Redegørelse for udvalgenes budgetbidrag til budgetforslag 2014 (juniindstillingen)
Udvalgene har den 6. maj 2013 indsendt budgetbidrag for 2014. Indstillingen orienterer om budgetbidragene, effektiviseringsforslag mv. og indarbejder politisk vedtagne korrektioner i udvalgenes budgetrammer. Indstillingen danner grundlag for kommunens budgetforslag (augustindstillingen).
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at udvalgenes korrigerede budgetrammer fastsættes på baggrund af demografitilpasninger og øvrige politiske beslutninger som beskrevet i bilag 1,
- at forvaltningerne i samarbejde med Økonomiforvaltningen frem mod augustindstillingen skal udarbejde forslag til at realisere strukturelt mindreforbrug i forvaltningerne for i alt 100 mio. kr. efter fordelingsnøglen i tabel 1. Forslagene skal indgå i budgetforhandlingerne,
- at de forvaltningsspecifikke effektiviseringsforslag i bilag 3 godkendes og indgår i budgetforhandlingerne,
- at retningslinjerne for udarbejdelsen af budgetforslaget, herunder bemyndigelser til Økonomiforvaltningen til at foretage tilrettelser på baggrund af ny p/l og i samarbejde med forvaltningerne at afklare tekniske udeståender og revurdere udgifter til overførsler, jf. bilag 1, kapitel 8, tiltrædes,
- at forvaltningernes betaling til kommunens fællesordninger og fællessystemer samlet øges med 0,1 mio. kr. i 2014 forhold til Indkaldelsescirkulæret, jf. økonomiafsnittet,
- at opkrævningen fra forvaltningerne til forsikringsordningen øges med 24,8 mio. kr. årligt i 2015-2019 pga. en forøgelse af ordningens akkumulerede gæld.
Problemstilling
I Indkaldelsescirkulæret til budget 2014 (IC2014) (Økonomiudvalget 30/1-13) blev udvalgene anmodet om senest den 6. maj 2013 at udarbejde budgetbidrag for 2014, herunder forslag til forvaltningsspecifikke effektiviseringer.
De forvaltningsspecifikke forslag til effektiviseringsstrategien skal bidrage med 203,6 mio. kr., mens måltallet for de tværgående effektiviseringsforslag udgør 50,9 mio. kr. (alle beløb i indstillingen er i 2014 p/l).
Siden IC2014 har Borgerrepræsentationen endvidere vedtaget en række beslutninger, der påvirker budget 2014, herunder demografitilpasningen og overførsler af uforbrugte midler fra 2012 (begge sager, BR 23/5-2013), som skal indarbejdes i udvalgenes budgetrammer. Endelig er der i denne indstilling behov for at foretage en række budgetkorrektioner vedr. bl.a. Movia, kommunens fællesordninger vedr. forsikring, barsel mv.
Løsning
Økonomiforvaltningen anbefaler, at Økonomiudvalget tiltræder de i bilag 1 beskrevne budgetrammer. De største bevægelser siden IC2014 fremgår af økonomiafsnittet. Samtlige korrektioner til udvalgenes budgetter, der er vedtaget siden IC2014 eller vedtages med denne indstilling, fremgår af bilag 11a og 11b.
Ramme for serviceudgifter og demografisk udgiftspres
Siden IC2014 er der sket ændringer vedr. serviceudgifterne, som stiller Københavns Kommune over for væsentlige udfordringer i 2014.
- Kommunernes samlede serviceudgifter nedjusteres med 2 mia. kr. i forhold til budgetterne for 2013, jf. regeringens og KL’s ”forståelse” herom ifm. fremlæggelsen af regeringens ”Vækstplan DK”. Anlægsrammen opjusteres med samme beløb. Dette vil alt andet lige betyde, at kommunens servicemåltal skal nedjusteres med 200 mio. kr.
- Kommunen har ift. IC2014 merudgifter på de demografiregulerede områder på 50,3 mio. kr. som følge af befolkningsprognosen fra marts. Samlet set er der tale om en stigning på 217,6 mio. kr. i alt fra 2013 til 2014.
