Mødedato: 12.08.2008, kl. 15:15

Implementering og drift af ny plan for miljøledelse i BUF 2008 - 2012 (2008-42501)

Se alle bilag

Implementering og drift af ny plan for miljøledelse i BUF 2008 - 2012 (2008-42501)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 12. august 2008

 

7.                   Implementering og drift af ny plan for miljøledelse i BUF 2008 - 2012 (2008-42501)

 

 

 

Der skal tages stilling til en ny plan for implementering og drift af miljøledelse i samtlige kommunale enheder i forvaltningen, samt finansieringen af planen.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1.                  at den nye plan for implementering og drift af miljøledelse i BUF vedtages, samt

2.                  at planen for implementering og drift af miljøledelse i BUF bliver finansieret i 2008 ved mindreforbrug på bevillingsområdet Undervisning.

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at udgifterne i forbindelse med sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

 

Problemstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen har hidtil haft en målsætning om, at have fuldført miljøcertificeringen af forvaltning og institutioner ved udgangen af 2011. Der er imidlertid behov for en ny plan for implementering af miljøledelse, idet BUF ikke kan opfylde Borgerrepræsentationens beslutning om indførelse af miljøledelse inden udgangen af 2008.

I august 2008 forventes 194 skoler og institutioner at have indført miljøledelse. Dermed er Københavns Kommune den kommune i Danmark, som har flest skoler og institutioner, der er omfattet af ISO 14001. Yderligere 330 kommunale enheder, herunder dagplejen og centralforvaltningen, mangler at blive certificeret.

Forvaltningen ønsker, at BUF får indført miljøledelse på alle kommunale enheder med udgangen af 2009. Samtidig skal arbejdsbyrden i de enkelte enheder begrænses mest muligt.

 

Løsning

For at kunne certificere de resterende 330 kommunale enheder i løbet af 2008/2009, skal følgende forudsætninger være opfyldt:

-                     der skal være fuld ledelsesmæssig opbakning til opgaven

-                     der skal ændres i implementeringsprocessen i form af en forenkling af projektet

-                     der skal tilføres økonomiske ressourcer til miljøledelse i BUF.

Der skal etableres en miljøorganisationen i BUF. Organisationen skal følge BUFs linjeledelse, og medvirke til at sikre en bred ledelsesmæssig opbakning af miljøledelsesarbejdet både centralt og decentralt. Miljøorganisationen skal sikre implementering og drift af miljøledelsessystemet. Miljøorganisationen beskrives i bilag 1.

For at blive certificeret efter ISO 14001 er der en række specifikke opgaver, der skal løses. Flest mulige af disse opgaver skal placeres centralt hos miljøkoordinatorerne i distrikter og centre, samt hos miljøkonsulenterne centralt i BUF. Dermed begrænses opgaverne hos de decentrale enheder mest muligt.

Det betyder, at :

-                     der skal være central hjælp til enhederne til at få praksis på plads i forbindelse med relevant lovgivning og andre krav f.eks. arbejdspladsbrugsanvisninger og regler for affaldshåndtering

-             & nbsp;       nødvendige oplysninger og informationer om enhederne skal indhentes centralt i samarbejde med andre forvaltninger/kontorer f.eks. allerede centralt kendte forbrugstal og oplysninger om jordforureningsforhold

-                     der oprettes en database til styring af diverse registreringer om enhedernes forhold f.eks. forbrugstal, oplysninger om intern revision, miljømål og afvigelser

-                     der etableres et korps af interne revisorer valgt blandt allerede uddannede miljøansvarlige fra skoler og institutioner.

 

Væsentlige konsekvenser ved den nye model i forhold til den eksisterende model er :

-                     at ansvaret for mange af opgaverne flyttes til centralforvaltningen og distrikterne fra de decentrale enheder

-                     en ændret kommunikation omkring miljøledelse i forhold til Direktionen f.eks. etableres en styregruppe, hvor en repræsentant fra direktionen er formand (se endvidere bilag 1)

-                     at forankringen af miljøledelse fremover primært skal etableres og fastholdes af miljøkoordinatorerne i distrikterne, frem for af miljøkonsulenterne

-                     at der bliver mindre tæt dialog mellem miljøkonsulenterne centralt i BUF og de miljøansvarlige i de decentrale enheder, samt mindre servicering af lokal netværksgrupper til erfaringsudveksling

-                     at enheder, som allerede er certificerede efter den nuværende model, skal omlægges til at køre efter den nye model

-                     at risikoen for afvigelser fra standarden på enhederne øges, pga. den hurtige implementeringsproces, samt at den tætte kontakt til den faglige ekspertise hos miljøkonsulenterne bliver mindre.

