Forslag til bedre bymiljø i stræderne, Nørre Kvarter, Indre By
For at skabe bedre byliv og forbedrede forhold for bløde trafikanter i Teglgårdsstræde, Larsbjørnsstræde og Kattesundet skal der tages stilling til skitseforslag og forslag til frigivelse af anlægsmidler.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at der frigives en anlægsbevilling på 4,12 mio. kr. til projektering og anlæg af
projektet i bilag 3. Anlægsbevillingen skal gives på Teknik- og Miljøudvalgets
bevilling Ordinær anlæg i 2016, jf. Økonomiafsnittet.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen godkendte 19. september 2013 ”Trafik og Bymiljø i Nørre Kvarter – Idékatalog” med en række tiltag til forbedringer i Nørre Kvarter. I Budget 2014 (Borgerrepræsentationens møde den3. oktober 2013) (A, B, F, O og Ø) blev der afsat 9 mio. kr. til projektering og anlæg af katalogets indsatser i Vestergade, Bylivsaksen (Teglgårdsstræde, Larsbjørnsstræde og Kattesundet), Studiestræde og biler i Nørre Kvarter.
Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 22. september 2014, at der udarbejdes et program for Bylivsaksen (Teglgårdsstræde, Larsbjørnsstræde og Kattesundet). I dialog med områdets interessenter er der udarbejdet et skitseforslag, som der skal tages stilling til.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningens dialog med beboere og erhvervslivet i området har vist, at beboerne er bekymret for udviklingen i kvarteret – og især for affalds- og støjgener forbundet med nattelivet. Forvaltningens dialog har derfor haft til formål at finde frem til fysiske løsninger, som styrker strædernes byrumsmæssige kvaliteter, og som ikke bidrager til yderligere gener fra nattelivet. Dialogens hensigt har samtidig været at finde frem til løsninger, som er bredt accepteret af interessenterne.
Der er nedsat et ”Samarbejdsforum for nattelivet i Indre By”, som Kultur- og Fritidsforvaltningen er initiativtagere bag. Her drøftes udfordringerne forbundet med nattelivet. Teknik- og Miljøforvaltningen er repræsenteret i forummet og har til opgave at se på aspekter omkring bl.a. affald og støj, som er mulige at håndtere indenfor forvaltningens opgaver.
Teknik- og Miljøforvaltningens skitseforslag fremgår af bilag 3. Bilag 4 indeholder en nærmere beskrivelse af de enkelte forslag og dialogen om dem. Bilag 1 er et oversigtskort og bilag 2 de eksisterende forhold.
En bedre forbindelse til Ørstedsparken
For at etablere en forbindelse til Ørstedsparken skabes en visuel sammenhæng på tværs af Nørre Voldgade. Fodgængerarealet i midterrabattens ene side udvides, og der lægges københavnerfortov på alle fodgængerarealer. Det er ikke muligt at indsnævre vejarealet for at skabe bedre fysisk krydsning mellem Teglgårdsstræde og Ørstedsparken, da Nørre Voldgade er klassificeret som regionalvej.
Cykelparkering på Teglgårdsstræde og Larsbjørnsstræde
For at skabe bedre cykelparkeringsforhold foreslås det at etablere en fortovsudbygning med cykelparkering i Larsbjørnsstræde. Dette medfører nedlæggelse af én bilparkeringsplads, som genetableres på Nørre Voldgade i forbindelse med optimering af eksisterende cykelparkeringspladser. I detaljeringsfasen skal det undersøges, om der kan etableres yderligere cykelparkering på Teglgårdsstræde i forbindelse med overkørsler. Der forventes etableret ca. 20 nye cykelparkeringspladser.
Fleksible byrum
For at forstærke Larsbjørnsstræde som centrum for byliv i Nørre Kvarter foreslås det at imødekomme den spontane brug af gaden ved at etablere flexzoner. Flexzonerne kan i dagtimerne benyttes af gadens beboere og besøgende som opholds- og mødested, og i aften- og nattetimerne fungerer de som bilparkering. Skiltning af zonerne skal afklares med politiet i detaljeringsfasen.
