Mødedato: 12.06.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Redegørelse om valgudgifter

Indstillingen redegør for de forventede udgifter til afholdelse af Kommunal- og Regionalvalg i 2013.

Indstilling og beslutning

Københavns Borgerservice indstiller over for Økonomiudvalget,

1.      at redegørelsen om udgifter til afholdelse af Kommunal- og Regionalvalg 2013 drøftes og tages til efterretning.

Problemstilling

Københavns Borgerservice (KBS) har i 2013 et budget på 17.520 t.kr (2013 p/l) til afholdelse af Kommunal- og Regionalvalg. Dobbeltvalg, herunder især Kommunal- og Regionalvalg, er mere komplekse og udgiftstunge end enkeltvalg. Som beskrevet nedenfor er grundbudgettet i 2013 mindre end de faktiske afholdte udgifter på 19.175 t.kr. (2013 p/l) ved Kommunal- og Regionalvalget i 2009. Denne indstilling redegør for, hvordan det sikres, at grundbudgettet overholdes. Overholdelse af budgettet indebærer imidlertid, at det må fravælges at udføre en række aktiviteter svarende til i alt 4.020 t. kr. De fravalgte aktiviteter fremgår af tabel 1:

Tabel 1. Fravalgte aktiviteter, 1.000 kr.:

Kr.

Digitale valglister

1.320

Brevafstemningssteder

650

Sideløbende fintælling

700

Forsøg med e-valg

1.000

Tiltag der kan forøge stemmeprocenten

350

I alt

4.020

Aktiviteterne beskrives nærmere i nedenstående sammen med konsekvenserne ved ikke at udføre aktiviteterne.

Redegørelsen indeholder:

1. Udviklingen i valgudgifter for Kommunal- og Regionalvalg.

2. Fravalgte aktiviteter og konsekvenser.

3. Effektivisering af valghandlingen.

Løsning

1. Udviklingen i valgudgifter for Kommunal- og Regionalvalg

Grundbudgettet til Kommunal- og Regionsvalg indeholder overordnet følgende udgiftsposter:

·         Diæter og lønudgifter

·         Udsendelse af valgkort, valgudtræk mv.

·         Stemmesedler, tryksager og annoncer

·         Valgsteder, etablering og drift

·         Bespisning

·         Digitale valglister og brevstemmeprotokol

·         Diverse

Kommunal- og Regionalvalg adskiller sig væsentligt fra andre dobbeltvalg. Opgaveløsningen er mere kompleks og omfattende, idet kommunen varetager en række arbejdsopgaver i forbindelse med forberedelse af valget, som ved andre valg varetages af eksterne aktører, herunder f.eks. Statsforvaltningen Hovedstaden. De ekstra arbejdsopgaver er bl.a. modtagelse af kandidatlister samt udarbejdelse af stemmesedler. Endelig er der ved Kommunal- og Regionalvalg flere stemmeberettigede end ved f.eks. Folketingsvalg. Ved sidste Folketingsvalg var der ca. 380.000 stemmeberettigede, hvor der anslås at være 440.000 stemmeberettigede ved det kommende Kommunal- og Regionalvalg. Grundet de særlige omstændigheder, som kendetegner et Kommunal- og Regionalvalg, er det derfor mest meningsfyldt at sammenligne udgiftsniveauet for valget i 2013 med tidligere afholdte Kommunal- og Regionalvalg.

Af valgregnskabet for Kommunal- og Regionalvalget 2009 fremgår, at de faktiske udgifter til afholdelse af valget var 19.175 t. kr. (2013 p/l). Der er afsat 17.520 t. kr. (2013 p/l) til afholdelse af Kommunal- og Regionalvalg i budgettet for 2013. Der er således i 2013 afsat et lavere budget end de faktiske afholdte udgifter i 2009.

Der er i budgettet på 17.520 taget højde for, at der i forhold til 2009 skal afholde merudgifter til porto på 900 t.kr. i 2013. Denne merudgift skyldes en prisstigning på porto fra 5 kr. i 2009 til 6. Kr. i 2013 samt en forøgelse i antallet af stemmeberettigede fra ca. 428.000 i 2009 til 440.000 vælgere i 2013. Udgiften er uundgåelig og kan finansieres inden for grundbudgettet på 17.520 t. kr. under forudsætning af, at der helt undlades at anvende digitale valglister, jf. nedenfor.

