Mødedato: 11.08.2020, kl. 15:30
Mødested: Festsalen, efterfølgende Hovedkassen

Forslag til lokalplan Vejlands Kvarter med tilhørende kommuneplantillæg, Amager Vest

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan Vejlands Kvarter med tilhørende kommuneplantillæg, miljøkonsekvensrapport (VVM) og miljørapport i høring. Forslaget vil muliggøre et nyt boligområde på 219.000 m2 med skole, daginstitutioner, plejehjem, serviceerhverv samt butikker.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende forslag til lokalplan Vejlands Kvarter (bilag 2) med miljørapport (bilag 4) og miljøkonsekvensrapport (bilag 10) med udkast til VVM-tilladelse (bilag 12) med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger,
  2. at den resterende del af lokalplan nr. 540 Campingplads på Amager Fælled ophæves (bilag 8).

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

3. at godkende det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2) med miljørapport (bilag 4) og miljøkonsekvensrapport (bilag 10) med udkast til VVM-tilladelse (bilag 12) med henblik på udsendelse i offentlig høring sammen med lokalplanforslaget i otte uger,

4. at tage til efterretning, at der foreligger et udkast til udbygningsaftale med grundejeren (bilag 5), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagenes endelige behandling.

Problemstilling

Med Budget 2019 (Borgerrepræsentationen (BR) 4. oktober 2018) (A, B, C, F, I, O og V) blev der vedtaget en ny løsning for Ørestad Fælled Kvarter, herunder at overdrage en del af arealet anvendt til campingplads (Vejlands Kvarter) til By & Havn med henblik på byudvikling. I Budget 2019 er lagt vægt på, at der bliver taget hensyn til naturen på og omkring arealet, samt at der bliver skabt en ny, grøn og bæredygtig bydel, hvor bebyggelsen er indpasset i naturen, arealet til byggeri på Amager Fælled er minimeret, og biodiversitet i naturen omkring byggeriet er sikret. Det kræver en lokalplan at realisere byggeriet, da området i dag er lokalplanlagt til campingplads. Den eksisterende lokalplan foreslås ophævet for hele sit område. Projektet kræver kommuneplantillæg for at muliggøre lokale butikker og serviceerhverv. Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkendte den 4. og 12. november 2019 en startredegørelse.

Løsning

På baggrund af Budget 2019 udlægges med lokalplanforslaget i alt 219.000 m2 byggeri med en maksimal bygningshøjde på 24 meter/seks etager. Den del af lokalplanområdet, hvor der kan bygges, er181.000 m2, hvortil der er et areal på ca. 14.000 m2 langs Vejlands Allé, hvor lokalplanforslaget udpeger bevaringsværdige træer og muliggør nødvendige vejtilslutninger og en støjskærm. Støjskærmen gør, at bebyggelsen kan opføres tæt ved Vejlands Allé, så mest muligt af den natur med højest kvalitet, der ligger mod nord, kan friholdes for byggeri. Af de 181.000 m2 kan der opføres bebyggelse på 118.000 m2, mens de resterende 63.000 m2 skal fremstå som natur- og friareal med mulighed for en rekreativ anvendelse. Lokalplanforslaget vil primært muliggøre boliger, men også en skole, daginstitutioner og plejehjem samt butikker og serviceerhverv som hotel, vandrehjem, lagerhotel mv. Den eksisterende lokalplan ophæves med den nye lokalplan og efter planlovens § 33 (bilag 8).

Bygherre har på baggrund af en indbudt arkitektkonkurrence i samarbejde med deres rådgiver udarbejdet en masterplan, som har dannet baggrund for lokalplanforslaget. Bygherres overordnede vision for Vejlands Kvarterer, at det skal være et boligkvarter med fokus på bæredygtighed, og at nærheden til naturen skal afspejle sig i bebyggelsen. Bygherre ønsker, at boligbyggeriet bliver opført med bærende konstruktioner i træ. Facader ønskes opført i genanvendelige materialer, træ, tegl og lignende materialer samt begrønnede facader. Lokalplanen muliggør, at der kan anvendes genanvendelige materialer, men det er ikke muligt at stille krav om dette i lokalplaner.

