Mødedato: 11.05.2021, kl. 15:30
Mødested: Hovedkassen i stuen, Rådhuset

Fortsættelse af Københavns Kommunes strategiske sektorsamarbejder

Se alle bilag

Udenrigsministeriets bevilling til Københavns Kommunes samarbejde med Beijing om byudvikling under ministeriets ordning for Strategisk Sektorsamarbejde udløber i maj 2022. Økonomiudvalget skal tage stilling til, om Københavns Kommune skal ansøge Udenrigsministeriet om en forlængelse af bevillingen, og en evt. udvidelse af samarbejdet under ordningen.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at det godkendes, at Økonomiforvaltningen søger Udenrigsministeriet om en fortsættelse af bevilling til samarbejde med Beijing under ministeriets ordning for Strategisk Sektorsamarbejde,
  2. at det godkendes, at Økonomiforvaltningen indgår evt. yderligere samarbejder under ordningen.

Problemstilling

Københavns Kommune har siden 2012 været officiel søsterby med Beijing. Formålet med aftalen er at samarbejde om bæredygtige byløsninger med Beijing og hjælpe danske virksomheder ind på det kinesiske marked. Daværende overborgmester Frank Jensen indgik aftalen med Beijing på baggrund af mandat givet af Borgerrepræsentationen i 2012.

I 2017 blev samarbejdet med Beijing en del af Udenrigsministeriets ordning for Strategisk Sektorsamarbejde, hvor danske myndigheder samarbejder med tilsvarende myndigheder i udviklingslande om bæredygtig udvikling med ekspertbistand til grønne tiltag, kapacitetsopbygning og positive afledte effekter for dansk erhvervsliv. Aftalen med Udenrigsministeriet blev indgået af Økonomiforvaltningen og nu ønskes en politisk tilkendegivelse af om samarbejdet skal fortsættes. Københavns Kommune indgik efterfølgende i 2019 et lignede samarbejde med Buenos Aires under ordningen.

Københavns Kommunes samarbejde med Beijing om klimatilpasning, energieffektivitet og spildevandshåndtering har høstet stor ros og anerkendelse fra C40 og Udenrigsministeriet, der anser samarbejdet for af de bedst præsterende samarbejder, med teknisk, kommercielt og geografisk fokusområde helt i tråd med danske prioriteter. Se bilag 1 og 2 for yderligere om samarbejdet. Det forventes, at der i en fortsættelse af samarbejdet vil kunne høstes betydelige gevinster for danske virksomheder og samtidig også bidrages med ny viden til Københavns Kommune.

Til arbejdet modtager Københavns Kommune en samlet bevilling fra Udenrigsministeriet på 8,5 mio. kr. som udløber i maj 2022, og der er derfor behov for, at Københavns Kommune beslutter sig for om samarbejdet med Beijing herefter skal fortsætte under ordningen. Der skal ved bevillingens udløb foreligge en ansøgning til Udenrigsministeriet om en evt. fortsættelse af samarbejdet. For at kunne nå dette skal arbejdet igangsættes før sommerferien.

Alle hidtil involverede parter, herunder Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Ejendomme og Indkøb, Biofos/HOFOR, Beijing og C40 har udtryk støtte til en fortsættelse af samarbejdet.

Økonomiforvaltningen bemærker hertil, at Københavns Kommunes samarbejde med Beijing primært er af teknisk karakter, og at Københavns Kommune forholder sig til regeringens politik om, at Danmark kan have strategiske partnerskaber med Kina indenfor udviklingen af bæredygtige løsninger, som begge parter kan have gavn af, samtidig med at regeringen fører en kritisk dialog med Kina om menneskerettigheder.

Udenrigsministeriet arbejder samtidigt på en reform af ordningen for Strategisk Sektorsamarbejde, der vil medføre et mere omfattende engagement fra de tilknyttede myndigheder, mere fleksibilitet, en større fokusering af projekterne og mulighed for en samlet rammeaftale.

Udenrigsministeriet har opfordret Københavns Kommune til at ansøge om en fortsættelse af samarbejdet med Beijing og til at udvide kommunens engagement under ordningen.

Løsning

Økonomiforvaltningen vurderer samlet, at et Strategisk Sektorsamarbejde med Beijing indenfor de eksisterende indsatsområder fortsat vil have en værdi for Københavns Kommune og danske virksomheder. Københavns Kommune har en unik ekspertise at dele ud af, og der er potentiale for stort global indvirkning hvis Beijing og Kina følger Københavns eksempel på det grønne område. Samtidig vil kommunen kunne drage nytte af samarbejdet i form af vidensudveksling med Beijing, der er særligt interessant på baggrund af Kinas hastige teknologiske udvikling.

Det vurderes endvidere, at der er opbygget gode kommercielle muligheder for danske virksomheder, som vil kunne realiseres i betydeligt omfang hvis samarbejdet fortsættes.

Hvis samarbejdet ikke finansieres gennem ordningen for et Strategisk Sektorsamarbejde vil et fortsat samarbejde under søsterbyaftalen skulle finansieres af kommunens egne midler.

Udvidelse af samarbejdet

Københavns Kommune vil kunne drage nytte af en udvidet og mere fokusereret ordning for Strategisk Sektorsamarbejde, der vil kunne give muligheder for samarbejde og hente synergieffekter med andre danske myndigheder indenfor den grønne omstilling under ordningen, f.eks. Energistyrelsen, Miljøstyrelsen eller Aarhus Kommune. Desuden vil det kunne styrke København Kommunes samarbejde med C40.