Flex-zonerne foreslås udformet som lave fortovsudbygninger i 2-3 cm højde, så de adskiller sig fra vejarealet. De anlægges med ramper langs kanten, så de er mulige for biler at køre op på uden at være til gene for tilgængeligheden for krydsende fodgængere.
Hævede flader i de tre krydsningspunkter på strækningen
For at skabe bedre sammenhæng og tryghed for gående og cyklister foreslås det at etablere hævede flader i de tre krydsningspunkter på strækningen. Dette skaber bedre oversigtsforhold for alle trafikanter og har en hastighedsdæmpende effekt. De hævede flader anlægges med brosten, som er et klassisk element i byen og vil derved understrege det historiske miljø og gadernes egenart.
Løsningsforslagene til Bylivsaksen har ingen konsekvenser for fremkommeligheden for bilerne, da hastigheden og mængden af biler i forvejen er lav.
Der kan ske mindre ændringer af projektet i bilag 3 i projekteringsfasen i forhold til den præcise placering og udformning af cykelparkeringen samt bearbejdningen af de hævede flader.
Anlæg af Bylivsaksen vil blive koordineret med tiltagene på Vestergade og Studiestræde. Endelig projektudvikling og anlæg på Vestergade, Studiestræde og Biler i Nørre Kvarter blev godkendt på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. september 2014.
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 23. november 2015 at igangsætte et forsøg med gågade-zone i Lavendelstræde. Beslutningen har ikke indvirkning på nærværende projekt.
Høring
En følgegruppe bestående af Nørre Kvarter Beboerforening, lokale erhvervsdrivende, Kbh. K (tidl. KCC), Horesta, Danmarks Restauranter og Caféer (DRC) samt Indre By Lokaludvalg har gennem hele udviklingen af projektet været inddraget i processen og har undervejs forholdt sig til udformningen af projekterne. Følgegruppen støtter op om projektet, jf. bilag 5.
Beboerforeningen i Nørre Kvarter har ligeledes udtrykt generel tilfredshed med løsningsforslagene, jf. bilag 6. Forvaltningen vil i det videre arbejde lægge vægt på at de brostensbelagte hævede falder, ikke skaber mere støj end alm. hævede flader.
Københavns Politi har principgodkendt skitseforslaget og skal godkende det detaljerede projekt inden anlæg.
Økonomi
I Budget 2014 (Borgerrepræsentationens møde den 3. oktober 2013) (A, B, F, O og Ø) blev der afsat 9 mio. kr. til ”Bedre bymiljø i Stræderne/Nørre kvarter”. Heraf blev 1,0 mio. kr. stjernemarkeret til gennemførelse af trafikforsøg i Nørre Kvarter samt udarbejdelse af program for Latinerstrædet (Bylivsaksen). Borgerrepræsentationen godkendte den 13. november 2014 en frigivelse af en anlægsbevilling på 4,0 mio. kr. til gennemførelse af projektudvikling og anlægsprojekt af Vestergade og Studiestræde. For at gennemføre tiltag forbundet med udviklingen af Latinerstrædet (Bylivsaksen) ønskes de resterende 4,0 mio. kr. (2014 p/l) frigivet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016, se tabel i bilag 7.
Projektet medfører ingen væsentlige ændringer i driftsudgifter.
Videre proces
Tiltagene på Teglgårdsstræde, Larsbjørnsstræde og Kattesundet forventes anlagt i efteråret 2016.
Pernille Andersen /Anders Møller
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
-
at skitseforslaget i bilag 3 danner grundlag for projektering og anlæg af projektet i Teglgårdsstræde, Larsbjørnsstræde og Kattesundet.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at der frigives en anlægsbevilling på 4,12 mio. kr. til projektering og anlæg af
projektet i bilag 3. Anlægsbevillingen skal gives på Teknik- og Miljøudvalgets
bevilling Ordinær anlæg i 2016, jf. Økonomiafsnittet.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 14. december 2015
1. at-punkt blev godkendt uden afstemning,
2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi bemærker, at der har været tale om en borgerinddragelsesproces og ikke en reel høring, samt at borgerne ønsker et området omtales som Nørre Kvarter”.
Beslutning
Dagsordenspunkt 16: Forslag til bedre bymiljø i stræderne, Nørre Kvarter, Indre By (2015-0262844)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. januar 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.