Mødedato: 11.06.2002, kl. 15:00

Indgåelse af lejemål, Købmagergade 26 E (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

Indgåelse af lejemål, Købmagergade 26 E (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 11. juni 2002

 

 

J.nr. ØU 161/2002

 

10. Indgåelse af lejemål, Købmagergade 26 E (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det godkendes, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har indgået aftale for lejemålet, Købmagergade 26 E, baghuset, stuen og 1. sal, til brug for et forsøgsprojekt for rådgivning og undervisning af stofmisbrugere i metadonbehandling, og at Borgerrepræsentationen dispenserer fra kommunens interne regler for deponering ved indgåelse af lejemålet.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 29. maj 2002

Kontorchef Susanne Binné deltog under punktets behandling.

Borgmester Bo Asmus Kjeldgaard (F) stillede ændringsforslag om, at "godkendes" erstattes med "tages til efterretning" i at-punktets første linie, således at indstillingen lyder:

"Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det tages til efterretning, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har indgået aftale for lejemålet, Købmagergade 26 E, baghuset, stuen og 1. sal, til brug for et forsøgsprojekt for rådgivning og undervisning af stofmisbrugere i metadonbehandling, og at Borgerrepræsentationen dispenserer fra kommunens interne regler for deponering ved indgåelse af lejemålet."

Udvalget tilsluttede sig dette og tiltrådt indstillingen med den af borgmester Bo Asmus Kjeldgaard (F) forslåede ændring.

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form. "

Der henvises til vedlagte notat.

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har den 13. oktober 2000 tiltrådt, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen iværksætter to forsøgsprojekter for metadonbehandling af stofmisbrugere, der er godkendt af Socialministeriet og finansieres fuldt ud af ministeriet.

Det ene projekt er iværksat i eksisterende lokaler i ambulatoriet, Tomsgårdsvej 17. Dette projekt blev tiltrådt af Familie- og Arbejdsudvalget på ny den 14. november 2001, fordi projektets iværksættelse forudsatte, at det blev godkendt af Videnskabsetisk Kommitè, hvilket skete den 26 oktober 2001. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har efterfølgende fundet egnede lokaler til brug for det andet projekt i Købmagergade 26.

Etableringen af forsøgsprojektet er i overensstemmelse med de gældende planforhold. Projektets gennemførelse forudsætter, at Borgerrepræsentationen dispenserer fra kommunens interne regler om deponering, fordi der ikke i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens budget er afsat midler til formålet.

SAGSBESKRIVELSE

Socialministeriet har for en 3-årig periode afsat ca. 40 mill. kr. årligt til gennemførelse af forsøgsprojekter for stofmisbrugere i metadonbehandling som alternativ til gennemførelse af heroinforsøg.

I den forbindelse deltog Københavns Kommune, repræsenteret ved Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen sammen med repræsentanter for Fyns, Aarhus - og Vestsjællands amter i et møde i Socialministeriet, hvor ministeriet anmodede amterne og Københavns Kommune om at deltage i forsøgene og udarbejde projekter herfor.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har herefter udarbejdet følgende projekter, der med det anførte forbehold er tiltrådt af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget:

Projekt til belysning af effekten af substitutionsbehandling med intravenøst administreret metadon og Projekt til belysning af værdien af øget psykosocial støtte til stofmisbrugere i substitutionsbehandling.

Projektet med intravenøst administreret metadon har kørt planmæssigt siden efteråret 2001. Der er i alt 41 brugere indskrevet i projektet. En status vil blive afgivet inden sommerferien 2002.

Projektet til belysning af værdien af øget psykosocial støtte skal belyse om man ved en optimering af indholdet i og rammerne omkring behandlingen kan forbedre behandlingsresultaterne og bryde den passivisering, der i dag præger en stor del af brugene i substitutionsbehandling(metadon). Den øgede psykosociale støtte er blandt andet karakteriseret ved:

En høj grad af brugerindflydelse i forhold til den konkrete behandling, aktiviteter, institutionens regelsæt og fysiske indretning.

