Etablering af midlertidige boliger til unge med sindslidelse på Kollektivhuset
Tidligere beslutninger
Socialudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at der gives en anlægsbevilling på 2,6 mio. kr. til ombygning af Kollektivhuset, se økonomiafsnit for uddybning, samt
- at Københavns Kommune indgår en midlertidig lejekontrakt med boligselskabet SAB på Bellahøjvej 44B, 6-10. sal på op til 2 år.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Det bemærkes, at konverteringen af 2,6 mio. kr. i driftsmidler til anlægsmidler frigiver servicemåltal i 2013. De frigjorte servicemåltal forbliver indenfor Socialudvalgets budgetramme til håndtering af servicemåltalsudfordringen i forbindelse med etablering af aktivitet med koordinerende sagsbehandlere, jf. sag om udmøntning af aftale om kvalitetsforbedringer for børn og unge med handicap og deres familier.
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen besluttede den 17. januar 2013 (dagsordenspkt. 4), at Socialforvaltningen kunne anvende 8,95 mio. kr. i årlig drift til etablering af 16 pladser til unge med sindslidelse fra 2013 til 2015. Medio 2015 ville pladserne blive flyttet til en permanent placering af botilbuddet. Det var forventet, at de midlertidige pladser kunne etableres i Kollektivhuset på Bellahøj i forbindelse med, at der var ved at blive flyttet en række tidligere hjemløse borgere væk fra bygningen.Projektet var afhængigt af, at de tidligere hjemløse ville modtage tilbuddet om at flytte ud i egen bolig. Status er nu, at det forventes at et tilstrækkeligt antal af de tidligere hjemløse borgere flytter ifht. det antal på minimum 10 boliger, der skulle frigøres for at projektet kunne realiseres. For at gennemføre projektet skal der dog samtidig gennemføres en række særlige indretninger af Kollektivhuset.
Løsning
Indgåelse af lejekontrakt
Kollektivhuset består af 77 almene ældreboliger. For at realisere projektet tages 20 af disse boliger og omdannes til et samlet erhvervslejemål, hvoraf 4 anvendes til fælles- og serviceareal. De sidste 16 boliger lejes ud til de unge efter serviceloven, så de kan betale opholdet selv om de kun har en kontanthjælp. Da der er tale om et midlertidigt lejemål skal der ikke deponeres. Lejekontrakten indgås med boligselskabet SAB, der ejer bygningen.
Ombygninger
Der etableres:
- Et fællesareal til fælles madlavning, spisning og ophold til de unge i 2 lejligheder
- Et serviceareal i 2 lejligheder med plads til udførsel af dokumentation, medicinrum samt pauserum for medarbejderne, der skal være til stede døgnet rundt
- Der opsættes brandalarmering og altanerne sikres.
Fælles- og servicearealet vil blive etableret på samme etager som boligerne, der ligger på 6. til 10. sal.
Der er i dag fælles- og serviceareal til de yderligere 57 beboere i Kollektivhuset, som er placeret i stueetagen.
De unge har dog behov for et separat fællesareal, fordi dette skal ligge i tilknytning til deres bolig, så det sikres, at de kommer til at deltage i madlavning, spisning og øvrige fælles aktiviteter med de andre unge. De unge isolerer sig ellers i deres egne boliger, og de skal lære at være sammen med andre.
Samtidig er der behov for et separat serviceareal i tilknytning til boligerne. Det nuværende serviceareal er ikke normeret til at have så mange medarbejdere, som der skal ansættes ifbm. etableringen af ungepladserne, da de nuværende beboere har et langt lavere støttebehov og bl.a. ikke behov for natdækning. Derudover er det vigtigt, at personalet er placeret så tæt som muligt på de unge, så de hurtigt kan reagere på de unges behov, samt håndtere eventuelle konflikter.
Brandsikringen og sikring af altanerne er dels et myndighedskrav pga. det høje støttebehov for beboerne, dels en sikkerhedsforanstaltning ifht. beboerne. Altanernes sikring skal forebygge impulsive selvmordsforsøg.
Krav til indretning er udarbejdet i samarbejde med centerfællesskabet og botilbuddet, som skal drive boligerne, samt visitationen i Socialcenter København.
Københavns Ejendomme har udarbejdet høringssvar på byggesagen, som fremgår af bilag 1.
Brug af Kollektivhuset og langsigtet løsning for ungepladserne
Placering af boligerne i Kollektivhuset er en midlertidig løsning for de unge. Muligheden for at anvende boligerne er som nævnt opstået ved at det under alle omstændigheder var ønsket at tilbyde de tidligere hjemløse borgere, at flytte ud i egen bolig. Det har ikke været muligt at finde andre midlertidige løsninger, hvor der kunne samles så mange boliger på et sted, som samtidig blev ledige i 2013 og som ikke skulle undergå et større og omkostningsfuld ombygning.
Årsagen til den midlertidige løsning er, at det ikke har været muligt i samarbejde med Københavns Ejendomme og Økonomiforvaltningen at finde en endelig placering af boligerne til det oprindelige etableringstidspunkt. Baggrunden for dette forklares i separat indstilling om etablering af 30 pladser til unge med sindslidelse i Langhuset, som forventes fremlagt for Socialudvalget 22. maj 2013.
Forvaltningen arbejder i øjeblikket på en plan for den bedst mulige anvendelse af boligerne og faciliteterne i Kollektivhuset når de midlertidige pladser er nedlagt.
Økonomi
Der er afsat i alt 8,95 mio. kr. (2013p/l) i driftsmidler til etablering af de 16 ungepladser i 2013. Midlerne er placeret på Socialudvalgets bevillingsområde borgere med sindslidelse på fkt. 5.38.50.1., rammebelagt drift.Heraf indstilles jf. at-punkt 1 at 2,6 mio. kr. (2013 p/l) omdannes til anlægsmidler og overføres til Kultur- og fritidsudvalgets bevilling Københavns Ejendomme, funktion 5.38.50.3. i 2013, så Københavns Ejendomme kan gennemføre de ønskede indretninger på Kollektivhuset fra den 20. juni 2013. Socialforvaltningen har afsat måltal til anlægsprojektet.
De øvrige driftsmidler vil blive afsat til opstartsudgifter, samt ansættelse af leder og personale.
Videre proces
Godkender Socialudvalget indstillingen skal den efter proceduren for inddragelse af Københavns Ejendomme jf. styrelsesvedtægtens § 15 til udtalelse i Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget samtidigt inden behandling i Borgerrepræsentationen.
Hvis indstillingen endelig godkendes vil anlægsarbejdet igangsættes ultimo juni og gennemføres over sommeren så indflytningen kan ske fra efteråret 2013.
Anette Laigaard
/Lars Østergaard
Oversigt over politisk behandling
Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at der gives en anlægsbevilling på 2,6 mio. kr. til ombygning af Kollektivhuset, se økonomiafsnit for uddybning
- at Københavns Kommune indgår en midlertidig lejekontrakt med boligselskabet SAB på Bellahøjvej 44B, 6-10. sal på op til 2 år.
Socialudvalgets beslutning i mødet den 8. maj 2013
Kontorchef Lars Østergaard overværede punktets behandling.
Indstillingen blev godkendt
Beslutning
Dagsordenspunkt 29: Etablering af midlertidige boliger til unge med sindslidelse på Kollektivhuset
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2013
Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.