Sammenlægning af Hyltebjerg Skole og Vanløse Skole
Tidligere beslutninger
Børne- og Ungdomsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at Hyltebjerg Skole og Vanløse Skole lægges sammen med virkning fra skolestart 2017/2018,
- at de to skoledistrikter lægges sammen med virkning fra indskrivningen til skoleåret 2017/2018,
- at de to skolers fritidstilbud lægges sammen fra skoleåret 2017/2018,
- at det nye fritidstilbud organiseres som en fritidsinstitution i den kommunale klynge E.
- at der i samarbejde med skolernes bestyrelser, medudvalg, elevråd og ledelser udarbejdes en plan for sammenlægning, som Børne- og Ungdomsudvalget løbende orienteres om på udvalgsmøder,
- at der tages særskilt stilling til den nye skoles budget efter de første to år af sammenlægningsprocessen.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Udvalget besluttede den 18. november 2015 at sende forslag om sammenlægning af Hyltebjerg Skole og Vanløse Skole i offentlig høring. Høringen er nu afsluttet, og der er indkommet 26 høringssvar, se bilag 2.
En sammenlægning af Vanløse Skole og Hyltebjerg Skole og de to skolers grunddistrikter giver mulighed for at skabe en samlet, stærk skole for hele området. Med en sammenlægning af de to skoler får den nye skole bedre mulighed for at optimere klassedannelsen på tværs af sociale og økonomiske skel og at optimere klassernes størrelse. En samlet skole har pga. af sin størrelse muligheder for at udbyde flere valgfag og bedre muligheder for teamsamarbejde og pædagogisk/faglig udvikling.
En sammenlægning vil desuden medføre en mere blandet elevsammensætning og hermed medvirke til at skabe større sammenhæng i lokalområdet end to skoler med hver deres distrikt. Lægges skolerne sammen, kan der opnås en mere effektiv kapacitetsudnyttelse bl.a. som følge af bedre muligheder for at tage hånd om en eventuel udsivning.
Løsning
Der er i høringssvarene fremkommet argumenter for og imod en sammenlægning. Overordnet peger flere høringssvar på muligheden for at ændre skoledistrikterne i området som et alternativ. Desuden udtrykkes der bekymring for forholdene for både elever og medarbejdere i en sammenlægningsproces. Andre svar fremhæver fordele som øget mulighed for teamsamarbejde og faglig udvikling. Størstedelen af høringssvarene indeholder gode forslag og input til, hvordan der skabes en optimal proces for en eventuel sammenlægning. Bl.a. fremhæves formuleringen af en stærk fælles vision og inddragelse af elever og personale samt etablering af en fælles ledelse tidligt i processen.
I forhold til sammenlægning af de to fritidstilbud og organiseringen af det samlede fritidstilbud peger høringssvarene også i to retninger. Overvejende anbefales dog en kommunal fritidsinstitution under dagtilbudsloven i den eksisterende klyngestruktur. Der henvises fra begge sider bl.a. til et ønske om at fastholde et samlet pædagogisk 0-18 års perspektiv, muligheden for at skabe øget teamsamarbejde på tværs af enheder og tiltrække kvalificeret pædagogisk personale til attraktive kombinationsstillinger.
På baggrund af de overordnede hensyn bag forslaget og de indkomne bemærkninger foreslår forvaltningen at lægge Hyltebjerg Skole og Vanløse Skole og skolernes skoledistrikter og fritidstilbud sammen. Det foreslås, at den sammenlagte skoles nye fritidstilbud organiseres som en kommunal fritidsinstitution i en klynge ud fra principperne i Fremtidens Fritid (BUU 20. maj 2015).
Forvaltningen vil ved en evt. sammenlægning samarbejde med de to skolebestyrelser og fritidstilbuddenes forældreråd og bestyrelser om at skabe en god forandringsproces. I arbejdet med organiseringen vil der blive taget højde for elevernes trivsel og tryghed på den samlede skole og fritidstilbud. Der vil desuden blive nedsat et midlertidigt overgangsudvalg for skolen, som består af repræsentanter for de eksisterende skolebestyrelser og et midlertidigt udvalg for fritidsinstitutionen, som består af repræsentanter for KKFO'ens skolebestyrelse og fritidsinstitutionens klyngebestyrelse. Ansættelsesudvalget vedr. skolelederstillingen sammensættes med repræsentanter fra begge skolebestyrelser. Forvaltningen arbejder på at fastsætte en dato for ansættelsen så tidligt som muligt inden skoleåret 2017/18.
Forvaltningen opridser herunder hovedlinjerne i de indkomne høringssvar. Af bilag 1 fremgår et resumé af de modtagne høringssvar med forvaltningens bemærkninger.
Skolebestyrelser og medarbejdere
Hyltebjerg Skoles skolebestyrelse anbefaler ikke en sammenlægning, men ønsker derimod en omlægning af skoledistriktet med sigte på at mindske de socioøkonomiske skel i området. Skolebestyrelsen på Vanløse Skole afviser i sit høringssvar ikke en sammenlægning. Overordnet peger begge bestyrelser på den fremtidige skoles størrelse, ledelse og økonomiske ressourcer som vigtige opmærksomhedspunkter, hvis en sammenlægning skal lykkes. Høringssvarene fra medarbejderne på de to skoler afspejler holdningerne i skolebestyrelserne.
