Endelig vedtagelse af lokalplan "Katrinedals Skole"
Efter høringsperioden skal Borgerrepræsentationen (BR) vedtage lokalplan ”Katrinedals Skole” endeligt. Lokalplanen skal muliggøre en udbygning af skolen.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget (TMU) anbefaler over for Økonomiudvalget (ØU) og BR,
1. at lokalplan ” Katrinedal Skole” vedtages endeligt med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning, primært at byggefeltet justeres, som vist på bilag 2.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Der er søgt om udarbejdelse af en ny lokalplan med henblik på at muliggøre en udvidelse af Katrinedal Skole. Forslag til lokalplan ”Katrinedal Skolen” blev godkendt i BR den 15. november 2012 med henblik på offentliggørelse. Forslaget vedlægges som bilag 1.
Planforslaget har været i høring fra 13. december 2012 til 7. februar 2013, og der er modtaget 18 henvendelser. Henvendelserne omfatter kritiske synspunkter om især placeringen af skoleudvidelsen.
Der blev i Budget 2012 afsat 90 mio. kr. til at udbygge Katrinedal Skole med et spor. I Budgetaftale 2014 (indgået mellem Socialdemokraterne (A), SF (F), Radikale Venstre (B), Enhedslisten (Ø) og Dansk Folkeparti (O)) fremgår: ”For at nå helt i mål med udbygningen af Katrinedal skole afsættes 31 mio. kr.” På baggrund af henvendelserne til lokalplanforslaget, samt de afsatte midler i Budget 2014, er der udarbejdet et revideret projekt, der har været udsendt i en supplerende høring i perioden 6. marts til 20. marts 2014. Der er modtaget 12 henvendelser i den forbindelse.
Planforslaget er i overensstemmelse med kommuneplan 2011.
Løsning
Med Budget 2014 blev der mulighed for at bearbejde projektet til udvidelse af Katrinedal Skole. Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF), Københavns Ejendomme og byggeprojektets rådgivere har i samarbejde med skolen udarbejdet det alternative forslag. Derved er flere af de indsigelser, der har været til lokalplanforslaget imødekommet. Projektet er illustreret i bilag 2.
Det valgte forslag sikrer, at der er mulighed for at udvide skolens fysiske rammer, så der kan opnås en tæt fysisk forbindelse mellem den eksisterende skolebygning og den nye tilbygning, hvilket har været et af skolens ønsker. Det valgte scenarie er en fritstående bygning placeret nord for skolens eksisterende aulabygning. Bygningen indeholder basislokaler, der kan huse udskolingen. Udover basislokaler bliver der etableret grupperum, arealer til gruppearbejde, faglokaler, spiseområde med lounge/aula samt administrationslokaler og lærerarbejdspladser. I det reviderede forslag til byggefelt er der fastlagt en maksimal bygningshøjde på 12 m for skoleudbygningen.
Skolens nuværende gymnastiksal bliver istandsat og vil sammen med Brønshøj Sportshal indgå i skolens idrætsfaciliteter.
I nær tilknytning til fritidshjemmet, bliver der opført en ny bygning til 100 nye fritidshjemspladser. Denne bygning er i det reviderede projekt fastlagt til maksimalt 5m. De maksimale bygningshøjder og placering af byggefelter fremgår af bilag 2.
Høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden
De modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3. I bilag 4 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.
Bemærkninger fra Skolebestyrelsen
Skolebestyrelsen undrer sig over, at der ikke er taget hensyn til den proces de med arkitekten har været igennem, og at man i denne proces aldrig nåede frem til et dispositionsforslag. Man finder grundlæggende, at lokalplanen er indsnævrende og ufleksibel. Byggefeltet er ufleksibelt, idet der ikke skabes vitale sammenhænge mellem de eksisterende og de nye bygninger og at en ombygning af den eksisterende gymnastiksal evt. kan indgå. Skolebestyrelsen ønsker mulighed for en bebyggelse i op til 5.000 m2 frem for de i lokalplanen fastlagte 3.500 m2, samt at parkering begrænses mest muligt.
Bemærkninger fra Vanløse Lokaludvalg
Lokaludvalget udtrykker ønske om, at der findes en løsning som skole, BUF og Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) kan støtte. Dette kan indebære, at skolen udvides og der opfordres også til, at bevaringsværdige bygninger så vidt muligt opretholdes og at trafikforholdene, herunder parkering medtages i den videre planlægning. Der opfordres desuden til at vurdere mulighed for LAR løsninger. Lokaludvalget ønsker endvidere en samlet plan for et større område.
