Forslag til lokalplan ”Sundevedsgade-karreen”, Vesterbro
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at godkende forslag til lokalplan ”Sundevedsgade-karreen” (bilag 1) med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger
- at godkende at udgifter til etablering af cykelsti ud for Enghavevej 6-16 indgår i forhandlingerne om Budget 2017.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
En bygherre ønsker at opføre ca. 83 familieboliger i randbebyggelse mod Enghavevej og Sundevedsgade. Byggeriet giver samtidig mulighed for at anlægge et nyt byrum på Enghavevej 6-10 og muliggøre en forbedring af forholdene for cyklister og trafiksikkerheden i øvrigt på en del af Enghavevej.
Startredegørelsen blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget d. 22. juni 2015. A, B og F afgav følgende protokolbemærkning: ”SF, Socialdemokratiet og Radikale Venstre ønsker, at der frem mod lokalplanen undersøges muligheden for at bevare det industrielle præg i gården, fx ved at bevare skorstenen.”
Projektet er i overensstemmelse med Kommuneplan 2015. Det har et omfang, som forudsætter lokalplan. Lokalplanen omfatter hele Sundevedsgade-karreen, hvor der udover det beskrevne projekt er mulighed for enkelte huludfyldninger.
Løsning
Bygherre ønsker at opføre ca. 10.500 m2 etageareal med ca. 83 helårsboliger og erhverv i dele af stueetagen i en randbebyggelse med en maksimal højde på ca. 20 m. Bebyggelsen føres om hjørnet mod en ny plads og bygges sammen med Rytmisk Center, som ligger tilbagetrukket fra Enghavevej. Herved forbedres adgangsforholdene til Rytmisk Center, og et areal frilægges til en offentlig plads, hvormed man skaber åbenhed i karreen og bevarer eksisterende træer. På hjørnet af Enghavevej og pladsen foreslås en markering af hjørnet med en 6. etage.
I gården foreslås et grønt og varieret opholdsareal, der kan indgå i et fælles gårdanlæg med andelsboligforeningerne i spidsen af karreen, såfremt de tre boligforeninger ønsker det. Det eksisterende bevaringsværdige baghus ”Hollænderhuset” i gården må nedrives pga. opførelse af parkeringskælder, men det kræves genopbygget, og en skorsten vil blive bevaret som kulturhistoriske spor.
Bebyggelsesplanen er udformet med en tilbagetrækning, der muliggør at ændre Enghavevej og udvide cykelstierne fra 1,60 til 2,5 meter i begge sider fra svinget ved nr. 6 til nr. 16. Strækningen er en del af Indre Ringrute i Supercykelstinettet og i PLUSnettet i Cykelstrategien, og en ombygning vil derfor understøtte kommunens cykelstrategier. I bilag 5 er dette beskrevet nærmere.
Tilbagetrækningen af bebyggelsesplanen betyder, at bygningerne på de privatejede ejendomme Enghavevej 8, 12-16 samt på de to kommunalt ejede ejendomme Enghavevej 6 og 10 skal rives ned. Samtlige bygninger er i meget ringe stand. De to kommunalt ejede ejendomme er bevaringsværdige og er kategoriseret med bevaringsværdi 3. I bilag 6 er redegjort for kvaliteterne i de bevaringsværdige bygninger og i bilag 7 for hvilke ejendomme, der er kommunalt ejede og i hvilket omfang kommunen har vedligeholdt dem.
Endelig har ejeren af Vesterbrogade 107 C et ønske om at nedrive to bygninger og opføre et nyt boligbyggeri med erhverv i stueetagen. Byggeriet er ikke lokalplanpligtigt, men kan rummes indenfor lokalplanforslaget.
Hvis kommunen ikke ønsker at muliggøre nedrivning af disse bygninger og opførelse af nye med en lokalplan, vil det være nødvendigt at udarbejde en bevarende lokalplan, der evt. giver mulighed for byggeri i Sundevedsgade. Det kan indebære, at kommunen bliver mødt med et krav om overtagelse af bygninger, der fastlægges som bevaringsværdige. Konsekvenserne er beskrevet nærmere i bilag 4, der er fortroligt af hensyn til eventuelle erstatningsforhandlinger. Endvidere vil det ikke være muligt at gennemføre vejprojektet og etablere en pladsdannelse ved Rytmisk Center.
Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.
Byliv
I byrummet mod Enghavevej indgår foruden arealet ud for Rytmisk Center også en evt. fremtidig fornyelse af arealet omkring sommerrestauranten Tove Ditlevsens Mindehave. Herved sikres, at området også i fremtiden kan benyttes til udeservering med potentiale til at rumme flere udadvendte aktiviteter i samspil med de tilgrænsende ejendomme. Samtidig sikres en mere tryg og åben forbindelse til Rytmisk Center og den eksisterende offentlige passage til Vesterbrogade.
Bæredygtighed
Flade tage udføres som grønne tage, og afhængig af taghældning på øvrige tage udføres disse ligeledes som grønne tage. Gårdrummet er skærmet mod støj, men i facaderne specielt mod Enghavevej og Vesterbrogade skal der ved valg af facadeudformning og ved boligernes indretning sikres mod støj.
Almene boliger
Der kunne i det aktuelle byggeri stilles krav om etablering af ca. 950 m2 almene boliger i forbindelse med konvertering af erhvervsejendomme til boliger. Arealet er for lille til at sikre en økonomisk og bæredygtig almen boligafdeling, der minimum skal være på ca. 2.000 m2. Der stilles derfor ikke krav om almene boliger i lokalplanen.
Parkering
Parkeringsnormen er i kommuneplanen fastsat til mindst 1 plads pr. 200 m2 og højst 1plads pr. 100 m2 etageareal. I lokalplanen er parkeringsnormen fastsat til 1 plads pr. 200 m2 etageareal, dels ud fra bilejerskabet i området og dels fordi området ligger i tætbyen nær kollektiv trafik, og er stationsnært, 3-500 m fra kommende metrostation på Enghave Plads. Cykelparkering er i overensstemmelse med kommuneplanen fastsat til 4 pladser pr. 100 m2 boligetageareal og 4 pladser pr. 100 m2 butiksetageareal. For det aktuelle byggeri svarer det til ca. 320 cykelpladser og ca. 53 bilpladser, der skal etableres i parkeringskælder i Sundevedsgade. To pladser til handicapbusser og højst 50 % af cykelpladserne etableres på terræn.
Intern høring
Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget. En intern høring er almindeligvis en forvaltningshøring, men Kultur- og Fritidsudvalget har valgt at svare på denne. Følgende synspunkter er fremført af Vesterbro Lokaludvalg, Københavns Museum og Kultur- og Fritidsudvalget:
- Københavns Museum ønsker bevaringsværdige bygninger bevaret af kulturhistoriske hensyn.
- Lokaludvalget(LU) ønsker bevaringsværdige bygninger bevaret af kulturhistoriske hensyn. LU sætter spørgsmål ved om en sammenbygning med Rytmisk Center er en randbebyggelse. LU sætter spørgsmålstegn ved udvidelsen af Enghavevej og mener, at parkeringskælder vil øge trafik og være imod gældende ensretning i Sundevedsgade.
- Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) ønsker bevaringsværdige bygninger bevaret af kulturhistoriske hensyn. KFU ønsker at bevare det kunstneriske og mangfoldige miljø, som stedets rammer og billige husleje giver mulighed for. KFU påpeger, at forslaget er i strid med bemærkningerne om byens mangfoldighed, bydelenes særegne kvaliteter og bevaring af kulturmiljøer og bygningsarv i kommuneplanen.
Forvaltningens bemærkninger
-
Bygningerne var allerede ved planlægningens start for mange år siden i dårlig stand. Forvaltningen er enig i, at kulturhistoriske hensyn er vigtige, men bygningerne er i så dårlig stand, at de er meget dyre at sætte i stand. Fredningsnævnet har vurderet, at de bygninger, der ønskes nedrevet, ikke skal fredes.
