Mødedato: 12.08.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Tryghedsindeks 2014

Se alle bilag

Indstillingen fremlægger nøgleresultater for Københavns Tryghedsindeks 2014, samt afdækning af tryghedsskabende indsatser i områder med markant og intensiveret behov.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller overfor Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Økonomiudvalget,

  1. at Tryghedsindeksets resultater 2014 drøftes og tages til efterretning,
  2. at Tryghedsindeksets resultater indgår i de videre drøftelser af Budget ’15 under Sikker By initiativer.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har taget indstillingens 1.-at punkt til efterretning og godkendte indstillingens 2.-at punkt i sit møde den 2. juni 2014, jf. ’Oversigt over politisk behandling’.

Problemstilling

Indstillingen blev udsat på Beskæftigelses- og Integrationsmødet (BIU) den 2. juni 2014.

Borgerrepræsentationen (BR) har som led i en samlet strategi for en mere sikker by vedtaget at afsætte midler til Københavns Tryghedsindeks frem til 2014. Tryghedsindekset har de sidste seks år målt på trygheden i København og anvist, hvor der er behov for særlige tryghedsskabende indsatser. Tryghedsindekset følger op på effektmål 1 i Sikker By programmet, hvor Tryghedsindekset 2010 er startmålingen:

Der opnås en stigning i trygheden i København, således at antallet af områder med behov for en markant eller intensiveret indsats ifølge Tryghedsindekset falder med minimum 50 pct. Målet skal være nået senest i 2014.”

Indsatbehovet er inddelt i kategorierne 'markant', 'intensiveret', 'ordinært', 'reduceret' og 'minimalt'. Målingen består af politiets registrerede anmeldelser og en spørgeskemaundersøgelse af knap 8.000 borgere. Tryghedsindekset 2014 er en årsopgørelse for 2013 (se bilag 1 for Tryghedsindeks 2014 resultater). 

Løsning

Der kan påvises en fremgang på Tryghedsindekset for København sammenlignet med Sikker By startmålingen i 2010. Der ses både et fald i politianmeldelser og i borgernes angivelse af kriminalitet som nabolagsproblem. Derudover er der sket et fald i andelen af borgere, der er utrygge i deres nabolag og ved at færdes ude i aften-/nattetimerne.

Tryghedsindekset 2014 viser, at det overordnede tryghedsniveau fra 2013 er bevaret, idet:

  • Der fortsat er et reduceret indsatbehov for København på det samlede Tryghedsindeks i 2014.
  • Der fortsat er 5 områder med markant/intensiveret indsatsbehov i 2014, mod 12 områder i 2010 (se tabel 1 - Sikker By startmåling). Sikker By målet er således nået.

Tryghedsindekset 2014 viser dog en udvikling siden målingen i 2013 på følgende punkter:

  • Københavnerne angiver i højere grad, at de oplever narkotika som et nabolagsproblem.
  • Færre københavnere føler sig utrygge i deres nabolag.
  • Valby Sydvest (inkl. Folehaven) har et intensiveret indsatsbehov mod et reduceret i 2013.
  • Ydre Nørrebro (Hotspot) har et reduceret indsatsbehov i 2014 mod et intensiveret i 2013.

Tabel 1. Tryghedsindeks 2014 sammenholdt med Sikker By mål 1

Distrikt

Tryghedsindeks 2010

Tryghedsindeks 2013

Tryghedsindeks 2014

1

Det sydvestlige Indre By til Kgs. Nytorv

Markant

Markant

Markant

27

Vesterbro omkring Hovedbanegården

Markant

Markant

Markant

8

Indre Nørrebro vest for Nørrebrogade

Markant

Intensiveret

Intensiveret

3

Christianshavn og Holmen

Markant

Markant

Markant

18

Husum, vest for Utterslev Mose

Markant

Ordinært

Ordinært

22

Valby sydvest

Markant

Reduceret

Intensiveret

11

Ydre Nørrebro mellem Nørrebrogade og Tagensvej*

Intensiveret

Reduceret

Minimalt

17

Husum syd

Intensiveret

Minimalt

Minimalt

12

Hotspot Ydre Nørrebro*

Intensiveret

Intensiveret

Reduceret

15

Indre Bispebjerg ved Nørrebro Station

Intensiveret

Ordinært

Ordinært

10

Ydre Nørrebro, vest for Nørrebrogade

Intensiveret

Minimalt

Minimalt

29

Ørestaden og Havebyerne

Intensiveret

Minimalt

Minimalt

Områder med markant/intensiveret indsatsbehov

12

5

5

Anm.: Tabellen viser en oversigt over de distrikter, der i 2010 havde et markant/intensiveret behov for indsats. Tabellen viser, om distrikterne har forbedret sig fra 2010 til 2014 med henblik på at opfylde effektmål 1 i Sikker By programmet. Indsatsbehovet er inddelt i de fem kategorier, hhv. 'markant', 'intensiveret', 'ordinært', 'reduceret' og 'minimalt'. * Distriktsinddelingen for distrikt 11 og 12 er ændret pga. Hotspot Ydre Nørrebro. Distrikt 12 indeholder fra 2011 rode 157 (bl.a. Hothers Plads og Mjølnerparken). Derfor er distrikt 11 og 12 ikke sammenlignelige med målinger før 2011.

Indre By sydvest har fortsat markant indsatsbehov
Udfordringerne er primært knyttet til meget høje anmeldelsestal for samtlige kriminalitetstyper, hvilket antageligt skyldes anmeldelser i forbindelse med et aktivt forlystelsesliv med mange turister, samt et livligt butiks- og natteliv.

