Mødedato: 11.09.2018, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Modtagelse af gave i form af ny belægning i Løvstræde og Valkendorfsgade, Indre By

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til modtagelse af gave fra ejeren (PFA Ejendomme A/S) af den gamle postgård på Købmagergade i form af ny belægning og indretning i sidegaderne Løvstræde og Valkendorfsgade.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at modtage den tilbudte gave fra PFA Ejendomme A/S om ny belægning og indretning af Løvstræde og Valkendorfsgade (mellem Købmagergade og Niels Hemmingsens Gade) og omlægning af disse strækninger til gågade og dermed nedlægge 20 parkeringspladser i rød zone,
  2. at godkende, at øgede afledte mindreindtægter på 0,9 mio. kr. (2018 p/l) forbundet med nedlæggelse af parkeringspladser, jf. hensigtserklæringen vedr. Gaver i Budget 2018, indarbejdes i budgetforslaget for de kommende år.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Den gamle postgård på Købmagergade er for nylig blevet gennemrenoveret og butikkerne ombygget. Ansøgeren ønsker en indbydende stemning for fodgængere i Løvstræde og Valkendorfsgade (mellem Købmagergade og Niels Hemmingsens Gade) for at forbedre det æstetiske indtryk for kunder og forbipasserende. Ansøgeren ønsker derfor at donere en ny belægning i gaderne til København. Forventningen er, at det markant vil forbedre tilgængeligheden og den æstetiske oplevelse af gadeforløbet for borgere, besøgende og erhvervsdrivende, ligesom projektet vil øge cykelparkeringskapaciteten fra 43 til 90 pladser.

Idet gaven i form af ny belægning og indretning i Løvstræde og Valkendorfsgade har en betragtelig værdi (fremgår af det fortrolige bilag 6), skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til, om udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen vil anbefale, at gaven accepteres.

Løsning

Den mulige løsning består i at omforme gaderne til gågade, hvilket vil medføre nedlæggelse af 20 parkeringspladser, fordi der ikke må være parkeringspladser i gågader (projektforslag - bilag 4). I dag er gaderne almindelige smalle gader med kantsten og meget smalle fortove og mange skilte til regulering af især parkering, hvilket gør gaderne svære at færdes i som fodgænger og især for handicappede, jf. bilag 3.

Ansøger har i forbindelse med ombygningen af den gamle postgård fundet midler til at donere to nye gadestrækninger til København, der kan komplementere de renoverede bygninger i ønsket om at forskønne og styrke fodgængermiljøet i gaderne, og derved ændre Løvstræde og Valkendorfsgade til gågade tilsvarende Strøget og Købmagergade.

Området er i dag præget af gågader, hvor sidegaderne til Købmagergade og Strøget enten har eller løbende bliver genoprettet med et meget velfungerende belægningsdesign af chaussesten og betonfliser, der stammer fra renovering af Strøget og Strædet i 1989 til 1993 ved den tids stadsarkitekt Otto Käszner og stadsingeniør Jens Rørbech. For at bevare et ensartet udtryk i området omkring Strøget og Købmagergade er flere gågadestrækninger i sidegaderne blevet belagt med samme belægningsdesign. Senest er Store Kannikestræde blevet genoprettet efter samme princip i 2017.  

Forvaltningen har i dialog med politiet anbefalet, at ansøger udarbejder en gågadeløsning på de to gadestrækninger, hvor belægning og udformning vil være samme type som de øvrige sidegader til Strøget og Købmagergade med chaussesten og betonfliser. Tilgængelighed for blinde og svagsynede bliver markant forbedret med genkendeligheden i belægningsdesignet hvad angår ledelinjer, ligesom tilgængeligheden for bl.a. kørestolsbrugere vil få et markant løft som følge af den nye jævne belægning, der breder sig fra væg til væg uden kantsten, skilte og biler. Cykelparkeringen er placeret med hensyn til facader og mulighed for udeservering.

Det er forvaltningens vurdering, at de trafikale konsekvenser ved projektet er begrænsede, da forslaget ikke omlægger trafikken i området ligesom varelevering forbliver uændret. Fodgænger- og cykeltrafik vurderes i al væsentlighed at forblive uændret. Parkeringspladserne i gaderne skal nedlægges som konsekvens af omdannelsen til gågader, hvorved der vil ske en trafikal ændring ved, at der ikke længere kører biler i gaderne for at parkere. Da de trafikale konsekvenser ved projektet, gennem andre sammenlignelige projekter, har været tilstrækkeligt belyst, vurderer forvaltningen, at der ikke er behov for yderligere analyse af de trafikale konsekvenser.

