Mødedato: 11.08.2020, kl. 15:30
Mødested: Festsalen, efterfølgende Hovedkassen

Etablering af park- og aktivitetsring, veje og legeplads på Østre Gasværk, Østerbro

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Der skal tages stilling til projektforslag og frigivelse af anlægsmidler til etablering af park- og aktivitetsring, veje og legeplads med integreret skybrudsbassin på Østre Gasværksgrunden.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 44,2 mio. kr. til færdigprojektering og anlæg på Østre Gasværksgrunden, jf. bilag 2, 3, 4 og 5. De 44,2 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 6,
  2. at der anlægges et skybrudsbassin integreret i legepladsen, jf. bilag 4A, som led i skybrudssikringen af området, og der til dette formål gives en rådighedsbevilling på 2,4 mio. kr. og frigives en anlægsbevilling på 2,4 mio. kr. (takstmidler), jf. økonomiafsnittet og bilag 6. De 2,4 mio. kr. afsættes og anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg,
  3. at der i projektet oprettes syv nye parkeringspladser i gul zone, jf. bilag 4D. Oprettelsen medfører en merindtægt fra betalingsparkering på 0,03 mio. kr. pr. år, jf. økonomiafsnittet.

Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

4. at driften af den del af park- og aktivitetsringen, der ligger omkring boldbanerne, varetages af Kultur- og Fritidsforvaltningen, jf. bilag 4, 5 og økonomiafsnittet.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede den 30. marts 2017 at godkende lokalplan nr. 545 for Østre Gasværk Kvarteret, som fastlægger rammerne for etablering af et nyt bykvarter med boliger, skøjtehal og rekreative områder på Østre Gasværksgrunden. Teknik- og Miljøforvaltningens resterende dele af det samlede projekt blev igangsat som følge af annulleringen af anlægsloftet i 2020 og hævelse af loftet i 2021 (TMU 20. april 2020).  

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen er ansvarlig for at anlægge en park- og aktivitetsring (stiforbindelse med grønne byrum, rekreative faciliteter og legeplads) og infrastruktur på Østre Gasværksgrunden. Teknik- og miljøforvaltningen anlagde i 2019 en midlertidig adgangsvej og anlægger frem til februar 2021 den vejinfrastruktur, der er nødvendig for ibrugtagning af Østerbro Skøjtehal (TMU 5. februar 2018 og 18. november 2019).

De resterende arbejder, som blev besluttet igangsat ved Teknik- og Miljøudvalgets beslutning 20. april 2020, er følgende, jf. bilag 4 og 5:

  • Anlæg af park- og aktivitetsring og stiforbindelser, herunder legeplads, rekreative faciliteter, grønne byrum og cykelparkering. De nye rekreative faciliteter styrker rammerne om aktivitet og leg for Østerbroerne, herunder de mange forældre og børn, der i dag bruger Svanemølleanlæggets fodboldbaner, jf. bilag 5. Legepladsen erstatter en legeplads, der blev fjernet forud for anlægsarbejdet i 2019, og målrettes små og mellemstore børn.
  • Anlæg af skybrudsbassin integreret i legepladsen som led i skybrudssikring af lokalområdet, som fastlagt i lokalplanen, jf. bilag 6. Skybrudsbassinet på Østre Gasværksgrunden er ikke et af de 300 projekter i kommunens skybrudsplan (BR 26. november 2015).
  • Anlæg af den nordlige del af Svendborggade med cykelstier, fortove, beplantning, cykelparkering, vendeplads og 17 bilparkeringspladser.
  • Færdiggørelse af skøjtehallens forplads og cykelparkering. Af hensyn til forventet ibrugtagning af skøjtehallen i begyndelsen af 2021 etableres midlertidigt en vendeplads på forpladsen, jf. tidligere beslutning (TMU 18. november 2019). Vendepladsen fjernes og forpladsen færdiggøres med anlægsarbejdet.
  • Anlæg af lokalvej med syv bilparkeringspladser mellem Strandboulevarden og Nyborggade.

