Mødedato: 11.12.2018, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Bevillingsmæssige ændringer og anlægsbevillinger pr. december 2018

Se alle bilag

Med denne sag kan udvalgene søge om bevillingsmæssige ændringer i 2018 og frem. Bevillingsmæssige ændringer omfatter omplaceringer mellem udvalg eller mellem bevillinger inden for det enkelte udvalg, som kræver Økonomiudvalgets og Borgerrepræsentationens godkendelse. Der skal være tale om ukomplicerede sager af bevillingsteknisk karakter.

Derudover bemærkes, at omplaceringer inden for en bevilling kræver godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, såfremt et udvalg ønsker at gennemføre dispositioner, der afviger væsentligt fra de forudsætninger, hvorpå bevillingen er givet.

Der skal tages stilling til budgetomplaceringer inden for og mellem udvalgene. Der er tale om bevillingsmæssige ændringer primært af teknisk karakter.

Der foretages omplaceringer inden for og mellem udvalgene på brutto 190,5 mio. kr. i 2018. Derudover tilføres kassen 916,1 mio. kr., hvoraf 118,8 mio. kr. tilføres reel kasse. Tilførslen til reel kasse skyldes hovedsageligt indeksregulering af medfinansiering fra By & Havn af Nordhavnsvejen på netto 33,9 mio. kr. samt nulstilling af puljer på samlet 65,4 mio. kr. Reel kasse udgør herefter 1.019 mio. kr.

Som konsekvens af ovenstående reduceres udvalgenes servicemåltal med 33,0 mio. kr. Inklusiv kendte korrektioner ud over denne sag udgør servicebufferpuljen herefter 77,1 mio. kr.

Anlægsbevillinger gives som udgangspunkt i særskilte sager. Der kan dog i lighed med stjernemarkeringer i forbindelse med budgetvedtagelsen undtagelsesvist gives anlægsbevilling i denne sag til anlægsprojekter, der er tilstrækkeligt belyst og af mindre omfang. Teknik- og Miljøudvalget anmoder om anlægsbevillinger til to projekter på samlet 5,3 mio. kr.

Administrationen af to ejendomme flyttes mellem Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget.

Sluttelig indstilles at Københavns Kommune ikke længere optager kassekreditter i byggefasen af klimatilpasningsprojekter, men i stedet mellemfinansierer projekterne over kassebeholdningen.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at de foreslåede bevillingsmæssige omplaceringer og konverteringer mellem styringsområder, inden for og mellem udvalg, af teknisk karakter, som ikke har likviditetseffekt, på 190,5 mio. kr. i 2018 godkendes, jf. bilag 1-3,
  2. at de foreslåede bevillingsmæssige omplaceringer med likviditetseffekt på 916,1 mio. kr. (kasseopbygning) i 2018 og 2019, hvoraf 118,8 mio. kr. påvirker reel kasse (kasseopbygning), godkendes, jf. bilag 4,
  3. at det godkendes, at der frigives anlægsbevillinger på samlet 5,3 mio. kr. til to projekter,
  4. at det godkendes, at administrationen af Artillerivej 69H overføres fra Teknik- og Miljøudvalget til Økonomiudvalget,
  5. at det godkendes, at administrationen af Kulbanevej og Vigerslevvej overføres fra Økonomiudvalget til Teknik- og Miljøudvalget,
  6. at det godkendes, at kommunen fremover vedrørende klimatilpasningsprojekter i byggefasen ikke optager kassekredit, men mellemfinansierer projekterne over kassebeholdningen.

Problemstilling

Udvalgene kan søge om budgetomplaceringer inden for og mellem udvalgene med henblik på at sikre overensstemmelse mellem budget og forbrug. Der er tale om bevillingsmæssige ændringer primært af teknisk karakter.

I denne sag er de beslutninger medtaget, der ikke kan ændres af udvalget alene, og som kræver en beslutning af Borgerrepræsentationen.

Løsning

Der er bevillingsmæssige omplaceringer inden for og mellem Økonomiudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Socialudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Revisionsudvalget, jf. bilag 1-3.

Bevillingsmæssige omplaceringer mellem udvalg i bilag 1-3 er afstemt mellem de implicerede udvalg og har ikke likviditetseffekt. Af bilag 4 fremgår omplaceringer med likviditetseffekt.

