Mødedato: 11.12.2018, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Status på investeringspuljerne for 2018 samt proces og principper for udmøntning af investeringspuljerne i 2019

Se alle bilag

Økonomiudvalget får med denne indstilling status på udmøntning af investeringspuljerne i 2018 og principper for udmøntning af investeringspuljerne i 2019 til efterretning. Indstillingen følger af budgetaftale for 2019 og er årligt tilbagevendende.  

Investeringspuljerne skal understøtte, at den nødvendige omstilling i kommunen sker på baggrund af intelligente effektiviseringer frem for simple besparelser. Der blev i alt udmøntet 342,9 mio. kr. fra investeringspuljerne i 2018. Principperne, for et investeringsforslag kan få midler fra investeringspuljerne i 2019, videreføres overordnet ift. principperne i 2018, dog er der foretaget enkelte justeringer som følge af opfølgning på erhvervstaskforcen, evaluering af innovationspuljen og udredning om tilbagebetalingstid.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at status på investeringspuljerne i 2018 tages til efterretning,
  2. at proces og principper for udmøntning af investeringspuljen i 2019 godkendes.

Problemstilling

Investeringsforslag fremlægges til politisk prioritering i forbindelse med overførselssagen og budgetforhandlingerne. Med denne indstilling orienteres om status for investeringspuljerne efter udmøntningen i forbindelse med forhandlingerne om budget 2019.

Det fremgår ligeledes i aftalen om budget 2019, at Økonomiudvalget forelægges i efteråret 2018 gennemgang og oplæg til præcisering af principperne for udmøntning af investeringspuljerne i 2019. Økonomiudvalget skal tage stilling til proces og principper for udmøntningen af investeringspuljen i 2019.

Løsning

Status på investeringspuljerne for 2018

Der er i alt udmøntet 342,9 mio. kr. fra investeringspuljerne i 2018, heraf 103,2 mio. kr. i forbindelse med 2. udmøntning i forhandlingerne om budget 2019, jf. tabel 1. De resterende midler indgik som finansiering til Budget 2019.

Tabel 1. Status på investeringspuljerne efter budgetforhandlingerne

Mio. kr. 2019 p/l

Service

Anlæg

Innovation

I alt

Samlet pulje i 2018*

124,3

369,3

10,2

503,9

Udmøntet med Overførselssag 2017-2018

64,4

165,6

9,8

239,7

Udmøntet med Budget 2019

24,9

78,3

-

103,2

Udmøntet, i alt

89,3

243,9

9,8

342,9

Rest (finansiering til Aftale om budget 2019)

35,1

125,4

0,4

160,9

*) Inkl. overførte midler fra investeringspulje 2017

Investeringspuljerne for 2019

Med budget 2019 blev der afsat 450 mio. kr. i investeringspuljerne til implementeringsudgifter vedrørende effektiviseringsstrategien for 2020. Heraf er 10,0 mio. kr. afsat til innovationspuljen, jf. tabel 2. Puljerne udmøntes med overførselssag 2018-2019 og vedtagelse af budget 2020.

Tabel 2. Investeringspuljerne for 2019

Mio. kr. 2019 p/l

Service

Anlæg

Innovation

I alt

Investeringspuljen 2019

115,0

325,0

10,0

450,0

Proces og justerede principper for investeringspuljerne

Proces og principper for udmøntning af investeringspuljen er vedlagt denne indstilling, jf. bilag. Udgangspunktet er, at principperne videreføres, dog er der foretaget enkelte præciseringer:

Opfølgning på erhvervstaskforce og evaluering af innovationspuljen

Ifm. overførselssagen 2017 blev det vedtaget at evaluere projekter, der fik midler fra innovationspuljen i 2016 og 2017. Evalueringen blev afrapporteret under dagsordenspunktet "Meddelelser fra overborgmesteren" til Økonomiudvalgets møde den 28. august 2018.

Samlet set vurderes det i evalueringen, at innovationspuljen har været med til at modne effektiviseringsforslag, og at de første projekter er endt med reelle effektiviseringer. I projekterne har der været et stigende fokus på digitalisering, og elleve ud af tretten projekter i evalueringen har omhandlet digitalisering.