-
Der er tale om en randbebyggelse i forhold til byrum og plads, der skabes ved at dreje ind til Rytmisk Center. Udvidelsen af vejarealet bliver anvendt til udvidelse af bredden på cykelstierne og ikke til udvidelse af selve vejbanen. Udvidelsen i sig selv vil derfor ikke skabe mere biltrafik i gaden - men bedre forhold for cykeltrafikken. Udvidelsen vil ligeledes sikre forbedrede oversigtsforhold og dermed øget trafiksikkerhed. I forhold til trafikken til boligernes parkeringkælder vurderer forvaltningen, at denne trafikøgning er så lav, at det vil give en marginal øgning og derved lille betydning for trafikken i Sundevedsgade.
-
Bygningerne trænger som nævnt til at blive istandsat, og i givet fald er omkostningerne så store, at huslejen vil blive sat væsentligt op. Forvaltningen vurderer derfor, at det ikke er muligt at bevare de nuværende rammer. De omtalte bemærkninger i kommuneplanen er hensigtserklæringer og skal afvejes med andre hensyn, som f.eks. cykelpolitik, boligpolitik og økonomi.
Miljøvurdering
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder udarbejdelse af miljørapport iht. lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Økonomi
Realisering af planen forudsætter, at den privat ejede ejendom Enghavevej 12-16 tillægges et areal fra kommunens ejendom Enghavevej 10, svarende til det areal den private grundejer skal afgive til udvidelse af Enghavevej, jf. bilag 3. Økonomiudvalget skal ved en senere indstilling tage stilling til det. Der skal foreligge en aftale om fordeling af udgifterne for anlæg og drift af pladsen mellem de private parter og kommunen, inden lokalplanforslaget vedtages endeligt. Ejeren af Enghavevej 12-16 har givet tilsagn til at indgå i en aftale, hvor han afholder udgiften til nedrivning af bygningerne på Enghavevej 10 og anlæg af en del af pladsen efter nærmere forhandling.
Bredere cykelstier på strækningen ud for Enghavevej nr. 6-16 forventes at koste ca. 5,6 mio. kr. Udgifterne vil kunne indgå i forhandlingerne om Budget 2017.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt lokalplanforslaget sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i 8 uger. Der afholdes et borgermøde i høringsperioden i samarbejde med lokaludvalget. Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde en indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen i september måned 2016.
Pernille Andersen
/ Jakob Møller Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende forslag til lokalplan ”Sundevedsgade-karreen” (bilag 1) med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger
- at godkende at udgifter til etablering af cykelsti ud for Enghavevej 6-16 indgår i forhandlingerne om Budget 2017.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 29. marts 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med otte stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, C, F og V.
Imod stemte: Ø.
Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Frem til den endelige vedtagelse af lokalplanen skal forvaltningen undersøge, hvordan lokalplanen kan tilrettes, så byggeønskerne i så høj grad som muligt bevarer elementer fra områdets kulturhistoriske miljø, som f.eks. bevaringsværdige huse og miljøer, skorstenen, Hollænderhuset og Tove Ditlevsens Mindehave etc.”
Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi lægger vægt på, at det er en del af lokalplanens formål at tage bevaringshensyn, herunder justere bestemmelserne om bevaringsværdige enkeltbygninger og sammenhænge.”
Beslutning
Dagsordenspunkt 30: Forslag til lokalplan ”Sundevedsgade-karreen”, Vesterbro (2015-0180161)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. april 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 29. marts 2016:
”Frem til den endelige vedtagelse af lokalplanen skal forvaltningen undersøge, hvordan lokalplanen kan tilrettes, så byggeønskerne i så høj grad som muligt bevarer elementer fra områdets kulturhistoriske miljø, som f.eks. bevaringsværdige huse og miljøer, skorstenen, Hollænderhuset og Tove Ditlevsens Mindehave etc.”
Dansk Folkeparti tilsluttede sig protokolbemærkningen.
Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 29. marts 2016:
”Vi lægger vægt på, at det er en del af lokalplanens formål at tage bevaringshensyn, herunder justere bestemmelserne om bevaringsværdige enkeltbygninger og sammenhænge.”
Dansk Folkeparti tilsluttede sig protokolbemærkningen.