Hovedsynspunkter i øvrigt i borgernes henvendelser
1 Fokus på trafikken og sikker færdsel i forbindelse med skole samt begrænsning af parkering.
2. De grønne boldområder bør opretholdes mest muligt.
Forvaltningens bemærkninger
Lokaludvalg: I lokalplanen er parkeringen fastlagt til 1 parkeringsplads pr 200 m2 etageareal i overensstemmelse med Kommuneplan 2011, hvilket vurderes tilstrækkeligt ud fra en konkret vurdering og erfaringer fra andre skoleprojekter.
Skolebestyrelse: Med det reviderede forslag til ny bebyggelse er bemærkninger mod placering af bebyggelsen i vidt omfang imødekommet, da placeringen af byggefeltet sker, så der kan opnås tæt fysisk forbindelse mellem den eksisterende skolebygning og udbygningen. Byggeprogrammet for skoleudbygningen omfatter en bebyggelse på op til 3.500m2 etageareal. Det foreslås som anført nedenfor, at ændre det mulige etageareal til 5.000 m2.
Forvaltningen bemærker desuden, at Projekt Sikre Skoleveje har været i dialog med skolen om at foretage nødvendige tiltag for at øge sikkerhed og tryghed for skolebørnene. Disse tiltag er gennemført, mens programmet eksisterede, herunder Kys og Kør pladser, hævet flade som erstatning for bump, skiltning mv.”. Med det reviderede forslag til placering af ny bebyggelse friholdes en større del af skolens grønne-/legearealer.
Supplerende høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden
De modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3. I bilag 4 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.
Hovedsynspunkter i henvendelser
- Skolebestyrelsen anfører, at et etageareal på 3.500 m2 ikke svarer til det aktuelle projekt, som der arbejdes med og henviser i øvrigt til tidligere henvendelse.
- Byggefelt foreslås at flugte med Randbølvej, efterlysning af højder og skyggediagram, frygter indbliksgener til villabebyggelse på Randbølvej og byggefeltet reducerer asfalteret legeareal.
I det byggeprogram som forvaltningen har modtaget fra Københavns Ejendomme, og som er udarbejdet i samarbejde med skolen, indgår behov for bebyggelse på op til 3.500m2. Forvaltningen foreslår dog, at muligheden for nybyggeri udvides såfremt der skulle opstå mulighed for mere bebyggelse end de på nuværende tidspunkt fastlagte. Dette under forudsætning af at bygningshøjder og byggefelt overholdes.
Forslag til ændringer
Det foreslås, at det reviderede forslag til bebyggelse indarbejdes i lokalplanen, hvorved flere af de indkomne bemærkninger imødekommes. Det betyder, at tegning nr. 2 udskiftes med den i bilag nr. 6 vist tegning, samt at lokalplanen konsekvensrettes i overensstemmelse hermed: redegørelsen ændres i tekst og tegning (skitser og skyggediagrammer). Følgende paragraffer foreslås ændret, sådan at § 5, stk. 2, pkt. c ændres så den maksimale bygningshøjde er 12 m og bestemmelsen om den maksimale sternhøjde på 12 m aflyses. Herudover foreslås bestemmelsen i § 5, stk. 2b ændret til at nybyggeri i lokalplanområdet må ikke overstige 5.000m2 etageareal i stedet for 3.500m2.
Borgermøde
Der blev den 16. januar 2013 afholdt borgermøde i forbindelse med den offentlige høring med deltagelse af ca. 80 borgere. På mødet blev følgende emner drøftet:
- Placering af byggefelt og omfang af bebyggelse, herunder at lokalplanforslaget ikke afspejlede skolen ønsker om udvidelse.
- Tilstrækkelige parkeringsmuligheder.
- Trafik og Sikre Skoleveje.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.
Videre proces
Pernille Andersen /Simon Kjær Hansen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at lokalplan ” Katrinedal Skole” vedtages endeligt med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning, primært at byggefeltet justeres, som vist på bilag 2.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 2. juni 2014
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Dagsordenspunkt 30: Endelig vedtagelse af lokalplan "Katrinedals Skole"
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. august 2014
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.