Endelig vedtagelse af lokalplan 'Frihedsmuseet', Indre By
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan ”Frihedsmuseet”. Lokalplanen skal muliggøre opførelse af et nyt Frihedsmuseum på det sted, hvor det tidligere Frihedsmuseum lå.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
-
at lokalplan ”Frihedsmuseet” (bilag 1) godkendes med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Nationalmuseet ønsker på vegne af Kulturministeriet at opføre et nyt Frihedsmuseum i det sydøstlige hjørne af Churchillparken på det sted, hvor det tidligere Frihedsmuseum lå frem til branden den 28. april 2013. Lokalplanforslaget blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 12. november 2015 og har været i høring fra 23. november 2015 til 21. januar 2016. Forvaltningen har modtaget ni henvendelser. Planforslaget er i overensstemmelse med Kommuneplan 2015. Høringen har givet anledning til ændringsforslag.
Løsning
Nationalmuseet vil med museet få dækket behovet for nye udstillingsfaciliteter. Slots- og Kulturstyrelsen anslår, at museet i fremtiden vil tiltrække op til 500 gæster dagligt. Bygningens synlighed er minimeret ved at placere størsteparten af museets arealer under terræn. Over terræn vil bygningen fremstå som en bygning i to etager med en højde på ca. 10 m. Bygningen placeres i et nedsænket ankomstareal. Bygningens placering og udformning vurderes at tage mest mulig hensyn til det fredede fortidsminde Kastellet samt det fredede parkanlæg Kastellet og Churchillparken. Der plantes tre til fire nye træer inden for området, der i dag ikke rummer træer. Projektet for den nye museumsbygning med tilhørende ankomstareal ligger indenfor fortidsmindebeskyttelseslinjen omkring Kastellet. Slots- og Kulturstyrelsen har været inddraget i planlægningen og har oplyst, at styrelsens fortidsmindekontor ikke har bemærkninger til forslaget. Der henvises i øvrigt til bilag 4 faktaark.
Borgermøde
På borgermødet på Nationalmuseet den 7. december 2015 deltog 28 borgere, hvor der blandt andet blev udtrykt bekymring for manglende offentlig transport nær museet, mængden af busparkering i lokalområdet, sikring af den underjordiske udstillingshal ved kraftig regn samt bekymring for skader på omgivende historiske bebyggelser. Referatet er vedlagt som bilag 5.
Høring
Bemærkninger fra Indre By Lokaludvalg – bilag 2, henvendelse nr. 9.
Lokaludvalget er positiv overfor forslaget og tilslutter sig ideen om, at det meste af byggeriet lægges under jorden. I øvrigt mener lokaludvalget:
- at området syd for Kastellet skal bevares som et roligt grønt og blåt rekreativt område.
- at der er behov for øget belysning i området, synliggørelse af områdets historik gennem øget skiltning og eventuelt kombineret med apps.
- at der er behov for en helhedsplan for området syd for Kastellet.
- at lokalplanen som minimum skal tage stilling til de trafikale forhold tæt ved museet, som lokaludvalget finder problematiske. Lokaludvalget foreslår, at der indrettes turistbusparkering i området syd for Kastellet, idet der er problemer med turistbusser i Toldbodgade.
- at der etableres cykelsti på Esplanaden, så cyklister i højere grad adskilles fra den øvrige trafik og at fodgængere skal prioriteres.
Forvaltningens bemærkninger
Ad. 1 og 2) Friarealerne er offentligt tilgængelige og anlægges med opholdsarealer for brugere. Lokalplanens bestemmelser giver mulighed for, at der etableres siddemuligheder og belysning inden for området.
Ad. 3, 4 og 5) Forvaltningen vurderer, at et nyt Frihedsmuseum ikke i sig selv giver anledning til at udvide lokalplanområdet eller igangsætte en større kortlægning af området syd for Kastellet, herunder behovet for turistbusser, cykelstier, belysning, skiltning samt udarbejdelse af helhedsplan udenfor lokalplanområdet, men forvaltningen har noteret, at lokaludvalget har et ønske herom. Der er ved placering af den nye overkørsel til museet taget hensyn til trafikafviklingen i området.
Bemærkninger fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (myndighed og grundejer), henvendelse nr. 7 og 8
Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er bekymret for, at byggeriet vil svækker voldgravenes stabilitet samt bekymret for skader i tilfælde af skybrud, da størsteparten af byggeriet placeres under terræn. Derudover er der bekymring for skader på Kastellets bygninger under byggeprocessen blandt andet som følge af sænkning af grundvandsspejlet. I øvrigt ønsker Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse,
-
at der stilles krav om, at ny belysning tilpasses den eksisterende belysning, eller at der sammen med Kastellet etableres fælles belysning, der passer ind i det fredede område.
