Endelig vedtagelse af lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg "Strandgade Nord".
Efter offentlig høring skal Borgerrepræsentationen endeligt vedtage forslag til lokalplan ”Strandgade Nord. Wilders Plads, Krøyers Plads og Grønlandske Handels Plads” med kommuneplantillæg.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
1. at forslag til lokalplan ”Strandgade Nord. Wilders Plads, Krøyers Plads og Grønlandske Handels Plads” (bilag 1) godkendes med de under afsnittet Løsning nævnte ændringer vedr. udformning af ny boligbebyggelse samt mulighed for fuld udnyttelse af matr.nr. 32 Christianshavn, Strandgade 1 m.fl. til erhverv.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 vedrørende ”Strandgade Nord. Wilders Plads, Krøyers Plads og Grønlandske Handels Plads” godkendes, jf. bilag 1.
Problemstilling
Efter offentlig høring og en supplerende naboorientering skal Borgerrepræsentationen endeligt vedtage forslag til lokalplan ”Strandgade Nord. Wilders Plads, Krøyers Plads og Grønlandske Handels Plads” med kommuneplantillæg. Planforslagene er udarbejdet i anledning af ønske fra NCC Property Development til en ny blandet bolig- og erhvervsbebyggelse på Krøyers Plads. Byggeriet er i overensstemmelse med Kommuneplan 2011, der giver mulighed for varierede bebyggelsesprocenter for de enkelte ejendomme, såfremt hele området under ét ikke overstiger en bebyggelsesprocent på 150. Med de nu muliggjorte byggerier er bebyggelsesprocenten ca. 140. Kommuneplantillægget muliggør bygningshøjde op til 28m.
Borgerrepræsentationen har den 9. februar 2012 vedtaget forslaget til planerne til udsendelse i offentlig høring.
Forslagene, bilag 1, har været i offentlig høring i perioden 21. februar til 20. april 2012.
Løsning
Med etablering af nye broforbindelser over Inderhavnen, Trangraven og Christianshavns Kanal vil der fremtidigt være en gennemstrømning af mennesker på Wilders Ø, som vil være med til at skabe aktivitet i området. Lokalplanen muliggør en blandet erhvervs- og boligbebyggelse på op til 20.000m2 på Krøyers Plads. Området er i dag ubebygget med et stort potentiale for attraktive erhvervs- og boligarealer og gode byrum, hvilket forvaltningerne vurderer indfries med det aktuelle byggeprojekt. Herudover fastlægges en række mindre byggefelter på tre af områdets øvrige ejendomme samt en mulighed for nybyggeri på Grønlandske Handels Plads på 5.000 m2 etageareal efter udarbejdelse af en supplerende lokalplan. Da den samlede bebyggelsesprocent med disse ønsker er ca. 140, resterer en restbyggemulighed på knap 10.000 m2, for evt. senere byggeønsker, der kan indpasses på Wilders Ø efter supplerende lokalplan.
Forslaget til bebyggelsen på Krøyers Plads er udarbejdet i et samarbejde mellem Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Cobe arkitekter og GHB Landskabsarkitekter. Der har i forbindelse med projektets udarbejdelse været afholdt workshops med deltagelse af bl.a. interesserede borgere og Christianshavns Lokaludvalg med særlig fokus på anvendelse og udformning af byrummene i tilknytning til den nye bebyggelse.
Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med Kommuneplan 2011, der fastlægger området til blandet boliger og erhverv med en boligandel på minimum 25 pct. (C-2*). Stjernebemærkningen betyder, at bebyggelsesprocenten på 150 kan beregnes for området under ét. Kommuneplantillægget muliggør, at dele af bebyggelse på Krøyers Plads kan have en højde på op til 28 m.
Der er i forbindelse med den offentlige høring afholdt et borgermøde med deltagelse af ca. 40 borgere. Temaerne på borgermødet er tilsvarende de emner, der fremgår af høringssvarene, som forvaltningen har modtaget i forbindelse med den offentlige og supplerende høring, der gennemgås og kommenteres her under. Evaluering og referat af borgermødet er vedlagt som bilag 5 og 6.
Modtagne henvendelser i den offentlige høringsperiode
NCC har i høringsperioden fremsendt et forslag til revideret bebyggelsesplan - bilag 7- for så vidt angår boligbygningen, der ligger for enden af havnebassinet ved Strandgade. Ændringen betyder at facade, tag og bygningskrop underdeles og bygningens skala er derved bedre tilpasset stedet med en større variation og bedre proportionering af facade og bygning. Det ændrede forslag har været sendt i supplerende nabohøring, og model af det reviderede projekt blev desuden fremvist på borgermødet.
I forbindelse med den offentlige høring er der modtaget 27 henvendelser, heraf 3 fra offentlige myndigheder. De modtagne henvendelser fremlægges i borgmesterens forkontor som bilag A. Som bilag B fremlægges 2 henvendelser modtaget i forbindelse med den supplerende høring. Liste over henvendelserne fremgår af bilag 3 og 4. Referat af henvendelserne med forvaltningens bemærkninger er samlet i bilag 2.