Samlet set indebærer det en forværring på ca. 250 mio. kr. på service i forhold til IC2014.
Der kan overvejes følgende tiltag for at håndtere udfordringen:
- Fastholdelse af uændret serviceudgiftsniveau/servicemåltal fra 2013 til 2014
- Realisering af strukturelt mindreforbrug i forvaltningerne
- Reduktion af servicebufferpulje
- Reduktion af puljen på 100 mio. kr. i budgetforslaget til nye serviceaktiviteter
- Nedskrivning af forvaltningernes rammer med en fælles procentsats.
KL udarbejder vejledende servicemåltal efter indgåelsen af økonomiaftalen primo juni. Kommunerne skal indbyrdes koordinere, hvordan de samlet set kan overholde servicerammen for 2014. Det er centralt, at der i denne proces tages højde for, at en række kommuner har et demografisk udgiftspres på service som følge af befolkningstilvækst.
I forhold til realisering af strukturelt mindreforbrug skal forvaltningerne i samarbejde med Økonomiforvaltningen frem mod augustindstillingen udarbejde forslag for de beløb, der fremgår af tabel 1. Forslagene skal herefter indgå i forhandlingerne om budget 2014.
Tabel 1: Måltal til forslag til realisering af strukturelt mindreforbrug
Forvaltning |
Fordelingsnøgle |
Beløb (1.000 kr.) |
Borgerrådgivningen |
0,0% |
40 |
Revisionsudvalget |
0,1% |
80 |
Økonomiudvalget |
3,7% |
3.650 |
Kultur- og Fritidsudvalget |
5,0% |
4.990 |
Børne- og Ungdomsudvalget |
41,9% |
41.900 |
Sundheds- og Omsorgsudvalget |
19,4% |
19.440 |
Socialudvalget |
22,8% |
22.820 |
Teknik- og Miljøudvalget |
3,7% |
3.670 |
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget |
3,4% |
3.400 |
I alt |
100,0% |
100.000 |
Note: Fordelingsnøglen er beregnet på baggrund af udvalgenes serviceudgifter i vedtaget budget 2013 korrigeret for tværgående puljer. Nøglen er også anvendt ved fordelingen af de forvaltningsspecifikke måltal i effektiviseringsstrategien for 2014, jf. bilag 4 til IC2014.
Herudover vil Økonomiforvaltningen gå i dialog med kommunens koncernenheder med henblik på at udarbejde forslag til at realisere strukturelt mindreforbrug i koncernenhederne.
Effektiviseringsstrategi 2014
Udvalgene har fremsendt forvaltningsspecifikke forslag for i alt 127,2 mio. kr. Sammen med de stigende profiler fra sidste års effektiviseringer samt mindreforbruget på Barselsfonden i 2012 på henholdsvis 51,9 og 25 mio. kr. medfører det forvaltningsspecifikke effektiviseringer på 204,0 mio. kr. i alt, hvilket er i overensstemmelse med måltallet på 203,6 mio. kr.
Der er pt. udarbejdet tværgående effektiviseringsforslag for 28,2 mio. kr. Sammen med stigende profiler fra tidligere år medfører det en samlet effektivisering på 55,8 mio. kr. på service og 1,8 mio.kr. på EI. Der udestår en række forslag, ligesom der arbejdes videre med enkelte forslag frem mod budgetforhandlingerne for 2014. Det samlede potentiale i de tværgående forslag er derfor foreløbigt.
De forvaltningsspecifikke effektiviseringer indgår i budgetforhandlingerne for 2014. Der arbejdes ligeledes videre med de tværgående effektiviseringsforslag, så det samlede effektiviseringspotentiale kan indgå i forhandlingerne om budget 2014 (se bilag 2-5). Udover bidraget fra effektiviseringsstrategien forventes det, at den forventede moderniseringsaftale for 2014, som er en del af økonomiaftalen mellem regeringen og KL, kan bidrage med effektiviseringer til budget 2014.
