Endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 490 ’Sundbyøster Skole’ (bebyggelse til boliger og publikumsorienterede serviceerhverv ved Sundbyøster Plads), Amager Øst
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at godkende tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 490 ”Sundbyøster Skole”.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Grundejer ønsker at opføre et byggeri på 3.000 m2 på grund ved Sundbyøster Plads. Tillægget til lokalplanen muliggør en bebyggelse i tre etager med publikumsorienterede serviceerhverv i stueetagen og to etager med boliger.
Lokalplanforslaget blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 20. august 2015 og har været i høring fra den 4. september til den 30. oktober 2015. Forvaltningen har modtaget tre henvendelser i høringsperioden, hvilket ikke har givet anledning til ændringsforslag. Borgerrepræsentationen skal nu tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplantilægget.
Løsning
Bebyggelsen placeres 7 meter fra skel til Sundbyøster Plads op mod den nyopførte Sundbyøster Hal II. Bebyggelsen afslutter karréen og skaber en ny bebyggelse mod Sundbyøster Plads. I stueetagen muliggøres detailhandel med dagligvarer, udvalgsvarer, café eller restaurant. For at styrke bylivet mod pladsen indrettes facaden med nicher, så det er muligt sidde i læ langs huset. Lokalplantillægget sikrer gode dagslysforhold til boligerne og stiller krav om begrønning af Sundbyøster Hallen II’s brandmur, som vender ud mod Sundbyøster Plads.
Bebyggelsesprocenten er 150 og friarealprocenten er 40 for boliger og 10 for erhverv. Parkeringskravet er uændret i forhold til gældende lokalplan og er på 1 plads pr. 200 m2 boligetageareal og 1 plads pr. 100 m2 butiksetageareal. Al parkering til byggeriet etableres i parkeringskælder med tilkørsel fra Parmagade. Cykelparkering følger kommuneplanrammen og er for boliger 3 pr. 100 m2, for butikker 4 pr. 100 m2 og 2 cykelparkeringsplader til pladskrævende cykler pr. 1000 m² butiks- eller boligetageareal.
Lokalplanen er udarbejdet i overensstemmelse med forslag til kommuneplan 2015. Såfremt rammerne i Kommuneplan 2015 bliver ændret ved den endelige vedtagelse i Borgerrepræsentationen, vil bestemmelserne i lokalplanen ligeledes skulle ændres ved den endelige vedtagelse af lokalplanen.
Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.
Borgermøde
På borgermødet på Sundbyøster Skole den 29. september 2015 deltog ca. 10 borgere, herunder repræsentanter fra Amager Øst Lokaludvalg og en nærtliggende andelsboligforening. Kritik til forslaget kom primært fra Amager Øst Lokaludvalg og andelsforeningen. Kritikken angik, at der kommer en stor dagligvarebutik i stueetagen og ikke mindre butikker og caféer. Herudover blev udtrykt bekymring for skyggegener, trafikafvikling og parkeringsforhold.
Høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden
De tre modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3. I bilag 4 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor. Der er stort sammenfald med synspunkterne på borgermødet.Bemærkninger fra Amager Øst Lokaludvalgog Andelsboligforeningen S/B Højdevangen– bilag 3
Amager Øst Lokaludvalg og Andelsboligforeningen S/B Højdevangen har i høj grad fremkommet med samme synspunkter i forbindelse med høringen og refereres derfor samlet nedenfor:
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- Detailhandel: Amager Øst Lokaludvalg foreslår, at lokalplantillægget kun skal muliggøre mindre butikker/caféer, som kan tilføre liv til Sundbyøster Plads.
- Almene boliger: Amager Øst Lokaludvalg ønsker, at kommunen kræver, at byggeriet skal indeholde 25 % almene boliger.
- Bevaringsværdige bygninger: Lokaludvalget ønsker fortsat at bevare de to eksisterende bygninger, således at den røde murstensbygning integreres i byggeriet og den gule bindingsværksbygning flyttes ud på Sundbyøster Plads.
- Trafikale forhold: Både Amager Øst Lokaludvalg og Andelsboligforeningen ønsker parkering og de trafikale forhold belyst inden godkendelse af planen. Det påpeges, at Parmagade på det pågældende sted er smal i forhold til afvikling af den kommende trafikmængde. Etablering af endnu en dagligvarebutik på stedet vil betyde et endnu større behov for parkeringspladser.
- Lysforhold: Både Amager Øst Lokaludvalg og Andelsboligforeningen ønsker skyggevirkningen fra byggeriet yderligere undersøgt, således at flere tidspunkter fremgår af tillægget.
- Orientering af beboere ved byggestart: Både Amager Øst Lokaludvalg og Andelsboligforeningen ønsker orientering om, hvornår et evt. byggeri går i gang og processen herfor.
Forvaltningens bemærkninger
- Detailhandel: Med tillæg nr. 1 til lokalplan 490 fastlægges detailrammen til et maksimalt samlet bruttoareal på 1.200 m². Området ligger inden for Amagerbrogade Bymidte, hvor der kan placeres detailhandel iht. Kommuneplan 2015.
- Almene boliger: Forvaltningen har vurderet, at det ikke er relevant at anvende de nye redskaber i planloven vedr. andelen af almene boliger, da det samlede antal boliger er relativt begrænset. Krav om 25 % almene boliger vil udløse 450 m2, hvilket er for lille et areal til at sikre en økonomisk og driftsmæssig bæredygtig almen boligafdeling, der minimum skal være på ca. 2.000 m2
- Bevaringsværdige bygninger: De to eksisterende bygninger har henholdsvis bevaringsværdierne SAVE 4 og 6 og er ombygget og renoveret i en sådan grad, at forvaltningen og Københavns Museum vurderer, at de ikke længere har en høj kultur- eller arkitekturhistorisk værdi. Forvaltningen vurderer derfor, at de ikke er relevante at bevare. Dette blev allerede besluttet i forbindelse med vedtagelsen af gældende lokalplan 490.
- Trafikale forhold: Det er forvaltningens vurdering, at tillægget ikke ændrer på de trafikale forhold i forhold til den gældende lokalplan. Parkering til butik og boliger indrettes i kælderen og forventes ikke at belaste områdets parkeringspladser.
- Lysforhold: Det er forvaltningens vurdering, at lysforholdene er tilstrækkelig belyst, idet de viser relevante tidspunkter på dagen ved jævndøgn og sommer-solhverv. Det er standard visning for sol- og skyggeforhold ved nybyggeri. Byggeriet tilpasser sig herudover højden på de omkringliggende bygninger.
- Orientering af beboere ved byggestart: Forvaltningen har viderebragt ønsket til bygherre.
Henvendelse fra HOFOR
HOFOR beder Københavns Kommune om at være opmærksom på, at der er placeret en række forsyningsledninger i nærheden af det påtænkte tillægsområde. Ledningerne skal respekteres. Bygherre vil blive anmodet om at tage kontakt til HOFOR i forbindelse med opførsel af byggeriet.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Pernille Andersen / Jakob Møller Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 490 ”Sundbyøster Skole”.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 14. december 2015
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning, idet Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at gennemføre supplerende høring i overensstemmelse med det godkendte ændringsforslag til Kommuneplan 2015, og at forvaltningen fremsender resultat af denne høring, så den kan indgå i forbindelse med sagens behandling i Borgerrepræsentationen.
Beslutning
Dagsordenspunkt 25: Endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 490 ’Sundbyøster Skole’ (bebyggelse til boliger og publikumsorienterede serviceerhverv ved Sundbyøster Plads), Amager Øst (2014-0150897)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. januar 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.