En oversigt over omplaceringerne findes i tabel 1.

Tabel 1. Tekniske bruttoomplaceringer i 2018 (1.000 kr.)

Udvalg

Omplaceringer uden likviditets-effekt, brutto

Likviditetseffekt (2018 og 2019) af omplaceringer med modpost på likvide aktiver

Påvirkning af
udvalgenes service-måltal

(Bilag 1-3)

(Bilag 4)

(Bilag 1-4)

Økonomiudvalget

38.465

396.294

-145.884

Sundheds- og Omsorgsudvalget

397

4.143

-3.580

Børne- og Ungdomsudvalget

0

0

55.059

Teknik- og Miljøudvalget

0

510.359

29.281

Kultur- og Fritidsudvalget

13.846

4.825

4.480

Socialudvalget

10.005

0

25.419

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

0

0

563

Borgerrådgiveren

 

 

0

Revisionsudvalget

 

500

1.705

Servicebufferpuljen

 

 

32.958

Omplaceringer mellem udvalg

120.720

 

 

I alt

190.533

916.122

0

Omplaceringer inden for udvalg uden likviditetseffekt
Udvalgene har mulighed for at søge om budgetomplaceringer inden for det enkelte udvalg med henblik på at sikre overensstemmelse mellem budget og forbrug inden for de allerede vedtagne rammer.

Omplaceringerne omhandler blandt andet følgende:

  • Økonomiudvalget nedjusterer indtægts- og udgiftsbudgettet med 10,0 mio. kr. på anlægsprojektet vedrørende vandkulturhuset som følge af at Københavns Kommune har haft et udlæg fremfor en indtægt på projektet.
  • Økonomiudvalget omplacerer 12,7 mio. kr. fra over-/underskudsmodellen, primært til Genforeningspladsen som følge af merudgifter i forbindelse med etablering af skøjtebane på kunstgræsbanen. Derudover omplaceres budgettet til AUA bidrag (Aftale om Udviklingsmæssige Aktiviteter) på 5,1 mio. kr.
  • Grundet aktivitetsændringer reducerer Kultur- og Fritidsudvalget bevillingen til boligsikring med 11,0 mio. kr. og øger tilsvarende bevillingen til boligydelse.
  • Socialudvalget omplacerer 6,8 mio. kr. som følge af udvalgets balancesag (Socialudvalgets møde den 31. oktober 2018).
  • Økonomiudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget samt Socialudvalget øger i 2018 deres indtægts- og udgiftsbudgetter med 2,6 mio. kr. vedrørende eksternt finansierede projekter, herunder Styrket indlæring, bedre skolegang og Vækstrådgiver fase 2.

Omplaceringer mellem udvalg uden likviditetseffekt
Udvalgene har mulighed for at søge om budgetomplaceringer på tværs af udvalg med henblik på at sikre overensstemmelse mellem budget og forbrug inden for de allerede vedtagne rammer.

Omplaceringerne omhandler blandt andet følgende:

  • Omplaceringer på 86,9 mio. kr. fra Økonomiudvalget til Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget og Teknik- og Miljøudvalget i forbindelse med udmøntning af puljen til uforudsete udgifter til dækning af merforbrug på service i udvalgene jf. budgetaftalen for 2019.
  • Omplacering på 13,1 mio. kr. fra Økonomiudvalget til Teknik- og Miljøudvalget vedrørende fortrolig sag.
  • Omplaceringer fra Økonomiudvalget til Børne- og Ungdomsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget på 12,6 mio. kr. vedrørende huslejekorrektioner.
  • Omplacering på 0,2 mio. kr. i 2018 og 9,3 mio. kr. i 2019 fra Teknik- og Miljøudvalget til Økonomiudvalget vedrørende etablering af ladeinfrastruktur til elhavnebusserne.
  • Omplaceringer på 7,2 mio. kr. fra Økonomiudvalget og Intern Revision til fagudvalgene vedrørende databeskyttelsesforordningen (GDPR).