Produktivitet og reduktion af hvid tid
Borgerrepræsentationen besluttede med budget 2013 at fortsætte arbejdet med at analysere kommunens enhedsudgifter og arbejdstidstilrettelæggelse og derigennem øge produktiviteten.
Analyserne har resulteret i konkrete indsatser, hvor ”hvid tid” reduceres ved at omlægge arbejdstiden, revurdere arbejdsgange og investere i velfærdsteknologiske løsninger. I de forvaltningsspecifikke effektiviseringsforslag har Økonomiforvaltningen identificeret produktivitetsforbedringer for i alt 28,3 mio. kr. i 2014. Økonomiforvaltningen er i dialog med forvaltningerne om nye områder for produktivitetsforbedringer og reduktion af hvid tid. Se kapitel 6 i bilag 1 for en status på det aktuelle arbejde.
Retningslinjer for udarbejdelse af budgetforslag
På baggrund af de opdaterede budgetrammer er det nødvendigt at tilpasse udvalgenes budgetbidrag, så de kan indgå i kommunens samlede budgetforslag 2013, der behandles i Økonomiudvalget i august. Der anbefales derfor en række bemyndigelser til, at Økonomiforvaltningen kan tilrette udvalgenes budgetter som følge af ændringer i pris- og lønfremskrivningen og i samarbejde med forvaltningerne afklare tekniske udeståender og revurdere kommunes udgifter til overførsler mv., jf. bilag 1, kapitel 8.
Afbureaukratisering og tilpasning af bevillingsregler
Med de nuværende bevillingsregler anvender forvaltningerne en del ressourcer på at få udvalgsgodkendt omflytninger mellem IM-funktioner, der følger af Økonomi- og Indenrigsministeriets kontoplan. IM-funktioner anvendes dog ikke i alle forvaltninger som udgangspunkt for den løbende økonomistyring. Udvalgsgodkendelsen af flytning mellem IM-funktioner er derfor fjernet fra bevillingsreglerne. Økonomiforvaltningen og forvaltningerne arbejder på en model, hvor bevillingerne i budgettet opdeles på aktiviteter og områder, som der budgetopfølges på, i stedet for de mere detaljerede IM-funktioner.
Herudover har Deloitte i forbindelse med bevillingskontrollen henstillet til, at bevillingsreglerne blev klarere i forhold til budgettering og regnskabsaflæggelse af finansposter. På den baggrund har Økonomiforvaltningen i bevillingsreglerne præciseret, at der kun skal budgetteres med kortfristede tilgodehavender og kortfristet gæld, hvis der er tale om et væsentligt beløb, som med stor sandsynlighed vil påvirke kommunens kortfristede likviditet.
Endelig er bevillingsreglernes struktur blevet ændret, så det tydeligere fremgår, hvilke regler der gælder for hvert af kommunens styringsområder. Økonomiforvaltningen sender ændringerne i høring i forvaltningerne, Intern Revision og den eksterne revision, hvorefter efter de tilpassede bevillingsregler vil indgå i budgetforslaget.
Økonomi
Med forbehold for beslutningerne i Borgerrepræsentationen og Økonomiudvalget pr. 20. juni 2013 er der i budgetrammerne for 2014 indarbejdet nettoudgifter for i alt 38,2 mia. kr. fordelt med 23,3 mia. kr. til service, 4,3 mia. kr. til nettoanlæg og 10,6 mia. kr. til overførsler mv., jf. tabel 2.
Tabel 2. Københavns Kommunes samlede udgifter i 2014 (pr. 20. juni 2013)
Mio.kr. 2014 p/l |
Service |
Anlæg |
Overførsler mv. |
I alt |
Nettoudgifter |
23.284 |
4.262 |
10.625 |
38.172 |
Serviceudgifter
Udover merudgifterne som følge af den nye befolkningsprognose, jf. forrige afsnit, er der følgende større ændringer til serviceudgifterne siden IC2014:
- Lønfremskrivning (-242,3 mio. kr.): De indgåede overenskomster i foråret indebærer en lavere fremskrivning af lønudviklingen fra 2013 til 2014 end forudsat i IC2014. De endelige p/l-satser kendes først efter økonomiaftalen, og konsekvenserne heraf vil blive indarbejdet i augustindstillingen. Nedjusteringen har teknisk karakter og vil blive modsvaret af en tilsvarende nedjustering af kommunens servicemåltal og finansiering (bloktilskud).
