Lokalplanforslag "Voldparken Skole"
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af forslag til lokalplan ”Voldparken Skole”, der muliggør udvidelse af den tidligere Voldparken Skole i Husum med en sportshal, et naturcenter og udendørsaktiviteter.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
1. at forslag til lokalplan ”Voldparken Skole” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger,
2. at der udover den lovpligtige borgerdialog bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside ”Bliv Hørt” afholdes et borgermøde.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
I Budget 2014 (vedtaget af Socialdemokraterne (A), SF (F), Radikale Venstre (B), Enhedslisten (Ø), Dansk Folkeparti (O)) blev afsat 53,3 mio. kr. til ”en ny idrætshal ved EnergiCenter Voldparken som både kan bruges til idræt for foreninger og til idræt i dagtimerne af de fem omkringliggende skoler: Korsager Skole, Husum Skole, Brønshøj Skole, Katrinedal Skole og Bellahøj Skole.” I overførselssagen 2013-2014 (vedtaget af Socialdemokraterne (A), SF (F), Radikale Venstre (B), Enhedslisten (Ø), Dansk Folkeparti (O)) er yderligere tilført 3,5 mio. kr. til yderligere tilskuerkapacitet. Projektet har et omfang, der forudsætter en lokalplan.
Løsning
Lokalplanforslaget (bilag 1) skal muliggøre opførelse af den nye idrætshal samt give mulighed for opførelse af byggeri til f.eks. et naturcenter på arealet vest for skolens hovedbygning samt legeareal for udflytterbørnehaver. De grønne ubebyggede arealer skal fastholdes til rekreative formål, og bevaringsværdige bygninger skal sikres.
Lokalplanforslaget er udarbejdet på baggrund af et skitseprojekt til etablering af den nye hal. Projektet indeholder en hal på godt 2.300 m2 etageareal placeret på et grønt areal syd for skolebygningen.
Med nybyggeriet vil skolens samlede etageareal udgøre ca. 10.305 m2 svarende til en bebyggelsesprocent på knap 32. Friarealprocenten vil være ca. 70. Bygningen bliver på ca.7,5-8,5 m over terræn.
Lokalplanen sikrer bl.a. følgende:
- to byggefelter - ét til hallen og ét til et evt. kommende naturcenter.
- offentlig adgang til skolens friarealer udenfor udflytterbørnehavernes åbningstid.
- krav om, at ubebyggede arealer udformes efter en samlet plan, så området fremstår med en sammenhængende karakter og så vidt muligt åbent mod omgivelserne.
- at områdets værdifulde træer fastlægges som bevaringsværdige.
- at de arkitektoniske værdifulde skolebygninger bevares.
- etablering af udeareal for udflytterbørnehaven (Muldvarpeland).
For at indpasse hallens skala og højde i det eksisterende bygningsanlæg bliver den nye bygning delvist nedgravet. Den nye hal forbindes med den eksisterende hal via en foyer. Hallens arkitektoniske udtryk og materialer tager udgangspunkt i Kay Fiskers skolebygning, der i lokalplanforslaget fastlægges som bevaringsværdig.
Det grønne område nord for skolebygningerne er omfattet af en fortidsmindebeskyttelseslinje omkring Vestvolden. Det betyder, at evt. ændringer i dette område forudsætter dispensation fra beskyttelseslinjen. Det er Københavns Kommune, der efter høring hos relevante parter, herunder Kulturstyrelsen, har kompetencen til at meddele dispensationen. Udflytterbørnehavens udeområde flyttes fra området, hvor den nye hal placeres, til et areal inden for beskyttelseslinjen. Forvaltningen har været i dialog med Kulturstyrelsen om forudsætningerne for indretning af udeområdet under hensyntagen til fortidsmindet.
Miljøvurdering
Forvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer. Afgørelsen om at planforslaget ikke miljøvurderes vil blive offentliggjort samtidig med lokalplanforslaget.
