Årlig redegørelse om udviklingen i de større selskaber
Årlig redegørelse om udviklingen i de større selskaber
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 11. december 2007
J.nr. ØU 465/2007
18. Årlig redegørelse om udviklingen i de større selskaber
Økonomiudvalget får en kort orientering om udviklingen i de større
selskaber, som kommunen ejer helt eller delvist.
INDSTILLING OG Beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, 1. at redegørelsen tages til efterretning. Økonomiudvalgets
beslutning i mødet den 11. december 2007: Indstillingen blev taget til efterretning. |
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog den 13. oktober 2005 en politik for aktivt ejerskab (BR 544/05), som bl.a. indebærer, at Økonomiudvalget skal have en årlig redegørelse om de større selskaber.
Løsning
Der gives en kort orientering om de kommende udfordringer for selskaberne. Som bilag til indstillingen er vedlagt et faktaark med oplysninger om kommunens ejerandel, selskabernes formål, ledelse og regnskabstal.
Det skal dog bemærkes, at kommunen i år har solgt sin aktiepost i Bella Center A/S. Provenuet på ca. 100 mio. kr., tidligere udbetalt ekstraordinære udbytte på 38 mio. kr. samt fremtidige indtægter fra de økonomiske servitutter på Bella Center A/S' ejendom, anslået til 62 mio. kr., – i alt 200 mio. kr. – er blevet reserveret til en multiarena.
Selskaber inden for
affaldsområdet
I/S Amagerforbrænding,
I/S Vestforbrænding og I/S Smoka
Rammevilkårene i affaldssektoren forandrer sig i disse år. Der blev indgået en politisk aftale om organisering af affaldssektoren i juni 2007, og der forventes at blive fastsat nye EU-regler om organisering af forbrændings- og deponeringssektoren i slutningen af 2008. Der er derfor behov for, at der i løbet af 2008 bliver udarbejdet en ejerstrategi for området, hvilket bestyrkes af:
1. At I/S Smoka nu er presset på omsætning og indtjening pga. konkurrencen fra Kommunekemi A/S, I/S Vestforbrænding og andre, som har resulteret i kundeafgang, herunder blandt interessentkommunerne.
2. At I/S Amagerforbrænding og I/S Vestforbrænding i foråret fremlagde en rapport om den fremtidige affaldsforbrændingskapacitet på Sjælland. Rapporten konkluderede, at der er behov for en udvidelse af forbrændingskapaciteten, og at det er mest rentabelt med en udvidelse både hos I/S Vestforbrænding og I/S Amagerforbrænding. Kommunen har i den forbindelse opfordret til en undersøgelse af mulighederne for en fusion mellem de to selskaber, inden der tages stilling til placeringen af den fremtidige affaldsforbrændingskapacitet. I/S Amagerforbrændings bestyrelse har imidlertid indtil videre meddelt, at de ikke ønsker at medvirke til en undersøgelse.
Kommunekemi A/S
Ejerne af Kommunekemi A/S - Kommunernes Landsforening (82 %), Københavns Kommune (15 %) og Frederiksberg Kommune (3 %) - har besluttet at sætte selskabet til salg. Der forventes tidligst i foråret 2008 et resultat af salgssonderingerne.
Kommunekemi A/S har en meget stor likvid beholdning og værdipapirer - 563 mio. kr. i 2006. Derfor blev der på generalforsamlingen i april måned vedtaget en vedtægtsændring, som giver bestyrelsen mulighed for at træffe beslutning om uddeling af ekstraordinært udbytte. Uanset om selskabet skal sælges eller ej overvejes det, om der skal uddeles et ekstraordinært udbytte i starten af 2008.
R98
R98 har monopol på at afhente husholdningsaffald i Københavns og Frederiksberg Kommuner. I oktober 2006 blev det aftalt med Konkurrencerådet, at kommunerne gradvist fra 2009 til 2011 skal hjemtage opgaverne og sende dem i EU-udbud.
