Mødedato: 12.08.2003, kl. 15:00

Status pr. maj 2003 på arbejdet med kommunens tværfaglige indsats for at nedbringe snyd med sociale ydelser m.v.

Status pr. maj 2003 på arbejdet med kommunens tværfaglige indsats for at nedbringe snyd med sociale ydelser m.v.

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 12. august 2003

 

 

 

J.nr.             ØU 245/2003

 

 

1.                   Status pr. maj 2003 på arbejdet med kommunens tværfaglige indsats for at nedbringe snyd med sociale ydelser m.v.

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget tager nærværende status på arbejdet med kommunens indsats for at nedbringe snyd med sociale ydelser til efterretning.

 

 

RESUME

Økonomiudvalget bad d. 8. september 1998 Økonomiforvaltningen om at udarbejde en redegørelse for kommunens samlede indsats for at nedbringe snyderiet med kommunens ydelser m.v.

 

På Økonomiudvalgets møde d. 9. februar 1999 besluttede Økonomiudvalget bl.a. at godkende, at Skatte- og Registerforvaltningen tog initiativ til at igangsætte arbejdet.

 

På Økonomiudvalgets møde d. 3. april 2001 (J.nr. ØU 93/2001) tog Økonomiudvalget indholdet af rapporten "Godkendelse af status pr. februar 2001 på arbejdet med kommunens samlede indsats for at nedbringe snyd med  kommunens ydelser m.v." til efterretning.

 

I den forløbne periode siden april 2001 har indsatsen været rettet mod de områder, hvor et tæt samarbejde mellem kommunens forvaltninger er skønnet at være til gavn for kommunen og dens borgere. Arbejdet har været koncentreret om sager med fiktive adresser i forbindelse med snyd med sociale ydelser. Det daglige arbejde herom udføres - foruden direkte i de involverede forvaltninger - i "Den Fælles Kontrolgruppe" (herefter DFK), som består af to medarbejdere fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (herefter FAF), 2 medarbejdere fra skatteforvaltningen og 2 medarbejdere fra Folkeregisteret.

 

DFK er lokaliseret i Folkeregisterets lokaler, og ledes af en styregruppe bestående af vicedirektøren for Skatte- og Registerforvaltningen (formand), en repræsentant fra FAF samt kontorchefen i Folkeregisteret. Sidstnævnte fungerer som daglig leder af arbejdet i DFK.

 

Ved nærværende rapport gives en status pr. maj 2003 på DFK's arbejde med fiktive adresser og social snyd. Endvidere omtales forskellige andre initiativer, hvor København har været repræsenteret.

 

SAGSBESKRIVELSE

1. Samarbejdet i DFK

I den forløbne periode siden april 2001 har indsatsen været koncentreret om de områder, hvor et  tæt samarbejde mellem kommunens forvaltninger  er skønnet at være til gavn for kommunen og dens borgere. Det daglige samarbejde herom udføres - foruden direkte i de involverede forvaltninger - i DFK. Arbejdet i DFK er p.t. afgrænset til at undersøge og dokumentere anvendelsen af fiktive adresser i forbindelse med sociale ydelser.

 

Når en sag er dokumenteret i DFK, fremsendes den til det pågældende lokalcenter under FAF, som herefter træffer afgørelse med hensyn til retten til sociale ydelser. Endvidere foretages der på baggrund af sagsbehandlingen  en korrekt registrering i folkeregisteret, ligesom der  sikres en korrekt skattemæssig ligning i skatteforvaltningen.

 

Sideløbende med arbejdet i DFK arbejder de deltagende forvaltninger selvstændigt med bekæmpelse af socialt snyderi inden for egne fagområder. Hver forvaltning opretholder egen rapportering om den enkelte forvaltnings samlede resultat af indsatsen mod "Snyd".

 

Den direkte effekt af DFK's indsats kan for 2002 opgøres til 4,7 millioner kroner. Heraf er ca. 1. million kroner tilbagebetalingskrav, mens det øvrige beløb udgør den fremadrettede offentlige besparelse. Ved siden af de provenuskabende sager er der  afsluttet 189 "andre sager", hvor DFK har udnyttet sin ekspertise til gavn for fx andre kommuner m.v., men uden at der har været mistanke om snyd med sociale ydelser i København. Endvidere er der afsluttet 128 såkaldte "DFK-sager" d.v.s. sager med mistanke om snyd med sociale ydelser i København, som er afsluttet uden at der stoppes ydelser og/eller rejses krav om tilbagebetaling.

 

FAF har i april 2003 afgivet "Redegørelse - Indsatsen mod uberettiget brug af sociale ydelser i 2002. Det fremgår heraf bl.a., at ovennævnte tilbagebetalingskrav for 2002 på ca. 1 million kroner indgår i et samlet tilbagebetalingskrav på FAF's område på 20,7 millioner kroner.

 

Den direkte effekt af DFK´s indsats kan for de 5 første måneder af 2003 opgøres til 2,8 millioner kroner - eller 6,7 millioner kroner anslået på helårsbasis for 2003. Heraf er ca. 0,5 millioner kroner (1,5 millioner kroner på helårsbasis)  tilbagebetalingskrav, mens resten udgør den fremadrettede offentlige besparelse. Ved siden af de provenuskabende sager er der afsluttet 55 (helårsbasis  132) "andre sager", samt  27 (helårsbasis 65) såkaldte "DFK-sager".