Konsekvenser for bil- og cykelparkering og træer
Der oprettes 24 nye offentlige bilparkeringspladser, jf. bilag 4A og 4D. Syv af disse oprettes mellem Nyborggade og Strandboulevarden i gul parkeringszone på baggrund af tidligere beslutning om lyskrydset mellem Svendborggade og Strandboulevarden (TMU 18. november 2019). De øvrige 17 pladser oprettes langs Svendborggade udenfor parkeringszone og er forbeholdt handicapparkering, korttidsparkering og minibusser, jf. lokalplanen. Der nedlægges ikke parkeringspladser. Der oprettes ca. 340 nye cykelparkeringspladser langs park- og aktivitetsringen og Svendborggade, jf. bilag 4A, 4B og 4C.

Der plantes ca. 200 træer (eg, el, røn, skovfyr, vildpære, æble, kræge, hestekastanje, tretorn med flere) i projektområdet, jf. bilag 4, udover de tidligere besluttede ca. 80 træer (TMU 18. november 2019). I det sydøstlige hjørne af projektområdet findes fem selvsåede 20-40 år gamle træer (pil, birk og elm), jf. bilag 4C. Træerne står tæt på underjordiske tekniske installationer og er ikke udpeget som bevaringsværdige ifølge lokalplanen eller beskyttede, jf. Københavns Kommunes Træpolitik 2018-2025 (BR 1. november 2018). Træerne forsøges bevaret, men det kan blive nødvendigt at fælde et eller flere af de fem træer for at kunne anlægge park- og aktivitetsringen som fastlagt i lokalplanen. Der fældes ikke træer i resten af projektområdet.

Høring
Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen har afholdt en workshop og møder med Østerbro Lokaludvalg, borgere og interessenter. Østerbro Lokaludvalg har den 21. maj 2020 fremsendt høringssvar med anbefaling om cykelparkering og faciliteter målrettet de store børn i aldersgruppen 12-16 år, jf. bilag 7. Til workshoppen gav flere deltagere desuden udtryk for ønsker om rekreative faciliteter, bynatur, stiforbindelser, trafiksikkerhed og tryghed.

Forvaltningernes bemærkninger: Ønskerne fra lokaludvalget og deltagere på workshoppen om rekreative faciliteter, cykelparkering, stiforbindelse, trafiksikkerhed mv. vurderes tilgodeset i projektet. Dette også for målgruppen 12-16 år, hvor der etableres en multibane med skaterfunktion, opholdssteder og træningsstop på park- og aktivitetsringen, ligesom mange unge bruger kunstgræsbanerne og skøjtehallen. Lokaludvalget vil blive inddraget i forbindelse med den videre projektering.

Projektet kan anlægges uden skybrudsbassinet og/eller oprettelse af de syv nye bilparkeringspladser, jf. indstillingens at-punkt nr. 3 og 4. Dette vil medføre, at området ikke sikres mod oversvømmelser som følge af skybrud i det omfang, der er fastlagt i lokalplanen, og/eller at der ikke oprettes nye bilparkeringspladser til erstatning for dem, det tidligere er besluttet nedlagt for at give plads til lyskrydset mellem Svendborggade og Strandboulevarden (TMU 18. november 2019). De 17 nye parkeringspladser langs Svendborggade og øvrige anlæg følger af lokalplanen og skal dermed anlægges.

Økonomi

Der er til projektet samlet afsat 89,0 mio. kr. (2020 p/l) på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, heraf er frigivet 44,8 mio. kr. (2020 p/l). jf. bilag 6. Med denne indstilling skal den resterende bevilling på 44,2 mio. kr. (2020 p/l) frigives, jf. bilag 6.

Bevillingen Ordinær anlæg er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens anlægsmåltal. Teknik- og Miljøudvalget har 20. april 2020 besluttet at prioritere anlægsmåltal for 2021 på 19,9 mio. kr. (løbende p/l) til projektet. Der er ikke taget stilling til anlægsmåltal for efterfølgende år.

Der skal desuden gives en rådighedsbevilling og frigives en anlægsbevilling på 2,4 mio. kr. (2020 p/l) til anlæg af et skybrudsbassin integreret i legepladsen, som led i skybrudssikringen af området, jf. bilag 6, tabel 2 og 3. Udgiften til bassinet er væsentligt lavere end en sædvanlig kloakløsning, som anslås at koste 4,9 mio. kr. Udgiften medfinansieres af HOFOR med 100 %, således at Københavns Kommune afholder anlægsudgifterne, som ved projektets afslutning bliver omlagt til et 25-årigt annuitetslån, der fuldt ud tilbagebetales af HOFOR. HOFOR får dækket udgiften via spildevandstaksterne.