Det vil blive undersøgt om Københavns Kommune kan tilknytte sig nogle af de øvrige danske myndigheders 39 samarbejder, som beskæftiger sig med lignende fagområder, hvor Københavns Kommunes ekspertise vil kunne bidrage positivt. Det kunne f.eks. være Aarhus’ projekt om byudvikling i Tshwane (Sydafrika), hvor der er interesse for Københavns Kommunes energieffektivitetsløsninger i bygninger. Samarbejdet vil kunne sætte et stærkt internationalt aftryk om dansk byudvikling og byernes indsats for en global bæredygtig udvikling. En tilknytning til et eksisterende samarbejde vil kunne spare en del opstartsomkostninger, men vil kræve, at en anden dansk myndighed vil være interesseret i at samarbejde med Københavns Kommune. Udenrigsministeriet er positivt indstillet overfor disse modeller for udvidelse af samarbejdet.

En udvidelse af Københavns Kommunes engagement kunne også involvere et engagement i andre kinesiske C40-byer i tæt samarbejde med C40’s kontor i Beijing. Det vil potentielt kunne styrke den globale klimaindsats, hvis en række kinesiske storbyer gennem et samarbejde implementerede energieffektiv bygningsstyring eller klimatilpasning som i Københavns Kommune. Dette vil samtidigt være en stærk understøttelse af C40’s højt prioriterede indsats i Kina.

En udvidelse af samarbejdet under en samlet rammeaftale vil kunne åbne muligheden for stordriftsfordele, bl.a. ift. økonomistyringen af projekterne og optimering af ressourcetræk på kommunes eksperter.

Økonomi

Københavns Kommune får via Udenrigsministeriet bevilling dækket 90% af lønomkostningerne til de involverede medarbejdere i projektet og dækket samtlige øvrige omkostninger til f.eks. rejseudgifter og overhead.

En evt. kommende bevilling fra Udenrigsministeriet forventes at være på ca. 10 mio. kr. for samarbejdet med Beijing og have en varighed på 3 år. Det nuværende samarbejde med Buenos Aires har en bevilling på 8,7 mio. kr. og en evt. udvidelse af samarbejdet forventes at kunne øge bevillingen fra Udenrigsministeriet med op til 5 mio. til et samlet rammeprogram.

Videre proces

Økonomiforvaltningen vil i samarbejde med de involverede forvaltninger og enheder udarbejde en ansøgning til Udenrigsministeriet om fortsættelse af samarbejdet med Beijing under ordningen for Strategisk Sektorsamarbejde.

Samtidigt vil Økonomiforvaltningen undersøge muligheden for udvide kommunens engagement under ordningen med henblik på at indgå en samlet rammeaftale med Udenrigsministeriet, som også inkluder disse samarbejder. 

Hvis Udenrigsministeriet godkender ansøgningen om fortsættelse og evt. udvidelse af samarbejdet vil Borgerrepræsentationen forelægges en indtægtsbevilling i 2022.

 

Søren Hartmann Hede   /Søren Tegen Pedersen

Beslutning

Dagsordenspunkt 5: Fortsættelse af Københavns Kommunes strategiske sektorsamarbejder (2021-0109538)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. maj 2021

Indstillingen blev godkendt med 4 stemmer mod 3. 6 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A.

Imod stemte: Ø.

Undlod at stemme: Å, B, F, V, C og O.

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Det er bekymrende, at Københavns Kommune vælger at udvide samarbejdet med Kina, når menneskerettighedssituationen de seneste år er blevet markant forværret. Det gælder ikke kun i Hong Kong, hvor der foregår en massiv undertrykkelse af demokratibevægelsen og borgerne forhindres i at udleve deres politiske rettigheder og menneskerettigheder. 

I den vestlige del af Kina i Xinjiang-provinsen foregår der i følge internationale menneskerettighedsorganisationer forbrydelser mod menneskeheden rettet imod den muslimske befolkningsgruppe Uighurerne. Over en million mennesker er i følge rapporter, blevet spærret inde i genopdragelseslejre, hvor der er forlydender om brug af både tortur og massevoldtægter.

Enhedslisten mener, at der frem for en udvidelse af samarbejdet med Beijing, er behov for at der i stedet kommer en grundlæggende debat om, hvorvidt og under hvilke forudsætninger Københavns Kommune kan samarbejde med bystyrer i stater, der gennemfører voldsomme krænkelser af menneskerettighederne, eller som ligefrem er ansvarlige for folkedrab eller apartheid-lignende undertrykkelse af befolkningsgrupper.”

 

Alternativet, Radikale Venstre og SF afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne anerkender, at indstillingen beskriver, at samarbejdet med Beijing primært er af teknisk karakter, men mener, der er behov for en principiel drøftelse af hvilke byer, København fremadrettet ønsker at samarbejde med, og hvilket på grundlag det skal ske.”

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre og Konservative er bekymrede for, om der er taget stilling til de problemer, der kan opstå med IP rettigheder mv., og synes ikke, at indstillingen i tilstrækkelig grad udfolder, hvad Københavns Kommune får til gengæld for at tilbyde ekspertbistand til Kinas grønne omstilling.”

Til top