Mødedato: 11.12.2018, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Slutevaluering af pilotprojekt med fleksibel arbejdstid

Se alle bilag

Økonomiudvalget (ØU) besluttede på sit møde den 13. juni 2017 iværksættelse af forsøg med fleksibel arbejdstid indenfor nærmere beskrevne rammer, på et antal arbejdspladser i henholdsvis Socialforvaltningen (SOF), Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) og Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF), jf. bilag 1. Beslutningen var opfølgning på et medlemsforslag af den 2. februar 2017, jf. bilag 2, om udbredelse af fleksibel arbejdstid til hele Københavns Kommune (KK).

Forsøgene har kørt i den planlagte periode fra oktober 2017 til oktober 2018. Der er i overensstemmelse med den tidligere beslutning gennemført en slutevaluering med henblik på ØU’s stillingtagen til, om og i givet fald hvordan fleksibel arbejdstid helt eller delvist kan udbredes til de øvrige forvaltninger og faggrupper i KK.

Slutevalueringen viser, at forsøgene ikke har udvist markante resultater. Dette skyldes formentlig bl.a., at forsøgene er foregået inden for de gældende regler i overenskomsterne og aftalerne, der allerede giver vid mulighed for, at der lokalt kan indgås aftaler om at gå op/ned i tid.

Økonomiforvaltningen (ØKF) anbefaler derfor, at ØU ikke iværksætter yderligere initiativer/forsøg med fleksibel arbejdstid.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at det godkendes, at der ikke på baggrund af pilotprojektet iværksættes yderligere initiativer/forsøg med fleksibel arbejdstid,
  2. at Økonomiforvaltningen f.eks. gennem Københavns Kommunes tværgående forum for HR-chefer (HR-kredsen) opfordrer forvaltningerne til fortsat opmærksomhed på og evt. kommunikation om mulighederne for at gå op/ned i tid inden for gældende regler.      

Problemstilling

Borgerrepræsentationen (BR) pålagde i forbindelse med behandlingen af et medlemsforslag om udbredelse af fleksibel arbejdstid til hele KK den 2. februar 2017 ØKF i samarbejde med forvaltningerne at opstille proces og rammer for iværksættelse af forsøg med fleksibel arbejdstid. En indstilling herom blev tiltrådt af ØU den 13. juni 2017, jf. nærmere nedenfor. 

BR pålagde endvidere ØKF at sikre en samlet afsluttende evaluering af forsøgene. Evalueringen skulle gennemføres i samarbejde med relevante forvaltninger med henblik på, at ØU efterfølgende kunne tage stilling til, ”om og i givet fald hvordan fleksibel arbejdstid helt eller delvist kan udbredes til de øvrige forvaltninger og faggrupper i Københavns Kommune”. Derudover skulle evalueringen se på konsekvenserne for ligestillingen, herunder konsekvenserne for ligeløn, pensionsforhold samt det kønsopdelte arbejdsmarked.

Forsøgene har herefter kørt i den planlagte periode fra oktober 2017 til oktober 2018, og en evaluering af forsøgene er gennemført ved deres afslutning i oktober 2018.

Løsning

Overordnede rammer

Forsøgene er i overensstemmelse med ØU’s beslutning den 13. juni 2017 gennemført i SOF, BIF og TMF indenfor følgende overordnede rammer:

  • Der er gennemført forsøg i 3 forvaltninger på enheder med forskellige medarbejdergrupper, herunder en arbejdsplads, hvor majoriteten af de ansatte er mænd.
  • Forsøgene er gennemført i perioden oktober 2017 - oktober 2018.

  • Forsøgene er gennemført inden for eksisterende overenskomster og aftaler og inden for ledelsesretten.  
  • Forsøgene er gennemført inden for den eksisterende økonomiske ramme.
  • MED centralt og lokalt i forvaltningen er involveret.
  • Den konkrete udformning er besluttet lokalt.

Der har i forbindelse med forsøgene således ikke været tale om etablering af rettigheder i forhold til at gå op/ned i tid.

Inddragelse af Det Centrale Samarbejdsorgan (CSO)

CSO er orienteret om forsøgenes iværksættelse på møde den 22. juni 2017 og har fået forelagt en midtvejsevaluering den 21. juni 2018. CSO orienteres endvidere om slutevalueringen.

