgiverskift og arbejdet med at skaffe overblik over den samlede økonomi i projektet.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Den 5. december 2001 godkendte det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalg helhedsplanen for Kildevældsskolen.  Med planen udvides skolen fra 2 til 4 spor, og der etableres et 10. klassemiljø med 5 klasser samt 3 KKFO-grupper.

 

Efter endt udbygning vil skolen være en af landets største samlede folkeskolekomplekser.

 

Hovedelementerne i helhedsplanen er: Nybyggeri af en dobbelt idrætshal som erstatter 2 af skolens gamle små gymnastiksale. Ombygninger og etablering af 2 modtage- og 2 specialklasser, udbygning af tandklinik til 5 stole samt en generel modernisering af skolens faglokaler, indretning af pædagogisk center, caféområde (bespisningsordning) samt nybyggeri af et 10.klasse center til 5 grupper. Genetablering af 14 basislokaler fra anden anvendelse.

 

De første 3 etaper af byggeriet er allerede gennemført. Tilbage resterer 4. etape som omfatter ombygning af hovedbygning med indretning af  basislokaler,  nyt pædagogisk center samt administration. Derudover er der en række restarbejder i forbindelse med 3. etape.  Til gennemførelse af 4. etape samt restarbejder ved etape 3 søges om en anlægsbevilling på 26,348 mio. kr.

 

RIA har været rådgiver på de 3 første etaper af byggeriet. På grund af RIA´s lukning er projekteringen og gennemførelse af 4. etape overdraget til en ny rådgiver.

 

Den sidste økonomiske oversigt fra RIA i september 2005 viste et merforbrug på ca. 3,5 mio. kr. for det samlede projekt inklusiv etape 4.  På den baggrund foretog forvaltningen i samarbejde med skolen besparelser i projektforslaget for etape 4 på i alt 1,5 mio. kr.

 

En nøjere gennemgang af projektets økonomi i 2006 har imidlertid vist, at der er en række udgifter i projektet, som ikke var medtaget i RIA´s økonomiske opgørelser, og at man på den baggrund måtte vente en betydelig større overskridelse.

 

Årsagen til merudgifter skyldes dels udgifter til en ny parkeringsplads som følge af myndighedskrav, og uforudsete udgifter til ekstrafundering og forurening samt ekstra udgifter til Københavns Kommunes Ungdomsskole (ikke medtaget i det oprindelige projekt). Endvidere har der været ekstra rådgiverudgifter i forbindelse med RIA´s lukning.

 

Skolen havde før udvidelsen relativt mange p-pladser. Uanset udvidelsen med bl.a. en idrætshal havde RIA derfor forventninger om, at der ikke var behov for flere p-pladser. Imidlertid har myndighederne i byggetilladelsen stillet krav om yderligere p-pladser. Det har kun været muligt ved at nedlægge nogle eksisterende nyttehaver nord for skolen og anlægge en helt ny parkeringsplads.

 

På grund af RIA's lukning og nøglepersonernes afgang fra sagen, har det været vanskeligt at få uddybet oplysninger om økonomien i sagen, og de oplysninger, som forvaltningen har modtaget har som nævnt vist sig mangelfulde. Det er vurderingen, at et større pres mod RIA muligvis kunne have afdækket problemerne tidligere, men at det ikke ville have ændret på de aktuelle merudgifter. 

 

Det er forvaltningens vurdering, at der ikke kan foretages yderligere besparelser i projektet uden fuldstændig at ændre byggeriets grundlag  og formål. 

 

Det samlede budget for planens gennemførelse er oprindelig fastlagt til i alt 79,9 mio. kr. (indeks 107,3) inklusiv fritidshjemsudvidelse. Det reviderede budget er nu opgjort til 87,3 mio. kr.  Der søges derfor om en forhøjelse af budgettet på 7,4 mio. kr.  Udgiften dækkes inden for den samlede anlægsramme i udbygningsoversigten.

 

Projektet

Skolen udvides gennem ombygninger og moderniseringer af nord- og sydbygningerne samt ved opførelse af et nybyggeri i 2 etager, der placeres vest for skolebygningerne.

 

Etape 4:

Den resterende etape 4 omfatter i bygning nord etablering af multianvendelig sal med udleveringskøkken og pædagogisk center samt værksted, alt for de yngste årgange.

 

I sydbygningen 2. sal indrettes to musiklokaler, nyt billedkunst og håndarbejdslokale med indskudt balkon.

