Boliger for alle - boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004 - II
Boliger for alle - boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004 - II
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 12. juni 2001
J.nr. ØU 24/2001
3. Boliger for alle - boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004 - II
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler, at Borgerrepræsentationen godkender:
- Aftale af 23. maj 2001 om Københavns boligpolitik med dertil hørende bilag
- At Overborgmesteren bemyndiges til at underskrive de foreliggende partnerskabs- og samarbejdsaftaler, jf. bilag 4
samt
- forslag til partnerskaber om nybyggeri i de nye byudviklingsområder
- forslag til retningslinier for udmøntning af byudviklingspuljen og midler til fremme af frivillige sammenlægninger af lejligheder
- forslag til udmøntning af midler til flere boliger for unge
- forslag til udmøntning af midler til fremme af mobiliteten på boligmarkedet
- forslag til information om København som boligby herunder udstillingen: "Bedre boliger for Københavnerne" efterfølgende forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til godkendelse.
RESUME
I forbindelse med Økonomiudvalgets behandling af den boligpolitiske strategiplan "Boliger for alle" den 30. januar 2001 blev drøftet ændringsforslag til den reviderede udgave. Efterfølgende er Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Centrumdemokraterne, Fælles Kurs og Åge H.B. Pedersen blevet enige om aftale af 23. maj 2001 om Københavns boligpolitik.
I aftalen fastslås, at det er helt afgørende for København i disse år, hvor kommunen oplever økonomisk vækst og stigende ønske om at bo i byen, at grundlaget for boligbyggeri og udvikling af den eksisterende boligmasse forbedres, sådan at byen kan udvide sit udbud af kvalitets- og familieboliger.
Ifølge aftale om frikøb af tilbagekøbsrettigheder mellem Københavns Kommune og de almene boligorganisationer skal kommunen afsætte 400 mio. kr. til boligformål, som skal anvendes til grundmodning og infrastruktur i bred forstand med henblik på et differentieret udbud af kvalitetsboliger i privat og alment regi. Endvidere er der i budget 2001 – 04 afsat 40 mio. kr. til en intensiveret boligsocial indsats for særligt udsatte grupper.
Af aftalen fremgår det, at parterne er enige om at forstærke indsatsen for at styrke nybyggeriet af bæredygtige og miljøorienterede boliger i København. Derfor vil Københavns Kommune afsætte 280 mio. kr. til at medvirke til udvikling nye attraktive boligområder i Nordhavnen, Sydhavnen og på Østamager via partnerskabsaftaler med investorerne. Heraf anvendes 52 mio. kr. til realisering af boligbebyggelsen i Ny Amager Strandpark, som parterne er enige om at gennemføre. Derudover er der enighed om at afsætte 30 mio. kr. i 2004 budgettet og 22,5 mio. kr. i 2005 budgettet til etablering af Ny Amager Strandpark.
Parterne er også enige om, at Københavns Kommune anvender 25 mio. kr. til fremme af frivillige sammenlægninger af lejligheder og fastlægger størrelsen for sammenlagte lejligheder til 150 m2 med mulighed for dispensation op til 180 m2. Parterne er endvidere enige om at styrke lokale initiativer ved, at Københavns Kommune afsætter 50 mio. kr. til brug i udvalgte områder. De unges adgang til det københavnske boligmarked skal forbedres ved, at Københavns Kommune afsætter 30 mio. kr. til at muliggøre opførelse af 1000 kollegielignende ungdomsboliger i offentligt og privat regi i Ørestad. Midlerne kan endvidere anvendes til at omdanne bygninger, som er egnede til boliger for unge samt til at styrke den regionale samordning.
For at stimulere mobiliteten på boligmarkedet afsættes 3 mio. kr. til at hjælpe og rådgive ældre københavnere, som ønsker en mere egnet bolig.