Det forberedende arbejde i forbindelse med koncessionens ophør er i fuld gang, herunder overdragelse af de administrative funktioner. Der er bl.a. oprettet et selvstændigt bogholderi for den koncessionerede og den ikke koncessionerede del. Årsregnskabet vil derfor fremover blive opdelt i en koncessioneret og en ikke-konces sioneret del.
Selskaber inden for
byudviklingsområdet
Arealudviklingsselskabet
I/S
Selskabet blev stiftet den 26. oktober med virkning fra 1.
januar 2007 samtidig med opløsning af Ørestadsselskabet I/S m. fl. Selskabet skal stå for havnedrift og byudvikling i Københavns Havn
og Ørestad med størst mulig værdiskabelse mhp. afvikling af gæld overtaget fra
den nuværende metro. Københavns Kommune og staten har en ejerandel på hhv. 55
og 45 %.
Prøvestensselskaberne
og Sluseholmsselskaberne
Arealudviklingsselskabet I/S og Københavns Kommune har hver en ejerandel af selskaberne på 50 %. Det betyder reelt, at kommunens ejerandel er 77,5 % af selskaberne, da kommunen ejer 55 % af Arealudviklingsselskabet I/S.
Mht. prøvestensselskaberne forventes det, at deponering af forurenet jord er tilendebragt i foråret 2008, hvorefter afdækning med ren jord og byggemodning afsluttes i foråret 2009. Inden likvidation af selskabet skal der tages stilling til provenuets og arealets anvendelse.
Mht. sluseholmsselskaberne forventes det, at der vil blive igangsat en likvidation af selskabet i løbet af 2008, når byggemodning og videresalg af arealerne på Sluseholmen og den øvrige del af Sydhavnen er tilendebragt. Inden likvidation af selskabet skal der tages stilling til provenuets anvendelse.
Selskaber inden for
forsyningsområdet
Københavns Energi,
Lynettefællesskabet I/S og CTR I/S
Salget af KE's el-aktiviteter, bortset fra KE Transmission A/S, har vist et behov for at udvikle resten af KE. Hertil kommer, at rammevilkårene i forsyningssektoren ændrer sig i disse år (ny lovgivning, krav fra EU, fokus på forsyningssikkerheden og miljøet).
Der er derfor behov for en ny ejerstrategi og handleplan for forsyningsvirksomhederne. Økonomiudvalget behandlede på sit møde den 20. november 2007 et udkast til ny ejerstrategi.
På vandforsyningsområdet er der indledt en dialog med de 19 aftagerkommuner mhp. udarbejdelse af et forslag til en indledende organisering og udkast til aftale i et evt. kommende samarbejde. Det forventes, at Borgerrepræsentationen i første halvår af 2008 vil få forelagt en indstilling herom.
Selskaber inden for
miljøområdet
Miljølaboratoriet I/S
Miljølaboratoriet I/S blev etableret 1. januar 2007, som en sammenlægning mellem Miljølaboratoriet Storkøbenhavn I/S og Rovesta Miljø I/S, for at høste stordriftsfordele og blive en mere robust aktør i markedet. En stor del af selskabets omsætning kommer fra private kunder og andre offentlige kunder end interessentkommunerne. Der er derfor behov for udarbejdelse af en ejerstrategi for selskabet i løbet af 2008.
Selskaber inden for
transportområdet
Trafikselskabet Movia
Trafikselskabet Movia I/S blev etableret 1. januar 2007, som en sammenlægning mellem HUR, STS og VT. I forbindelse med budgetterne for 2007 og 2008 har der været uenighed mellem regioner og kommuner omkring udgiftsfordelingen. Det er kommunernes opfattelse, at en række udgiftsarter bør bogføres som fælles administrative udgifter og ikke rutespecifikke udgifter. Bestyrelsen har derfor igangsat en revisorundersøgelse, som forventes afsluttet inden december 2007.
Metroselskabet I/S
Selskabet blev stiftet den 26. oktober med virkning fra 1. januar 2007 samtidig med opløsning af Ørestadsselskabet I/S m. fl. Selskabet skal projektere og anlægge Cityringen samt stå for drift og vedligehold af den samlede metro.
Bilag
1. Faktaark vedrørende de større selskaber for 2006.