2. Fravalgte aktiviteter og konsekvenser

Som nævnt er det inden for grundbudgettet på 17.520 t. kr. muligt at afholde merudgifterne til porto, hvis det helt undlades at anvende digitale valglister. Hvis budgettet skal overholdes, er der dog yderligere en række aktiviteter, som må undlades at gennemføre. I det følgende beskrives de fravalgte aktiviteter, som sikrer budgetoverholdelse, samt konsekvenserne ved at udelade disse. Aktiviteterne beløber sig i alt til 4.020 t.kr.

Digitale valglister

De digitale valglister bidrager til, at der gennemføres et smidigt og hensigtsmæssigt valg.  Presset på valgstederne er ekstraordinært stort ved Kommunal- og Regionalvalg, hvilket uden brug af digitale valglister vil medføre lange køer ved valgstederne, som kan lede til en eventuel reduktion i stemmeprocenten. I forvejen er stemmeprocenten i Københavns Kommune ved Kommunal- og Regionalvalg relativt lav. Grundet de øgede portoudgifter er det imidlertid ikke muligt at anvende digitale valglister i 2013.

Anvendelse af digitale valglister er dyrere i 2013 end ved valget i 2009. Det skyldes, at der i 2009 blev indgået en rabataftale med KMD for levering af de digitale valglister på 25 pct. af den fulde pris. Det er ikke muligt at indgå samme aftale i 2013. Derudover er antallet af afstemningssteder med digitale valglister steget fra 10 til 15, samtidig med at Valgbestyrelsen har tilkendegivet et ønske om indførelse af digitale valglister på yderligere to afstemningssteder. Anvendelsen af digitale valglister på 17 afstemningssteder i 2013 vil samlet set medføre en udgift på 1.320 t.kr.

Desuden tilkendegav valgbestyrelsen et ønske om, at valgsekretariatet laver en business case for, hvad det vil koste at anvende digitale valglister på halvdelen af alle afstemningssteder (27 valgsteder) og på samtlige 54 valgsteder.

Hurtigere og mere sikker fintælling

Fintællingen af dobbeltvalg medfører en betydelig ekstra arbejdsbyrde i forhold til enkeltvalg. Dette kan dels henføres til det dobbelte antal stemmesedler, men skyldes også stemmesedlernes størrelse og kompleksiteten i forbindelse med optællingen. Ved valget i 2009 blev der fintalt til ca. kl. 04.00 om morgenen, hvilket betød, at medarbejderne var på arbejde i ca. 20 timer i træk eller mere. En reduktion af antallet af fejl ved fintælling forudsætter en sideløbende optælling, hvilket medfører en øget udgift på ca. 700 t.kr.

Afholdelse af forsøg med e-valg

Regeringen har besluttet at fremsætte et lovforslag, der tillader kommunerne efter ansøgning at iværksætte forsøg med bindende elektronisk stemmeafgivning ved fremmødevalg på afstemningssteder og ved brevstemmeafgivning. Lovforslaget forventes fremlagt i efteråret 2012 og forsøg forventes afholdt ved Kommunal- og Regionalvalget i 2013. Såvel Valgbestyrelsen som Borgerrepræsentationen har godkendt at Københavns Kommune sammen med 11 andre kommuner og KL har søgt Indenrigs- og Økonomiministeriet om tilladelse til begrænset forsøg med e-valg i forbindelse med Kommunal- og Regionalvalg i 2013.  Det forventes, at forsøg med elektronisk stemmeafgivning på et afstemningssted i Københavns Kommune vil medføre en øget udgift, der anslås til ca. 1.000 t.kr.

Tiltag der kan øge stemmeprocenten

På baggrund af forsøg med brevstemmeafgivelse på Hovedbanegården har det i Valgbestyrelsen været diskuteret, at lignende tiltag bør målrettes områder, hvor stemmeprocenten er lav f.eks. Tingbjerg. Det anslås at sådanne særlige tiltag vil medføre en øget udgift på 350 t. kr.

