Mødedato: 12.04.2005, kl. 15:00

Redegørelse om udarbejdelse af forslag til lokalplan "Ørestad Syd" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Redegørelse om udarbejdelse af forslag til lokalplan "Ørestad Syd" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 12. april 2005

 

 


J.nr. ØU 144/2005

 

7. Redegørelse om udarbejdelse af forslag til lokalplan "Ørestad Syd" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen fremsender nærværende redegørelse vedrørende udvikling af området beliggende i den sydligste del af Ørestad til drøftelse i Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget med henblik på udarbejdelse af forslag til lokalplan "Ørestad Syd" (hidtil "Vestamager Bykvarter") med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001.

 

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 6. april 2005

Drøftedes.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. april 2005

Drøftet.

 

 

Behandling: Iværksættes.

 

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget drøftede på mødet den 21. april 2004 første redegørelse om forslag til overordnede rammer og planproces for udarbejdelse af tillæg til Kommuneplan 2001 og lokalplan for "Vestamager Bykvarter" med udgangspunkt i en helhedsplan udarbejdet af Ørestadsselskabet. Udvalget afgav følgende bemærkning: "Drøftet, idet den beskrevne afprøvning af bykvarterets kvaliteter og identitet som boligområde gennem parallelopdrag forudsættes suppleret med en lignende vurdering omfattende dels en særlig belysning af de forskellige byrums karakter, kvaliteter og funktionalitet, dels en stillingtagen til i hvilket omfang og hvordan parkering samt offentlige servicefaciliteter indpasses i bygningsmassen, herunder ved udnyttelse af de nederste etager i boligbygninger". Økonomiudvalget tilsluttede sig denne bemærkning ved behandling af sagen på møde den 27. april 2004. Lokalplanens kaldenavn er ændret fra "Vestamager Bykvarter" til "Ørestad Syd", som følge af, at Ørestadsselskabet har ændret navnet i sit regi.

"Den beskrevne afprøvning" har omfattet parallelopdrag mv. gennemført af henholdsvis Ørestadsselskabet, Copenhagen X og den faste arbejdsgruppe om "Institutionsforsyning mm. i Ørestad". Resultatet af disse arbejder er løbende forelagt Bygge- og Teknikudvalget. Med hensyn til den af udvalgene ønskede "supplerende vurdering" har Jan Gehl fra Gehl Architects på Bygge- og Teknikudvalgets møder henholdsvis den 15. september 2004 og den 26. januar 2005 fremført sin vurdering af  planen.

I det aktuelle forslag til helhedsplan er de fremkomne synspunkter søgt imødekommet ved ændret trafikstruktur, ved flytning af etageareal til nordsiden af byfælleden, ved etablering af 4 øst-vestgående forbindelser, deraf 2 til de bløde trafikanter, ved relativt præcist at fastlægge udformning og funktioner i de grønne byrum, ved at muliggøre tilbagerykninger, spalter og udsparinger i bygningsfacaderne, så der opstår nicher og andre typer beskyttede arealer, ved fastlæggelse af bebyggelsesprincipper, der sikrer variation i bebyggelserne, ved at friholde gårdrum og grønne bånd for kørsel samt ved fra start at etablere beplantningen i de tre grønne byrum og etablere en række midlertidige aktiviteter. Helhedsplanen ikke færdigbearbejdet, og der vil ske en fortsat detaljering og kvalificering heraf frem til lokalplanen.

Den overordnede trafikstruktur omfatter i den reviderede helhedsplan en fordelingsgade fra Øresundsforbindelsen via Center Boulevard, Hannemanns Allé, Ørestads Boulevard og Otto Baches Allé til Kongelundsvej, jf. den samtidige indstilling om tillæg til lokalplan og kommuneplan. Ørestads Boulevard er fortsat bydelsgade nord for Hannemanns Allé, den kollektive trafikbetjening højklasset med metrostationerne Vestamager og den forberedte Ørestad Syd. Den foreslåede nye vejstruktur samler lokal og gennemkørende trafik på én vejforbindelse, med betjening af området med to adgangsveje fra Ørestads Boulevard syd for byfælleden og på længere sigt en adgangsvej fra Hannemanns Allé til den vestligste parallelvej. Derved skabes en god balance mellem adgang fra Ørestad Syd til byfælleden og en fleksibel trafikbetjening af området.

