Mødedato: 12.06.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Strategi for Valby Idrætspark

Se alle bilag
Godkendelse af strategi for udvikling af området i og omkring Valby Idrætspark, herunder opstart af arbejdet med udarbejdelse af lokalplan, kommuneplantillæg og salg af kommunale arealer

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at strategien for udviklingen af Valby Idrætspark, jf. bilag 1, godkendes.

Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

2.      at vedlagte strategi gør det ud for en startredegørelse og igangsætter udarbejdelse af lokalplan og kommuneplantillæg for Valby Idrætspark.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

3.      at forvaltningen foretager en forudgående høring af kommuneplantillæg med efterfølgende orientering af udvalgene på aflæggerbord,

4.      at de i strategien skitserede kommunale grundsalg i etape 1 igangsættes sammen med fremlæggelse af forslag til lokalplan og kommuneplantillæg.

Problemstilling

Valby Idrætspark fremstår i dag noget nedslidt, men området har et stort potentiale for at blive udviklet til en unik idrætsdestination i byen. København vokser med næsten 1.000 indbyggere om måneden, og det stiller en række krav til byen. For at København skal være et attraktivt sted at bo for byens mange indbyggere, skal der sikres gode idrætstilbud.

Der har gennem en årrække været et ønske om at udvikle Valby Idrætspark. Med budgetaftale 2012 blev det besluttet, at Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og de lokale interessenter i samarbejde skulle udarbejde en realiserbar strategi for udviklingen af Valby Idrætspark. Den samlede strategi er udarbejdet i et tæt samarbejde med de lokale idrætsinteresseorganisationer, sportsforeninger, lokaludvalget m.fl., der er positive overfor udviklingsplanerne.

Løsning

Nærværende strategi fastlægger visionen for området, beskriver de byudviklingsmæssige muligheder og opdeler udviklingen i to etaper, der muliggør en hurtig igangsætning af en positiv udvikling af området.

Vision

Den overordnede vision er, at Valby Idrætspark skal udvikles til at være et attraktivt idrætsområde for både den organiserede og uorganiserede idræt og for institutionerne i området. Københavns Kommune ønsker, at idrætsprofilen styrkes i området, så der skabes en egentlig idrætsby. Strategien indeholder endvidere forslag til salg af kommunale arealer uden for og i kanten af Valby Idrætspark med henblik på dels at give mulighed for indpasning af nye idrætsrelaterede funktioner, dels at tilvejebringe en mulig finansieringskilde til en opgradering af området og idrætsfaciliteterne.

Valby Idrætspark skal udvikles med gode betingelser for idrætslivet til gavn for hele København. Samtidig er det også et gode for hele byen, at området udvikles med placeringsmuligheder for nye arbejdspladser i form af erhverv, herunder idrætsrelateret administration, hotel og butikker til pladskrævende varer mv.

Det er ønsket, at der med denne udviklingsstrategi kommer hurtige resultater til glæde for de mange brugere af Valby Idrætspark. Derfor fokuserer strategien på en etape 1, der kan realiseres umiddelbart efter, at plangrundlaget er godkendt.

Byudviklingsmuligheder i Valby Idrætspark området

Byudviklingsmæssigt ligger området i Valby Syd, der i kommuneplanens rækkefølgeplan er fastlagt til byudvikling i perioden 2011 – 2016. Der sker i øjeblikket en udbygning af flere områder i Valby Syd med både boliger og erhverv. Området er velforsynet med kollektiv trafik og har gode forbindelser til det overordnede vejnet, som giver rig mulighed for stationsnær placering af erhverv.

Udviklingen af Valby Idrætspark og de to kommunale grunde i umiddelbar forlængelse heraf, dvs. forpladsen ved den nedlagte Ellebjerg station og parkeringsarealet ved Spontinisvej, forudsætter et ændret plangrundlag. Der udarbejdes derfor lokalplan og kommuneplantillæg på baggrund af vedlagte strategi og startredegørelse. Plangrundlaget skaber rammer for opførelse af ny bebyggelse med en bebyggelsesprocent på 110, svarende til ca. 60.000 m2, hvoraf det forventes, at 20.000 m2 anvendes til detailhandel. Arealerne i etape 1 udbydes til salg i åben konkurrence, når forslag til lokalplan og kommuneplantillæg fremlægges. Udbud foretages på baggrund af de nye planbestemmelser. Der kan i særlige tilfælde endvidere foretages udbud på projektidé.