Den nye bydel er opdelt i tre byområder, som bidrager til at give beboerne i området et nært tilhørsforhold til deres lokale fællesskab. De tre byområder er bundet sammen med gadeforløb, som løber mellem de centrale pladser i hvert byområde. Åbne karréer medvirker til, at fælledens natur kan brede sig ind i gårdrummene. Bebyggelsen vil gå fra seks etager (maksimalt 24 meter) ved de centrale pladser til tre etager mod fælleden.

Der er muliggjort i alt 16 daginstitutionsgrupper og en folkeskole. Daginstitutionerne forventes opført i samme takt som områdets generelle udvikling. Økonomiforvaltningen forventer behov for folkeskole med ibrugtagning i skoleåret 2029. Der skal udarbejdes supplerende lokalplan for skolen.

Byliv

Der bliver et centralt byrum i hvert byområde med forskellige faciliteter, som henvender sig til både lokale beboere og besøgende. Plejehjemmet kommer til at ligge overfor skolen og plejehjemsbeboerne får udsigt til områdets mest aktive byplads, hvor der også forventes leg og ophold efter skoletid. For at modvirke indbliksgener stiller lokalplanen krav om hævede gulvkoter, selv om bygherre ikke har haft ønske herom. Derved understøttes indsatsen i Københavns Kommunes strategi for teknik- og miljøområdet, Fællesskab København, om en bedre hverdag i byrummet.

Bæredygtighed og bynatur

Forvaltningen har drøftet mulighederne for at implementere Københavns Kommunes politikker, planer og strategier for bæredygtighed i projektet med bygherre. Bygherre stiler mod, at hele kvarteret DGNB certificeres til platin, og forventer, at de enkelte byggerier bliver DGNB certificeret til guld.

I henhold til Budget 2019 skal de 63.000 m2, der ikke må bebygges, indgå som natur, der også kan anvendes som friareal til bebyggelsen og danne overgang til den omkringliggende fælled. En eksisterende sø i den sydlige del af området vil med forslaget til lokalplan blive bevaret.

Der stilles i lokalplanforslaget krav om, at bygherre skal plante 279 nye træer. Der er i området 64 træer, der lever op til kriterierne for at kunne gøres bevaringsværdige. For at realisere byggeriet og foretage de nødvendige terrænændringer, som skal ske pga. jordforureningen, er det nødvendigt at muliggøre fældning af 25 af træerne (bilag 6). De resterende 39 træer bliver udpeget som bevaringsværdige. To større områder med krat i den sydlige og nordlige ende af lokalplanområdet foreslås desuden gjort til bevaringsværdig beplantning.

Langs Vejlands Allé er det nødvendigt at placere en støjskærm, der foreslås beplantet med klatreplanter, der typisk vil være at finde i et tilsvarende område. Ydermere stilles krav om, at støjskærmen opføres i materialer, der vil bidrage til insekt- og fuglelivet. Støjskærmens udformning vil sammen med kravet om begrønnede flade tage og stedvist begrønnede facader bidrage til at understøtte insekt- og dyrelivet i området.

Almene boliger

Med Budget 2019 blev det besluttet at stille krav om 25 % almene boliger i lokalplanen, da området vil komme til at ligge i et skoledistrikt med under 30 % almene boliger (bilag 7). Da projektet endnu ikke er planlagt i detaljer sikres en spredning af ejerformerne ved at fastlægge en andel almene boliger i hvert byområde, og at 20 % af de almene boliger skal opføres i byggefelterne nærmest fælleden i stedet for en præcis udpegning, som anbefalet i startredegørelsen. Derved sikres en variation i bebyggelsen. Bygherre er i dialog med de almene boligorganisationer om mulighederne for alment byggeri i Vejlands Kvarter og har inviteret alle organisationerne til en åben proces for  interessetilkendegivelse. 

Trafik og parkering

Lokalplanområdet er udpeget som byudviklingsområde i Kommuneplan 2019 og kan etableres som helt eller delvis bilfri. Området er generelt planlagt til lav hastighed for biler og infrastrukturen og parkeringsløsningen tilsigter at fredeliggøreområdet, så boliggader og byrum kan indrettes på de bløde trafikanters præmisser.