Det vurderes ikke muligt at genetablere parkeringspladserne i området. Parkeringsbelægningen kl. 22 i rød parkeringszone er 84 % (optalt i oktober 2017), mens parkeringsbelægningen denne del af Indre By er 68 %. I Valkendorfsgade er belægningsprocenten 38 % og 50 % i Løvstræde, jf. bilag 7.

Belægningsprocenten for cykelparkering i området er over 200 %, hvorfor tilførslen af 47 ekstra cykelparkeringspladser er en fordel for området. Varelevering vil som på den øvrige del af gågadenetværket være tilladt i tidsrummet kl. 04 – 11, og det vil være tilladt for beboere at køre ind i gårdene hele døgnet.

Forvaltningens samlede vurdering er, at omdannelse af gaderne til gågade er en god løsning, der bidrager positivt til æstetikken i området. Politiet har godkendt løsningen, der efter en politisk godkendelse kan behandles færdig og forvaltningen kan udstede en godkendelse af vejprojektet. Det forventes, at eventuel udeservering dels vil være begrænset af det smalle gaderum og dels vil foregå om dagen og tidlig aften, da bevillingsnævnet har varslet stop for nye natbevillinger i Indre By. Ligeledes vil udeservering blive mødt med samme vilkår som i resten af byen, hvor stole og borde skal kunne pakkes sammen ved lukketid for at forebygge utilsigtet ophold om natten.

Alternativ løsning

Hypotetisk kan man forestille sig en ansøgning om at vejstykkerne indrettes som i Kompagnistræde og Læderstræde, hvor kørsel og parkering fortsat er tilladt. Her vil antallet af parkeringspladser og cykelparkeringspladser være uændret. Politiet vurderer dog, at en sådan løsning forringer trafiksikkerheden, hvorfor denne indretning ikke anbefales og det er tvivlsomt, om Politiet vil godkende indretningen. Vælges et sådant alternativ vil konsekvensen være, at denne indstilling afvises.

Økonomi

Idet PFA Ejendomme A/S selv ønsker at etablere belægningen med henblik på efterfølgende overdragelse til kommunen, skal kommunen ikke afholde udgifter til fondsmoms, hvilket havde været tilfældet, såfremt der i stedet blev givet midler til kommunens egen opførelse af anlægget. Donationen har ikke betydning for kommunens anlægsmåltal.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at Valkendorfsgade er i dårlig stand, og at belægning, kantsten, fortove, vejbrønde mv. bør renoveres i 2019. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at den nye belægning vil medføre en driftsbesparelse. Den foreslåede indretning forventes dog også at have højere driftsomkostninger, da der bl.a. etableres flere cykelparkeringspladser, hvilket forhøjer udgiften til renhold. Den ændrede belægning og indretning forventes samlet set således ikke at påvirke Teknik- og Miljøforvaltningens driftsbudget til vejvedligeholdelse, renhold og vintervedligehold.

Som følge af nedlæggelse af de 20 parkeringspladser forventes fra 2020 og frem et indtægtstab på 0,9 mio. kr. årligt (2018 p/l) på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Parkering. På grund af lovgivning på området påvirker kun 30 % eller 0,27 mio. kr. af indtægtstabet kommunens likvider. Hele indtægtstabet nedsætter dog servicemåltallet. Indtægtstabet søges finansieret i forbindelse med forhandlingerne til Budget 2020.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt at modtage gaven fra PFA Ejendomme A/S vil Teknik- og Miljøforvaltningen gennemføre en partshøring af berørte grundejere. Hvis der ikke kommer afgørende indsigelser som følge af partshøringen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen give endelig tilladelse til ændring af offentlig vej. Ansøger forventer at anlægsperioden vil være på 3-4 måneder og arbejdet begynder i foråret 2019.

 

Pernille Andersen                            Anne-Sofie Degn

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at modtage den tilbudte gave fra PFA Ejendomme A/S om ny belægning og indretning af Løvstræde og Valkendorfsgade (mellem Købmagergade og Niels Hemmingsens Gade) og omlægning af disse strækninger til gågade og dermed nedlægge 20 parkeringspladser i rød zone.
  2. at godkende, at øgede afledte mindreindtægter på 0,9 mio. kr. (2018 p/l) forbundet med nedlæggelse af parkeringspladser, jf. hensigtserklæringen vedr. Gaver i Budget 2018, indarbejdes i budgetforslaget for de kommende år.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 13. august 2018

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:


”at der vælges en løsning som i Kompagnistræde og Læderstræde, hvor kørsel og parkering fortsat er tilladt.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med en stemme mod ni. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: C
Imod stemte: A, F, I, O, Ø og Å.

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Dagsordenspunkt 12. Modtagelse af gave i form af ny belægning i Løvstræde og Valkendorfsgade, Indre By (2018-0148668)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. september 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top