Medlemsforslag vedrørende salg af aktier mv. i flyselskabet Ryanair
Indstilling og beslutning
- at Økonomiudvalget pålægger Økonomiforvaltningen at meddele Københavns Kommunes kapitalforvaltere, at aktier, obligationer med videre i flyselskabet Ryanair, herunder aktier, obligationer med videre som kommunen måtte eje gennem investeringsforeninger, straks skal afhændes,
- at Økonomiudvalget pålægger Økonomiforvaltningen at meddele Københavns Kommunes kapitalforvaltere, at Københavns Kommune ikke fremover hverken direkte eller gennem investeringsforeninger skal investere i aktier, obligationer med videre i flyselskabet Ryanair.
(Stillet af Socialdemokraterne)
Ved behandling af Københavns Kommunes finansielle strategi og risikopolitik i Økonomiudvalget 16. juni 2015 afgav Socialdemokraterne, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti følgende protokolbemærkning: ”Partierne er tilfredse med, at Københavns Kommune undlader at investere i selskaber, som begår grove overtrædelser i forhold til arbejdstagerrettigheder. Pension Danmark, ATP og Industriens Pension har meldt ud, at de vil afstå fra at investere i Ryanair med henvisning til løn- og arbejdsforhold hos selskabet. Partierne ønsker, at Københavns Kommune tilsvarende undlader at investere i Ryanair og vil derfor fremsætte et forslag til politisk behandling herom.”
Med dette medlemsforslag følges op på intentionen i protokolbemærkningen. Forslagsstillerne ønsker ikke generelt at ændre på den praksis, at overordnede principper om bl.a. menneskerettigheder og overholdelse af konventioner ligger til grund for kommunens etiske investeringspolitik og de konkrete negativlister, som godkendes af Økonomiudvalget.
Beslutning
Dagsordenspunkt 4: Medlemsforslag vedrørende salg af aktier mv. i flyselskabet Ryanair (2015-0181670)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. august 2015
SF og Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til et nyt 3. at-punkt:
ÆF1:
”At Økonomiudvalget beslutter, at Københavns Kommunes etiske investeringspolitik ændres, så der også indføres forbud mod finansielle investeringer direkte eller indirekte i aktier og virksomhedsobligationer i selskaber, der etablerer arbejdspladser med base i Danmark, og i den forbindelse forsætligt tilsidesætter danske løn- og arbejdsvilkår. Økonomiforvaltningen vender tilbage til Økonomiudvalget med forslag til, hvordan en sådan ordning bedst administreres i praksis.”
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
ÆF2:
”At Ryanair høres om, hvorvidt de vil efterkomme Arbejdsrettens afgørelse, før kommunen træffer afgørelse om investeringer i Ryanair.”
Det af SF og Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 5 stemmer mod 4. 3 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, F og O.
Imod stemte: A, V og C.
Undlod at stemme: B og I.
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 6 stemmer mod 3. 3 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: V, C og I.
Imod stemte: A, Ø og F.
Undlod at stemme: B og O.
Indstillingen blev godkendt med 9 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B, F og O.
Imod stemte: V, C og I.
Det Konservative Folkeparti benyttede sig af standsningsretten (lov om kommunernes styrelse § 23) med henblik på at få sagen indbragt for Borgerrepræsentationen.
Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Dansk Folkeparti mener generelt, at det ikke er en kommunal opgave at spekulere i aktier. Alle aktier bør sælges, og pengene placeres i danske statsobligationer.”