Ca. 520 af de i alt ca. 700 parkeringspladser for biler vil blive etableret i decentrale parkeringsanlæg ved indgangen til området langs Vejlands Allé. I samme område fastlægger lokalplanen de anvendelser, som genererer mest trafik, herunder dagligvareforretning, skole og plejecenter. Derudover fastlægges to mindre parkeringshuse ved adgangen til de to nordlige byområder med hver 90 parkeringspladser. Bygherre ønsker derudover at reservere op til 15 % af den samlede parkering i området til delebiler og samtidig forberede parkering i konstruktion med ladeinfrastruktur  for at imødegå den grønne omstilling.

Parkeringsnormerne følger Kommuneplan 2019 og er for boliger en plads pr 250 m2. Ifølge bemærkning 0 til parkeringsrammerne i Kommuneplan 2019, kan der efter en konkret vurdering fastsættes lavere parkeringsnormer for alle funktioner. Da området ligger med en afstand på ca. 1.000 meter (målt i fugleflugt), og derved i udkanten af det stationsnære område i forhold til Sundby og Bella Center metrostationer, er der ikke gjort brug af denne mulighed, jf. ”Administrationsgrundlag for parkeringsnormer for bilparkering i Kommuneplan 2019”, vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget 11. maj 2020.

Projektselskabet har tilbudt en udbygningsaftale vedr. ombygning af vejanlæg til håndtering af den øgede trafik afledt af det konkrete byudviklingsprojekt, da bygherres trafikanalyse viser, at signalet ved Vejlands Allé, hvor lokalplanområdet tilsluttes, er udfordret på kapaciteten. Ved udbygningen af lokalplanområdet vil blive behov for at optimere signalet især for at imødekomme udfordringen i myldretiden. Det betyder bl.a., at der kan blive ca. 400 meter kø bestående af venstresvingende bilister for at komme ind i lokalplanområdet om eftermiddagen, hvis vejen ikke på sigt ombygges. Tilsvarende er vejgrenen fra Center Boulevard på nuværende tidspunkt ikke indrettet til at kunne håndtere den øgede ligeudkørende trafik ind i området.

Som konsekvens af den generelle byudvikling i den sydlige ende af byen er Vejlands Allé generelt udfordret på kapaciteten, og der er i perioder store udfordringer i samtlige signaler ad Centrumforbindelsen (Sydhavnsgade, Vasbygade). Det præcise omfang og eventuelle løsninger på de generelle kapacitetsudfordringer på centrumforbindelsen kan på sigt afdækkes med en forundersøgelse, der vil forudsætte budgetmidler. 

I kommunens forslag til fredning af området øst for lokalplanområdet er der indarbejdet et ønske om, at der udenfor lokalplanområdet kan anlægges en befæstet sti med belysning, som sikrer en direkte forbindelse til metrostationen Sundby St. Der kan først tages endelig stilling til stien, når fredningssagen er afsluttet og lokalplanforslaget afhænger ikke af stien.

Kommuneplan

I Kommuneplan 2019 er området fastlagt til boligformål (B4*-område). Af rammens særlige bestemmelser fremgår, at arealet kan byudvikles fra 2019 (første del af planperioden), og at den maksimale byggemulighed er fastlagt til 219.000 m2 etageareal inklusive parkeringshuse. Endvidere giver de særlige bestemmelser mulighed for, at op til 20.000 m2 af etagearealet kan lokalplanlægges til skole med tilhørende funktioner. Et mindre areal i den sydlige del af lokalplanområdet er i Kommuneplan 2019 fastlagt til fritidsområde (O1-ramme).

Kommuneplantillægget giver grundlaget for at kunne lokalplanlægge for lokale butikker i Vejlands Kvarteret (nyt lokalcenter) og for, at der i boligrammen kan lokalplanlægges for en mere blandet by, hvor de mange boliger og den kommende folkeskole kan suppleres med en mindre andel serviceerhverv.

Borgerinddragelse

Der er foretaget intern høring, herunder af Amager Vest Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Lokaludvalget ønsker ikke, at der skal bygges på Amager Fælled af hensyn til opretholdelse af områdets biodiversitet og som unikt naturområde.

Bygherre har afholdt borgermøder både før og efter arkitektkonkurrencen. Derudover har bygherre nedsat en følgegruppe bestående af repræsentanter for forskellige interessegrupper. Borgerinddragelsesprocesserne er uddybet i bilag 9.

