Mødedato: 11.08.2015, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 398-1 ”Ørestad Syd”, Amager Vest

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af forslag til tillæg nr. 2 til den byggeretsgivende lokalplan nr. 398-1 ”Ørestad Syd”. Tillægget omfatter den sydlige del af lokalplanområdet og fastlægger en større andel boliger, en ændret bebyggelsesstruktur og et ændret skolebyggeri.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 398-1 ”Ørestad Syd” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at det tages til efterretning, at der foreligger et udkast til partnerskabsaftale med grundejeren (bilag 2), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagets endelige behandling.

Problemstilling

By & Havn afholdt i efteråret 2014 en konkurrence om planlægningen af den centrale del af Ørestad Syd. Selskabet ønsker nu mulighed for at realisere vinderforslaget. Endvidere ønsker selskabet mulighed for mere boligbyggeri på arealer uden for konkurrenceområdet for bedre at understøtte det vindende konkurrenceforslag. Herudover ønsker Børne- og Ungdomsforvaltningen mulighed for at realisere et ændret projekt til den planlagte skole i ’Arenakvarteret’, så byggeriet bedre indfrier forventningerne om større sammenhæng mellem fysiske aktiviteter og boglig læring. Teknik og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til tillæg til lokalplan nr. 398-1 ”Ørestad Syd.

Løsning

Den oprindelige lokalplan for Ørestad Syd omfattede 1,2 mio. etagemeter. Heraf er en del realiseret, dels ved boligbyggeri i den sydligste del af Ørestad Syd, og dels erhvervsbyggeri i området omkring Hannemanns Alle og i Arenakvarteret, og herudover er der en række boligbebyggelser på vej i Arenakvarteret. Dette lokalplantillæg omfatter et område beliggende primært nord for Asger Jorns Alle og syd for Arenakvarteret samt skolegrunden i Arenakvarteret. For at styrke området som boligmiljø foreslås yderligere godt 110.000 m2 etageareal konverteret fra erhverv til boligformål. Områdets samlede byggemuligheder reduceres fra de nuværende mulige ca. 680.000 etagemeter til ca. 620.000 etagemeter.

Området har ind til nu været udlagt til byggeri op til 34 meter og punktvist op til 50 meter inden for store byggefelter. Forslaget fastlægger bebyggelse med flere forskellige bygnings- og boligtyper, så bydelen får tættere byrum og større variation samt generelt lavere bygningshøjder, hvor de højeste bygninger bliver maksimalt 34 meter. Områdets byrum indrettes på forskellige måder og vil invitere til fællesskab og mangfoldigt byliv. Træer, planter og synlige løsninger til lokal afledning af regnvand bidrager med en rekreativ merværdi.

Herudover giver lokalplantillægget mulighed for, at den planlagte skole og idrætshal integreres i samme nye bygning og kommer til at ligge som et markant offentligt byggeri ud mod Kalvebod Fælled og Byfælleden. Området syd for skolen og vest for Arenakvarteret bliver en blanding af rækkehuse og punkthuse. Syd herfor og øst for Robert Jacobsens Vej kommer en kombination af rækkehuse og etageboliger. Asger Jorns Allé bliver en bygade med rekreative faciliteter, mulighed for detailhandel samt blandet bolig- og erhvervsbyggeri. Syd for Asger Jorns Allé og vest for 8-tallet kommer karrébebyggelser, og længst mod sydvest fastlægges fleksible rammer for et kommende byggeri ud mod Kalvebod Fælled og Søområdet.

Planen holder fast i de gennemgående nord-sydorienterede byrum, Skovrummet, Parkrummet og Kanalrummet, og supplerer de gennemgående byrum med en promenade langs fælleden.

Planforslaget er udarbejdet i overensstemmelse med forslag til Kommuneplan 2015. Såfremt rammerne i Kommuneplan 2015 bliver ændret ved den endelige vedtagelse i Borgerrepræsentationen, vil bestemmelserne i lokalplanen ligeledes blive ændret ved den endelige vedtagelse af lokalplanen.

Planloven giver mulighed for at fastsætte krav om op til 25 % almene boliger i forbindelse med lokalplanlægning for nye boligområder. I forslag til kommuneplantillæg for almene boliger fastsættes retningslinjer, der målt på andelen af almene boliger i skoledistrikterne angiver, hvor der bør stilles krav om almene boliger i nye lokalplaner. Der kan i henhold til planloven udelukkende stilles krav om 25 % almene boliger i forhold til den øgede andel af boliger. Ved en fuld udbygning af området og resten af Ørestad Syd, samt ved realisering af allerede planlagte almene boligprojekter og med eksisterende almene boliger forventes andelen af almene boliger samlet at udgøre 12 - 14 % af boligerne inden for skoledistriktet hørende til ’Ny Skole i Ørestad’. Der stilles derfor krav om 25 % almene boliger i forhold til den øgede andel af boliger, svarende til ca. 285 almene familieboliger.

Forslag til Kommuneplan 2015 fastlægger parkeringsnormen til 1 parkeringsplads pr. 150 m2 etageareal mod tidligere 1 parkeringsplads pr. 200 m2 etageareal. Lokalplanen skal følge kommuneplanforslaget, hvilket betyder, at antallet af parkeringspladser i området bliver øget med ca. 290 parkeringspladser til ca. 3.640 nye pladser. Parkering etableres i konstruktion, dog med mulighed for ca. 350 parkeringspladser på terræn primært for personer med handicap og som korttidsparkering.