- Movia (-40,3 mio. kr.): Budgettet til Movia reduceres med 40,3 mio. kr. pga. en positiv efterregulering vedr. regnskab 2012. Det endelige budget for Movia kan først fastlægges i augustindstillingen.
- Fællesordninger og fællessystemer. Forvaltningernes betaling til kommunens fællesordninger og fællesystemer øges med samlet 0,1 mio. kr., så den i alt udgør 466,3 mio. kr. Den øgede betaling på 0,1 mio. kr. er sammensat af:
- en øget opkrævning (rammereduktion) til barselsfonden på 4,8 mio. kr. pga. aftale om en ny model for afregning af barselsfondens feriebyrde.
- en øget opkrævning til forsikringsordningen på 0,7 mio. kr.
- en mindreopkrævning til fællessystemer og driftsaftaler på 0,6 mio. kr.
- en mindreopkrævning til lønkontraktsekretariatet på 4,7 mio. kr.
- Fællesordningernes gæld til kommunekassen. Ordningens akkumulerede gæld er øget med 99,1 mio. kr. pga. bl.a. en opjustering af de forventede udgifter vedr. branden på Sydhavnsskolen og et merforbrug i 2012. Forvaltningernes opkrævning til forsikringsordningen øges derfor med 24,8 mio. kr. årligt i 2015-2018. Dette modsvares af et rammeløft til forvaltningerne på årligt 26,1 mio. kr. fra 2015 og frem, da barselsfondens historiske gæld forventes afviklet i 2014.
Københavns Brandvæsens overskudsmål
I IC2014 blev det besluttet, at Københavns Brandvæsen (KB) – som følge af stigende profiler fra effektiviseringsforslag vedtaget i Budget 2013 – allerede havde bidraget med effektiviseringer i 2014 svarende til det opstillede overskudsmål.
KB har ikke haft mulighed for at indfri effektiviseringsforslaget ”Samlokalisering af vagtcentralerne i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Socialforvaltningen og KB” inden for den forudsatte tidshorisont. Effektiviseringen i forslaget udskydes derfor med ét år. Det betyder, at KB ikke længere har stigende profiler til at indfri overskudsmålet. KB har derfor udarbejdet et nyt effektiviseringsforslag vedr. ”Samlokalisering af KBs afdeling for Materiel og Service”, der forventes at bidrage med en årlig effektivisering på 1,3 mio. kr., som kan indgå i budgetforhandlingerne for 2014. Forslaget forudsætter en anlægsinvestering på 8 mio. kr., der forventes finansieret af implementeringspuljen til effektiviseringsstrategien. Der vil blive arbejdet videre med at kvalificere det nye effektiviseringsforslag (se bilag 3).
Anlægsudgifter
Kommunens nettoanlægsbudget er i alt 4.262 mio. kr. i 2014, hvilket er et fald på 282,0 mio. kr. siden IC2014. Faldet skyldes primært ændrede anlægsperiodiseringer. Bruttoanlægsudgifterne i budget 2014 udgør 4.674 mio. kr., jf. anlægsoversigten pr. 20. juni 2013 til Borgerrepræsentationen.
Overførsler
De samlede udgifter til overførsler mv. i Københavns Kommune udgør 10.625 mio. kr., hvilket er en stigning på 189 mio. kr. i forhold til IC2014. Stigningen er primært sammensat af følgende bevægelser:
- mindreudgifter til førtidspension på 51 mio. kr. som følge af forventning om en større afgang end tilgang af førtidspensionister, hvilket forstærkes af en forventning om et fald i nytilkendelser pga. reform af førtidspension og fleksjob.
