Mødedato: 11.08.2020, kl. 15:30
Mødested: Festsalen, efterfølgende Hovedkassen

Igangsættelse af fem skybrudsprojekter og en masterplan, flere bydele

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til igangsættelse af fem skybrudsprojekter og en masterplan (foranalyser) for seks skybrudsprojekter.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at skybrudsprojekterne Ryesgade, Trekronergade, Tuborgvej, Lundehus Skole og Bispebjerg Kirkegaard (del 1) igangsættes, jf. bilag 2, og der gives en rådighedsbevilling på 64,1 mio. kr. og frigives særskilte anlægsbevillinger på i alt 64,1 mio. kr. (takstmidler). Rådighedsbevillingen på 64,1 mio. kr. mellemfinansieres via byggekredit. De 64,1 mio. kr. afsættes, og anlægsbevillingerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg, jf. bilag 3,
  2. at masterplanen (foranalyser) for skybrudsprojekterne Banearealet, Mjølnerparken, Mimersgade, Sigurdsgade, Rovsinggade Vest og Tagensvej Syd igangsættes, og der gives en rådighedsbevilling på 4,4 mio. kr. og frigives særskilte anlægsbevillinger på i alt 4,4 mio. kr. (takstmidler). Rådighedsbevillingen på 4,4 mio. kr. mellemfinansieres af kassen. De 4,4 mio. kr. afsættes, og anlægsbevillingerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg, jf. bilag 3.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 26. november 2015, at København skal skybrudssikres med 300 konkrete projekter over 20 år. Hvert år tages der ved årsskiftet politisk stilling til, hvilke skybrudsprojekter der skal igangsættes det følgende år.

Teknik- og Miljøudvalget har besluttet at fremrykke og igangsætte en række anlægsprojekter, herunder fire ikke tidligere igangsatte skybrudsprojekter (Ryesgade, Trekronergade, Tuborgvej, Lundehus Skole) (Teknik- og Miljøudvalget (TMU) 20. april 2020). Skybrudsprojekter er finansieret af takstmidler og påvirker ikke anlægsmåltallet.

For at imødekomme Teknik- og Miljøudvalgets beslutning om fremrykning er der behov for, at Borgerrepræsentationen bevilger og frigiver midler til de fire skybrudsprojekter. Der kan herudover med fordel igangsættes, samt bevilges og frigives midler til, yderligere et skybrudsprojekt (Bispebjerg Kirkegaard (del 1)), som er klar til igangsættelse, samt en masterplan af hensyn til et igangværende udviklingsprojekt.

Løsning

Igangsættelse af fem skybrudsprojekter
Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at der igangsættes følgende fem skybrudsprojekter, jf. tabel 1:

Tabel 1: Igangsættelse af fem skybrudsprojekter, jf. bilag 2.

1. Ryesgade (Østerbro og Nørrebro)

Projektets formål er at reducere oversvømmelser i lavningspunkter på Ryesgade. Projektet består af en række vejbede, der placeres på arealer for de langsgående parkeringspladser i den sydlige del af Ryesgade og i den nordlige del, primært ved gadehjørner. Antallet og placering af parkeringspladser, som er nødvendige at nedlægge, undersøges i de indledende faser af projektet, og forvaltningen forelægger indstilling herom til politisk stillingtagen.

2. Trekronergade (Valby)

Projektets formål er at sikre, at overskydende vand transporteres kontrolleret på overfladen til Carl Jacobsens Vej, hvormed oversvømmelser af villaejendomme syd for Carl Jacobsens Vej reduceres. Projektet består af en skybruds- og forsinkelsesvej, der anlægges som en grøn vej med vejbede. Desuden vil projektet reducere oversvømmelser af Kløverbladsgade. Dette kan sikres ved etablering af bump eller lignende. Antallet og placering af parkeringspladser, som evt. er nødvendige at nedlægge, undersøges i de indledende faser af projektet, og forvaltningen forelægger indstilling herom til politisk stillingtagen, hvis der er behov for nedlæggelser.