Miljøvurdering

Lokalplanen er omfattet af miljøvurderingslovens bilag 2, punkt 10 b, Infrastrukturprojekter, anlægsarbejder i byzoner, herunder opførelse af butikscentre og parkeringsanlæg. Der er derfor udarbejdet en miljørapport, som er tilknyttet lokalplanen og kommuneplantillægget. En fuld miljøvurdering af planerne består af screening, miljørapport, offentlighedsfase og sammenfattende redegørelse. Bygherre har ligeledes i henhold til miljøvurderingsloven fået udarbejdet en miljøkonsekvensrapport for selve projektet (VVM).

Miljørapporten for planerne 
Miljørapportens foreslåede tiltag til at imødegå væsentlige indvirkninger på miljøet i form af sikring mod støj, vejstøj, trafikforhold, jordforurening, vind-, lys og skyggeforhold, dyre- og planteliv og bebyggelsens visuelle effekt er indarbejdet i udarbejdelse af lokalplanen , se også afsnittet om miljøkonsekvensrapporten. 

Støjpåvirkning fra Københavns Skyttecenter er behandlet i miljørapporten og lokalplanens redegørelse, og omfang af nødvendig støjafskærmning for at overholde støjgrænser for lokalplanområdet er beskrevet. Bygherre har indgået aftale med den berørte virksomhed om, at det inden lokalplanen vedtages endeligt, skal være afklaret hvilke støjdæmpende foranstaltninger, der vil være nødvendige, og hvordan de kan gennemføres. Miljørapporten er vedlagt som bilag 4 og vil blive sendt i høring sammen med planforslagene.

Miljøkonsekvensrapport for selve projektet (VVM)
Bygherre har ligeledes i henhold til miljøvurderingsloven fået udarbejdet en miljøkonsekvensrapport for projektet (VVM), som sammen med Teknik- og Miljøforvaltningens udkast til VVM-tilladelse er vedlagt som bilag 10 og bilag 12. Vurderingen af indkomne høringssvar fra den forudgående høring og forvaltningens udtalelse om afgrænsning af miljøkonsekvensrapporten er vedlagt som bilag 11. De miljømæssige konsekvenser ved realisering af byggeriet Vejlands Kvarter er således gennemgået for fauna, flora, trafik, støj, luft, landskab, kulturarv, rekreative forhold og sundhed, vand, jord, klima, og materielle goder. Miljøkonsekvensrapporten viser, at trafik, landskab og visuelle forhold kan give anledning til en væsentlig miljøpåvirkning. Bygherre har indbygget afværgetiltag i projektet for på den måde at begrænse de afledte påvirkninger på miljø og omgivelser ved anlæg og drift. Ved væsentlige påvirkninger er der stillet vilkår om afværge- og overvågningsforanstaltninger i VVM-tilladelsen. For trafik i driftsfasen henvises til udbygningsaftalen. Med hensyn til den landskabelige tilpasning er der indbygget forskellige afværgeforanstaltninger i projektet som fx grønne tage og nedtrapning af etageantallet ud mod omgivelserne, men det vurderes ikke at være muligt at fjerne påvirkningen, da byggeriet under alle omstændigheder vil påvirke landskabet visuelt. For natur vil projektet give anledning til en ubetydelig til moderat miljøpåvirkning i anlægsfasen. Flora og naturtyper på arealet vil forsvinde for bestandigt. Ynglende fugle forventes at vælge andre yngleområder. For at fuglene forstyrres mindst muligt, skal arbejdet udføres under hensyn til fuglenes ynglesæson. For habitatdirektivets bilag IV-arter vil der blive etableret afværgeforanstaltninger i form af nye rastesteder og paddehegn, så påvirkninger undgås. 


Stadsarkitekten deltager under Teknik- og Miljøudvalgets drøftelser af indstillingen.

Økonomi

På grundejers anmodning er udarbejdet et udkast til en frivillig udbygningsaftale i henhold til planlovens § 21 b. Aftalen indeholder optimering af krydset Vejlands Alle/Center Boulevard herunder en ændring af vejgrenen Center Boulevard, således at det ene af de to venstresvings-spor omdannes til et ligeud-spor. På vejgrenen Vejlands Allé vest omdannes venstresvingsbanen forlænges til ca. 300 meter. Signalet i krydset justeres, så der bliver fuld trafikstyring i alle vejgrene.

