Skoledistrikter 2014/15
Der skal tages stilling til forslag om ændring af grunddistrikter efter gennemført høring.
Tidligere beslutninger
Børne- og Ungdomsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at rode 336 overføres fra grunddistriktet for Amager Fælled Skole til grunddistriktet for Peder Lykke Skolen
- at grunddistriktet for den kommende nye skole i Ørestad Syd består af rode 391, 393 og sydlige del af rode 342 (roden deles langs jernbanen)
- at der ikke foretages yderligere distriktstilpasninger for skoleåret 2014/15, idet forvaltningen - jf. budget 2013 - har igangsat en kortlægning af udbygningsmulighederne på skolerne, som danner grundlag for forslag om udvidelse af skolekapacitet med 12 spor i budgetforslag 2014 og 2015.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Det er centralt for den samlede udvikling, både af den eksisterende by og ikke mindst udviklingen i de nye byudviklingsområder, at tilpasning og nyopførelse af skoler og institutioner, koordineres med planlægningen af infrastruktur og udbygningstakten i områderne. Arbejdet med tilpasningen af skolekapaciteten og den fysiske udbygning af skolerne, bør derfor koordineres med kommuneplanens overordnede planlægning af byens vækst og udbygning.
Desuden forudsætter Økonomiudvalget, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Børne- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 27.2.13 at sende forslag om skoledistriktsændringer for skoleåret 2014/15 i høring (se bilag 1).
Forslagene til ændringer er udarbejdet på baggrund af principperne for tilpasning af grunddistrikter, og har forinden høringen været drøftet med skolelederne. Der er kun fremsat forslag til ændringer på de skoler, hvor behovet for skolekapacitet kan løses ved en ændring af grunddistriktet, der samtidigt passer med principperne om sikre skoleveje, ønske om blandede grunddistrikter og mindst mulige indgreb. Der mangler kapacitet i næsten hele kommunen, og der pågår undersøgelse af udvidelsesmulighederne på skolerne for at belyse, hvilke skoler der kan og skal udvides.
Løsning
Der er indkommet 14 høringssvar fra skolebestyrelser og 8 svar fra foreninger og lokaludvalg. Der er desuden nye forslag fra to skoler og de øvrige skolers bemærkninger til disse nye forslag.
Hovedelementerne i høringssvarene vedrørende forslag til ændringer af grunddistrikterne og forvaltningens bemærkninger til disse, gennemgås nedenfor. Høringssvarene fremgår af bilag 2 og forvaltningens resume med bemærkninger fremgår af bilag 3. Af bilag 4 fremgår forvaltningens procedure i forbindelse med ændringer i skolernes distrikter.
Indre By og Østerbro - der er ikke foreslået ændringer
Nyboder Skole har ingen bemærkninger til forslaget, da det ikke berører skolen.
Indre By Lokaludvalg og Christianshavn Lokaludvalg har haft sagen på borgermøde, men udvalgene har ingen bemærkninger til, at der ikke foretages ændringer af grunddistrikterne i området. Lokaludvalget på Christianshavn peger i stedet på behovet for udvidelse af skolekapaciteten på Christianshavn. Forvaltningen bemærker, at udvidelsesmulighederne som nævnt undersøges i øjeblikket med henblik på forslag til udvidelse af skolekapaciteten i kommende budgetter.
Nørrebro og Bispebjerg - der er ikke foreslået ændringer
Blågård Skole og Guldberg Skole har ingen bemærkninger til forslaget for 2014-15. Blågård Skole beder forvaltningen overveje et par ændringer imellem Nørrebro Park Skole og Blågård Skole de næstkommende år, og Guldberg Skole peger på skolens behov for klasselokaler i takt med, at skolen udvikler sig til en firesporet skole.
Vesterbro / Kgs. Enghave og Valby - der er ikke foreslået ændringer
Bavnehøj Skole foreslår at udvide grunddistriktet op mod Vesterbro eller mod Valby for dermed at få flere elever ind på Bavnehøj Skole. Skolen foreslår, at området omkring Trekronergade i Valby, der i dag tilhører Kirsebærhavens Skole, kunne flyttes til Bavnehøj Skoles grunddistrikt. Lokaludvalget i Kgs. Enghave støtter forslaget fra Bavnehøj Skole.
Kirsebærhavens Skole er orienteret om forslaget fra Bavnehøj Skole og har derfor afgivet en bemærkning til forslaget, hvoraf det fremgår, at Kirsebærhavens Skole ikke har behov for ændring i skolens grunddistrikt, blandt andet fordi skolens grunddistrikt og optageområde er en forudsætning for den igangsatte udbygning af skolen, samt idet der er iværksat forbedringer af trafiksikkerheden på skolevejene i skolens område.