I afrapporteringen anbefales det:

  • At der fortsat afsættes midler til innovationspuljen, så den kan modne fremtidige effektiviseringsforslag.
  • At kravet om samarbejde med private virksomheder erstattes med krav om samarbejde med eksterne, som enten kan være med en virksomhed eller en vidensinstitution.
  • At innovationspuljen i lyset af erfaringerne også fremover i høj grad anvendes til at understøtte strategiske digitaliseringsprojekter.

Som opfølgning på erhvervstaskforcen fremgår det ligeledes af budgetaftalen, at kommunen skal forbedre sine evner til at udvikle og implementere storskalaløsninger på det digitale område med en ny IT-redegørelse.

På baggrund af evalueringen og opfølgning på erhvervstaskforcen lægges der op til at justere principperne for innovationspuljen således, at der åbnes op for samarbejde med eksterne vidensinstitutioner og således, at digitale pilotprojekter anbefalet i IT-redegørelsen kan understøttes af innovationspuljen.  

Tilbagebetalingstid for ansøgninger til investeringspuljen

Med budgetaftalen for 2018 var parterne enige om at udrede konsekvenserne ved investeringscases med en tilbagebetalingstid, som ligger ud over det fastsatte. Udredningen blev afrapporteret under dagsordenspunktet "Meddelelser fra overborgmesteren" til Økonomiudvalgets møde den 13. marts 2018.

Kriteriet om tilbagebetalingstid på maksimalt 6 år er fastsat for at sikre, at investeringspuljen bidrager til at realisere effektiviseringsmåltallet. Der er hertil en række muligheder for at gennemføre investeringsforslag, der ikke opfylder kravet til tilbagebetalingstid, herunder modning via innovationspuljen, prioritering indenfor udvalgets egen ramme eller budgetønske ifm. budgetforhandlingerne. Hertil er grundinvesteringer i teknologi friholdt kravet om tilbagebetalingstid på maksimalt seks år.

For at sikre mulighed for at realisere særligt relevante investeringsforslag med en længere tilbagebetalingstid, lægges der på baggrund af udredningen op til at justere principperne således, at investeringsforslag på service, der ikke opfylder det gældende krav om tilbagebetalingstid på 6 år, årligt kan forelægges til evt. særskilt politisk prioritering ved udmøntningen til budgetforhandlingerne.

Øvrige præciseringer

Desuden er der foretaget enkelte mindre præciseringer:

  • Digitaliseringsprojekter skal i høring i it-kredsen. Samtidig præciseres det, at det ved nyanskaffelser af it-systemer er tilstrækkeligt, at Koncern ITs vurdering indhentes inden selve IT-anskaffelsen, men ikke forud for Økonomiforvaltningens godkendelse.
  • Den velfærdsanalytiske vurdering af forslag på overførsler mv. foretages af den nye tværgående analyseenhed, der erstatter Velfærdsanalyseenheden.  

Proces, kriterier og tidsfrister for vurderingerne fremgår på intranetsiden for investeringspuljen på Økonomiportalen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Investeringsforslag fremlægges til politisk prioritering i forbindelse med overførselssagen og budgetforhandlingerne.

Økonomiudvalget orienteres næste gang om status på investeringspuljerne i forbindelse med overførselssagen, hvor Økonomiforvaltningen samler de udvalgsgodkendte investeringsforslag og præsenterer den samlede pakke af forslag for Økonomiudvalget.

 

Peter Stensgaard Mørch                           /Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 7: Status på investeringspuljerne for 2018 samt proces og principper for udmøntning af investeringspuljerne i 2019 (2018-0294689)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. december 2018

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Enhedslisten og SF afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten og SF er bekymrede for, at flere af investeringscasene har karakter af besparelser, fordi det bliver sværere og sværere at finde smarte måder at udføre opgaverne på, uden at det går ud over service og kvalitet - det gælder især for nogle fagforvaltninger.”

Til top