Mødedato: 11.08.2020, kl. 15:30
Mødested: Festsalen, efterfølgende Hovedkassen

Startredegørelse for lokalplan Tunnelfabrikken, Østerbro

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget skal tage stilling til, om der skal udarbejdes forslag til lokalplan og tillæg til kommuneplan, der muliggør, at Tunnelfabrikken ved Oceanvej i Nordhavn kan udvikles med op til 80.100m2 i form af nybyggeri og ombygning af eksisterende bygninger.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til lokalplan Tunnelfabrikken på baggrund af de anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse (bilag 2).

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,

  2. at Økonomiforvaltningen udarbejder forslag til kommuneplantillæg på baggrund af de anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse (bilag 2).

Problemstilling

Grundejer har anmodet kommunen om nyt plangrundlag for at muliggøre ombygning og opførelse af op til 80.100 m2 serviceerhverv, private kollegieboliger og kulturfunktioner ved Oceanvej i Ydre Nordhavn. Heraf placeres ca. 68.000 m2 i Tunnelfabrikken, der er en omdannelse af eksisterende bygning. Planen er i overensstemmelse med Strukturplan 2018 for Nordhavn (bilag 7), som Teknik- og Miljøudvalget tog til efterretning 13. maj 2019 og Økonomiudvalget 28. maj 2019, idet der dog foreslås en mindre ændring af placering af kanalen vest for Tunnelfabrikken af hensyn til en stormflodskikring. Byggeriet forudsætter ny lokalplan pga. byggeriets omfang og anvendelsen til boliger og serviceerhverv og et kommuneplantillæg pga. justering af byggemulighederne uden for den eksisterende tunnelfabriksbygning.

Løsning

Lokalplanområdet ligger mellem Oceanvej og Nordsøvej og kan udvikles nu i henhold til Kommuneplan 2019. Byggeriet er herudover i overensstemmelse med en aftale med By & Havn om, at der af hensyn til trafikbelastningen i krydset Kalkbrænderihavnsgade– Sundkrogsgade, højst må anlægges op til 870.000 m² etageareal bebyggelse i Nordhavn inden Nordhavnstunnellens åbning (foreløbigt planlagt åbning i 2027) jf. Københavns Kommune principaftale fra 2012 med staten og By & Havn.

Grundejer ønsker at genanvende Tunnelfabrikken, der har en bygningshøjde på 29 m, mens den generelle bygningshøjde for ny bebyggelse i lokalplanområdet vil blive op til 24 m. Lokalplanen for Tunnelfabrikken vil udgøre det planmæssige grundlag for omdannelsen af det tidligere havneområde og give mulighed for kulturaktiviteter, kreative erhverv og restauranter. Projektet indeholder 13.300 m2 private kollegieboliger placeret i Tunnelfabrikken og 4.500 m2 (25%) nybyggede almene ungdomsboliger placeret nord for Tunnelfabrikken. Derudover muliggøres det, at Airtrix Klatre & Trampolinpark, der holder til i lagerbygningen vest for Tunnelfabrikken, kan blive liggende. Planforslaget skal ses i forhold til en etapevis og sammenhængende udbygning af Nordhavn, der vil udnytte den eksisterende infrastruktur og den korte afstand til de kommende metrostationer.

Byliv
Stueetagerne i bygningerne vil som udgangspunkt forberedes til udadvendte kulturelle og publikumsorienterede funktioner. Der vil derudover blive skabt mulighed for aktiviteter i byrummene, som fx udendørs udstillinger og kunstnerværksteder, der har relation til de kulturelle funktioner, i Tunnelfabrikken samt motionsture, ophold og andre fritidsaktiviteter.