Idrætsfaciliteter og idrætsrelaterede funktioner

Kommunen ønsker med udviklingsstrategien at skabe et samlet sted med faciliteter for sportsklubber, idrætsinteresseorganisationer mv., der kan bidrage gensidigt til hinanden og til et højt kvalitetsniveau i idrætslivet. De eksisterende faciliteter og området generelt trænger til en opgradering, og for at understøtte et samlingssted for idrætsliv skal der også åbnes mulighed for, at andre idrætsrelaterede funktioner kan integreres i området. I dialogen med den lokale følgegruppe er der blevet peget på behovet for, at der med strategien skabes mulighed for placering af sportskollegium, hotel, konferencefaciliteter, administrationsfaciliteter mv., som kan understøtte afholdelse af stævner, landsmøder, besøg til idrætsefterskolen, elitetræning, konferencer og undervisning mv.

Erhverv og detailhandel

På de kommunale grunde ved den nedlagte Ellebjerg station og ved Spontinisvej, der i dag henligger som lidt forsømte oplags- og parkeringsarealer, og på arealet i kanten af Valby Idrætspark (jf. byggefelt A, B og D i vedlagte strategi) åbnes endvidere op for anden erhvervsudvikling som kontorerhverv, hotel og lagerhotel samt muligheden for placering af en eller flere større butikker til særligt pladskrævende varegrupper i den østlige del af idrætsparken med et samlet volumen og en makismal butiksstørrelse på 20.000 m2.

I et kommende kommuneplantillæg vil der endvidere blive set på muligheden for at øge udlægget til butikker til særligt pladskrævende varer til en samlet rummelighed på 20.000 m2 på Poppelstykket overfor Valby Idrætspark og at øge størrelsen på den enkelte butik til 20.000 m2. Desuden foreslås det at give mulighed for butikker af en størrelse på op til 10.000 m2 på Blushøjvej ved siden af Valby Idrætspark. Kommuneplantillæg for Valby Idrætspark sendes i forudgående høring sammen med kommuneplantillæg for Poppelstykket og Blushøjvej, da de rummer en samtænkt detailhandelsløsning.

Der ønskes et bredt og varieret udbud af forskellige typer butikker i København, og arealerne i Valby omkring Ellebjergvej og Blushøjvej er på grund af deres størrelse og placering med høj tilgængelighed til det overordnede vejnet nogle af de bedst velegnede steder i byen til store butikker med særligt pladskrævende varegrupper, jf. Kommuneplan 2011. Med det konkrete forslag i Valby Idrætspark kan eksempelvis placeres tre butikker à 6.000 m2 til fx biler, møbler og trælast eller eksempelvis et stort byggemarked på op mod 20.000 m2.

Kommunen har fået foretaget et feasibility study, der viser et godt forretningsgrundlag for et hotel i Valby Idrætspark, idet der er en oplagt efterspørgsel i fbm. sportsbegivenhederne, idrætsefterskolen mv. i området. Desuden har kommunen oplevet positive forespørgsler på arealer til større butikker til særligt pladskrævende varegrupper i byen. Derfor indgår disse elementer i strategiens etape 1.

Byrum og opgradering af området

Hele området kan blive løftet arkitektonisk af, at der tilføres nybyggeri langs Ellebjergvej og på kanterne af Valby Idrætspark. Der er mulighed for en bedre udnyttelse af disse arealer, og tilførslen af forskellige anvendelsesmuligheder som sportskollegium og hotel vil også kunne bidrage til, at der kommer mere liv og tryghed i idrætsparken hele døgnet, fordi folk overnatter og færdes i området.