Parkering
Parkeringskravet er 1 parkeringsplads pr. 100 m² etageareal, hvilket svarer til ca. 20 pladser, og er i overensstemmelse med kommuneplanens parkeringsnorm. Cykelparkering skal etableres i nærmere bestemt omfang i overensstemmelse med kommuneplanens retningslinjer og vil få et omfang af ca. 180 pladser.
Bæredygtighed
København vil være CO2-neutral i 2025, og dette skal ske samtidig med, at kommunen skaber øget beskæftigelse og vækst. Med det aktuelle projekt sker der en forbedret udnyttelse af arealer i den eksisterende bystruktur til nye idræts- og fritidsaktiviteter. Projektet skal opføres i overensstemmelse med kravene til laveste energiklasse og opfylder betingelserne for lokal afledning af regnvand (LAR) ved forsinkelsesbassin.
Byliv
Skolens arealer bliver tilgængelige for offentligheden, og hallens ankomst- og udearealer får et væsentligt løft med aktivitetsmuligheder for mange grupper af brugere og vil derved gøre området til et sted, hvor der er aktivitet mange af døgnets timer.
Intern høring
Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, herunder af Brønshøj - Husum Lokaludvalg. Lokaludvalget vil blive hørt igen, når forslaget sendes i høring.
Lokaludvalget foreslår:
- beplantning af facader med rådhusvin som det eksisterende byggeri, grønt tag på idrætshallen og at regnvand udledes til mosen.
- at naturcenteret placeres så det grænser op mod det grønne område på den nordlige del af matriklen, så naturcenteret får direkte sammenhæng med Vestvolden og Utterslev Mose.
- at spejdernes og naturcenterets behov for depotrum imødekommes.
- at der med Muldvarpeland og et evt. naturcenter bliver skabt et sammenhængende aktivitetsområde, som henvender sig til områdets mange brugere.
- at det af lokalplanforslaget fremgår, at den grønne gang/cykelsti, der skal forbinde Vestvolden med resten af Husum/Voldparken og Brønshøj, indtænkes i det samlede projekt for aktivitetsområdet.
Forvaltningens bemærkninger
Lokalplanen muliggør beplantning af facaderne og grønt tag. Der lægges vægt på en integreret løsning med lokal afledning af regnvand via et eksisterende separat system for forsinkelse af regnvand.
I planforslaget er udlagt et byggefelt, som kan opfylde de krav, der stilles af lokaludvalget til et naturcenter, herunder depotrum under udhængene i det omfang det kan lade sig gøre i forhold til vinduer og arkitektonisk udtryk.
Området nord for bebyggelsen er omfattet af en fortidsmindebeskyttelselinje af Vestvolden. Derfor kræver enhver ændring af området en dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 18. Lovgivningen administreres traditionelt restriktivt, og det er derfor vanskeligt at gennemføre tiltag i området, som ikke direkte forbedrer forholdene og oplevelsen af fortidsmindet. Forvaltningen vurderer det ikke muligt at få ophævet beskyttelsen, hvilket også er begrundelsen for den valgte disponering af området.
En principiel cykel- og gangforbindelse mellem Vestvolden og Voldparken er muliggjort.
Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.
Borgerdialog
Forvaltningen foreslår, at der afholdes borgermøde, fordi der er mange interessenter, og planen vil få betydning for mange mennesker i lokalområdet.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.
Videre proces
Efter politisk behandling sendes planforslaget i høring i 8 uger (juli undtaget).
Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen (BR) ultimo 2014.
Pernille Andersen /Simon Kjær Hansen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at forslag til lokalplan ”Voldparken Skole” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger.
- at der udover den lovpligtige borgerdialog bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside ”Bliv Hørt” afholdes et borgermøde.
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Beslutning
Dagsordenspunkt 32: Lokalplanforslag "Voldparken Skole"
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. august 2014
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.