Forvaltningen anerkender, at Bavnehøj Skole igennem en periode har haft vanskeligheder i forhold til at rekruttere elever fra sit eget grunddistrikt. Samtidig vil der i den kommende tid være stort fokus på udbygningen af Kirsebærhavens Skole, der skal sikre skolens attraktionsværdi for distriktets børn og familier. Kirsebærhavens Skole har i forbindelse med en række klassesammenlægninger haft en relativt høj udsivning, men skolen forventes at kunne imødese en mere stabil udvikling de kommende år.
Forvaltningen har ikke, på grundlag af principperne for skoledistriktsændringer, fundet anledning til at foreslå ændringer af grunddistrikterne i dette område til 2014/15, idet skolerne har et passende elevunderlag i deres respektive grunddistrikter og der forventes en generel befolkningstilvækst i Valby og Kongens Enghave. Der henvises i øvrigt til de initiativer, der er iværksat på Bavnehøj Skole, som skal gøre skolen mere attraktiv overfor forældrene i skolens eget grunddistrikt, herunder helhedsplanen for skolerne i Sydhavnen.
Vesterbro Lokaludvalg har ingen bemærkninger.
Vanløse og Brønshøj/Husum - der er ikke foreslået ændringer
Vanløse Skole foreslår, at rode 240 overføres fra Hyltebjerg Skole til Vanløse Skole, eller at de to skoler bytter nogle roder imellem sig. Baggrunden for forslaget er, at Vanløse Skole har færre elever og flere klassesammenlægninger end Hyltebjerg Skole, og at bestyrelsen på Vanløse Skole mener, at det skyldes, at grunddistriktet er for småt til en tresporet skole. En ændring af grunddistrikterne imellem de to skoler ville således ifølge skolen give en bedre lokaleudnyttelse på skolerne og en bedre socioøkonomisk fordeling af eleverne. Forslaget har ingen betydning for trafiksikkerheden og vil tillige, ifølge skolebestyrelsen på Vanløse, ikke være en stor udfordring i forhold til forældrene, idet skolerne ligger tæt på hinanden.
Hyltebjerg Skole er orienteret om forslaget fra Vanløse Skole og har derfor afgivet en bemærkning. Hyltebjerg Skole er af den opfattelse, at en ændring af grunddistrikterne ikke vil være en brugbar løsning for de to skoler og henstiller til, at der ikke ændres på grunddistrikterne i 2014/15. Hyltebjerg Skole underbygger blandt andet sine synspunkter med, at elevunderlaget i de to skolers grunddistrikter er omtrent lige store og har været støt voksende de senere år.
Forvaltningen vurderer, at størrelsen i elevunderlaget for de to skoler er næsten ens og at det således ikke giver anledning til ændringer imellem skolerne. Forvaltningen vil dog følge udviklingen i elevunderlaget og i søgningen til de to skoler nøje, og vil indstille forslag til ændringer, hvis der opstår et behov for dette.
Amager - der er foreslået to ændringer
Peder Lykke Skolen er tilfredse med forslaget, og Amager Fælled Skole har ingen bemærkninger til forslaget om at overføre rode 336 fra Amager Fælled Skole.
Dyvekeskolen foreslår at overføre rode 336, 340 og 355 til grunddistriktet for Dyvekeskolen, idet skolen ønsker et større elevunderlag ved indskrivningen og dermed en bedre forudsætning for at danne fire spor.
Idet rode 336 er foreslået overført fra Amager Fælled Skole til Peder Lykke Skolen, og rode 340 allerede tilhører Peder Lykke Skolen, mens rode 355 tilhører Gerbrandskolen, har forvaltningen indhentet disse skolers udtalelser til Dykeskolens forslag.
Peder Lykke Skolen udtrykker forståelse for Dyvekeskolens ønske, men kan ikke støtte forslaget, idet den beskrevne ændring ifølge skolebestyrelsen vil medføre, at Dyvekeskolens problemstilling løses på bekostning af Peder Lykke Skolen.
Gerbrandskolen kan heller ikke støtte forslaget fra Dyvekeskolen, idet skolen blandt andet henviser til, at rode 355 er en naturlig og nødvendig del af skolens grunddistrikt både i forhold til at sikre et passende elevoptag til skolens fem spor, samt at opnå en blandet elevsammensætning på Gerbrandskolen.
Amager Fælled Skole har ingen bemærkninger til forslaget fra Dyvekeskolen.
Forvaltningen anerkender, at Dyvekeskolen gennem en årrække har haft vanskeligheder med at få forældrene, som er bosat i området, til at vælge Dyvekeskolen. Hverken elevunderlagets størrelse eller elevsammensætningen i Dyvekeskolens grunddistrikt har givet anledning til at fremlægge forslag til ændring af skolens grunddistrikt til 2014/15.
