Mødedato: 12.08.2008, kl. 15:15

Lokalplan "Frederiksgade II" - endelig vedtagelse (2008-74615)

Se alle bilag

Lokalplan "Frederiksgade II" - endelig vedtagelse (2008-74615)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 12. august 2008

 

2.                   Lokalplan "Frederiksgade II" - endelig vedtagelse (2008-74615)

 

 

 

Efter høringsperioden og Miljøcenter Roskildes ophævelse af et "veto" fra Københavns Stiftsøvrighed skal Borgerrepræsentationen tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplanen, der muliggør nybyggeri på hjørnet af Store Kongensgade og Frederiksg ade ved Frederiks Kirke.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1.                  at lokalplanen "Frederiksgade II" vedtages uden ændringer.

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Det bemærkes, at nærværende indstilling indgår i prioritering af anlægsudgifterne i 2008, som blev behandlet på Borgerrepræsentationens møde den 15. maj.

 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 9. marts 2006 (BR149/06) lokalplanforslaget "Frederiksgade II" (bilag 1). Lokalplanforslaget har været offentliggjort i perioden 10. april 2006 - 29. juni 2006. Lokalplanen skal muliggøre opførelse af en bygning på de ryddede grunde på hjørnet af Store Kongensgade og Frederiksgade - en afslutning af Meldahls bebyggelse omkring Frederiks Kirke.

I forbindelse med offentliggørelsen har der været afholdt et borgermøde om lokalplanforslaget. Referat fra mødet er vedlagt som bilag 2, og evaluering af mødet fremgår af bilag 3. I forbindelse med offentliggørelsen er i alt modtaget 29 henvendelser, der er gennemgået i bilag 4.  Bilag 4 indeholder en liste over de modtagne henvendelser. Kopi af henvendelserne er lagt til gennemsyn på Rådhuset, 1. sal, værelse 36.

Blandt henvendelserne var en indsigelse fra Københavns Stiftsøvrighed, der med henvisning til planlovens regler herom nedlagde "veto" mod kommunens vedtagelse af lokalplanforslaget. Efter forgæves forhandlinger med Stiftsøvrigheden, indbragte forvaltningen sagen for Miljøministeriet. Miljøcenter Roskilde har i brev af 17. april 2008 ophævet Stiftsøvrighedens indsigelse med den virkning, at Borgerrepræsentationen nu kan vedtage lokalplanen endeligt. En nærmere redegørelse for "vetoet" fremgår af bilag 5.

 

 

 

Løsning

De modtagne henvendelser i forbindelse med lokalplanforslagets offentliggørelse drejer sig i høj grad om det projekterede byggeris arkitektoniske kvaliteter. Der er stor interesse for den arkitektoniske udformning af det kommende byggeri. De forskellige henvendelser viser også, at der er delte meninger om den projekterede bebyggelse og især om, hvorledes kravene til nybyggeri skal være.

Mange anbefaler, at der udskrives en arkitektkonkurrence, og der er henvendelser, som giver udtryk for, at der ikke bygges på de tomme grunde overhovedet, men at der indrettes et grønt anlæg.

Der er flere, som beskæftiger sig med selve kirkepladsen og metroplanerne, hvilket lokalplanforslaget ikke vedrører.

Forvaltningen anbefaler, at lokalplanen vedtages endeligt uden ændringer.

At hindre byggeri på grundene ville være i strid med kommuneplanen og de muligheder, der ligger i den gældende lokalplan nr. 181. Endvidere ville der være tale om at fastlægge området til offentlige formål, hvilket ville åbne mulighed for, at ejeren kunne kræve ejendommen overtaget mod erstatning.

Forvaltningen mener, at det udarbejdede projekt er udtryk for en arkitektonisk set kvalificeret løsning på en vanskelig og kompleks opgave. Miljøcenter Roskilde begrundede sin ophævelse af "vetoet" med, at man på det foreliggende grundlag ingen anledning så til at tilsidesætte Københavns Kommunes arkitektoniske og faglige vurderinger ved udarbejdelsen af lokalplanen.

Da det ikke er kommunens opgave at udskrive en arkitektkonkurrence med henblik på gennemførelse af et byggeri på en privat ejendom, og da kommunen ikke har mulighed for at kræve, at bygherren afholder en arkitektkonkurrence, må det respekteres, at bygherren ikke har ønsket en arkitektkonkurrence.

Forvaltningen mener, at projektet har de rigtige kvaliteter, hvorfor forvaltningen anbefaler, at lokalplanen vedtages endeligt.

 

Økonomi

-

 

Videre proces

Efter at Borgerrepræsentationen måtte have vedtaget lokalplanen endeligt, offentliggør forvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven. Efter bekendtgørelsen vil der kunne udstedes byggetilladelse, og byggeriet vil kunne påbegyndes. Bygherren ønsker at igangsætte byggeriet inden den 1. december 2008.

 

 

Bilag lagt til gennemsyn på Rådhuset, 2. sal, værelse 24

 Modtagne henvendelser i forbindelse med lokalplanforslagets offentliggørelse

A.                 Korrespondance i forbindelse med Københavns Stiftsøvrigheds "veto" mod lokalplanforslaget

B.                 Arkitekt Tony Frettons projektmappe af 6. septemb er 2006

 

 

Hjalte Aaberg                                           Ulrik Winge

 

 

 

Til top