Mødedato: 11.08.2015, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Plan for anvendelse af midler fra Bedre Boliger

Se alle bilag
Der skal tages stilling til Socialforvaltningen og Landsforeningen LEVs forslag til plan for anvendelse af midler fra projektet Bedre Boliger København og til frigivelse af en anlægsbevilling til indkøb og udvikling af velfærdsteknologier, forprojektering af boliger og til videre projektudvikling.

Tidligere beslutninger

Socialudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
  1. at plan for anvendelse af midlerne fra Bedre Boliger København, der anslås til ca. 88,8 mio. kr. godkendes,
  2. at Socialforvaltningen modtager indtægter fra salg af ejendomme fra Bedre Boliger til en anslået værdi af i alt 30,95 mio. kr., fordelt på 13,35 mio. kr. i 2015 og 17,6 mio. kr. i 2019 jf. økonomiafsnittet. Indtægterne er en del af de 88,8 mio. kr. nævnt i at-punkt 1,
  3. at der frigives en anlægsbevilling på 10,37 mio. kr. til det videre arbejde med realisering af planen, herunder indkøb af velfærdsteknologi, forprojektering af boliger samt videreudvikling af planen i perioden 2015-2019, jf. tabel 3 og 4 i løsningsafsnittet. Anlægsbevillingen frigives på Socialforvaltningens bevilling Byggeri og Modernisering af tilbud.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte i december 2013, at driftsoverenskomsten mellem Københavns Kommune og Bedre Boliger København ophørte, og at alle passiver og aktiver overgik til Københavns Kommune pr. 1. januar 2014. Bedre Boliger København var på det tidspunkt en selvejende institution, som blev administreret af LEV og havde til formål at etablere og drive bofællesskaber til københavnske borgere med udviklingshæmning.

Driftsoverenskomsten blev opsagt, fordi Socialforvaltningen vurderede, at det indenfor den gældende lovgivning og regler, var bedst at bofællesskaberne blev administreret og drevet af Københavns Kommune. Desuden var det ikke, indenfor den daværende konstruktion, lykkedes at finde hensigtsmæssige konstruktioner, til at få omsat aktiverne i Bedre Boliger til nye og moderne boliger til københavnere med udviklingshæmning, til erstatning for de utidssvarende bofællesskaber, som Bedre Boliger administrerede og drev.

Borgerrepræsentationen godkendte derfor i december 2013, at Socialforvaltningen og LEV indgik en aftale om, at midlerne fra Bedre Boliger skulle anvendes til etablering af innovative botilbud. Tilbuddene skulle bl.a. omfatte velfærds- og kommunikationsteknologi til borgere med udviklingshæmning, med det formål at øge borgernes selvstændighed og udviklingsmuligheder. Projektet skulle udvikles i et samarbejde mellem LEV og Socialforvaltningen.

Socialforvaltningen estimerer, at midlerne fra alle Bedre Boligers aktiver og passiver udgør i alt ca. 88,8 mio. kr. pr. marts 2015 jf. tabel 1 i bilag 1. Socialforvaltningen og LEV har i fællesskab udarbejdet planen for anvendelse af midlerne, som Socialforvaltningen nu indstiller til politisk godkendelse. Planen beskrives nedenfor.

Løsning

Plan for anvendelse af midler – Innovative botilbud til borgere med handicap
LEV og Socialforvaltningens vision med anvendelse af midlerne fra Bedre Boliger er, at flere borgere med handicap får en tidssvarende bolig i et botilbud, der i endnu højere grad støtter op om den enkeltes beboers selvstændighed og potentialer. Det er ønsket at styrke og nytænke mulighederne for at borgere med handicap kan udnytte deres ressourcer og evner bedst muligt og kan få den størst mulige livskvalitet.

Visionen er hermed at løfte botilbudsområdet for københavnske borgere med udviklingshæmning generelt og at bidrage til realiseringen af pejlemærkerne om, at "flere københavnere i højere grad mestrer deres eget liv" og "at flere borgere med særlige behov oplever høj livskvalitet". Det drejer sig både om løsninger med fokus på de fysiske rammer samt velfærdsteknologiske og organisatoriske og pædagogiske løsninger.