-
at der udvises respekt for mindesmærkerne i det sydøstlige hjørne af Churchillparken, samt at området medtages på tegning og omtales i lokalplanen.
-
at byggepladsens afgrænsning så vidt muligt holdes inden for Frihedsmuseets areal, samt at Ved Kongeporten friholdes for byggepladsrelaterede transport og aktiviteter.
Forvaltningens bemærkninger
Forvaltningen har orienteret Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse om, at de nævnte forhold, bortset fra belysning i lokalplanområdet, ikke reguleres af lokalplanen. Forvaltningen oplyser, at der i forbindelse med byggesagsbehandlingen bliver stillet krav til byggeriet, og der bliver stillet krav til regnvandshåndtering samt krav til forhold under byggeprocessen, herunder evt. grundvandssænkning.
Ad 1, 2 og 3) Forvaltningen vurderer, at ønsket ny, ensartet belysning er hensigtsmæssig. Det foreslås derfor at tilføje krav til udformning af belysning af ubebyggede arealer i lokalplanen. Endvidere suppleres redegørelsen med en kort omtale af Churchillparkens område med mindesmærker. Se bilag 3 for uddybende bemærkninger.
Øvrige høringssvar
De øvrige høringssvar drejer sig primært om bebyggelsesregulerende bestemmelser. Blandt andet er der fremsendt bemærkninger fra Kulturministeriet, Slots- og Kulturstyrelsen, der er bygherre. Bygherre ønsker en række justeringer af de bebyggelsesregulerende bestemmelser blandt andet,
-
at ankomstpladsens gulv langs randen mod nord og vest kan etableres mindst 10 cm og højst 50 cm under oversiden af den rand, der indfatter ankomstpladsen, samt at ankomstpladsens gulv langs op til 30 % af randens udstrækning mod syd samt mod øst kan etableres uden at være nedsænket i forhold til oversiden af randen.
-
at tagrender og nedløb samt inddækninger kan udføres i malet aluminium.
-
at vinduer kan udføres uden krumning. Ønsket begrundes med, at bygningen fungerer bedre, når vinduerne virker som huller i bygningen i stedet for at følge facadens krumning.
-
at kunne etablere en længere plint på op til 12,5 meter samt at arealet, hvor plinten kan placeres, øges. Baggrunden er ønsket om, at større udstillingsgenstande kan hejses ned gennem udstillingshallens tag.
Forvaltningens bemærkninger
Forvaltningen kan ikke anbefale, at alle ændringsforslag følges, hvilket bygherre er bekendt med.
Ad 1) Forvaltningen foreslår, at højden mellem ankomstpladsens gulv og oversiden af den rand, der indfatter ankomstpladsen mod nord og vest ændres, så ankomstpladsens gulv kan være op til 50 cm under oversiden af randen. Det betyder, at projektet fortsat kan etableres uden værn omkring den nedsænkede ankomstplads. Forvaltningen foreslår endvidere, at det accepteres, at op til 30 % af randens udstrækning mod syd kan etableres uden at ankomstpladsens gulv er nedsænket i forhold til oversiden af randen. Justeringen giver mulighed for en lidt større åbning, jf. bilag 7. Forvaltningen vurderer derimod, at en reduktion af afstanden mellem ankomstpladsens gulv og overkanten af den omgivende rand til under de 20 cm, som er angivet i lokalplanen samt etablering af åbninger i randen mod øst, vil opløse det arkitektoniske hovedgreb i projektet.
Ad 2, 3 og 4) Forvaltningen foreslår en række mindre ændringer, der helt eller delvist vil imødekomme ønsker fra bygherre, bl.a. om at inddækninger kan udføres i malet metal, at vinduer kan udføres uden krumning samt at længden på plinten kan øges til 12,5 meter, se bilag 3. Lokalplanens visualiseringer af murkronen viser en farve, der underordner sig bygningens facadefarve. Forvaltningen vurderer, at projektet med de foreslåede ændringer fortsat fremstår som nutidigt kvalitetsbyggeri med et afdæmpet og stilfærdigt arkitektonisk udtryk, der underordner sig parklandskabet. De ni høringssvar vedlægges som bilag 2, mens bilag 3 også indeholder forvaltningens bemærkninger.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Pernille Andersen
/Jakob Møller Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
-
at lokalplan ”Frihedsmuseet” (bilag 1)godkendes med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 29. marts 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Dagsordenspunkt 42: Endelig vedtagelse af lokalplan 'Frihedsmuseet', Indre By (2016-0001107)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. april 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.