Mange skoler og institutioner finder miljøledelsesarbejdet svært og uoverskueligt, både hvad angår proces og indhold, grundet opgavens omfang og kompleksitet. Derimod stilles der ikke spørgsmål til værdien af miljøledelsesarbejdet. Indførelse af miljøledelse er forbundet med en række større udfordringer, da der er tale om en ikke-lovpligtig opgave, men en opgave som Københavns Kommune har forpligtigede sig til via Dogme 2000.

Samtidig er der tale om en tidskrævende proces. Det vurderes, at opgaven kræver 6 fuldtidsstillinger centralt i BUF i implementeringsfasen og 3 fuldtidsstillinger i driftsfasen. Derudover skal der bruges et betydeligt timetal i distrikts- og centerkontorerne, samt på skoler og institutioner. Minimum timetallene herfor fremgår i bilag 1.

 

Økonomi

Det økonomiske behov er baseret på den nye plan for implementeringen og drift. Meromkostningen i 2008, samt miljøledelsesarbejdet fra og med 2009 skal finansieres inden for BUFs egen økonomiske ramme.

I 2008 foreslås initiativet finansieret af en del af de afsatte midler til demografisk efterregulering på bevillingsområdet Undervisning. Det foreslås derfor, at der omplaceres 1,7 mio. kr. fra bevillingsområdet Undervisning til bevillingsområdet Miljø til dækning af udgiften.

Erfaringer fra tidligere år har vist, at befolkningstilvæksten som regel har været lavere end den prognosticerede tilvækst, som BUU får demografimidler efter i det vedtagne budget. Det medfører, at BUU's budget typisk bliver nedreguleret i det indeværende budgetår. Derfor har BUF i 2008 reserveret et beløb på ca. 4,6 mill. til forventet nedregulering af budgettet. Økonomiforvaltningen har på baggrund af den seneste befolkningsprognose beregnet, at BUU i 2008 i stedet får en tillægsbevilling på 0,2 mill. kr. til bevillingsområdet Undervisning, og det reserverede beløb til efterregulering på 4,6 mill. kr. kan derfor i stedet frigøres til andre formål. Med godkendelsen af dette forslag skal Borgerrepræsentationen i forbindelse med 2. prognose 2008 i sa gen vedrørende bevillingsmæssige omplaceringer godkende BUUs beslutning om omplacering.

 

Det økonomiske behov for 2009-2012 indgår i budgetønskerne for 2009.

 

 

2008

2009

2010 -

BUF

1.719.000 kr.

4.495.000 kr.

2.636.000 kr.

(Se bilag 2 for yderligere information)

 

De samlede udgifter på i alt 6.214.000 kr. i implementeringsfasen 2008-2009, går bl.a. til lønninger, afholdelse af kurser og etablering af database. Udgifterne i 2010 og frem går til fastholdelse og vedligeholdelse af miljøledelsessystemet i BUF.

Det økonomiske behov ved den nuværende model, med en målsætning om at have fuldført miljøcertificeringen af samtlige enheder ved udgangen af 2011 er:

 

 

2009

2010

2011

2012 -

BUF

1.797.000 kr.

1.494.000 kr.

1.160.000 kr.

855.000 kr.

 

Udgifterne ved den nye model er større både i implementerings- og driftsfasen. Det skyldes bl.a. nødvendigheden af at supplere distrikternes lønudgifter til miljøkoordinatorens arbejde, samt øgede lønudgifter til miljørevisorkorpset og til miljøkonsulenterne centralt. Tilføres der ikke midler til implementering af miljøledelse i 2008, vil det betyde at implementeringen forsinkes i minimum ½ år.

Ved at sætte fokus på energibesparelser via mål og handleplaner i miljøledelsesprojektet, vil enhederne kunne opnå en økonomisk besparelse, som kan bidrage til at arbejde yderligere med energibesparels er og miljøledelse. Institutioner og skoler vil kunne opnå en besparelse på ca. 5 % af deres energiforbrug (se bilag 3).

 

Videre proces

Under forudsætning af udvalgets godkendelse vil forvaltningen påbegynde arbejdet med den nye implementeringsplan i juni 2008. Det forventes dermed, at de centrale enheder kan påbegynde indførelse af miljøledelse i oktober 2008 og at samtlige kommunale enheder er certificerede efter ISO 14001 ved udgangen af 2009.

 

 

Else Sommer                                           Jan Dehn

 

 

Til top