Omplaceringer med modpost på kassen
Udvalgene har mulighed for at søge om tillægsbevilling med modpost på kassen, uden det har betydning for opgørelsen af den reelle kasse. Når det ikke har betydning for opgørelsen af den reelle kasse skyldes det enten, at tillægsbevillingen tidligere er indregnet i den reelle kasse, eller at der er tale om en tillægsbevilling med midlertidig effekt, dvs. en reperiodisering.

Omplaceringer i denne sag tilfører kassen 797,3 mio. kr., der har midlertidig effekt på kassebeholdningen, herunder:

  • Økonomiudvalget tilfører kassen 799,4 mio. kr. i 2018 vedrørende udskydelse af indskud i By & Havn til 2019 vedrørende tunnel til Nordhavn samt løsning for Ørestad Fælled Kvarter.
  • Teknik- og Miljøudvalget tilfører i 2018 og 2019 kassen 507,0 mio. kr. vedrørende reperiodisering af indskud i landsbyggefonden. Overførslerne medfører alene en midlertidig kasseopbygning, da de modsvares af kassetræk i 2022 og 2023.
  • Økonomiudvalget tilfører kassen 362,6 mio. kr. vedrørende frigivelse af deponering primært vedrørende eksterne lejemål samt nedbringelse af deponering som følge af forventet ledig låneramme i 2018.
  • Økonomiudvalget fratrækker kassen 202,7 mio. kr. i forbindelse med nulstilling af budget til kassekreditter vedrørende klimainvesteringer. Aktiviteten vil fremover i byggefasen mellemfinansieres via kassen, mens den endelige finansiering kommer fra HOFOR. Ændringen er neutral for reel kasse, da kommunen samtidigt med anlægsudgiften får et tilgodehavende, jf. nedenfor.
  • Økonomiudvalget tilfører kassen 86,4 mio. kr. som følge af højere udbytte fra investeringsforeningen. Udbyttet svarer til afkastet i 2017, som allerede blev indregnet på balancen og i reel kasse ved regnskabet og dermed anvendt i Overførselssagen 2017-2018.
  • Økonomiforvaltningen tilfører kassen 19,0 mio. kr. vedr. refusion af anlægsudgifter på tilkoblingsanlægget vedr. Nordhavnstunnellen, som bæres af By & Havn. Ændringen er neutral for reel kasse, da der tilsvarende er afholdt anlægsudgifter for 19,0 mio. kr.
  • Økonomiudvalget tilfører kassen 17,9 mio. kr. vedrørende salgsreservationsleje. Modsatrettet fratrækkes kassen 7,7 mio. kr. som følge af forventede mindreindtægter på salg af rettigheder. Merindtægter fra salg af rettigheder anvendes dels til finansiering af salgsreservationsleje og dels til genopretning, hvorfor det ikke har reel kasse effekt.
  • Økonomiudvalget tilfører kassen 14,0 mio. kr. i forbindelse med nulstilling af puljen til merudgifter til forsikrede ledige. Beløbet er tidligere indregnet i reel kasse, og har derfor ingen reel kasse effekt.
  • Øvrige mindre korrektioner hvor samlet 0,9 mio. kr. fratrækkes kassen.

Omplaceringer med reel kassevirkning
Udvalgene har i begrænset omfang mulighed for at søge tillægsbevilling med modpost på kassen, som påvirker opgørelsen af den reelle kasse. Det vil som oftest være, når forudsætningerne for forbruget på de efterspørgselsstyrede overførsler samt finansposterne ændrer sig. Dertil kommer, at det er tilladt at tilføre mindreforbrug til kassen.

Kassen tilføres i denne sag 118,8 mio. kr. i 2018 og 2019, som har reel kasseeffekt. Omplaceringerne vedrører følgende:

  • Økonomiudvalget tilfører kassen 81,9 mio. kr. i forbindelse med indeksregulering af den del af finansieringen af Nordhavnsvejen, som By & Havn skal bidrage med. Modsatrettet fratrækkes kassen 48,0 mio. kr. vedrørende allerede indregnede indeksreguleringer på balancen, hvormed nettoeffekten er på 33,9 mio. kr. 
  • Økonomiudvalget tilfører kassen 55,0 mio. kr. som følge af nulstilling af puljen til merudgifter til forsikrede ledige samt pulje til imødegåelse af usikkerhed i udgiftsskønnet vedrørende kommunal medfinansiering. Førstnævnte er tidligere delvist indregnet i reel kasse, hvorfor den reelle kasse effekt er 41,0 mio. kr.
  • Økonomiudvalget tilfører kassen 24,4 mio. kr. i forbindelse med nulstilling af puljer, herunder puljer til afledt drift samt pulje til håndtering af centrale udgifter ved overenskomstforhandlinger 2018.
  • Økonomiudvalget tilfører kassen 5,8 mio. kr. i 2018 i forbindelse med at Symbion indfrier sin gæld før tid. Tilførslen modsvares af nedjustering af afdrag i perioden 2019-2024. Den samlede reelle kasse effekt er 1,7 mio. kr.
  • Sundheds- og Omsorgsudvalget tilfører kassen 4,1 mio. kr. da en indregnet udgift fra tidligere år ikke er realiseret som følge af et lavere niveau for køb af plejeboligpladser.
  • Teknik- og Miljøudvalget tilfører kassen 3,6 mio. kr. i forbindelse med aflæggelse af anlægsregnskaber for Cykelpakke VI - Holbersgade og Toldbodgade, Kollektiv trafik - Bump i Prinsessegade samt Træer Herlufs Trolles Gade, da projekterne annulleres.
  • Kultur- og Fritidsudvalget tilfører kassen 3,0 mio. kr. grundet aktivitetsændringer under bevillingen til personlige tillæg.
  • Øvrige mindre korrektioner hvor samlet 7,1 mio. kr. tilføres kassen.

Herefter udgør den reelle kasse 1.019 mio. kr. mod 900 mio. kr. ved oktoberprognosen.

Anlægsbevillinger til to projekter
Udvalgene kan i denne sag anmode om anlægsbevilling til anlægsprojekter, der er tilstrækkeligt belyst og af mindre omfang.

Teknik- og Miljøudvalget (TMU) anmoder om anlægsbevilling på 4,9 mio. kr. til anlægsprojektet Hekla Park, kunstgræsbane (Borgerrepræsentationens møde den 13. maj 2013, dagsordenspunkt 23: "Ændring af udviklingsplan for Amager Fælled og frigivelse af anlægsbevilling til kunstgræsbaner"). Midlerne skal anvendes til dækning af merudgifter i forbindelse med etablering af den nye kunstgræsbane i Hekla Park på Amager. Merudgifterne skyldes forurenet jord og mindre stabilt fundament på Amager Fælled. Merudgifterne finansieres af Teknik- og Miljøudvalgets over-/underskudsmodel og skal således gå til at muliggøre det oprindelige projekt.

Teknik- og Miljøudvalget anmoder om anlægsbevilling på 0,3 mio. kr. til den bemandede legeplads i Mimersparken i 2018. De 0,3 mio. kr. blev i 2014 anvendt til køb af to pavilloner, der fungerer som midlertidige lokaler til personalet på den bemandede legeplads frem til kvarterhuset forventes at stå færdig i 2019. De 0,3 mio. kr. er finansieret af provenuet på 62,0 mio. kr. for afvikling af Byfornyelse København (Borgerrepræsentationens møde den 15. november 2007). De 0,3 mio. kr. blev ved en fejl aldrig overført og frigivet til den bemandede legeplads i Mimersparken.

Tabel 2. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/
projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Hovedprodukt

Beløb i 1.000 kr.

2018
(2018 p/l)

2019
(2019 p/l)

TMU

Hekla park, kunstgræsbane

2000 - Ordinær anlæg

Anlægsprojekter

4.998

TMU

Indkøb af pavilloner til den bemandede legeplads i Mimersparken

2010 - Byfornyelse, anlæg

Anlægsprojekter

314

I alt

 

-

 

314

4.998



Ændring af administration for to ejendomme
Administrationen af Københavns Kommunes ejendomme deles mellem Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget (Københavns Ejendomme og Indkøb). Fordelingen af ejendommene er bestemt af Borgerrepræsentationens beslutning af 24. november 2005. På grund af ændret anvendelse ændres administration af nedenstående to ejendomme.

Artillerivej 69H: Administrationen af Matrikel nr. 187 Eksercerpladsen overføres fra Teknik- og Miljøudvalget til Økonomiudvalget (Københavns Ejendomme og Indkøb). På sigt skal der opføres en daginstitution på ejendommen.