Københavns Kommune indgår i et tæt samarbejde med Københavns Politi og er repræsenteret i følgestaben for politiets ’Tryg By’-indsats, som bl.a. fokuserer på indsatser ift. kriminalitet på gadeplan og utryghed i nattelivet.

Christianshavn har fortsat markant indsatsbehov
Fra 2013-2014 påvises en tilbagegang på Tryghedsindekset, hvilket skyldes stigende politianmeldelser for samtlige kriminalitetstyper. Området ligger højt i beboernes oplevelse af kriminalitet som nabolagsproblem, særligt narkotika, hærværk og tyveri, hvilket understøttes af høje anmeldelsestal for disse kriminalitetstyper.

På Christiania har Socialforvaltningen (SOF) projektet ’Vilde Liv’ for unge mellem 12 og 18 år, som færdes på og omkring Christiania. Socialforvaltningens (SOF) Udsatte Team på Christiania, skal sikre, at de mest udsatte borgere på Christiania får hjælp og støtte. Københavns Kommune deltager i en dialoggruppe om Christiania med Bygningsstyrelsen, Københavns Politi, Kulturstyrelsen og Fonden Fristaden Christiania.

Vesterbro omkring Hovedbanegården har fortsat markant indsatsbehov
Området ligger højt både i beboernes oplevelse af kriminalitet som nabolagsproblem og i de registrerede politianmeldelser. Beboerne angiver særligt narkotika, tyveri, vold/trusler og hærværk som nabolagsproblemer, hvilket understøttes af høje anmeldelsestal for samtlige kriminalitetstyper.

Koblet med politiets indsats arbejder SOF på at mindske de narkotikarelaterede beboergener på Vesterbro. Med oprettelse af stofindtagelsesrum i 2012 foregår en stor del af den tidligere åbenlyse stofindtagelse nu indendørs. Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) har en ’Vesterbrokoordinator’, som iværksætter oprydning og opsøgende indsatser ifm. det, som er tilbage af den ”åbne stofscene”. SOF arbejder med de åbenlyse sociale problemer og målgruppen af misbrugere, hjemløse, prostituerede og udlændinge uden fast ophold.

Nørrebro
Indre Nørrebro (distrikt 8) har fortsat et intensiveret indsatsbehov. Området ligger højt både i beboernes oplevelse af kriminalitet som nabolagsproblem og i de registrerede politianmeldelser. Beboerne angiver særligt tyveri, vold/trusler, indbrud og narkotika som nabolagsproblemer.

Ydre Nørrebro (distrikt 12) er faldet fra et intensiveret indsatsbehov i 2013 til et reduceret i 2014. Udviklingen skyldes hovedsageligt et meget stort fald i anmeldelser. I 2014 oplever beboerne i distrikt 12 fortsat i højere grad kriminalitet som et nabolagsproblem end københavnere generelt.

Forvaltningerne vurderer, at Hotspot Indre og Ydre Nørrebro udfører en markant indsats på Nørrebro. Hotspot udvikler en kriminalpræventiv model, der skal sikre forankring af de resultatskabende indsatser på Nørrebro efter Hotspot udløber i 2014. Hertil ydes der indsats gennem Tryghedsplan Indre Nørrebro, gadeplansarbejde og ’Fremskudt Beskæftigelsesindsats på Nørrebro’ m.fl. SSP vil styrke samarbejdet med lokale aktører om en målrettet indsats vedr. unge fra 10 til 25 år, forældre og borgere på Nørrebro.

Valby sydvest går fra reduceret til intensiveret indsatsbehov
Det øgede indsatsbehov skyldes både en stigning i beboernes angivelse af kriminalitet som nabolagsproblem, og særligt en stigning på anmeldelsesindekset, hvor politianmeldelserne for indbrud stiger betydeligt fra 2013 til 2014.

Som led i Økonomiforvaltningens (ØKF) indsats mod knive i byen, blev der i november 2013 i samarbejde med Københavns Politi afholdt et forældremøde i Folehaven Ungdomsklub, hvor den Kriminalpræventive Afdeling også har gennemført undervisning om knive og lovgivning. SSP afrapporteringen viser, at Folehaven periodevis er udfordret af grupper af unge over og under 18 år, der skaber utryghed. Der er fra SSP Valby fokus på arbejdet med unge i nærområdet. I 2014 gennemfører ØKF i regi af Din Betjent og i lighed med tidligere år en endnu ikke endeligt tilrettelagt forebyggende indsats målrettet indbrud. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Bevillingen til Københavns Tryghedsindeks udløber i 2014.

Videre proces

Forvaltningerne anbefaler, at Tryghedsindeks 2014 indgår i den videre drøftelse om Budget 2015, herunder stillingtagen til eventuel revidering og videreførelse af Københavns Tryghedsindeks. Den årlige/halvårlige SSP årsafrapportering for urolige områder i København forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til orientering.


Birgitte Hansen            / Claus Juhl

Oversigt over politisk behandling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller overfor Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Økonomiudvalget,

  1. at Tryghedsindeksets resultater 2014 drøftes og tages til efterretning,
  2. at Tryghedsindeksets resultater indgår i de videre drøftelser af Budget ’15 under Sikker By initiativer.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 2. juni 2014

Indstillingen blev udsat.

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet 23. juni 2014

Indstillingens 1. at blev taget til efterretning, og 2. at blev godkendt.

Beslutning

Dagsordenspunkt 13: Tryghedsindeks 2014

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. august 2014

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning. Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Til top