 

På 3. sal indrettes studievejlederkontor, gru ppe- og fællesrum for mellemgruppen af elever samt udleveringskøkken.

 

Tidsplan

Etaperne udføres i 2006/07. Den samlede udbygning af Kildevældsskolen i henhold til helhedsplanen  afsluttes med udgangen af 2007.

 

Økonomi

Alle udgifter er angivet i byggeindeks 107,3.

 

Der søges om en anlægsbevilling på 26,348 mio. kr. til gennemførelse af resten af etape 3 samt hele etape 4 af den vedtagne helhedsplan for Kildevældsskolen.

 

Der anvises dækning for udgiften i 2006 på 12,986 mio. kr. på Børne- og Ungdomsudvalgets budget for 2006 konto 3.01.3., rådighedsbeløb for folkeskoler og for udgiften på 13,362 mio. kr. i 2007 inden for udvalgets samlede ramme i 2007. 

 

Af den samlede bevilling på 26,3 mio. kr. overføres 13,187 mio. kr. til Københavns Ejendomme. De 26,3 mio. kr. er inklusiv administrationsbidrag på 2,2 %, som er fordelt med 1,5 % til Københavns Ejendomme og 0,7 % til Børne- og Ungdomsforvaltningen.

 

Fordeling af anlægsbevilling i tusinde kr.

 

Udvalg

Funktion

2006

2007

Total

 

KFU

3.01.3 Folkeskoler

 1.200

11.987 

13.187 

 

BUU

3.01.3 Folkeskoler

 11.786

1.375 

13.161 

 

Total

 

 

 

 

 

I alt

12.986 

13.362

26.348 

 

 

Miljøvurdering

Denne indstilling er omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste for indstillinger, der skal miljøvurderes. Projektet er i den sammenhæng miljøvurderet i tidligere indstillinger. Der er ikke i miljømæssig sammenhæng  betydende ændringer i forhold hertil. Den aktuelle etape vedrører primært ombygning og forbedring af eksisterende lokaler.

 

Høring

Beslutningen om bevilling til de resterende etapers gennemførelse på Kildevældsskolen ligger inden for den vedtagne helhedsplan for skolen. Skolen har deltaget i byggeudvalgsarbejdet og projektforslaget for 4. etape har været behandlet i skolebestyrelsen. Fritidshjemmet på skolen har deltaget i planlægningen af friarealerne. Der foreligger derfor ikke en separat høring i forbindelse med gennemførelsen af etape 3-4.

 

Projektet har været forelagt Københavns Ejendomme (KEjd), der har afgivet udtalelse (bilag 1). Af høringssvaret fremgår bl.a., at beløbet til uforudsete udgifter på baggrund af erfaringer fra lignende sager samt med henvisning til prisudviklingen på byggemarkedet bør forøges fra 10 til 15 pct. af håndværkerudgifterne.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen er ikke enig i denne vurdering.

 

Erfaringerne fra lignende sager (i den tidligere Uddannelses- og Ungdomsforvaltning (UUF)) viser, at det som led i anlægsopgaver pga. skolernes dårlige vedligeholdelse og de beskedne vedligeholdelsesmidler i UUF i praksis har været nødvendigt at afholde udgifter til en række vedligeholdelsesarbejder (f.eks. udskiftning og reparation af ledninger, faldstammer,  varmeanlæg mm.) via anlægsbevillingerne.

 

Ofte er disse udgifter afholdt via beløbet til uforudsete udgifter i anlægsbevillingerne – uanset, at der er tale om vedligeholdelsesarbejder.

 

Med den ændrede opgavefordeling mellem drift- og anlæg i forbindelse med etableringen af KEjd, har KEjd det økonomiske ansvar for at dække udgifterne til disse vedligeholdelsesopgaver, som dermed ikke belaster anlægsbevillingerne – herunder posten til uforudsete udgifter.

 

Derudover er forvaltningen umiddelbart betænkelig ved at sammenblande beløbet til uforudsete udgifter med de aktuelle prisstigninger på byggemarkedet, ligesom man frygter, at en generel forhøjelse af posten til uforudsete udgifter uundgåeligt vil medføre en tilsvarende fordyrelse af de enkelte byggerier. 

 

 

BILAG (publiceret på nettet)

·        Bilag 1: Høringssvar fra KEjd

·        Bilag 2: Referenceark

·        Bilag 3: Tegningsmateriale

 

 

 

Peter Rasmussen

                                            Knud Langberg

 

Til top