Denne vision danner udgangspunktet for den plan, Socialforvaltningen og LEV har udarbejdet for anvendelsen af midlerne. Overordnet anbefales det her, at midlerne anvendes til to hovedformål:


1. Udvikling af nytænkende botilbud til unge med udviklingshæmning på kontanthjælp, herunder opførelse af 36 boliger.

2. Udvikling og anskaffelse af nye velfærdsteknologiske løsninger til borgere med handicap.

Midlerne ønskes anvendt jf. tabel 1 herunder:

Tabel 1: Formål for anvendelse og fordeling af midler fra Bedre Boligers aktiver og passiver

Anvendelsesformål

Fordeling i 1000 kr. (2015/pl)

1.Udvikling af botilbud til unge med udviklingshæmning, herunder opførelse af 36 boliger

71.350

2. Udvikling og anskaffelse af nye velfærdsteknologiske løsninger til borgere med handicap

12.500

Projektudvikling og administrations bidrag SOF

2.870

Midler til dækning af eventuel lavere salgspris af de resterende ejendomme fra Bedre Boliger samt til uforudsete udgifter i projektet

2.080

I alt

88.800


ad.1: Udvikling af nytænkende botilbud til unge med udviklingshæmning på kontanthjælp, herunder opførelse af 36 boliger
Forvaltningen indstiller, at ca. 71,350 mio. kr., afsættes til at bygge nye og tidssvarende boliger til unge med udviklingshæmning på kontanthjælp. Forvaltningens analyser viser, at der er behov for 36 nye boliger til de unge. De 12 af boligerne er en kapacitetsudvidelse, hvilket der blev afsat driftsmidler til i Budget 2015. De resterende 24 boliger opføres til erstatning af eksisterende utidssvarende botilbudspladser i boliger/værelser uden eget bad og køkken. I bilag 2 er beskrevet, hvilke botilbudspladser, der ønskes moderniseret. Forvaltningen forventer, at 12 af de 36 boliger opføres på Thomas Laubsgade 15, 2100 København Ø. Værdien af grunden (1,35 mio. kr.) indgår som en del af de 71,350 mio. kr. Det foreslås, at der afsættes op til 2 mio. kr. til at indgå i kommunens klimakarréprojekt i Thomas Laubsgadekvarteret (Helsingborggadekarréen), hvilket vil understøtte gode klimaløsninger og kan bidrage til integration af de unge beboere i det lokale miljø. Boligerne forventes færdige ved udgangen af 2017. Herudover skal findes 1-2 grunde til de øvrige 24 boliger. Forvaltningen og LEV ser gerne, at boligerne integreres i andet byggeri af f.eks. almene ungdomsboliger eller lignende. De 24 boliger etableres inden udgangen af 2019.

ad.2: Udvikling og anskaffelse af nye velfærdsteknologiske løsninger til borgere med handicap
Forvaltningen og LEV vil udvikle velfærdsteknologiske løsninger, der bidrager til at flere københavnere med handicap i højere grad selv mestrer deres liv. Det indstilles derfor, at ca. 12,5 mio. kr. anvendes til udvikling og anskaffelse af velfærdsteknologi fordelt på to målgrupper:

• 7,5 mio. kr. afsættes til et projekt med velfærdsteknologiske løsninger til borgere med multiple funktionsnedsættelser. Projektet udvikles og implementeres på et botilbud med 60 plejeboliger til målgruppen i Arenakvarteret i Ørestad Syd, som er under opførelse. I projektet afprøves teknologier, som endnu ikke er anvendt på socialområdet i København såsom lysteknologi til forbedring af beboernes dagstruktur og teknologi til større selvhjulpenhed og kommunikations-muligheder i hverdagen.

• 5 mio. kr. afsættes til velfærdsteknologiske løsninger til de 36 nye boliger til unge med udviklingshæmning. Velfærdsteknologien vil kunne give de unge en større selvhjulpenhed og udnyttelse af deres personlige potentialer ved at understøtte deres dagsstruktur, kommunikation og hverdagslige rutiner såsom rengøring, økonomistyring mm.

Øvrige midler
Der er budgetteret med 2,08 mio. kr. til at dække eventuel lavere salgspris af de resterende ejendomme fra Bedre Boliger samt til uforudsete udgifter i projektet jf. tabel 1. Endelig er der afsat 2,8 mio. kr. til projektudvikling og til projektlederhonorar i Socialforvaltningen.

Frigivelse af anlægsbevilling på 10,37 mio. kr.
Forvaltningen har brug for at få frigivet 10,37 mio. kr. af de 88,8 mio. kr.  for nu at kunne gå i gang med 1) indkøb og udvikling af velfærdsteknologiske løsninger, 2) forprojektering af boliger samt til 3) projektudvikling og projektstyring (projektlederhonorar). Se yderligere i økonomiafsnittet.