- merudgifter til kontanthjælp mv. på 157 mio. kr. pga. højere ledighedsprognose, højere enhedspriser samt indførelse af ressourceforløbsydelse for borgere, der søger om førtidspension.
- mindreudgifter på 28 mio. kr. til dagpenge og løntilskud mv. pga. en lavere ledighedsprognose og lavere enhedspriser.
- merudgifter på 111 mio. kr. til fleks- og skånejob, ledighedsydelse og seniorjob pga. en forventet stigning i antallet af seniorjobbere som følge af en forkortet dagpengeperiode og udvidet aldersgruppe for ordningen.
Risikoområder
En række områder forventes herudover at få effekt på kommunens økonomi i 2014, men hvor det pt. ikke er muligt at give præcise skøn for effekten, herunder:
- Økonomiaftale og DUT: Det forventes, at KL og regeringen indgår aftale om kommunernes økonomi (økonomiaftalen) primo juni. De endelige rammer for service og anlæg udestår. Økonomiudvalget vil blive orienteret om forhandlingsresultatet, når det foreligger.
- Tilskud og udligning: Økonomiaftalen fastsætter de økonomiske rammer for kommunerne under ét. Den enkelte kommune har dog først vished om indtægterne i 2014, når Økonomi- og Indenrigsministeriet primo juli har udsendt ”Kommunal udligning og generelle tilskud 2014” til kommunerne. Opdateringen af det datagrundlag, som ministeriet anvender i tilskudsberegningerne kan i sig selv medføre væsentlige ændringer i kommunens indtægter.
- Beskæftigelsestilskud: Det særlige beskæftigelsestilskud dækker kommunernes udgifter til a-dagpenge og udmeldes tilsvarende primo juli. Udgifterne og indtægterne på området har de seneste år vist sig vanskelige at forudsige og ændrer sig betydeligt ved nye ledighedsprognoser. Det endelige niveua for udgifterne kendes først ultimo august pba. Regeringens Økonomiske Redegørelse.
- Større politiske reformer: I indeværende folketingsår har regeringen fremsat forslag om reformer vedr. folkeskolen, fleksjob og førtidspension, kontanthjælp og ny indfasning af dagpengereformen, der alle kan få væsentlige konsekvenser for budget 2014.
Videre proces
Økonomiforvaltningen vil medio juni udsende bestillinger på budgetnotater, jf. de retningslinjer der fremgår af bilag 1. Økonomiudvalget afholder temamøder om budget 2014 i august 2013.
I forlængelse af denne indstilling skal forvaltningerne i samarbejde med Økonomiforvaltningen tilrette budgetbidragene, så de kan indgå i 1. behandlingen af budgetforslaget for 2014 (Økonomiudvalget 21/8 og Borgerrepræsentationen 29/8 og 2/9 2013).
Økonomiforvaltningen står til rådighed for Borgerrepræsentationens medlemmer, såfremt der er spørgsmål til kommunens budget, herunder proces og udarbejdede produkter. Medlemmerne kan henvende sig herom til Økonomiforvaltningens direktion.
Claus Juhl /Bjarne Winge
Beslutning
Dagsordenspunkt 3: Redegørelse for udvalgenes budgetbidrag til budgetforslag 2014 (juniindstillingen)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2013
Økonomiudvalget godkendte indstillingen med følgende ændring:
At indstillingens 2. at-punkt ændres fra:
”at forvaltningerne i samarbejde med Økonomiforvaltningen frem mod augustindstillingen skal udarbejde forslag til at realisere strukturelt mindreforbrug i forvaltningerne for i alt 100 mio. kr. efter fordelingsnøglen i tabel 1. Forslagene skal indgå i budgetforhandlingerne.”
til:
”at forvaltningerne i samarbejde med Økonomiforvaltningen frem mod augustindstillingen skal undersøge, om der i forvaltningerne er et strukturelt mindreforbrug. Er der det, indgår eventuelle strukturelle mindreforbrug i budgetforhandlingerne. Forslag om strukturelle mindreforbrug godkendes i fagudvalgene.”