Døgntrafikken på Otto Baches Allé forventes at blive på ca. 13.000 biler, hvoraf godt halvdelen er trafik til og fra motorvejen uden ærinde i Ørestad. Hannemanns Allé forudsættes anlagt med et 4-sporet profil, og Ørestads Boulevard fastlægges med et 2-sporet profil.

Forvaltningerne finder, at basisbetjeningen af området syd for byfælleden ved de to adgangsveje fra Ørestads Boulevard skal suppleres med en reservation til en vejforbindelse fra hjørnet af Center Boulevard og Hannemanns Allé til det vestligste nord-sydgående byrum (skovrummet) vest om byfælleden. Denne kan blive aktuel på længere sigt, idet det forventes, at der vil opstå kapacitetsproblemer på Ørestads Boulevard, når ca. 70 pct. af bykvarteret er udbygget. Samtidig anbefales det, at der sikres en arealmæssig mulighed for eventuelt i stedet at udbygge Ørestads Boulevard til fire spor på en strækning syd for Hannemanns Allé.

Bebyggelsesprocenten for det ca. 62 ha. store område syd for Hannemanns Allé under ét vil med en bebyggelse på 1 mio. m² etageareal (inkl. parkeringshuse) blive godt 160.

Den gennemsnitlige minimumsstørrelse for boliger foreslås med udgangspunkt i forslag til Kommuneplan 2005 fastlagt til 95 m2. Det samlede bruttoetageareal til butikker i et særligt udpeget centerområde omkring hovedstrøget fastlægges til 6.000 m2. For at understøtte bylivet langs hovedstrøget fastlægges stueetagen foruden til butikker til andre udadvendte funktioner. I lokalplanområdet i øvrigt fastlægges der muligheder at etablere mindre butikker inden for en samlet ramme på 3.000 m2.

Der sikres mulighed for at etablere en folkeskole, 6 – 8 daginstitutioner, ældreboliger og eventuelt en kirke. Daginstitutioner placeres tæt på boligerne og som et aktivt indslag i de grønne byrum.

Bebyggelse kan opføres i 4 – 12 etager med krav om variation i bygningshøjder såvel som arkitektonisk udtryk fra bygning til bygning. Udformning af bebyggelsen med "bløde kanter" i form af eksempelvis nicher ved tilbagerykninger af forskelligt omfang og indretning af private terrasser, der hver på deres måde giver mulighed for mere beskyttet udeophold, skal medvirke til, at uderummene befolkes. Ved at placere hovedparten af parkeringsdækningen i p-huse belaster parkeringen kun i begrænset omfang de ubebyggede arealer. Ved beslutning om at friholde gårdrummene mest muligt for kørsel frigøres der desuden areal, der kan indrettes til ophold.

Ørestadsselskabet har haft en foreløbig kontakt med det kriminalpræventive Råd, og  der er udarbejdet foreløbige vindanalyser og soldiagrammer. Når bearbejdning af byrum, gårdrum og karreer er gennemført, er det hensigten at tage en ny, mere detaljeret drøftelse med Det Kriminalpræventive Råd samt at få udarbejdet yderligere analyser af vind- og solforhold på det nye grundlag.

Det er med forbehold for udvalgenes behandling sigtet, at forslag til fuldgyldig lokalplan for hele Ørestad Syd samt kommuneplantillæg kan forelægges Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen inden sommerferien og offentlig høring i juli-september 2005.

Høring af kommunens forvaltninger og andre relevante myndigheder er af hensyn til den stramme tidsplan allerede igang sat.


 

Til top