Partnerne er også enige om at anvende de afsatte 40 mio. kr. til en intensiveret boligsocial indsats til bl.a. at opføre op til 500 almene boliger til førtidspensionister og tilvejebringe et tilsvarende antal i den eksisterende almene boligmasse.
Endelig er partnerne enige om, at der afsættes 12 mio. kr. til at fremme interessen for at bo, investere og bygge boliger i København, bl.a. til at medvirke til at gennemføre "Bedre boliger til københavnerne" – en international by- og boligudstilling med vægt på bæredygtigt byggeri og byøkologiske løsninger.
SAGSBESKRIVELSE
Den 30. januar 2001 drøftede Økonomiudvalget den boligpolitiske strategiplan og fordelingen af de 400 mio. kr., som er afsat til byudvikling som led i aftale om frikøb af tilbagekøbsrettigheder.
Efterfølgende er Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Centrumdemokraterne, Fælles Kurs og Åge H.B. Pedersen blevet enige om aftale om Københavns boligpolitik.
Det er en forudsætning, at de forskellige konkrete forslag herunder retningslinier og nye partnerskabsaftaler forelægges de respektive fagudvalg og udarbejdes i et samarbejde mellem de respektive fagforvaltninger og økonomiforvaltningen.
En række by- og boligområder har fortsat en koncentration af sociale, kulturelle og beskæftigelsesmæssige problemer. Derfor har regeringens Byudvalg besluttet, at der skal udpeges et antal modelområder, hvor der skal gøres en særlig indsat for at vende udviklingen. Der er en samlet ramme på 70 mio. kr. i årene 2002 – 2005. Ansøgningsfristen er fastsat til medio 2001. Til realisering af partnerskabsaftalerne for Tingbjerg - Utterslevhuse og Remisevænget – Hørgården – Dyvekevænget vil Overborgmesteren indlede økonomiske forhandlinger vedrørende midler til forbedring af udenomsareal (byudviklingspuljen) og midler til frivillige sammenlægninger af lejligheder. Dette begrundes yderligere i, at områderne kun kan modtage midler Regeringens Byudvalg, når der foreligger en helhedsplan og et kommunalt bidrag. Der vil i forbindelse med helhedsplanerne, som skal foreligge i september, også blive fremlagt resultatet af de økonomiske forhandlinger i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Helhedsplanerne udarbejdes i samarbejde mellem økonomiforvaltningen og de relevante fagforvaltninger.
Økonomiske konsekvenser
Der er i budget 2001 samt overslagsår 2002 – 2004 afsat 100 mio. kr. for hvert af årene til gennemførelse af den boligpolitiske indsats. Endvidere er i budget 2001 samt overslagsår 2002 – 2004 afsat 10 mio. kr. for hvert af årene til gennemførelse af en ekstraordinær boligsocial indsats. Derudover vil der som følge af boligaftalen af 23. maj 2001 skulle afsættes 30 mio. kr. i 2004 budgettet og 22,5 mio. kr. i 2005 budgettet til etablering af Ny Amager Strandpark.
BILAG VEDLAGT
- Aftale af 23. maj 2001 om Københavns boligpolitik
- Revideret forslag til "Boliger for alle – Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001 – 04" – Bilag 1
- Tekstændringer til revideret forslag til "Boliger for alle – Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001 – 04" – Bilag 2
- Investeringsoversigt: "Bedre boliger til københavnerne" – Bilag 3
- Partnerskabs- og samarbejdsaftaler – Bilag 4
- Indsats for boliger til unge – Bilag 5
- Økonomisk flyttepakke for ældre beboere i udlejningsbyggeri – Bilag 6
- Amager Strandpark – Bilag 7
- Finansiering af Amager Strandpark – Bilag 7a
- Aftale mellem Boligselskabernes Landsforening's 1. kreds og Københavns Kommune vedrørende delvis udmøntning af den sociale del af frikøbsaftalen – Bilag 8
Erik Jacobsen
/
Paul Sax Møller