Fysiske rammer for institutionen, der signalerer respekt i forhold til brugerne.

Høj personale/bruger relation.

En behandlingsindsats der kan karakteriseres som intensiv, fastholdende og vedholdende.

Et systematisk, langvarigt og sammenhængende behandlingsarbejde båret af plan og skriftlighed.

Et behandlingsarbejde der sigter på udvikling i forhold til beskæftigelse, uddannelse, bolig, netværk og personlig vækst.

Begge projekter finansieres i forsøgsperioden fuldt ud af Socialministeriet og belaster derved ikke Københavns Kommune økonomisk. Det er forudsat, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i ansøgningen til Socialministeriet præciserer, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen efter forsøgsperiodens ophør ikke anser sig forpligtet til at videreføre og forankre de omhandlede projekter, med mindre der gives Københavns Kommune økonomisk kompensation herfor, og behandlingen har vist sig at have en tilfredsstillende effekt.

Socialministeriet har efterfølgende givet tilsagn om støtte til fuld finansiering af projekterne med 7,46 mill. kr. årligt eller i alt 22,38 mill. kr.

Det førstnævnte projekt er etableret i Ambulatoriet, Tomsgårdsvej 17. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen var under indtryk af, at projektet var godkendt af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, og at indgåelsen af lejemålet var en nødvendig forudsætning for at kunne realisere projektet sammenholdt med, at alle projektets udgifter blev finansieret fuldt ud af Socialministeriet af den opfattelse, at forvaltningen uden forelæggelse for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen kunne indgå aftale med K/S Købmagergade, København, om leje af lokalerne i Købmagergade 26 E til brug for det psykosociale projekt. Lokalerne, der i forhold til beliggenhed og indretning er velegnede til formålet, omfatter 440 m2 og lejen udgør 440.000 kr. årligt, svarende til 1000 kr. pr. m2. Der betales ikke depositum eller forudbetalt leje. Herudover skal lejer betal e ca. 70.000 kr. årligt for varme og vand, administration, renovation, henlæggelser, renholdelse og forsikringer, svarende til lejemålets forholdsmæssige andel af ejendommens totale udgifter hertil. El-forbruget betales af lejer efter måler.

Al indvendig vedligeholdelse af det lejede med tilhørende installationer påhviler lejer. Den udvendige vedligeholdelse af ejendommen med tilhørende konstruktioner påhviler udlejer, dog skal lejer vedligeholde døre og skilte, hvis disse udelukkende er til lejers brug.

Lejemålet træder i kraft den 1. april 2002 og er uopsigeligt fra udlejers side frem til 1. april 2008 og fra lejers side frem til 1. oktober 2004. Herefter kan lejemålet opsiges af begge parter med 6 måneders varsel i overensstemmelse med lejelovens almindelige bestemmelser. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil herved kunne bringe lejemålet til ophør samtidig med udløbet af den 3-årige forsøgsperiode.

 

MILJØVURDERING

Der er ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Forsøgsprojekterne har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns kommune, fordi Socialministeriet betaler alle udgifterne. Ved indgåelse af lejemålet skal Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen efter kommunens interne regler deponere for et beløb på 4,3 mill. kr. Der er ikke i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens budget afsat midler hertil, fordi forsøgsprojekterne ikke var under overvejelse på budgetteringstidspunktet.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kan derfor kun gennemføre projektet under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen dispenserer fra kommunens interne regler for deponering. Begrundelsen for at søge om dispensation er dels, at projektet betales fuldt ud af Socialministeriet og derved ikke belaster Københavns kommunes økonomi, dels at Økonomiforvaltningen den 28. maj 2002 vil fremsætte forslag overfor Økonomiudvalget om, at kommunens interne deponeringsregler ændres, så Borgerrepræsentationen kan fravige reglerne om deponering efter konkret vurdering ved indgåelse af lejemål til brug for svage befolkningsgrupper.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

Ingen.

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

Til top