Kulbanevej og Vigerslevvej: Efter endt ekspropriation overføres administrationen af et foreløbigt areal på ca. 25.875 m2 af matr.nr. 116 Vigerslev, Kbh., Kulbanevej og et foreløbigt areal på 2.183 m2 af matr.nr. 2942 Vigerslev, Kbh., ved hjørnet af Kulbanevej og Vigerslevvej fra Økonomiudvalget (Københavns Ejendomme og Indkøb) til Teknik- og Miljøudvalget. Teknik- og Miljøudvalget skal anlægge en park langs med banelegemet.

Annullering af klimakassekreditter
I henhold til lovgivningen vedrørende klimatilpasningsprojekter kan HOFOR som spildevandsforsyning i Københavns Kommune finansiere klimatilpasningsløsninger, som kommunen anlægger, og som erstatter traditionelle spildevandsløsninger (rør). Samlet har Borgerrepræsentationen besluttet projekter for ca. 3,3 mia. kr. i den overordnede planlægning, som kommunen mellemfinansierer, indtil HOFOR refunderer kommunens anlægsudgifter over en periode på op til 25 år via takststigninger.

I henhold til klimatilpasningsredegørelsen (Borgerrepræsentationens møde den 26. november 2015) håndteres dette ved, at der i byggefasen optages kassekreditter svarende til de afholdte udgifter, mens der efter ibrugtagning sker en omlægning af kassekreditterne til langfristede lån, hvor kommunens ydelse svarer til HOFORs betalinger. Dermed er der som udgangspunkt både under byggefasen og under afdragsfasen ikke noget kassetræk for Københavns Kommune.

I praksis har det dog vist sig, at den løbende afstemning mellem Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen om forbruget på det enkelte projekt ikke fungerer tilfredsstillende, hvilket medfører administrative byrder og store afvigelser mellem låntagningen og de faktisk afholdte udgifter. Hertil kommer, at Københavns Kommune betaler en rente for kassekreditterne på 0,05 pct. p.a., som fordyrer projekterne, mens der samtidigt skal betales en rente for bankindskud. På baggrund af den aktuelle likviditetsbeholdning er der derfor ikke behov for at optage kassekreditter til mellemfinansiering af projekterne, idet kassebeholdningen kan nedbringes og renteudgifter minimeres ved ikke at optage kassekreditterne. I stedet kan Københavns Kommune under byggefasen mellemfinansiere klimatilpasningen over kassebeholdningen på lige fod med andre anlægsprojekter.

Økonomiforvaltningen har drøftet sagen med Teknik- og Miljøforvaltningen og Forsyningssekretariatet, der ikke har bemærkninger til praksisændringen. Ændringer vedrørende kassekreditterne har ikke betydning for den langfristede finansiering, idet der fortsat vil blive optaget langfristede lån med afdrag svarende til HOFORs betalinger, når projekterne er ibrugtaget.

Servicemåltal
Udvalgenes servicemåltal reduceres i 2018 med 33,0 mio. kr. som følge af omplaceringerne i bilag 1-4, som angivet i tabel 1 i henhold til principper for tildeling af servicemåltal. Principperne tilsiger, at udvalgenes budget på serviceområdet udgør udvalgets servicemåltal. Servicebufferpuljen øges med 33,0 mio. kr. Inklusiv kendte korrektioner ud over denne sag udgør servicebufferpuljen herefter 77,1 mio. kr.

De væsentligste bevillingsmæssige ændringer for servicebufferpuljen er, at Økonomiudvalget tilfører kassen 24,4 mio. kr. i forbindelse med nulstilling af puljer jf. ovenstående samt at Sundheds- og Omsorgsudvalget tilfører kassen 4,1 mio. kr. da en periodisering fra tidligere år ikke er realiseret som følge af et lavere niveau for køb af plejeboligpladser.

Økonomi

De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af løsningsafsnittet samt bilag 1-4.

Videre proces

Indstillingen forventes behandlet af Borgerrepræsentationen på mødet den 13. december 2018.

 

Peter Stensgaard Mørch                              /Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 3: Bevillingsmæssige ændringer og anlægsbevillinger pr. december 2018 (2018-0300797)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. december 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top