3. Tuborgvej

(Bispebjerg)

Projektets formål er at reducere oversvømmelser af Bispebjerg Hospital med skybrudsvand fra Tuborgvej og reducere mængden af vand på selve Tuborgvej under skybrud. Projektet er en overfladeløsning, der forventes at bestå af en maksimalt 15 cm høj terrænregulering langs vejen. Dette kan fx være i form af en kantstenshævning. Desuden anlægger HOFOR en skybrudsledning under Bispebjerg Hospital. Skybrudsvand vil blive ledt til Lersøparken via HOFOR’s skybrudsledning under Bispebjerg Hospital. Der kan evt. være behov for politisk stillingtagen til ekspropriation for at kunne anlægge HOFOR’s skybrudsledning.

4. Lundehus Skole (Bispebjerg)

 

Projektets formål er at reducere oversvømmelser ved skybrud ved henholdsvis kolonihaveforeningerne langs Strødamvej og i viadukten på Lersø Parkallé. Projektet er et forsinkelsesareal, som anlægges på sportsarealet ved Lundehus Skole, der vil blive terrænreguleret langs den sydøstlige side. Desuden vil hverdagsregn fra dele af Lersø Parkallé blive opsamlet og forsinket i grønne elementer på sportsarealet som en integreret del af skybrudsløsningen.

5. Bispebjerg Kirkegaard (del 1)

(Bispebjerg)

Projektets formål er at tilbageholde en del af kirkegårdens skybrudsvand, så oversvømmelse af Skoleholdervej reduceres. Projektet består af flere forsinkelsesarealer, der anlægges på ankomstpladsen og lysningen på Bispebjerg Kirkegaard. Forvaltningen vil endvidere udarbejde en skitse for hele det sydlige område af Bispebjerg Kirkegård for at sikre en samlet plan for de nødvendige skybrudstiltag på kirkegården. I den forbindelse vil der blive rammesat et supplerende skybrudsprojekt (del 2). Forvaltningen vil herefter søge om midler til dette projekt.

De fem projekter indgår alle i afsluttede masterplaner og er derfor klar til igangsættelse. Projektet Bispebjerg Kirkegård er ikke ét af skybrudsplanens 300 projekter (BR 26. november 2015), men det har i forbindelse med Lersøparken Masterplan vist sig, at en del af skybrudssikringen i området med fordel kan ske på kirkegården. Del 1 af projektet Bispebjerg Kirkegård er klar til igangsættelse, mens et supplerende skybrudsprojekt (del 2) vil blive rammesat i forbindelse med arbejdet med del 1, jf. tabel 1 ovenfor.

Med igangsættelse af de fem projekter er i alt 68 skybrudsprojekter igangsat. De fem projekter vurderes at kunne anlægges uden forringelse af nuværende byrum. Projekterne Ryesgade, Lundehus Skole og Bispebjerg Kirkegaard har potentiale for merværdi i byrummet, der kan indfries ved byrumstilkøb. Forvaltningen udarbejder budgetnotater til Budget 2022 med forslag til byrumstilkøb for de tre projekter.

Igangsættelse af ny masterplan for seks projekter
Forvaltningen foreslår, at Haraldsgade Masterplan igangsættes af hensyn til igangværende udviklingsønsker for banearealet mellem Lersøparken og Rovsingsgade. Haraldsgade Masterplan omfatter i alt seks projekter, herunder projektet Banearealet, der er et større skybrudsbassin, som planlægges anlagt på banearealet. Masterplanen er en forudsætning for, at skybrudsbassinets rammer i form af mulig placering, størrelse og påvirkning af byrummet kan fastlægges. Det er endvidere en fordel at koordinere Haraldsgade Masterplan med kvarterplan for Aldersro Områdefornyelse, der starter i 2020-2021, samt igangværende forandringsplan for omkringliggende områder, der er opført på statens liste over ghettoområder, herunder Aldersrogade og Mjølnerparken. Haraldsgade Masterplan omfatter følgende seks skybrudsprojekter: Banearealet, Mjølnerparken, Mimersgade, Sigurdsgade, Rovsinggade Vest og Tagensvej Syd.

