Forslag til lokalplan ”Ved Amagerbanen Nord”, Amager Øst
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan Ved Amagerbanen Nord i høring samt tage udkast til udbygningsaftale til efterretning. Forslaget vil muliggøre omdannelsen af et industriområde i Nordøstamager til et boligområde med serviceerhverv og en daginstitution.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at godkende forslag til lokalplan ”Ved Amagerbanen Nord” (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at tage til efterretning, at der foreligger et udkast til udbygningsaftale med grundejerne (bilag 4), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagets endelige behandling.
Problemstilling
Grundejerne i området afgrænset af Ved Amagerbanen, Prags Boulevard og Amager Strandvej har anmodet kommunen om en ny lokalplan. Grundejerne ønsker at ombygge det eksisterende industriområde til et område med boliger og serviceerhverv, og Økonomiforvaltningen ønsker at placere en daginstitution i området. Det kræver en lokalplan at realisere ønskerne, da området i dag er udlagt til industriområde. I forbindelse med behandling af startredegørelsen den 7. oktober 2019 vedtog Teknik- og Miljøudvalget et ændringsforslag til startredegørelsens anbefalinger til den videre planlægning, som tilføjer ”at der opfordres til, at byggeriet opføres i bæredygtige materialer som træ eller materialer med tilsvarende eller mindre CO2-udledning.”.
Løsning
Lokalplanforslaget muliggør boliger, serviceerhverv og en daginstitution med et samlet etageareal på ca. 57.000 m2. Bygherre ønsker at placere den højeste bebyggelse i op til syv etager og maksimalt 24 m i en rand mod Prags Boulevard og Amager Strandvej, mens den midterste del af området holdes i en lavere skala op til fem etager og maksimalt 20 m. Den høje randbebyggelse og den øvrige bebyggelse skærmer områdets friarealer fra trafikstøj og en eventuel trykpåvirkning fra risikovirksomhed på Prøvestenen. Det er vurderet forsvarligt at placere følsom anvendelse som fx boliger mod Prøvestenen, og det anbefales bygherrerne at anvende vinduer med glas, der kan modstå trykpåvirkning. Risikovurderingen er uddybet i startredegørelsen og i bilag 8.
Udformningen af området tager afsæt i områdets industrielle historie. Der er krav om tagformer med en hældning på min. 20 grader i den centrale del af området med gavle mod områdets centrale plads og Ved Amagerbanen. Der er indenfor området to bygninger med middel bevaringsværdi, SAVE-værdi 5 og 6, mens de øvrige bygninger er uden bevaringsværdi i SAVE-registreringen af området. De eksisterende bygninger er gennemgået af rådgiver og forvaltningen med henblik på at udpege bygninger, der kan understøtte områdets historie. Der udpeges på den baggrund to bevaringsværdige bygninger i området, der kan ombygges. De øvrige bygninger inklusive de to bygninger med middel bevaringsværdi, bevares ikke, da tilstand og placering ikke understøtter det (bilag 6).
Lokalplanforslaget muliggør en daginstitution på 20 grupper, der forventes ibrugtaget i 2023. Børne- og Ungdomsforvaltningen oplyser, at deres prognose for antal børn på Amager Øst viser, at der er behov for denne udbygning af kapaciteten.
Byliv
I forlængelse af Holmbladsgade planlægges en stiforbindelse for cyklende og gående til et centralt placeret offentligt byrum. Byrummet skal fungere som mødested for beboere inden for og uden for området. En del af byrummet vil blive reserveret til legeplads for daginstitutionen i dagtimerne, men være offentlig tilgængelig for områdets børn og voksne udenfor daginstitutionens åbningstid. Dele af stueetagerne mod det centrale byrum etableres med mulighed for publikumsorienteret serviceerhverv og fællesarealer, der sikrer kontakt mellem mennesker udenfor og indenfor i stueetagen.
Bæredygtighed og bynatur
Bygherrerne ønsker at udvikle et grønt og bæredygtigt byområde med særlig fokus på social bæredygtighed i form af rum til fællesskaber i alle aldre og rekreative forbindelser. Der er krav til etablering af render og bede til afledning af regnvand i forbindelse med gang- og cykelstier, og området skybrudssikres ved, at der under et 100-års skybrud maksimalt står 10 cm vand på terræn.