Evaluering fra de enkelte enheder

En opsamling fra de enkelte enheder viser følgende billede:

Medarbejderne i SOF og BIF har taget godt imod forsøgene. Det er dog kun et mindre antal, der har ønsket at ændre arbejdstid under forsøget. I TMF har ingen medarbejdere, der har været omfattet af forsøget, udvist interesse for at gå op eller ned i tid.

En nærmere beskrivelse fremgår af bilag 3.

Evaluering baseret på spørgeskemaundersøgelse

Der er i forbindelse med forsøgenes start gennemført en spørgeskemaundersøgelse på de arbejdspladser, forsøgene var udrullet til, og en tilsvarende efter forsøget. I 2017 besvarede 373 spørgeskemaet, i 2018 besvarede 239 spørgeskemaet. Andelen af respondenter udgjorde i 2018 ca. 55%, og resultatet er derfor forbundet med stor usikkerhed. Besvarelserne viser dog overordnet, at en betydelig større andel af respondenterne i 2018 var bekendt med mulighederne for at ændre arbejdstid end i 2017.

En kort opsummering og diagrammer fra undersøgelsen fremgår af bilag 4.

Evaluering baseret på data

Herudover er der foretaget datatræk i september 2017 og september 2018 vedr. antal på fuldtid/deltid, gennemsnitsløn og pension fordelt på køn.

Antallet af deltidsansatte er i perioden stort set uændret. Data viser, at der under forsøget er sket følgende ændringer:

  • i alt 23 er gået ned i tid, heraf 21 kvinder og 2 mænd (svarende til 6,18%)

  • i alt 20 er gået op i tid, heraf 15 kvinder og 5 mænd (svarende til 5,38%). Heraf er 6 gået fra ansættelse på fuldtid til ansættelse på plustid, dvs. den mulighed, der er i en række overenskomster for at indgå aftale om individuel højere arbejdstid på op til 42 timer/ugentlig.

Endvidere kan det konstateres, at de deltidsansatte kvinder i forsøget typisk har en lidt højere gennemsnitsløn end de ansatte kvinder på fuldtid. Det samme gælder for deltidsansatte mænd i 2017, men ikke i 2018. For mændenes vedkommende er populationen dog så lille, at fratræden/tiltræden i perioden påvirker tallet betydeligt. I forhold til udviklingen i løn inden for den enkelte stillingsgruppe er populationen så lille, at der ikke kan drages valide konklusioner under hensyn til de faktorer, der i øvrigt har indflydelse på lønnen (herunder anciennitet, kompetencer mv.).

I forhold til pension bemærkes, at pensionsindbetalingen for de enkelte personalegrupper er aftalt i overenskomsten som en procentdel af lønnen. Denne reguleres således sammen med lønnen automatisk i forhold til beskæftigelses-graden i lønsystemet.

Tabeller mv. er vedhæftet som bilag 5.

Konklusion

Slutevalueringen viser, at forsøgene ikke har udvist markante resultater. Dette skyldes formentlig bl.a., at forsøgene er foregået inden for de gældende regler i overenskomsterne og aftalerne, der giver vid mulighed for, at der lokalt kan indgås aftaler om at gå op/ned i tid.

Økonomi

Forsøgene er gennemført inden for den enkelte forvaltnings budget.

Videre proces

Forvaltningerne opfordres gennem det tværgående forum for HR-chefer (HR-kredsen) til fortsat opmærksomhed på og evt. kommunikation om mulighederne for at gå op/ned i tid inden for gældende regler.

 

Peter Stensgaard Mørch                       /Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 8: Slutevaluering af pilotprojekt med fleksibel arbejdstid (2018-0311622)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. december 2018

SF fremsatte følgende ændringsforslag:

”At 1. at-punkt udgår fra indstillingen.”

 

Ændringsforslaget blev godkendt med 11 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F og O.

Imod stemte: V og C.

 

Med det vedtagne ændringsforslag udgår indstillingens 1. at-punkt. Indstillingens oprindelige 2. at-punkt bliver således til 1. at-punkt.

 

Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten og Alternativet synes, det er fint med fleksibel arbejdstid. Men det ville være bedre med 30 timers arbejdsuge med fuld lønkompensation. Fordi nedsat tid ofte rammer kønsmæssigt skævt og har en negativ konsekvens på særligt kvinders pensionsopsparing.”

Til top