Skolen på Islands Brygge har ingen bemærkninger til, at der ikke foreslås ændringer til 2014/15, men foreslår, at der oprettes en ny skole på Islands Brygge, og at Bryggen deles op i en nordlig og en sydlig del for at undgå, at Skolen på Islands Brygge bliver for stor.
Forvaltningen bemærker, at det i den igangværende analyse af udbygningsmuligheder på skolerne undersøges, hvorvidt Skolen på Islands Brygge kan udvides til 5 spor.
Højdevangens Skole mener, der er behov for en udvidelse af grunddistriktet for Dyveskoleskolen og Sundbyøster Skole, førend skolerne i fireskolesamarbejdet opnår de 13 spor i indskolingen, som skolerne ombygges til at kunne rumme og beder derfor om, at "Børne- og ungdomsudvalget forholder sig til den manglende udvikling i elevtallet på de fire skoler".
Forvaltningen skal i denne forbindelse bemærke, at der ved indskrivningen til skoleåret 2013/14 var 382 undervisningspligtige børn i disse skolers grunddistrikter, hvilket er det højeste antal i tre år og et underlag, der andre steder giver grundlag for 13 klasser. Det er forvaltningens vurdering, at forældrenes skolevalg i særlig grad påvirkes på skoler, hvor der foregår større ændringer. En del forældre er således ofte skeptiske særligt i den overgangsperiode, hvor de gamle kendte skoler omdannes, mens nye skoler med nyt indhold bygges op. Mens overbygningsskolen har fået en rigtig god start, har basisskolerne endnu ikke opnået helt samme status i lokalområdet på Amager. Det er imidlertid forvaltningens vurdering, at basisskolerne også vil blive foretrukket i takt med, at skolerne med ny profil og som en del af fireskolesamarbejdet opnår nyt omdømme i lokalområdet.
Lokaludvalgene på Amager Øst og Amager Vest har ingen bemærkninger.
Ørestad Syd: Der er i overførselssagen, som forventes behandlet i BR den 23.5.2013, afsat midler til forundersøgelse af mulighederne for at bygge en ny skole i Ørestad Syd, og det forventes, at der er udarbejdet et prisskøn for bygningen af skolen til behandling i budgetforslag 14. Såfremt det vedtages at bygge skolen, vil elever, der bor i det nye grunddistrikt have til huse på den nuværende Ørestad Skole indtil den nye skole er bygget, og fortsat have retskrav på den nye skole så snart den er færdigbygget. Forvaltningen har ikke modtaget høringssvar, der har bemærkninger til indstillingens 2. at-punkt.
Øvrige høringsparter
Københavns Lærerforening har ingen bemærkninger til høringen.
Brug Folkeskolen har ingen bemærkninger til de foreslåede ændringer, men de mener fortsat, at distriktsændringer er et vigtigt værktøj til mere ligelig fordeling af eleverne imellem skolerne.
Skole og Forældre København udtrykker tilfredhed med, at der sker få ændringer, da det øger trygheden hos forældrene og gør det nemmere for skolerne at rekruttere elever til skolerne.
Økonomi
Indstillingen i sig selv er udgiftsneutral. Skolerne tildeles midler efter deres antal af elever uanset, hvilken skole eleven er indskrevet på. Ændringer som følge af den besluttede anlægsstrategi behandles i forbindelse med Anlægsplanen og de konkrete anlægsbevillinger.
Videre proces
Forslaget skal efterfølgende behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen inden sommerferien.
Såfremt forslaget vedtages, er distriktsændringerne gældende fra 1. august 2013 og dermed for indskrivningen til skoleåret 2014/15. Se endvidere bilag 4 om kapacitetsfastsættelse ifm. indskrivningen.
Else Sommer /Henriette Bjørn Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at Børne- og Ungdomsudvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at rode 336 overføres fra grunddistriktet for Amager Fælled Skole til grunddistriktet for Peder Lykke Skolen
- at grunddistriktet for den kommende nye skole i Ørestad Syd består af rode 391, 393 og sydlige del af rode 342 (roden deles langs jernbanen)
- at der ikke foretages yderligere distriktstilpasninger for skoleåret 2014/15, idet forvaltningen - jf. budget 2013 - har igangsat en kortlægning af udbygningsmulighederne på skolerne, som danner grundlag for forslag om udvidelse af skolekapacitet med 12 spor i budgetforslag 2014 og 2015.
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 22. maj 2013
Indstillingen blev godkendt.
Beslutning
Dagsordenspunkt 27: Skoledistrikter 2014/15
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2013
Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.
Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Dansk Folkeparti mener, at Vanløses Skoles ønsker er relevante og bør indarbejdes hurtigst muligt.”