I forbindelse med udbygningen i Valby Idrætspark skal der i det videre arbejde sikres hensyn til områdets bløde trafikanter og trafiksikkerheden generelt. Valby Idrætspark er i Kommuneplan 2011 udpeget som byudviklingsområde, der indebærer, at området skal udvikles med bæredygtige løsninger både i forhold til nybyggeri og vedligeholdelse af friarealerne.

I forbindelse med udarbejdelsen af kommuneplantillægget vil der endvidere blive set på muligheden for at samtænke udviklingen i Valby Idrætspark med udviklingen på den modsatte side af Ellebjergvej ved Poppelstykket. Det foreslås at give mulighed for et højere og markant erhvervsbyggeri i op til 40 meter på begge sider af Ellebjergvej, der kan give en portvirkning i området, og som spiller sammen med de foreslåede punktvise højere bygninger i Grønttorvsområdet, jf. ovennævnte særskilte kommuneplantillæg for Poppelstykket.

Økonomi

Nærværende indstilling udløser ikke økonomiske disponeringer.

Salg af kommunale arealer vil generere indtægter. Disponering af salgsprovenuet fra etape 1 til bl.a. generel opgradering af Valby Idrætspark og idrætsfaciliteter vil indgå i de kommende års budgetforhandlinger.

Det tages til efterretning, at der kan opstå et behov for at finansiere en erstatningskunstgræsbane i tilfælde af, at hele byggefelt D sælges. Udgiften hertil udgør ca. 7 mio. kr. og indgår i budgetforhandlingerne for budget 2013, hvor finansiering eventuelt kan anvises fra salgsprovenuet.

Det tages endvidere til efterretning, at der i takt med udbygningen i området kan blive behov for at finansiere trafikforbedrende foranstaltninger bl.a. en udvidelse af adgangsvejen i forbindelse med lokalisering af 20.000 m2 detailhandel i området samt sikring af forholdene for de bløde trafikanter. Udgifter hertil skal finansieres af de kommende grundejere eller i kommende års budgetforhandlinger.

Videre proces

Strategi og startredegørelse behandles i de politiske udvalg:

31. maj:         Kultur- og Fritidsudvalgsmøde

4. juni:           Teknik- og Miljøudvalgsmøde

12. juni:         Økonomiudvalgsmøde

20. juni:         Borgerrepræsentationsmøde 

Efter Borgerrepræsentationens godkendelse igangsættes udarbejdelse af lokalplan og kommuneplantillæg, herunder forudgående høring af kommuneplantillæg. Økonomiforvaltningen vil annoncere de kommunale arealer i etape 1 til salg og KEjd vil foretage forvaltningshøring af de pågældende grunde samtidig med fremlæggelse af forslag til lokalplan og kommuneplantillæg.

Der afholdes borgermøde i Valby ultimo september om strategien og det videre lokalplansarbejde.

 

            Carsten Haurum                    Hjalte Aaberg                  Claus Juhl     

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at strategien for udviklingen af Valby Idrætspark, jf. bilag 1, godkendes.

Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

2.      at vedlagte strategi gør det ud for en startredegørelse og igangsætter udarbejdelse af lokalplan og kommuneplantillæg for Valby Idrætspark.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

3.      at forvaltningen foretager en forudgående høring af kommuneplantillæg med efterfølgende orientering af udvalgene på aflæggerbord,

4.      at de i strategien skitserede kommunale grundsalg i etape 1 igangsættes sammen med fremlæggelse af forslag til lokalplan og kommuneplantillæg.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 31. maj 2012

Følgende repræsentanter for interessenterne i Valby Idrætspark havde inden punktets behandling foretræde for udvalget om sagen:

·         Jan Barslev

·         Claus Mohrhagen

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede ikke at godkende indstillingen.

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede forvaltningen om - på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser - at vende tilbage med en revideret indstilling, der tager højde for de for Kultur- og Fritidsudvalget væsentlige ændringer.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 4. juni 2012

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev anbefalet.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 12. juni 2012

Indstillingen blev udsat til den 19. juni 2012 ved mødets start.

Til top