Kommunen får anlæggene vederlagsfrit, når de er færdiganlagt og godkendt af kommunen. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer ingen øvrige årlige driftsudgifter når anlæggene er ombygget.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt lokalplanforslaget med kommuneplantillæg, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslagene og miljørapport i høring i otte uger. På baggrund af resultatet af høringen, vil forvaltningen udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Indstillingen forventes forelagt Borgerrepræsentationen primo 2021.

Bygherre forventer at afholde endnu et følgegruppemøde inden den offentlige høring, samt et ordinært borgermøde i den offentlige høringsperiode forventeligt i september 2020.

 

Søren Hartmann Hede              Søren Wille

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende forslag til lokalplan Vejlands Kvarter (bilag 2) med miljørapport (bilag 4) og miljøkonsekvensrapport (bilag 10) med udkast til VVM-tilladelse (bilag 12) med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger.
  2. at den resterende del af lokalplan nr. 540 Campingplads på Amager Fælled ophæves (bilag 8).

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
  3. at godkende det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2) med miljørapport (bilag 4) og miljøkonsekvensrapport (bilag 10) med udkast til VVM-tilladelse (bilag 12) med henblik på udsendelse i offentlig høring sammen med lokalplanforslaget i otte uger.
  4. at tage til efterretning, at der foreligger et udkast til udbygningsaftale med grundejeren (bilag 5), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagenes endelige behandling.

 

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. juni 2020

 

Alternativet og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således at byggeriet facade udføres i træ”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med 3 mod 7 stemmer. Ingen undlod at stemme.

For stemte: Ø og Å.
Imod stemte: A, B, C, F, og V.

 

Alternativet og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) om tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således at naturen i højere grad indtænkes i det videre arbejde med projektet.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med 2 mod 7 stemmer. Ingen undlod at stemme.

For stemte: Ø og Å.
Imod stemte: A, B, C, F, og V.

 

Alternativet og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag (ÆF3) om tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således at vejarealet mellem bygningerne justeres med henblik på at tage højde for bydelens bilfrie karakter.”

 

Ændringsforslaget (ÆF3) blev ikke vedtaget med 2 mod 7 stemmer. Ingen undlod at stemme.

For stemte: Ø og Å.
Imod stemte: A, B, C, F, og V.

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 7 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, og V.
Imod stemte: Ø og Å.

 

Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten og Alternativet mener, at lokalplanen for byggeriet på Lærkesletten under navnet Vejlands Kvarter bør forkastes, fordi 

  • byggeriet vil udslette habitater for truede arter;
  • byggeriet vil afsnøre faunaen på Amager Fælled og hindre, at Naturpark Amager kan være sammenhængende;
  • byggeriet vil presse biodiversiteten på Strandengen med tværgående og asfalterede færdselsårer;
  • byggeriet vil begrænse bilfrie københavneres adgang til vild natur;
  • byggeriet vil være meget dyrere end forudsat i budget 2019, som følge af grundens beliggenhed oven på metervis af organisk fyld, der også vil medføre omfattende ekstraudgifter til fremtidige sætningsskader på veje og rørføringer;
  • byggeriet vil besværliggøre fremtidigt oprydnings- og inddæmningsarbejde på en af Danmarks mest giftige grunde.
  • byggeriet risikerer at sprede gift fra en giftgrund;
  • byggeriet vil påføre kommunen ansvaret for en giftgrund, der med en klassifikation som generationsforurening ville være statens ansvar; og  
  • byggeriet er sprængfarligt på grund af metan og ikke-kortlagte ueksploderede granater i undergrunden.”

 

Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Venstre, afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker, at der i forbindelse med planlægningen af P-huset ud mod Vejlands Allé undersøges, hvorvidt det er muligt at anvende taget på P-huset til rekreative formål.”

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 13: Forslag til lokalplan Vejlands Kvarter med tilhørende kommuneplantillæg, Amager Vest (2019-0020097)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. august 2020

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, V, C og O.

Imod stemte: Ø og Å.

SF og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. juni 2020:

”Partierne ønsker, at der i forbindelse med planlægningen af P-huset ud mod Vejlands Allé undersøges, hvorvidt det er muligt at anvende taget på P-huset til rekreative formål.”
Til top