Bruger- og interessentinvolvering
Forvaltningen og LEV er i gang med en bred brugerinddragelses- og samskabelsesproces, hvor flere parter – civile/private/offentlige og professionelle/brugere er med til at beskrive udfordringer og løsninger på at skabe innovative botilbud til borgere med handicap.
Når planen er behandlet politisk udarbejder Socialforvaltningen en proces for orientering af de botilbud, hvor utidssvarende boliger nedlægges og erstattes af nye boliger.

Økonomi

Indtægtsbevilling
Der er overført 56,5 mio. kr. til Socialforvaltningen i forbindelse med Overførselssagen 2015 (jf. tabel 1, i bilag 1). Der mangler at blive indtægtsført 30,95 mio. kr. fra salg af de resterende ejendomme i perioden 2015-2019. Thomas Laubsgadegrunden udgør de sidste 1,35 mio. kr. af de samlede værdier på 88,8 mio. kr.
Forvaltningen indstiller, at der gives en indtægtsbevilling på i alt 30,95 mio. kr. fordelt på 13,35 mio. kr. i 2015 og 17,6 mio. kr. i 2019 på Socialforvaltningens ramme, jf. tabel 2.

Tabel 2. Bevillingsmæssige konsekvenser 

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I)
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.* (2015 p/l)

Varig?
ja/nej

2015

2016

2017

2018

2019

1

SUD

3641 – Byggeri og modernisering af tilbud

5.38.50.3

I

-13.350

0

0

0

-17.600

nej

2

SUD

3641 – Byggeri og modernisering af tilbud

5.38.50.3

U

+13.350

0

0

0

+17.600

nej

I alt

0

0

0

0

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

SUD = Socialudvalget

Frigivelse af anlægsbevilling
Forvaltningen søger om frigivelse af en anlægsbevilling på 10,37 mio. kr. i perioden 2015 – 2019 til følgende poster, jf. tabel 3 og 4:

Tabel 3. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling (nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr. (2015-pl)

2015

2016

2017

2018

2019

I alt

SUD

Innovative botilbud

3641 Byggeri og Modernisering af tilbud

5.38.50.3

874

8.174

474

474



374



10.370

I alt

-

-

-

874

8.174

474

474

374

10.370

Tabel 4. Kategorisering af anlægsmidler ifm. frigivelse af anlæsgbevilling

1.000 kr. (2015 p/l.)

2015

2016

2017

2018

2019

I alt

Ekstern rådgivning

Researchfase og forprojektering T. Laubsgade

600

400

100

100

100

1.300

Interne udgifter

Administration/projektledelse SOF

174

174

174

174

174

870

Researchfase

100

100

200

200

100

700

Anlæg af projektet

Velfærdsteknologiske løsninger botilbud i Arenakvarteret

7.500

7.500

I alt

10.370

 

Videre proces

Socialforvaltningen vender tilbage med særskilte anlægsindstillinger vedrørende opførelse af de 36 boliger, når der foreligger konkrete forslag til placering. 

Anette Laigaard                       / Katrine Bagge Thorball

 

 

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler:
  1. at plan for anvendelse af midlerne fra Bedre Boliger København, der anslås til ca. 88,8 mio. kr. godkendes.
  2. at Socialforvaltningen modtager indtægter fra salg af ejendomme fra Bedre Boliger til en anslået værdi af i alt 30,95 mio. kr., fordelt på 13,35 mio. kr. i 2015 og 17,6 mio. kr. i 2019 jf. økonomiafsnittet. Indtægterne er en del af de 88,8 mio. kr. nævnt i at-punkt 1.
  3. at der frigives en anlægsbevilling på 10,37 mio. kr. til det videre arbejde med realisering af planen, herunder indkøb af velfærdsteknologi, forprojektering af boliger samt videreudvikling af planen i perioden 2015-2019 jf. tabel 3 og 4 i løsningsafsnittet. Anlægsbevillingen frigives på Socialforvaltningens bevilling Byggeri og Modernisering af tilbud.

Socialudvalgets beslutning i mødet den 10. juni 2015

Vicekontorchef Charlotte Vidmar deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Dagsordenspunkt 40: Plan for anvendelse af midler fra Bedre Boliger (2015-0068045)

Økonomiudvalget beslutning i mødet den 11. august 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Til top