Mødedato: 11.06.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Endelig vedtagelse af kommuneplantillæg med VVM for køleanlæg i Den Hvide Kødby

Se alle bilag

Forslag til kommuneplantillæg med VVM-redegørelse og miljøvurdering for en omlægning af køleanlægget i Den Hvide Kødby har været i offentlig høring. Kommuneplantillægget skal nu vedtages endeligt. Borgerrepræsentationen har afsat midler til omlægningen i Budget 2013.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at hvidbogen med resultatet af den offentlige høring (bilag 1) tiltrædes.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 3. juni 2013

Indstillingen blev udsat.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning fra skriftligt votering den 10. juni 2013 eftersendes.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2.    at hvidbogen med resultatet af den offentlige høring (bilag 1) tiltrædes,

    3.    at Tillæg til Kommuneplan 2011 "Køleanlæg i Den Hvide Kødby" med VVM-redegørelse og miljøvurdering vedtages endeligt.

Problemstilling

Kødbyens ammoniakkøleanlæg lever i dag ikke op til risikobekendtgørelsens krav til sikkerhed. Derfor har Københavns Ejendomme som ansvarlig for Kødbyen udarbejdet et projekt for en omlægning, der forbedrer sikkerheden. Derved er det også muligt at åbne for flere anvendelser af områderne omkring anlægget, sådan som det er målet med kommunens strategi for Den Hvide Kødby (fra 2011). Der er i Budget 2013 afsat midler til omlægningen, men projektet er omfattet af reglerne om vurdering af virkninger på miljøet, VVM, så der skal vedtages et kommuneplantillæg med VVM, før det kan igangsættes.

Borgerrepræsentationen godkendte den 28. februar 2013 et forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 2) med VVM-redegørelse og miljøvurdering (bilag 3) med henblik på offentlig høring. Den offentlige høring blev holdt fra den 4. marts til den 30. april 2013. Der indkom to høringssvar i perioden og efterfølgende en udtalelse fra Vesterbro Lokaludvalg (bilag 4). Høringssvarene rummer forslag og bemærkninger, men er ikke imod den foreslåede omlægning. Borgerrepræsentationen skal nu vedtage kommuneplantillægget endeligt.

Løsning

Den Hvide Kødbys ammoniakkøleanlæg består af et centralt køleanlæg, et tilhørende underjordisk rørsystem samt decentrale installationer hos forbrugerne af køl og frost. Da anlægget i sin eksisterende form ikke opfylder risikobekendtgørelsens krav til sikkerhed, har Københavns Ejendomme som bygherre udarbejdet et projekt for omlægning af køleanlægget med det formål at forbedre sikkerheden markant. Ved at risikoen ved anlægget bliver nedbragt og konkret vurderet, kan der åbnes for flere anvendelser af områderne rundt om ud fra en opdeling i risikozoner. Det er samtidig vurderet, at de eksisterende anvendelser indenfor risikozonerne kan opretholdes. Det vil således ikke være nødvendigt at flytte lejere eller funktioner som følge af projektet.

Der er valgt en omlægning af anlægget frem for en ændring til decentrale løsninger bl.a. fordi det eksisterende anlæg er integreret i det fredede bygningsmiljø i Den Hvide Kødby. Samtidig er den centrale løsning energibesparende sammenholdt med typiske decentrale anlæg.

Projektet for omlægningen er omfattet VVM-bekendtgørelsen, så der skal vedtages et kommuneplantillæg med VVM-redegørelse, før det kan udføres. Derfor godkendte Borgerrepræsentationen den 28. februar 2013 et forslag til kommuneplantillæg med VVM-redegørelse og miljøvurdering, der blev sendt i offentlig høring fra den 4. marts til den 30. april. 2013.

I forslaget til kommuneplantillæg blev retninglinjen for risikovirksomheder ændret, så den hidtil gældende planlægningszone på 500 meter omkring Kødbyens Maskincentral erstattet af en konkret vurderet zone (maksimal sikkerhedsafstand) på 187 meter. Samtidig blev der optaget bestemmelser i kommuneplanens rammer for lokalplanlægningen om, at omlægningen og driften af køleanlægget skal ske i overensstemmelse med beskrivelsen og foranstaltningerne i VVM-redegørelsen og miljøvurderingen. Endelig fastlægges det i rammerne, at risikofølsomme anvendelser skal vurderes konkret på baggrund af risikoen knyttet til ammoniakanlægget.

Borgerrepræsentationen bemærkede i forbindelse med godkendelsen af forslaget til kommuneplantillæg med VVM-redegørelse og miljøvurdering med henblik på offentlig høring, at kravet om, at Staldgade af sikkerhedshensyn holdes delvis lukket omkring ammoniakanlægget (Maskincentralen), skulle indgå i høringen. Dette forhold fremgår såvel af selve kommuneplantillæggets redegørelse om risikofølsom anvendelse som af VVM-redegørelsen. Det indgår også konkret i det udkast til miljøgodkendelse, der har været fremlagt for offentligehden i hele høringsperioden.

Det i VVM-redegørelsen og miljøvurderingen undersøgte alternativ med decentrale køleløsninger indgår ikke i kommuneplantillægget, da decentrale køleanlæg ikke indeholder ammoniak eller lignende skadelige stoffer i mængder, der gør dem VVM-pligtige, og da de heller ikke af andre årsager kræver ændring af kommuneplanen.