Bæredygtighed og bynatur
Grundejer stiller krav om, at byggeriet DGNB-certificeres. De nye bygninger certificeres til guld-niveau og ombygningen af Tunnelfabrikken certificeres til sølv-niveau. Med realisering af planen bliver der etableret flere nye grønne områder. Langs med den nye kanal vil der, som en del af det sammenhængende grønne forløb fra den nye containerhavn til Svanemøllehavnen, blive etableret grønne forbindelser. Dette vil blive konkretiseret i lokalplanarbejdet, ligesom Teknik- og Miljøforvaltningen vil gå i dialog med bygherre med henblik på at udvikle de grønne områder for at skabe flere rekreative oplevelser. Der er i dag tre træer (pil, mirabel og birk) i området, der lever op til kommunens kriterier for bevaringsværdige træer. Projektet forudsætter, at de tre træer bevares. Med lokalplanen vil der blive fastlagt et større antal nye træer, så området generelt vil fremstå som en grøn bydel.

Parkering
Lokalplanområdet er udpeget som byudviklingsområde i Kommuneplan 2019, og kan etableres som helt eller delvis bilfri. Infrastrukturen og parkeringsløsningen skal tilsigte at begrænse biltrafikken internt i området mest muligt. Området er ligger ca. 350 m fra fremtidig metrostation på metrolinjen til Nordhavn (jf. Kommuneplan 2019). Krav til antallet af parkeringspladser fastlægges i overensstemmelse med Kommuneplan 2019. Nærmere placering m.v. vil blive fastlagt i den videre proces.

Kommuneplan
I Kommuneplan 2019 er området udlagt til havneformål (H1*) og kan byudvikles fra 2. del af planperioden (2025). Dog giver kommuneplanrammen mulighed for, at der allerede nu (1. del af planperioden) kan lokalplanlægges for 75.600 m2 etageareal boliger og serviceerhverv samt omfattende kulturfaciliteter af høj kvalitet i ØTC-hallen (Tunnelfabrikken) og anden bebyggelse ved hallen. Herudover giver rammen mulighed for 4.500 m2 etageareal boligbyggeri på arealer i tilknytning til ØTC-hallen.

Kommuneplantillægget vil give mulighed for at lokalplanlægge for bygningshøjder op til 24 m. Det forventes også at kommuneplantillægget muliggør, at enkelte af tunnelfabrikkens tiltænkte faciliteter kan etableres i selvstændige nye bygninger uden for de eksisterende bygninger, hvis det samlet giver en bedre plan for området.

Intern høring
Der er foretaget intern høring af lokalplanforslaget, herunder af Østerbro Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring.
Lokaludvalget finder, at det er et spændende og ambitiøst projekt med plads til kulturfaciliteter af høj kvalitet. Dog fastholder lokaludvalget, at projektet ikke må komme i konflikt med den 100 Ha naturpark i Ydre Nordhavn, som er foreslået af Nordhavns Naturvenner. Lokaludvalget er derfor også imod byggeri øst for Tunnelfabrikken.

Forvaltningernes bemærkninger:
En 100 Ha naturpark i Ydre Nordhavn er pt. ikke en del af kommuneplanrammerne eller i overensstemmelse med Strukturplan 2018 for Nordhavn. Det fremgår af kommuneplanen, at der øst for lokalplanområdet er et ”potentialeområder for nye store og mellemstore grønne områder”. Dette er i overensstemmelse med Strukturplanen 2018, der viser et grønt område ved Tunnelfabrikken.
Forvaltningen foreslår på den baggrund, at bebyggelsesplanen videreudvikles med fokus på udformningen og anvendelsen af udearealerne og en eventuel fremtidig sammenhæng med såvel bebyggelse som et grønt område øst for lokalplanområdet.

Anbefalinger til den videre planlægning

Teknik- og Miljøforvaltningen vil i det videre samarbejde med grundejer og bygherre særligt fokusere på følgende temaer: 