Oprettelse af syv offentlige parkeringspladser i gul zone medfører merindtægt fra betalingsparkering på 0,03 mio. kr. pr år fra 2021 og frem. Som følge af regler på området påvirker merindtægten ikke kommunen finansielt. Hele indtægten forøger dog servicemåltallet. Teknik- og Miljøudvalgets indtægtsbudget justeres tilsvarende.

Projektet kan anlægges uden skybrudsbassinet og oprettelse af de syv nye parkeringspladser. De 17 nye parkeringspladser langs Svendborggade og øvrige anlæg følger af lokalplanen og skal dermed anlægges.

Ved overførselssagen 2015/16 (BR 28. april 2016) (A, B, C, F, I, O og V) noterede parterne sig, at der er behov for 2,0 mio. kr. i årlige driftsudgifter til park- og aktivitetsringen fra 2020 og frem. Driften anbefales varetaget af Kultur- og Fritidsforvaltningen, der i forvejen drifter de tilgrænsende boldbaner. Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at de afsatte 2,0 mio. kr. årligt (pl 2016) er dækkende for de årlige afledte driftsudgifter for den del af park- og aktivitetsringen, der ligger omkring boldbanerne, herunder skøjtehallens forplads, jf. bilag 4 og 5. Driftsmidlerne overføres fra Økonomiforvaltningen til Kultur- og Fritidsforvaltningen, når skøjtehallens forplads og park- og aktivitetsringen ibrugtages.  

De afledte driftsudgifter for Teknik- og Miljøforvaltningen forventes at udgøre 0,4 mio. kr. pr. år i år 2022 og frem til drift, renhold og vedligehold af legeplads og nyt offentligt vejareal, samt belysning på park- og aktivitetsring og på privat fællesvej, som søges dækket i kommende budgetforhandlinger.

Drift af den nye private fællesvej påhviler ejerne af de ejendomme, der grænser op til vejen og vil i praksis blive varetaget i regi af et vejlaug, som Københavns Ejendomme, der er grundejer, vil være medlem af på vegne af Københavns Kommune.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, sættes den videre projektering og anlæg i gang. Vejdelen forventes ibrugtaget i december 2021 og park- og aktivitetsringen forventes ibrugtaget frem til juni 2022.

 

Mette Touborg                Søren Wille    

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget i bilag 4 danner grundlag for færdigprojektering og anlæg af de resterende dele af Teknik- og Miljøforvaltningens andel af det samlede projekt på Østre Gasværksgrunden, herunder en park- og aktivitetsring, veje og en legeplads med integreret skybrudsbassin.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  2. at der frigives en anlægsbevilling på 44,2 mio. kr. til færdigprojektering og anlæg på Østre Gasværksgrunden, jf. bilag 2, 3, 4 og 5. De 44,2 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 6.
  3. at der anlægges et skybrudsbassin integreret i legepladsen, jf. bilag 4A, som led i skybrudssikringen af området, og der til dette formål gives en rådighedsbevilling på 2,4 mio. kr. og frigives en anlægsbevilling på 2,4 mio. kr. (takstmidler), jf. økonomiafsnittet og bilag 6. De 2,4 mio. kr. afsættes og anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg.
  4. at der i projektet oprettes syv nye parkeringspladser i gul zone, jf. bilag 4D. Oprettelsen medfører en merindtægt fra betalingsparkering på 0,03 mio. kr. pr. år, jf. økonomiafsnittet.

    Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  5. at driften af den del af park- og aktivitetsringen, der ligger omkring boldbanerne, varetages af Kultur- og Fritidsforvaltningen, jf. bilag 4, 5 og økonomiafsnittet.

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 16. juni 2020

 

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingens 5. at-punkt. 

 

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. juni 2020

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingens 2., 3. og 5. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Indstillingens 4. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 7 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F og V.
Imod stemte: Ø og Å.

 

Det samlede udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
“Partierne er enige om at følge behovet for etablering af ekstra cykelparkeringspladser tæt.”

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 20: Etablering af park- og aktivitetsring, veje og legeplads på Østre Gasværk, Østerbro (2020-0099626)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. august 2020

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Et samlet Økonomiudvalg videreførte Teknik- og Miljøudvalgets protokolbemærkning fra deres møde den 18. juni 2020:

“Partierne er enige om at følge behovet for etablering af ekstra cykelparkeringspladser tæt.”
Til top