Offentlig høring
Forslaget til kommuneplantillæg var i offentlig høring fra den 4. marts til den 30. april 2013, og der indkom to høringssvar i perioden. Efter høringens udløb indsendte Vesterbro Lokaludvalg en udtalelse (Bilag 4). De indkomne bemærkninger er opsummeret og besvaret i Bilag 1.

Klaus Rix, der driver virksomhed i Kødbyen, støtter projektet til forbedring af sikkerheden på ammoniakanlægget, ikke mindst da det vurderes at være den mindst energiforbrugende løsning. Han ser dog gerne, at anlæggets betydelige overkapacitet i forhold til lejernes behov bliver nyttiggjort ved at åbne for køle- og fryseopbevaring for private. Det vurderes, at kommuneplantillægget ikke er til hinder for dette, så længe aktiviteten placeres udenfor de risikozoner, hvor der er begrænsninger på adgangen. Det vil bero på en nærmere vurdering, om de praktiske forhold og fødevaremyndighedernes krav er forenelige med ideen.

DSB Ejendomme påpeger, at Dybbølsbro Station også efter omlægning af anlægget vil ligge indenfor den udpegede zone (maksimal sikkerhedsafstand på 187 meter), hvor særlig opmærksomhed på sikkerheden er nødvendig. Man ønsker, at orientering af DSB indgår i procedurerne for sikkerhed i tilfælde af uheld. Det er i VVM-redegørelsen og miljøvurderingen belyst, at sikkerheden for brugere af Dybbølsbro Station er tilfredsstillende, idet der er tilstrækkelige flugtveje i retning væk fra et evt. udslip fra køleanlægget. Ønsket om at medtage varsling af DSB i procedurerne for sikkerhed vil blive taget op med den driftsansvarlige (Københavns Ejendomme) med henblik på indarbejdelse i relevante dokumenter.

Vesterbro Lokaludvalg værdsætter, at det af lokaludvalget foreslåede alternativ (lukning af ammoniakanlægget og etablering af decentrale køleanlæg) er vurderet, men kan med visse forbehold også støtte den valgte løsning. Lokaludvalget beklager dog, at støjen fra anlægget derved ikke nedbringes, og finder, at anlæggets videre drift fortsat vil skabe utryghed i området rundt om Kødbyen. Lokaludvalget har afslutningsvis bemærkninger til områdets fremtidige anvendelse set i lyset af, at der forekommer forskellige former for jordforurening. Det vurderes, at bemærkningerne om støj og usikkerhed i nærområdet er besvaret i det foreliggende materiale. Omlægningen af anlægget ændrer ikke på støjen, men denne er af lokal karakter og udgør ikke en væsentlig miljøbelastning i forhold til anvendelsen. Sikkerheden reguleres i overensstemmelse med reglerne for risikovirksomheder og bringes derved med omlægningen på et acceptabelt niveau. Kommuneplantillægget ændrer ikke anvendelsesbestemmelserne for området (E-område).

Ingen af høringssvarene giver anledning til at foreslå ændringer i kommuneplantillægget eller den ledsagende VVM-redegørelse og miljøvurdering.

Miljøgodkendelse og VVM-tilladelse

Det fremgår af forslaget til kommuneplantillæg, at den VVM-tilladelse, der normalt implementerer VVM-redegørelsens foranstaltninger mv., i dette tilfælde erstattes af en miljøgodkendelse. Udkast til miljøgodkendelsen har været fremlagt sammen med plandokumenterne i den offentlige høring. Formelt er det dog også nødvendigt at udstede en VVM-tilladelse. Det skyldes, at Kødbyen og ammoniakanlægget ikke er omfattet af en lokalplan. VVM-tilladelsen gives konkret ved at indarbejde bemærkninger i miljøgodkendelsen om, at denne samtidig udgør en VVM-tilladelse. Dette vil blive rettet i det endelige kommuneplantillæg, og kommuneplantillæg og miljøgodkendelse med indarbejdet VVM-tilladelse (og i øvrigt uændret indhold) vil blive bekendtgjort samlet. Det skal bemærkes, at den fremtidige regulering ikke ændres i forhold til det, der har været fremlagt i offentlig høring.

Økonomi

Kommuneplantillægget har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen, men er en forudsætning for den vedtagne omlægning af køleanlægget, hvortil der i Budget 2013 er afsat 43 mio. kr., og for Københavns Ejendommes realisering af strategien for Den Hvide Kødby gennem udlejning.

Videre proces

Efter Borgerepræsentationens godkendelse bekendtgør forvaltningen kommuneplantillægget med VVM-redegørelse og miljøvurdering. Herefter kan Københavns Kommune udstede de nødvendige tilladelser, herunder VVM-tilladelse og miljøgodkendelse, til projektets gennemførelse, således at Københavns Ejendomme kan udføre omlægningen.

 

 

 

Claus Juhl                           /Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at hvidbogen med resultatet af den offentlige høring (bilag 1) tiltrædes.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2.    at hvidbogen med resultatet af den offentlige høring (bilag 1) tiltrædes,

    3.    at Tillæg til Kommuneplan 2011 "Køleanlæg i Den Hvide Kødby" med VVM-redegørelse og miljøvurdering vedtages endeligt.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 3. juni 2013

Indstillingen blev udsat.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning fra skriftligt votering den 10. juni 2013 eftersendes.

Til top