På baggrund af ændringsforslag til startredegørelsen har der, i dialogen med grundejerne, været fokus på bæredygtige materialer. Bygherrerne har på den baggrund fået lavet en indledende kortlægning af materialer i de eksisterende bygninger, som kan genbruges i byrummene. Facadematerialer på mindre bygninger i den midterste del af området er begrænset til træ, metal og natursten. En bygherre ønsker at opføre tilbygninger til den bevaringsværdige bygning på hjørnet af Prags Boulevard og Ved Amagerbanen med facader i træ og glas. Andre bygherrer stiler mod en certificeringsordning med fokus på bæredygtighed, henholdsvis DGNB og Svanemærkning.
12 platan- og søjlepoppel træer, der står i et grønt bælte langs Prags Boulevard, gøres i lokalplanen bevaringsværdige. To andre træer i området af arten hvidtjørn lever op til kriterierne for at kunne udpeges som bevaringsværdige, men udpeges ikke, da de er placeret, hvor det vil være hensigtsmæssigt at placere bebyggelse. Der stilles krav om nyplantning af 169 træer (bilag 5).
Almene boliger
Da skoledistriktet har under 30 % almene boliger, og lokalplanen muliggør omdannelse fra erhvervsformål til boligformål, stilles krav om minimum 25 % almene boliger, jf. Kommuneplan 2019. Vurderingen er uddybet i bilag 7.
Parkering
Lokalplanområdet er i Kommuneplan 2019 udpeget som byudviklingsområde og kan etableres som helt eller delvis bilfri. Infrastrukturen og parkeringsløsningen tilsigter at begrænse biltrafikken i området, og der er generelt planlagt til lav hastighed, og Yderlandsvej er, ved det centrale byrum, friholdt for nedkørsler til parkeringskældre. Parkeringsnormen for boliger er i området 1:250, hvilket svarer til, at der skal etableres ca. 238 parkeringspladser. Parkering placeres i konstruktion i kældre med undtagelse af enkelte handicapbuspladser på terræn i forbindelse med Yderlandsvej og daginstitutionens afsætningspladser placeret på Ved Amagerbanen. I følge rammerne for parkering i Kommuneplan 2019, kan der efter en konkret vurdering fastsættes lavere parkeringsnormer for alle funktioner. Da området har en afstand på ca. 900 m til en metrostation og dermed i udkanten af det stationsnære område i forhold til Øresund metrostation, er der ikke gjort brug af denne mulighed, jf. ”Administrationsgrundlag for parkeringsnormer for bilparkering i Kommuneplan 2019”, vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget 11. maj 2020.
Cykelparkeringsnormerne fastsættes i henhold til Kommuneplan 2019. I alt skal der etableres ca. 2.300 cykelparkeringspladser, heraf 115 ladcykelpladser, indenfor lokalplanområdet. Halvdelen af cykelparkeringspladserne vil være overdækket og forventes etableret i konstruktion. Cykelparkeringspladser på terræn vil blive placeret i nærheden af indgange.
Borgerinddragelse
Der er foretaget intern høring af lokalplanforslaget inden udarbejdelse af startredegørelse, herunder af Amager Øst Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Forud for startredegørelsen har desuden været afholdt en workshop sammen med lokaludvalget og interesserede borgere. Flere input fra borgermødet og den interne høring er indarbejdet i lokalplanforslaget. Fx etableres en grøn forbindelse gennem området med adgang til en central bydelsplads med legeplads. Fremtidige forbindelser til vandet sikres med stræder og støttepunkt til krydsning af Amager Strandvej. Planen er disponeret med grønne gårdrum, placering af cykelparkering ved indgange og mulighed for central placering af fx caféer. Og der skabes et samlet arkitektonisk udtryk for lokalplanområdet med mulighed for træbyggeri og bofællesskaber. Det har ikke være muligt at imødekomme ønsker fra workshoppen om fx el-ladestandere og ejerforhold til boliger og parkeringspladser. Med den høje bebyggelsesprocent vil det ikke være muligt at bevare udsigten til Kløvermarken alle steder i området, og der er ikke indarbejdet konkrete planer om et kulturhus/medborgerhus. Bemærkninger fra lokaludvalg og workshoper uddybet i bilag 9. Der vil blive afholdt et borgermøde i samarbejde med lokaludvalget i den offentlige høringsperiode.