Fritidstilbud
Høringssvarene fra de nuværende fritidstilbud er overvejende positive overfor en sammenlægning af både skoler og fritidstilbud. Svarene peger på flere ressourcer til børnene, øget mulighed for faglig sparring og udvikling blandt personalet og øget chancelighed som de vigtigste grunde. På fritidsområdet peger Vanløse Skole på en organisering af fritidstilbuddet som en KKFO.
Borgere og andre interessenter
Der er i svarene stor opmærksomhed omkring den samlede skoles størrelse, og de udfordringer dette kan medføre for elever og personale. LFS anbefaler, at fritidstilbuddet ved en sammenlægning forankres i en kommunal klynge. Endelig er der indkommet høringssvar fra enkeltpersoner (forældre og elever) som ligeledes peger på en række faktorer, som bør være til stede for at en eventuel sammenlægning kan lykkes.
Økonomi
I forbindelse med udvalgets 2. behandling af budgetforslaget for 2016 godkendte udvalget, at effektiviserings-, besparelses- og omprioriteringsforslaget om sammenlægning forudsættes at bidrage med 0 kr. til det samlede finansieringsbehov i 2017 og 2018 (BUU 29. april 2015). Det betyder, at skolen i givet fald vil have 3,2 mio. kr. årligt de første to år efter sammenlægningen. Skolen skal i den videre proces tage stilling til anvendelsen af pengene.
I budget 2016 blev der afsat en planlægningsbevilling på 4,5 mio. kr. til forundersøgelser vedrørende den fysiske sammenlægning af de to skoler og undersøgelse af mulighederne for etablering af 1 ekstra spor på den samlede skole. Undersøgelsen tænkes sammen med en helhedsrenoveringen af Hyltebjerg Skole og etableringen af Fremtidens Fritidstilbud.
Videre proces
Efter behandlingen i udvalget skal sagen behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med henblik på ikrafttræden ved skoleårets begyndelse 2017/18. Det fælles optag på den samlede skole vil begynde i skoleåret 2017/18.
Helhedsrenovering af Hyltebjerg Skole forventes fremlagt i overførselssagen i foråret, mens de fysiske ændringer forbundet med en eventuel sammenlægning og evt. sporudvidelse endnu er på et så usikkert grundlag, at det skal kvalificeres yderligere frem mod budgetforhandlingerne for 2017. Et alternativ til sporudvidelsen på den samlede skole er en sporudvidelse på Husum Skole, som tidligere er blevet vurderet til ca. 170 mio. kr.
Tobias Børner Stax /Sti Andreas Garde
Oversigt over politisk behandling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at Hyltebjerg Skole og Vanløse Skole lægges sammen med virkning fra skolestart 2017/2018
- at de to skoledistrikter lægges sammen med virkning fra indskrivningen til skoleåret 2017/2018
- at de to skolers fritidstilbud lægges sammen fra skoleåret 2017/2018
- at det nye fritidstilbud organiseres som en fritidsinstitution i den kommunale klynge E
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 9. marts 2016
Enhedslisten stillede forslag om at en ny eventuelt sammenlagt skole organiseres med højest 6 spor.
Forslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 2 medlemmer: Ø.
Imod stemte 9 medlemmer: A, B, C, F, O og V.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 8 medlemmer: A, B, C, F og V.
Imod stemte 3 medlemmer: O og Ø.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Indstillingens 2. - 4. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 11 medlemmer: A, B, C, F, V, O og Ø.
Imod stemte ingen.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Klaus Mygind (F) stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:
"At der i samarbejde med skolernes bestyrelser, medudvalg, elevråd og ledelser udarbejdes en plan for sammenlægning, som Børne og Ungdomsudvalget løbende orienteres om på udvalgsmøder".
Forslaget til supplerende at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 11 medlemmer: A, B, C, F, V, O og Ø.
Imod stemte ingen.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Klaus Mygind (F) stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:
"At der tages særskilt stilling til den nye skoles budget efter de første to år af sammenlægningsprocessen".
Forslaget til supplerende at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 11 medlemmer: A, B, C, F, V, O og Ø.
Imod stemte ingen.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Enhedslisten ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: "Vi mener, at 7 spor er en for stor skole-enhed".
Dansk Folkeparti ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Vi deler flere høringssvars bekymring og frygt for, at en stor skole kan mangle tryghed og nærhed, have langt til ledelsen og blive et uoverskueligt miljø med store konsekvenser for især de sensitive børn. Dansk Folkeparti vil naturligvis fremadrettet være en konstruktiv medspiller".
Beslutning
Dagsordenspunkt 38: Sammenlægning af Hyltebjerg Skole og Vanløse Skole (2015-0205278)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. april 2016
Indstilling blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.