Høring
Projekterne har været i høring hos Nørrebro Lokaludvalg (Ryesgade), Østerbro Lokaludvalg (Ryesgade), Bispebjerg Lokaludvalg (Tuborgvej, Lundehus Skole og Bispebjerg Kirkegaard) og Valby Lokaludvalg (Trekronergade), som generelt er positivt stemt for projekterne, herunder projekternes grønne elementer, reduktion af vandskader og fartdæmpende funktion. Lokaludvalgene har fremsendt konkrete forslag til skybrudsløsningerne og håndtering af hverdagsregn samt fremkommet med ønsker til blandt andet byrumstilkøb med træer og opholdsmuligheder. Endvidere foreslår de, at der ses på trafikafviklingen og sikkerheden, specielt for cyklister og gående, og at der tages hensyn til eksisterende terræn, træer og miljøforhold. For Trekronergade-projektet er der desuden bekymring over risikoen for færre parkeringspladser.

Forvaltningens bemærkninger: Forvaltningen vil tage forslagene med i det videre arbejde i det omfang, det er muligt. Lokaludvalgene vil blive inddraget ved udviklingen af projekterne. Bilag 4 indeholder bemærkninger fra lokaludvalg og forvaltningen.

Økonomi

De fem projekter og masterplanen for seks projekter disponerer over i alt 68,5 mio. kr., jf. bilag 3. Herved er der samlet set disponeret for i alt ca. 1,4 mia. kr. i 2020-priser (ca. 26 %) ud af den samlede økonomiske ramme for skybrudsprojekter på overfladen på 5,5 mia. kr. (2020 p/l). HOFOR refunderer Københavns Kommunes anlægs- og driftsudgifter. Tilbagebetaling af anlægsudgiften sker over 25 år og starter, når et projekt er afsluttet. Fra projektstart til projektafslutning mellemfinansierer Københavns Kommune anlægsudgifterne via byggekreditter. HOFOR får dækket udgiften via spildevandstaksterne. 

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, igangsætter forvaltningen projekter og masterplan (forventeligt pr. 1. september 2020). Projektforslag forelægges for Teknik- og Miljøudvalget, efterhånden som de færdiggøres.

 

Søren Wille                                    /Lone Byskov

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at skybrudsprojekterne Ryesgade, Trekronergade, Tuborgvej, Lundehus Skole og Bispebjerg Kirkegaard (del 1) igangsættes, jf. bilag 2, og der gives en rådighedsbevilling på 64,1 mio. kr. og frigives særskilte anlægsbevillinger på i alt 64,1 mio. kr. (takstmidler). Rådighedsbevillingen på 64,1 mio. kr. mellemfinansieres via byggekredit. De 64,1 mio. kr. afsættes, og anlægsbevillingerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg, jf. bilag 3,
  2. at masterplanen (foranalyser) for skybrudsprojekterne Banearealet, Mjølnerparken, Mimersgade, Sigurdsgade, Rovsinggade Vest og Tagensvej Syd igangsættes, og der gives en rådighedsbevilling på 4,4 mio. kr. og frigives særskilte anlægsbevillinger på i alt 4,4 mio. kr. (takstmidler). Rådighedsbevillingen på 4,4 mio. kr. mellemfinansieres af kassen. De 4,4 mio. kr. afsættes, og anlægsbevillingerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg, jf. bilag 3.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den i mødet 18. juni 2020

 

Indstillingen blev med teknisk ændringsforslag anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokol:
“Parkeringspladserne i Ryesgade skal reetableres, alternativt skal bassinet udformes, så det under normale forhold kan anvendes til parkering.”

Beslutning

Dagsordenspunkt 22: Igangsættelse af fem skybrudsprojekter og en masterplan, flere bydele (2020-0103974)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. august 2020

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.


Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 18. juni 2020:

“Parkeringspladserne i Ryesgade skal reetableres, alternativt skal bassinet udformes, så det under normale forhold kan anvendes til parkering.”

Til top