  • Lokalplanområdet ses i forhold til Strukturplanen 2018, dvs. de overordnede grønne træk syd for Tunnelfabrikken, der udgør et sammenhængende grønt forløb fra den nye containerhavn til Svanemøllehavnen, respekteres samt at de grønne udearealer udvikles under hensyn til bynatur og øst-vestgående såvel som nord-sydgående grønne forløb.
  • Bebyggelsesplanen videreudvikles særligt i forhold til placeringen af de ønskede fremtidige bebyggelser herunder parkering i konstruktion uden for den eksisterende Tunnelfabrik.
  • Kollegieboligerne, placeret i Tunnelfabrikken og ungdomsboligerne placeret udenfor, sammentænkes med henblik på at integrere funktioner og fællesarealer.
  • Stueetagernes kulturfunktioner og andre udadvendte aktiviteter præciseres og konkretiseres gennem lokalplanens bestemmelser om stueetagernes udformning og anvendelse med henblik på, at aktivere området også uden for almindelig arbejdstid.
  • Udformningen af udearealer og kulturfunktioner sker i dialog med lokale aktører herunder lokaludvalget med henblik på at tilgodese kulturelle aktiviteter, som kan tiltrække beboere og brugere fra lokalområdet, København og regionen.
  • At der skabes en tryg bebyggelse med sikre adgangsveje, da området i dag ligger isoleret og er præget af tung trafik.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

 

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har vedtaget startredegørelsen, udarbejder Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen et forslag til lokalplan med kommuneplantillæg. Forvaltningerne forventer at forelægge forslag til lokalplan og kommuneplantillæg for Borgerrepræsentationen ultimo 2020, hvorefter forslag til lokalplan sendes i offentlig høring i otte uger. Lokalplanen ventes endeligt vedtaget 2. kvartal 2021.

 

Søren Hartmann Hede              Søren Wille

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til lokalplan Tunnelfabrikken på baggrund af de anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse (bilag 2).

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,

  2. at Økonomiforvaltningen udarbejder forslag til kommuneplantillæg på baggrund af de anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse (bilag 2).

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. juni 2020

 

Indstillingen blev godkendt med 8 stemmer mod 1. 1 undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, Ø og Å.
Imod stemte: C.
Undlod at stemme: V.

 

Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker frem mod forslaget til lokalplan, at sportsfaciliteterne konkret placeres.”

 

Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker, at projekterne i og omkring Tunnelfabrikken skal være med til at styrke og bevare de eksisterende naturkvaliteter og biodiversiteten i området – herunder de grønne og blå områder øst for lokalplanområdet. Disse skal derfor tænkes med ind i de byggerier og faciliteter, der etableres i området, ligesom byggerierne skal udføres bæredygtigt for derigennem at leve op til strukturplanens visioner om en bæredygtig bydel.”

 

Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker at arbejde for flere rekreative områder i Nordhavn og ønsker, at By og Havn retter henvendelse til Staten ift. at begynde forhandlinger om etableringen af Nordstranden.”  

 

Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker, at der i det videre lokalplansarbejde arbejdes med den overordnede grønne struktur fra Ny Containerhavn og til Svanemøllen, så det er tydeligt, hvordan Tunnelfabrikkens område indgår i denne.”

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 12: Startredegørelse for lokalplan Tunnelfabrikken, Østerbro (2020-0103067)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. august 2020

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt med 12 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F, V og O.

Imod stemte: C.

Enhedslisten og SF videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. juni 2020:

”Partierne ønsker at arbejde for flere rekreative områder i Nordhavn og ønsker, at By og Havn retter henvendelse til staten ift. at begynde forhandlinger om etable-ringen af Nordstranden.”

SF videreførte deres protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. juni 2020:

”SF ønsker frem mod forslaget til lokalplan, at sportsfaciliteterne konkret placeres.”

”SF ønsker, at projekterne i og omkring Tunnelfabrikken skal være med til at styrke og bevare de eksisterende naturkvaliteter og biodiversiteten i området – herunder de grønne og blå områder øst for lokalplan-området. Disse skal derfor tænkes med ind i de byggerier og faciliteter, der etableres i området, ligesom byggeri-erne skal udføres bæredygtigt for derigennem at leve op til strukturplanens visioner om en bæredygtig bydel.”

”SF ønsker, at der i det videre lokalplansarbejde arbejdes med den overordnede grønne struktur fra Ny Containerhavn og til Svanemøllen, så det er tydeligt, hvordan Tunnelfabrikkens område indgår i denne.”
Til top