Mødedato: 11.06.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Opfølgning på medlemsforslag i BR om elevers adgang til bøger (Fællesindstilling)

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Børne- og Ungdomsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte opfølgningen på et medlemsforslag besluttet i Borgerrepræsentationen den 14. december 2023 om elevers adgang til bøger.

Tidligere beslutninger

Børne- og Ungdomsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at budgetnotatet om styrkelse af elevers adgang til fysiske bøger godkendes og henvises til budget 2025 – se bilag 1.
  2. at "medlemsforslag om elevers adgang til bøger" godkendt i Borgerrepræsentationen den 14. december 2023 hermed er håndteret.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring: 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets og Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme. 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har den 14. december 2023 besluttet at pålægge Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde at udarbejde et forslag til politisk behandling om styrkelse af samarbejde mellem folkebiblioteker og skolebiblioteker. Hensigten med forslaget er at styrke elevers adgang til bøger. 

Forslaget skal indeholde modeller for, hvordan alle skolebiblioteker kan tilbyde eleverne en inspirerende fysisk bogsamling til frilæsning baseret på en fælles faglig standard, og hvordan skolerne forpligtes til at prioritere ressourcer til at skolebibliotekerne kan indgå aktivt i et sådant arbejde.

Løsning

Forvaltningerne har med udgangspunkt i medlemsforslaget udarbejdet fire samarbejdsmodeller mellem skolebiblioteker og folkebiblioteker der kan styrke elevers adgang til fysiske bøger. Alle modeller kan gennemføres hver for sig, skaleres eller kombineres.

  1. Indkøbsmodel: Københavns Biblioteker varetager kassations- og indkøbsopgaven for et antal skoler og anvender bibliotekets specialiserede viden, kompetencer og erfaring i at udvælge bøger til børns frilæsning.
  2. Konsulentmodel: Københavns Bibliotekers materialespecialister gennemgår sammen med skolebibliotekaren skolens samling og giver anbefalinger ift. indkøb, kassation og inspiration til indretning af skolebiblioteket.
  3. Klasselånerkortmodel: Skolerne får klasselånerkort og kan dermed låne bøger gebyrfrit på folkebiblioteket.
  4. Netværksmodel: Ét folkebibliotek og 2-5 nærliggende skoler går sammen i et netværk med fokus på at give indsigt i og konkrete redskaber til at formidle bøger, samt inspiration til konkrete titler og bogserier til forskellige alderstrin og målgrupper.

Modellerne er beskrevet i et udkast af budgetnotatet i bilag 1. De fire modeller testes over en treårig periode med henblik på at udvikle området gennem et formaliseret samarbejde mellem skoler og biblioteker, og tager udgangspunkt i Folkeskolelovens § 19 stk. 2 om skolernes pædagogiske læringscenter. Testning af de fire modeller supplerer den nye aftale om folkeskolen, hvor der afsættes midler til Center for Undervisningsmidler (CFU), som skal stå for udlån af bøger med henblik på at sikre, at de nye anbefalinger om brug af mindre skærm i skolen også understøttes af både skøn- og faglitteratur

Modellerne tager afsæt i den faglige standard fra Publikationen Fremtidens Frilæsning, som var en del af sagen til BUU om læselyst og skolebiblioteker den 16. august 2023.

Samarbejdet sker mellem de lokale skolebiblioteker og Københavns Biblioteker. Det er frivilligt for skolerne at deltage og BUF vil i dialog med skolerne finde frem til de skoler, der har behov og ønske om at tester de forskellige modeller.

Danmarksstatistik forventer at offentliggøre en landsdækkende statistik om skolebibliotekers materialesamlinger og elevernes lån af bøger mm i løbet af første halvår 2024, som gør det muligt at følge udviklingen.

 

Politisk handlerum

Alle modeller forudsætter finansiering i buget 2025. Det er en politisk beslutning, hvilke modeller der skal testes – herunder om modellerne skal gennemføres hver for sig, kombineres og / eller skaleres. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis udvalgene godkender indstillingen, vil forvaltningerne sørge for at bringe anbefalingerne videre til ØU og BR.

 

Søren Tegen Pedersen           /       Tobias Børner Stax

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller overfor Børne- og Ungdomsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget at anbefale overfor ØU og BR,

  1. at budgetnotatet om styrkelse af elevers adgang til fysiske bøger godkendes og henvises til budget 2025 – se bilag 1.
  2. at "medlemsforslag om elevers adgang til bøger" godkendt i Borgerrepræsentationen den 14. december 2023 hermed er håndteret.

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 15. maj 2024

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2024

 

Indstillingen blev løftet til A-sag af Det Konservative Folkeparti i forbindelse med punkt 1: ”godkendelse af dagsorden”.

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2024

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top