Cykelparkering følger rammerne i forslag til Kommuneplan 2015 og fremgår af bilag 3, faktaark. Størstedelen bliver etableret nær indgange til boliger og butikker mv. Den resterende del placeres i bebyggelsens gårdrum, stueetage eller kælder. Mindst halvdelen af al cykelparkering bliver overdækket.

Der henvises i øvrigt til bilag 3, faktaark.

Byliv
Beplantning og bebyggelsesstruktur giver læ i områdets byrum og plads til sol, hvor byen er indrettet til ophold og byliv.

De i dag midlertidige Plug’n’Play idrætsfaciliteter vil på sigt blive nedlagt og erstattet af nye og permanente rekreative faciliteter langs Asger Jorns Allé. Her vil de sammen med de muliggjorte butikker og andre udadvendte funktioner appellere til en bred målgruppe.

Bæredygtighed
Miljømæssig bæredygtighed understøttes ved, at der i partnerskabsaftalen sikres, at der opstilles ladestandere for elbiler ved 3 - 5 % af områdets parkeringspladser. Regnvand håndteres i Ørestads generelle system for vandafledning, som separerer rent vand fra det forurenede og udleder det til kanalen og søområdet.

Intern høring
I forbindelse med den interne høring har Amager Vest Lokaludvalg afholdt informations- og workshopmøde med fokus på fritids- og friluftsaktiviteterne i Ørestad Syd. Lokaludvalget har på den baggrund sendt et høringssvar, hvor de fremsætter ønske om omklædnings- og klublokaler. Lokaludvalget anbefaler endvidere, at man genplacerer så mange faciliteter fra Plug’n’Play som muligt i det nye kvarter, særligt: parkour, skaterfaciliteter og de urbane haver.

Lokaludvalget er bekymret for, at faciliteterne kommer under pres i den videre planlægning.

Forvaltningerne bemærker i forhold til bekymringen, at der i planforslaget er indarbejdet mulighed for rekreative faciliteter svarende til Plug’n’Play på arealer langs Asger Jorns Allé. Herudover fastholder partnerskabsaftalen en særlig proces med en bred inddragelse i forbindelse med udformning af faciliteterne. Lokalplanen er ikke til hinder for at etablere omklædnings- og klublokaler, men der er ikke på nuværende tidspunkt afsat midler hertil.

Miljøvurdering
Forvaltningen vurderer, at tillægget til lokalplanen, ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Økonomi

Kommunen skønner at området genererer ca. 4.000 arbejdspladser med en årlig skattemerindtægt på ca. 125.000.000 kr. (2013 priser). Skønnet baseres på et fuldt udbygget lokalplanområde.

Partnerskabsaftale
Der er vedlagt udkast til partnerskabsaftale mellem kommunen og grundejerne. Aftalen omhandler blandt andet forkøbsret for kommunen til etablering af daginstitutioner og andre kommunale faciliteter. Der aftales særlig proces vedrørende indretning af Asger Jorns Allé som aktiv hovedgade og særlig arkitektonisk kvalitet, herunder byggeri indenfor områdets sydvestligste underområde. Endvidere omhandler aftalen bygherredialog og ladestandere til el-biler (se bilag 2).

Videre proces

Efter politisk behandling sendes planforslaget i høring i 8 uger. Det er aftalt, at Amager Vest Lokaludvalg vil forestå afholdelse af et infomøde med byvandring i Ørestad Syd den 8. september 2015.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningerne gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen januar 2016.


Mikkel Hemmingsen                          / Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 398-1 ”Ørestad Syd” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

  1. at det tages til efterretning, at der foreligger et udkast til partnerskabsaftale med grundejeren (bilag 2), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagets endelige behandling.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. juni 2015

Lars Berg Dueholm (I) var ikke til stede under behandlingen af indstillingen.

C stillede følgende ændringsforslag om tilføjelse af et 3. at-punkt:
”At der ikke stilles krav om opførelse af almene boliger.”

Ændringsforslaget blev ikke godkendt med to stemmer mod otte. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C og V.
Imod stemte: A, B, F, og Ø.

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

SF og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
"Enhedslisten og SF ønsker forud for behandlingen i Borgerrepræsentationen at få forelagt forvaltningens konkrete vurdering af behovet for parkering, herunder om der er mulighed for at ændre parkeringsnormen til 1:200."

Enhedslisten og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
"Enhedslisten og Radikale Venstre finder det vigtigt, at der i byudviklingen af Ørestad bliver reserveret plads til beboerhuse og mødesteder." 

 C, I og V afgav følgende to protokolbemærkninger:
"
Vi mener, at cykelparkeringsnormen bør fastsættes til 5 pr. 100 m2 bolig."

"Vi mener, at parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2."

På baggrund af Borgerrepræsentationens vedtagelse af forslag til Kommuneplan 2015 den 17. juni 2015 tilrettes cykelparkeringsnormerne i overensstemmelse hermed inden lokalplanforslaget sendes i høring.

Beslutning

Dagsordenspunkt 11: Forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 398-1 ”Ørestad Syd”, Amager Vest (2015-0094626)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. august 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 2. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F og O.

Imod stemte: C og I.

Undlod at stemme: V.


Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. juni 2015:

"Vi mener, at cykelparkeringsnormen bør fastsættes til 5 pr. 100 m2 bolig."

 

"Vi mener, at parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2."
Til top