Redegørelse om Københavns Kommunes gæld og likviditet
Redegørelse om Københavns Kommunes gæld og likviditet
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 12. juni 2001
J.nr. ØU 181/2001
5. Redegørelse om Københavns Kommunes gæld og likviditet
INDSTILLING OG BESLUTNING
Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget,
at redegørelsen om Københavns Kommunes gæld og likviditet tages til efterretning
at
den udisponerede mérindtægt i 2000 fra salg af ejendomme m.v. på 92,8 mio. kr. forbliver i kommunens kasseØkonomiudvalgets beslutning: 1. at blev taget til efterretning. 2. at blev udsat.
Behandling: -
RESUME
Gælds- og likviditetsredegørelsen beskriver udviklingen i Københavns Kommunes gæld, gældens sammensætning, refinansieringsstrategien for 2001, kommunens likviditetssituation og udviklingen i salg af ejendomme samt frikøb/udskydelse af tilbagekøbsrettigheder for 2000.
Af redegørelsen fremgår, at afdrag og låneoptagelser i 2000 resulterede i et samlet afdrag på 310 mio. kr., hvilket var 30 mio. kr. mere i forhold til målsætningen i budgettet om nedbringelse af den langfristede gæld med minimum 280 mio. kr. Korrigeres for kursreguleringer blev kommunens langfristede gæld i år 2000 nedbragt med 730 mio. kr.
Kommunens langfristede gæld er beskrevet fordelt på lånetyper, valuta og renteform. Det fremgår, at cirka halvdelen af kommunens langfristede gæld er i danske kroner og primært i fast forrentede lån.
Refinansieringsstrategien for år 2001 beskriver, hvordan forvaltningen foreslår gældsporteføljen sammensat med hensyn til valuta og rentetyper. Økonomiforvaltningen foreslår fordelingen ændret således at andelen af variabelt forrentede lån øges til maksimalt 25% af gældsporteføljen.
Kommunens likviditet er belyst ved en kort gennemgang af likviditetsudviklingen og den aktuelle likviditetssituation. Sammenligninger med andre kommuner viser, at Københavns Kommunes likviditet målt pr. indbygger ligger ca. 10% under landsgennemsnittet.
Endelig beskrives udviklingen i indtægterne fra kommunens salg af ejendomme og frikøb/udskydelser af tilbagekøbsrettigheder m.v. Det fremgår, at kommunen i 2000 har haft en udisponeret mérindtægt på 92,8 mio. kr., som indgår i kommunens aktuelle kasse. Af hensyn til likviditeten, foreslår Økonomiforvaltningen, at merindtægten forbliver i kommunens kasse.
Økonomiforvaltningen vurderer, at kommunens aktuelle kassebeholdning, set i relation til udsvingene i den løbende omsætning og risikoen for uforudsete betalingsforskydninger og andre udefra kommende ændringer og påvirkninger, er af en størrelse der gør, at der ikke er behov for særlige tiltag for at styrke likviditeten.