Overordnet drejer henvendelserne sig om følgende emner:
- Fordelingen af bebyggelsesmulighed: En for lille andel boligbebyggelse, forkert placering af erhvervsbebyggelse på Krøyers Plads; modstand mod krav om min. 30 pct. boligetageareal på alle ejendomme.
- For tæt og høj bebyggelse: For meget bebyggelse på Krøyers Plads; byggeri for tæt på Nordatlantens Brygge; modstand mod byggefelt på friarealer ved boligbebyggelse; der er flere forslag til alternative bebyggelsesplaner.
- Trafik og byrum: Nyt byggeri skaber væsentlig merbelastning af fællesveje og Wilders Bro; området skal være byrum/plads ved havnen for almenvellet.
- Byggepladstilkørsel/-sejlads: byggepladstrafik belaster veje og øger trafikale farer samt frygtes at medføre byggeskader.
Kystdirektoratet, henvendelse nr. 8, anbefaler en laveste sokkelkote på 1,43 m som sikring mod fremtidige oversvømmelser ved stormflod. Dette overholdes, da området overvejende ligger med terræn i kote 1,5 -2,0 m.
Akademiraadet, henvendelse nr. 1, udtrykker i høringssvar en positiv indstilling til udvikling af projektet mod en skala- og materialemæssig tilpasning til placeringen, men er kritiske over for byrum og arkitektur. Akademiraadet har, efter afholdt møde med arkitekterne og forvaltningen, sendt et uddybende brev af 14. maj 2012, bilag 10. Det er aftalt, at føre en dialog om projektets videre udvikling.
Lokaludvalget
Christianshavns Lokaludvalg er af den opfattelse, at bebyggelsen er for tæt og for høj og er bekymrede for den trafikale konsekvens. Der ønskes krav om prisbegunstigede boliger. Lokaludvalgets svar er vedlaget som henholdsvis bilag 8 og 9 (den offentlige høring og den supplerende høring).
Forvaltningens bemærkninger og forslag til lokalplanændringer
For at imødekomme ønske fra NCC, henvendelse nr. 21, om ændring/justering af boligbebyggelsens udformning og placering, foreslås alle illustrationer i lokalplanpjecen fornyet i overensstemmelse med det reviderede projektforslag, som fremgår af det supplerende høringsmateriale, bilag 11.
På baggrund af henvendelse nr. 14 fra Wilders Plads Ejendomme foreslår forvaltningen, at § 3, stk. 1, pkt. b, tilføjes følgende: Ejendommen matr.nr. 32 Christianshavn, Strandgade 1 m.fl., kan dog anvendes til serviceerhverv i sin fulde udstrækning. Indretning af de relativt små byggefelter med minimum 30 pct. boliger, vil medføre en uhensigtsmæssig ufleksibel mulighed for at udnytte byggefelterne.
Endelig foreslår forvaltningen en præcision af § 6, stk. 1, pkt. i, vedr. etagearealer. Bestemmelsens første sætning ændres derfor fra: Etagerarealer kan overskrides med et tagetageareal med en indvendig rumhøjde på indtil 2,1 m til: Etagerarealer kan overskrides, for så vidt angår arealer med en rumhøjde på under 2,1 m under skrå tagflader.
Forvaltningen vurderer ikke, der er grundlag for at foreslå yderligere ændringer af lokalplanforslagene under hensyntagen til:
- at bebyggelsens arkitektur, placering og udformning tager afsæt i en analyse af stedets karakter og en tilpasning i overensstemmelse hermed; - at de varierede bebyggelsesprocenter er fremkommet ved en undersøgelse af konkrete byggeønsker og planmæssig vurdering af byggemuligheder på de enkelte ejendomme; - at friarealkravet skal indfries ved nybyggeri; - at der skal indrettes mange og varierede offentlige byrum; - at nybyggeriet vil medføre en biltrafikstigning på ca. 500 køreture, svarende til en stigning på 5-10 % i Strandgade tættest på Torvegade, og man i øvrigt vil følge trafikudviklingen nøje; - at det er op til grundejerne i området at indgå aftaler om anlæg og drift af infrastruktur (fællesvej, kloak mv.), da lokalplanen ikke kan regulere ejerskabet; - at der ikke kan stilles planmæssigt krav om adgang til byggeplads via vandvejen; - at fordeling af boliger og erhverv er i overensstemmelse med Kommuneplan 2011, og herunder skal bemærkes, at der på Wilders Plads i dag er to almene boligafdelinger.
Økonomi
Planerne medfører ikke udgifter for kommunen.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget planerne, bekendtgør forvaltningen dem i henhold til reglerne i planloven.
Claus Juhl Hjalte Aaberg
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler:
1. at forslag til lokalplan ”Strandgade Nord. Wilders Plads, Krøyers Plads og Grønlandske Handels Plads” (bilag 1) godkendes med de under afsnittet Løsning nævnte ændringer vedr. udformning af ny boligbebyggelse samt mulighed for fuld udnyttelse af matr.nr. 32 Christianshavn, Strandgade 1 m.fl. til erhverv.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler
2. at forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 vedrørende ”Strandgade Nord. Wilders Plads, Krøyers Plads og Grønlandske Handels Plads” godkendes, jf. bilag 1.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 4. juni 2012
Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet.
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning den 12. juni 2012
2. at-punkt blev anbefalet.