Miljøvurdering
Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.
Økonomi
For at muliggøre lokalplanen kræves det, at grundejerne erhverver matrikel nr. 4410 Sundbyøster (2.879 m2), der ligger langs Prags Boulevard, af Københavns Kommune. Salgsprocessen er sat i gang efter Teknik- og Miljøudvalgets beslutning om at udarbejde lokalplanforslaget.
Udbygningsaftale
På grundejers anmodning er udarbejdet et udkast til en frivillig udbygningsaftale (bilag 4) i henhold til planlovens § 21 b. Aftalen indeholder udvidelse af Amager Strandvej ud for lokalplanområdet med nyt fortov og cykelsti, omlægning af Ved Amagerbanen frem til nyt signalreguleret kryds ved Prags Boulevard samt etablering af supplerende beplantning og belægning langs Prags Boulevard. Kommunen får anlæggene vederlagsfrit, når de er færdiganlagt og godkendt af kommunen. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer årlige driftsudgifter på 65.000 kr., der vil blive søgt dækket i forbindelse med budgetforhandlingerne, når anlæggene er etableret. Såfremt der ikke bliver givet midler i budgetforhandlingerne, vil de forøgede driftsomkostninger blive dækket via effektiviseringer eller reduktion af serviceniveauet på Teknik- og Miljøforvaltningens øvrige områder.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger. Der afholdes et borgermøde i samarbejde med Amager Øst Lokaludvalg i perioden for den offentlige høring. På baggrund af resultatet af høringen vil forvaltningen udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget og godkendelse af udbygningsaftalen. Indstillingen forventes forelagt Borgerrepræsentationen primo 2021.
Søren Hartmann Hede Søren Wille
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende forslag til lokalplan ”Ved Amagerbanen Nord” (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at tage til efterretning, at der foreligger et udkast til udbygningsaftale med grundejerne (bilag 4), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagets endelige behandling.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. juni 2020
Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag:
”at der ikke stilles krav om opførelse af almene boliger.”
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 1 stemme mod 9. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C.
Imod stemte: A, B, F, V, Ø og Å.
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 7 stemmer mod 1. 2 undlod at stemme.
For stemte: A, B, V og Ø.
Imod stemte: C.
Undlod at stemme: F og Å.
Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Før den endelig behandling af lokalplanen er det partiernes ønske, at der arbejdes med at nedsætte parkeringsnormen og bilfrihed og at forvaltningen i det arbejde, kan trække på Amager Øst lokaludvalgs erfaringer og tanker om dette.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Konservative Folkeparti ønsker, at parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig, så parkering kan holdes på egen grund uden at belaste de offentlige vejarealer med parkering.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti er imod at bygge boliger og daginstitutioner på de steder, hvor der er risiko for over 20 mb tryk ved en eksplosion på Benzinøen.”
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. august 2020
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 1. 1 medlem undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, Å, B, V og O.
Imod stemte: C.
Undlod at stemme: F.
SF videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. juni 2020:
”Før den endelig behandling af lokalplanen er det partiernes ønske, at der arbejdes med at nedsætte parkeringsnormen og bilfrihed og at forvaltningen i det arbejde, kan trække på Amager Øst lokaludvalgs erfaringer og tanker om dette.”
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. juni 2020:
”Det Konservative Folkeparti ønsker, at parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig, så parkering kan holdes på egen grund uden at belaste de offentlige vejarealer med parkering.”
”Det Konservative Folkeparti er imod at bygge boliger og daginstitutioner på de steder, hvor der er risiko for over 20 mb tryk ved en eksplosion på Benzinøen.”