Brevafstemning

Der har ved de seneste valg været muligt at brevstemme i borgerservicecentre, borgerservice Kvik og biblioteker. I alt var der ved Folketingsvalget 2011 11 brevafstemningssteder i byen. Med henblik på at fastholde niveauet for det nuværende valgbudget, reduceres antallet af brevafstemningssteder til et enkelt borgerservicecenter svarende til en besparelse på 650 t. kr.

Øget antal brevstemmer

Ved Folketingsvalget i 2011 oplevedes en markant stigning i antallet af brevstemmer på landsplan. I Københavns Kommune var der tale om en fordobling af antallet af brevstemmer, til ca. 40.0000 brevstemmer. Det har ikke været muligt at forudse udviklingen i antallet af brevstemmer, og dermed er der ikke taget højde for det øgede ressourceforbrug, disse medfører.

De fravalgte aktiviteter kan udelukkende gennemføres, hvis der findes finansiering til aktiviteterne i budgetforhandlingerne for 2013.

3. Effektivisering af valghandlingen

Generelt arbejder KBS løbende med at effektivisere valghandlingen. I det følgende redegøres der for de nyeste tiltag, som på kortere og længere sigt vil være med til at holde valgudgifterne nede således, at grundbudgetterne til valg overholdes, og at valghandlingen udføres på den mest effektive måde.

Digitalisering af rekrutteringen af tilforordnede vælgere og valgstyrere

Århus Kommune har udviklet et system - Valhalla - til at understøtte arbejdet med rekruttering af tilforordnede vælgere og valgstyrere. Med Valhalla bruges der alene tid på at kontakte de borgere, der ikke bekræfter deres deltagelse direkte til Valhalla. Københavns Kommune forventer, at systemet er tilrettet og taget i brug ved valget i 2013, hvilket vil medføre en besparelse i forhold til arbejdet med rekruttering af tilforordnede vælgere og valgstyrere, da arbejdet både bliver lettere for valgsekretariatet men også for de politiske partier.

Der arbejdes endvidere på i samarbejde med bl.a. Århus kommune at videreudvikle Valhalla systemet, således at en digital indberetning i forbindelse med udbetaling af diæter til de tilforordnede vælgere er mulig, hvilket kan mindske administrationsudgifterne for udbetaling af diæter. Denne videreudvikling forventes dog ikke at slå igennem ved valget i 2013.

Frivillige borgere som tilforordnede

Ved Folketingsvalget i 2011 blev der i alt rekrutteret 400 frivillige borgere og 100 ansatte. Såvel borgerne som ansatte i Københavns Kommune modtag en diæt på 770 kr. for at være tilforordnede vælgere. Tiltaget må anses som en besparelse i forhold til tidligere år, hvor der blev indkaldt medarbejdere fra Købehavns Kommune og udbetalt et honorar på 1.800 kr. Samme rekrutteringsproces vil blive foretaget i 2013.

Central levering af mad til valget

På baggrund af erfaringer fra Århus Kommune arbejdes der i Københavns Kommune med et pilotforsøg for central levering af mad til udvalgte valgsteder ved valget i 2013. I Århus Kommune beskrives tiltaget som en succes, hvor kvaliteten af maden er blevet bedre samtidig med, at kommunen har sparet ca. 250.000 kr.

Reduktion i antallet af valgsteder

Der arbejdes i øjeblikket på muligheden for at reducere antallet af valgsteder ved geografisk at lægge flere valgsteder sammen. Det er dog vigtigt, at en eventuel sammenlægning ikke får en negativ effekt på valgdeltagelsen. Det vil samtidig blive vurderet, om der kan findes mere egnede lokaler til valgsteder end de nuværende.

Digital fremsendelse af valgkort

Det er i øjeblikket under afklaring med Økonomi- og Indenrigsministeriet, om udsendelse af valgkort er omfattet af lovforslaget om digital kommunikation mellem borgere og den offentlige forvaltning. I så fald vil portoudgifterne falde.

Videre proces

Redegørelsen har været drøftet i Valgbestyrelsen d. 30. maj 2012.

Hvis de aktiviteter, som er fralvalgt med henblik på at sikre budgetoverholdelse, ønskes gennemført, kan finansieringen heraf indgå som en del af budgetforhandlingerne for 2013.


Claus Juhl                           /Thomas Jakobsen

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 12. juni 2012

Indstillingen blev godkendt.

Til top