 

Den fremadrettede offentlige besparelse er beregnet som  hjælpen i ét år, hvis ydelsen stoppes på grundlag af  DFK's dokumentation.

 

Værdien af den præventive indsats lader sig i sagen natur ikke opgøre. Der er næppe tvivl om, at  den løbende omtale af indsatsen mod snyderi med sociale ydelser i såvel dagspressen som radio og tv har en dæmpende virkning på snyderiet.

 

Som det ses, er resultatet af DFK's indsats stigende fra 2002 til 2003. Årsagen hertil er bl.a., at  DFK  nu har oparbejdet den fornødne viden og erfaring. Det bemærkes herved, at DFK fra starten har arbejdet efter retningslinier, som svarer til, hvad Indenrigsministeriet meldte ud ved skrivelse af 30. august 2001. Det indebærer bl.a., at der ikke er gjort brug af nogen form for systematiserede observationer eller uanmeldt fremmøder på adressen på ydertidspunkter af døgnet.

 

Det er vanskeligt at sammenligne DFK's indsats med den indsats, som gøres på området omkring "Snyd" i andre kommuner. Det skyldes bl.a., at  DFK opererer med en snæver definition af "Snyd", mens andre kommuner ses at arbejde med en videre definition, som bl.a. kan inddrage  fx skattemæssige forhold som  indsats mod sort arbejde og nystartede virksomheder. Arbejdet med sidstnævnte indsats  henhører i København alene under Skatte- og Registerforvaltningen, og indsatsen rapporteres alene af nævnte forvaltning som en indsats på ligningsområdet dvs. i den årlige ligningsrapport.

 

2. Andre initiativer mod snyd

I ovennævnte rapport  "Godkendelse af status pr. februar 2001 på arbejdet med kommunens samlede indsats for at nedbringe snyd med  kommunens ydelser m.v." blev der redegjort for, hvordan der løbende er fulgt op på nedennævnte 6 initiativer, som er foreslået i den rapport, som blev forelagt for Økonomiudvalget på mødet d. 9. februar 1999:

 

1. Fastholdelse af konsekvent opfølgning på information fra IT-systemer m.v. dvs. at alle forvaltninger sikrer, at der følges op på alle advarsler om uregelmæssigheder fra dels IT-systemer, og dels andre forvaltninger

 

2. Udarbejdelse af en drejebog om helhedsorienteret  og fremrykket sagsbehandling – dvs. retningslinier for, hvorledes aspekter som omfatter hele kommunen inddrages i den daglige sagsbehandling og man prioriterer undgåelse af opbygning af restancer højt

 

3. Flere udgående aktioner – dvs. opsøgende aktioner i miljøer, hvor man eksempelvis forventer at støde på sort arbejde

 

4. Øget forebyggende indsats- dvs. udsendelse af pressemeddelelser f.eks. i forbindelse med udgående aktioner og offentliggørelse af statistik og medvirken i tv-udsendelser

 

5. Fortsat udbygning af adgangen til at indhente økonomiske oplysninger, både ved specifikke sager og ved generel kontrol

 

6. Bedre mulighed for at afkræve identitetsoplysninger i forbindelse med udgående aktioner – dvs. at de sociale myndigheder får samme muligheder for at foretage eftersyn i virksomheder og afkræve identitetsoplysninger, som Direktoratet for Arbejdsløshedsforsikring har.

 

DFK har ikke  været involveret i det fortsatte arbejde med de nævnte 6 initiativer. Arbejdet er i stedet foregået i de enkelte forvaltninger - og herunder til dels i et samarbejde herimellem.

 

København har endvidere  været repræsenteret i diverse udvalg som f.eks.  Kontaktudvalget om Økonomisk Kriminalitet - herunder i 3 underarbejdsgrupper under Kontaktudvalget. Kontaktudvalget består foruden repræsentanter fra Kommunernes Landsforening og fra København af repræsentanter fra de fleste ministerier samt fra Told & Skattestyrelsen.

 

København varetager formandskabet i underarbejdsgruppen kaldet Arbejdsgruppen om sort arbejde, sort økonomi og socialt bedrageri. Senest har arbejdsgruppen - til orientering for Kontaktudvalget - udarbejdet et notat om prostitution i relation til skat  og sociale ydelser. Notatet har dannet baggrund for møder med PRO-Centret, som er en selvvejende institution under Socialministeriet. PRO-Centret er et videns- og formidlingscenter om prostitution.

 

Den særlige indsats mod rockere samt tilsvarende grupperinger foregår ligeledes udenfor DFK. Skatte- og Registerforvaltningen repræsenterer eksempelvis København i den under Justitsministeriet nedsatte arbejdsgruppe på området.  Også på dette området er der i relevante tilfælde aftalt en samarbejdsrutine mellem Skatte- og Registerforvaltningen og FAF. De øvrige forvaltninger i København vil blive orienteret, såfremt der måtte opstå behov herfor.

 

 

Økonomi

Det økonomiske resultat af indsatsen er stigende fra 2002 til 2003(beregnet på helårsbasis). Årsværksudgiften andrager ca. 2, 5 millioner (6 årsværk  x 415.000 kr.).

 

 

Høring

 

-

 

Andre konsekvenser

 

-

Bilag

 

 

                                                                 Erik Jacobsen  /  Anders Lützhøft

 


Til top